TORTORUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

Re: TORTORUM

12-06-2014, 18:52

No i coś na rzeczy jest z Katharsis, bo oni mimo, że w pewnym sensie wpisują się w ten religijny nurt a raczej zostali do niego podpięci przez fanów i dziennikarzy to jednak grają zupełnie inaczej od reszty.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

12-06-2014, 19:02

Epigoni zawsze byli, ale jednak o potędze zespołów drugiej fali z Norwegii głównie decydowało, że każdy z nich był indywidualistą i podążał w swoją stronę. Inaczej grali Mayhem, inaczej Darkthrone, jeszcze odmiennie Burzum, romansu BM z melodią szukali Emperor, po stronie szwedzkiej rekordy prędkości chcieli bić Dark Funeral, Setherial... a teraz nie widzę tej potrzeby innowatorstwa i robienia rzeczy po swojemu. Nawet te tzw. post BM to wtórność i tworzenie na zasadzie "im dziwniej tym lepiej", ale i to jest robione pod dyktando i rozwiązania, które wymyślili już wcześniej Neurosis, Wolves in the throne room, Sun o))))), Dodheimsgard i Ved Buens Ende.
Nerwowy pisze:No i coś na rzeczy jest z Katharsis, bo oni mimo, że w pewnym sensie wpisują się w ten religijny nurt a raczej zostali do niego podpięci przez fanów i dziennikarzy to jednak grają zupełnie inaczej od reszty.
Podobnie jak z Kaosritual - niby są w tym worze, ale muzycznie to zupełnie inna jakość i ekspresja. To chyba właśnie to, co mi podsunęło myśl kiedy ta religijność rozkwitała - Mayhem na "Ordo..." grali swój black metal po kwasie, Katharsis balansował na krawędzi noise'u i BM rozpiżdżając wszystko dookoła, Funeral Mist robili pełne patologii litanie, a DSO z gracją Zorna próbowali tworzyć nowy testament. To była ta nowa jakość i nadzieja, że historia zatoczyła koło. I w pewnym sensie zatoczyła, ale ja jednak wolę jak ktoś jest leśnym skrzatem i idiotą w pełni tego świadomym, a nie religioznawcą i gnostykiem po lekturze bookletu "FAS".
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
COFFIN

12-06-2014, 21:37

Heretyk pisze:na całą resztę spokojnie można się odlać
Jeśli chodzi o tzw. religijny odłam to owszem - i tak Malign zmiata wszystko;)
Heretyk pisze:nic lepszego raczej się juz w tym gatunku nie pojawi
Śmiem wątpić:)
Lykantrop pisze: Podobnie jak z Kaosritual - niby są w tym worze, ale muzycznie to zupełnie inna jakość i ekspresja.
Tu się chyba trochę rozpędziłeś, ale z resztą oczywiście się zgadzam.
'Come the Blessed Madness'
Heretyk

12-06-2014, 21:40

COFFIN pisze:
Heretyk pisze:nic lepszego raczej się juz w tym gatunku nie pojawi
Śmiem wątpić:)
znaczy ze MARE? kurwa, chyba to sprawdzę w końcu
Awatar użytkownika
COFFIN

12-06-2014, 21:45

To akurat oczywiste, poza tym trzeba było to zobaczyć na zywo. Ale generalnie chodziło mi o to, ze zamiast czekać na chuj wie jaki kolejny, przełomowy materiał wyświechtanej marki, lepiej pogrzebać w piwnicy i w lesie - tam właśnie tkwią takie perły. Jak i u nas. Kurwa, Henbane słyszał?;)
Heretyk

12-06-2014, 21:47

COFFIN pisze:To akurat oczywiste, poza tym trzeba było to zobaczyć na zywo. Ale generalnie chodziło mi o to, ze zamiast czekać na chuj wie jaki kolejny, przełomowy materiał wyświechtanej marki, lepiej pogrzebać w piwnicy i w lesie - tam czasem tkwa takie perły właśnie. Jak i u nas. Kurwa, Henbane słyszał?;)
z tym że ja nie narzekam i właściwie na nic nie czekam. kilka najlepszych, starych, norweskich zespołów + Funeral Mist, Marduk, Antaeus i DsO zaspokaja mój głód na black metal

nie, nie słyszałem ;)
Awatar użytkownika
tomder
zaczyna szaleć

12-06-2014, 21:47

Nerwowy pisze:No i coś na rzeczy jest z Katharsis, bo oni mimo, że w pewnym sensie wpisują się w ten religijny nurt a raczej zostali do niego podpięci przez fanów i dziennikarzy to jednak grają zupełnie inaczej od reszty.
Pierwsze słyszę , żeby szwaby grali na religijną modłę , w sumie mnie to nie obchodzi - jak ich szufladkują. Kapela jest jedną z lepszych podobnie jak Mare czy Kaosritual.
Awatar użytkownika
COFFIN

12-06-2014, 21:49

Heretyk pisze:nie, nie słyszałem ;)
No to sprawdź wraz z Mare i zobaczymy;-)
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

