OPETH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Re: OPETH
A to druga strona medalu, bo wracam jedynie do Still Life i okazjonalnie do Morningrise. Jest w tej muzyce jakiś pierwiastek takiego ugrzecznionego przeintelektualizowania, które sprawia, że do tej muzyki coraz mniej chce się wracać. Niby ambitne, ale jakieś to poukładanie, troche pozbawione szaleństwa, więcej formy niż treści. Coś w podobie ma w sobie późny Death czy np. pedał Wilson.
-
TAKHarlequin pisze:.. takiego ugrzecznionego przeintelektualizowania, które sprawia, że do tej muzyki coraz mniej chce się wracać. Niby ambitne, ale jakieś to poukładanie, troche pozbawione szaleństwa, więcej formy niż treści. Coś w podobie ma w sobie późny Death czy np. pedał Wilson.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
No to jest skandal!Harlequin pisze:Coś w podobie ma w sobie późny Death...
support music, not rumors
- Harlequin
;) nigdzie nie napisałem, że późny Death to chujowe granie. Napisałem, że poukładane i grzeczne, co myśle, że jest prawdą. W zestawieniu z takim Atheist czy Morbid Andrzej jest to dość pukładane i grzeczne.Rattlehead pisze:No to jest skandal!Harlequin pisze:Coś w podobie ma w sobie późny Death...
- dr Kill
- postuje jak opętany!
Zdecydowanie się zgadzam. Dla mnie wszystkie te techniczne kapele, które brzmią tak samo, są właśnie spadkobiercami późnego dorobku Death, oczywiście nie tylko. Słychać te same wibracje, ale totalnie wytłumione i pozbawione własnych pasm. Zresztą, wystarczy posłuchać chociażby "Individual..." która wypada blado w porównaniu z poprzedniczką. Już nie chodzi o technikę, że tam jest bardziej poplątanie, ale o emocje które zostały gdzieś zatracone. Trzeba oddać jednak słowa uznania dla "Sounds..." album ten pokazuje, że da się zrobić coś dobrego w tej stylistyce. Może to mój sentyment dla tego albumu, kiedyś słuchałem go strasznie dużo, ale jak ostatnio wróciłem, to on nadal brzmi bardziej świeżo niż niektóre kapele. A nieudane zrzynki pokazują dobitnie, że ta formuła jest po prostu mniej lub bardziej miałka sama w sobie.Harlequin pisze:;) nigdzie nie napisałem, że późny Death to chujowe granie. Napisałem, że poukładane i grzeczne, co myśle, że jest prawdą. W zestawieniu z takim Atheist czy Morbid Andrzej jest to dość pukładane i grzeczne.Rattlehead pisze:No to jest skandal!Harlequin pisze:Coś w podobie ma w sobie późny Death...
- Sgt. Barnes
Premiera chyba dopiero pod koniec sierpnia...
Może to i lepiej, bo muzyka raczej na jesień pasuje.
Może to i lepiej, bo muzyka raczej na jesień pasuje.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Sgt. Barnes
tym razem nie fake:

" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Nie mam z tym problemu. Kupię na pewno, bo bardzo podoba mi się strona, w którą poszli na poprzedniej płycie, a nowy numer jest wielce zachęcający.
all the monsters will break your heart
- Harlequin
Totalnie nie kupuje tego wcielenia Opeth. Nie dlatego, że jest słabe, bo nie jest, ale jak będę chciał posłuchać takiego "back to 60/70's" to po prosty siegne po coś z 60/70's bo jest tam mnóstwo zajebiaszczej muzyki.
- Nerwowy
Serio ? Gdzie coraz bardziej rock and rolowy Mastodon a gdzie swetry z Opeth ? Zresztą nowy Mastodon jest akurat o wiele bardziej złożony i wielowarstwowy od poprzedniego, więc o upraszczaniu formuły też trudno tutaj mówić.[V] pisze:upraszczają formułę stając sie coraz bardziej przystępnymi,podobnie jak Mastodon np.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
A ja w ogóle nie kupuję starego Opeth. Natomiast za ich nową formułę dałbym fortunę, gdybym tylko ją miał. :-)Harlequin pisze:Totalnie nie kupuje tego wcielenia Opeth. Nie dlatego, że jest słabe, bo nie jest, ale jak będę chciał posłuchać takiego "back to 60/70's" to po prosty siegne po coś z 60/70's bo jest tam mnóstwo zajebiaszczej muzyki.
all the monsters will break your heart
-
a dla mnie to prosta muzyka jest (nie prostacka) .Nerwowy pisze:Serio ? Gdzie coraz bardziej rock and rolowy Mastodon a gdzie swetry z Opeth ? Zresztą nowy Mastodon jest akurat o wiele bardziej złożony i wielowarstwowy od poprzedniego, więc o upraszczaniu formuły też trudno tutaj mówić.[V] pisze:upraszczają formułę stając sie coraz bardziej przystępnymi,podobnie jak Mastodon np.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Harlequin
Ja w sumie mógłbym oraniczyc ich płytozbiór do "Morningrise' i "Still Life" i miałbym wsio na czym naprawde mi zalezy :)nicram pisze:A ja w ogóle nie kupuję starego Opeth. Natomiast za ich nową formułę dałbym fortunę, gdybym tylko ją miał. :-)Harlequin pisze:Totalnie nie kupuje tego wcielenia Opeth. Nie dlatego, że jest słabe, bo nie jest, ale jak będę chciał posłuchać takiego "back to 60/70's" to po prosty siegne po coś z 60/70's bo jest tam mnóstwo zajebiaszczej muzyki.
- Nerwowy
Ale jednak niezwykle sprawnie napisana i nienaganna technicznie.[V] pisze:a dla mnie to prosta muzyka jest (nie prostacka) .Nerwowy pisze:Serio ? Gdzie coraz bardziej rock and rolowy Mastodon a gdzie swetry z Opeth ? Zresztą nowy Mastodon jest akurat o wiele bardziej złożony i wielowarstwowy od poprzedniego, więc o upraszczaniu formuły też trudno tutaj mówić.[V] pisze:upraszczają formułę stając sie coraz bardziej przystępnymi,podobnie jak Mastodon np.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.