12-06-2014, 21:51

Lykantrop pisze:
Podobnie jak z Kaosritual - niby są w tym worze, ale muzycznie to zupełnie inna jakość i ekspresja. To chyba właśnie to, co mi podsunęło myśl kiedy ta religijność rozkwitała - Mayhem na "Ordo..." grali swój black metal po kwasie, Katharsis balansował na krawędzi noise'u i BM rozpiżdżając wszystko dookoła, Funeral Mist robili pełne patologii litanie, a DSO z gracją Zorna próbowali tworzyć nowy testament. To była ta nowa jakość i nadzieja, że historia zatoczyła koło. I w pewnym sensie zatoczyła, ale ja jednak wolę jak ktoś jest leśnym skrzatem i idiotą w pełni tego świadomym, a nie religioznawcą i gnostykiem po lekturze bookletu "FAS".
Sto procent racji, od początku to powtarzam. No, ale tępe kurwy z forum przecież muszą robić sobie laskę jednym głosem, niż dojść taki takich wniosków jak ja czy ty, i banda pedałów pokroju drone czy longinusa będzie bredzić o transgresji, przełamywaniu barier i przyszłości bm w postaci pedalskich dysonansów dla ubogich. Jebać tanich filozofów z cipkami między nogami,
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Heretyk

12-06-2014, 21:52

kurwa, co za dzień na forum. :D leże na podłodze po raz kolejny :)
535

12-06-2014, 23:57

Lykantrop pisze:Epigoni zawsze byli, ale jednak o potędze zespołów drugiej fali z Norwegii głównie decydowało, że każdy z nich był indywidualistą i podążał w swoją stronę. Inaczej grali Mayhem, inaczej Darkthrone, jeszcze odmiennie Burzum, romansu BM z melodią szukali Emperor, po stronie szwedzkiej rekordy prędkości chcieli bić Dark Funeral, Setherial... a teraz nie widzę tej potrzeby innowatorstwa i robienia rzeczy po swojemu. Nawet te tzw. post BM to wtórność i tworzenie na zasadzie "im dziwniej tym lepiej", ale i to jest robione pod dyktando i rozwiązania, które wymyślili już wcześniej Neurosis, Wolves in the throne room, Sun o))))), Dodheimsgard i Ved Buens Ende
+185
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

13-06-2014, 07:42

No teraz się okaże, że wszyscy tak sądzą, a jadnak każdy bał się wyrazić swoje zdanie w obawie przed forumowymi kolegami zakochanymi w taniej, cebulowej awangardzie religijnego pedalstwa. Typowe dla masterfula.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
535

13-06-2014, 07:59

Być może, być może. Jednak jeżeli o mnie chodzi to jakoś nie widzę zmiany zdania. Zwykle operuję zaznaczonymi nazwami w kontekście różnego rodzaju black metalowych, czy jak wolisz religijnych nowinek. Nie znajdziesz mnie w grupie modlących się do rzekomo nowatorskich dysonansów DsO.
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

13-06-2014, 08:02

I dobrze, piąteczka.
Wolę kakaową dziurę!!
535

13-06-2014, 08:08

Za to Esoteric Warfare mi się bardzo podoba. Dlatego, że słyszę tam mnóstwo patentów, które znam i uwielbiam z czasów kiedy DsO siedzieli jeszcze w lesie i polowali na ślimaki.
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

09-10-2014, 19:17

mam kilka winyli Tortorum - Katabasis DLP. wydanie mega z książeczką w gatefoldzie.
winyle maja lekko nadgnieciony róg, więc sprzedaje je za połowę ceny - 35 zeta plus wysyłka.

malignantvoices@gmail.com
lub allegro:
http://allegro.pl/tortorum-katabasis-dl ... 00169.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

10-10-2014, 00:52

Lykantrop pisze:albo zwyczajnie scena black metalowa od 7 lat znowu pada na łeb i szyję (przynajmniej na przestrzeni tych lat nie wyszło nic co wywróciłoby mnie do góry nogami), wszystko jakieś takie szablonowe i do bólu schematyczne, a jak nie schematyczne to z kolei próba udowadniania, że jak się posłuchało Dodheimsgard i Ved Buens Ende to już można tworzyć dzieła łamiące scenowe paradygmaty.
Debiut Svarttjern i Tortorum z agresorów, a ostatni KSM z nieszablonów. BAN z siódemkami i Liber osobna liga. Nic nie pada na pysk.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

10-10-2014, 09:55

Dla mnie to TORTORUM brzmi plastikowo jak kapele z empire records, nie czuje tej agresji o której piszecie, wszystko tutaj jest przewidywalne, wiadomo co za chwile się wydarzy. W małych ilościach dobrze sie tego słucha ale cała płyta męczy. Musze jeszcze raz spróbować a jak nie wejdzie to pogonie płyty.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

10-10-2014, 10:33

Mówisz naturalnie o pierwszej płycie?
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

10-10-2014, 10:34

Human Serpent sluchajcie a nie jakis nazioli
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
ODPOWIEDZ