O, tego bałbym się najbardziej.Riven pisze:Hipsterskie? To patrz na to. Ujawniam tajny projekt: Samsung Galaxy S2 Nexus. Rozjebany niestety.
Smartfon
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Smartfon
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Riven
- Kontakt:
Trzeba nie być baranem jak ja i powinno być ok. To co na zdjęciu stalo się bo włożyłem do kieszeni z telefonem klucze i walnalem nią w stół ;dd. Ale fakt tez wkurwia mnie stres związany z ew rozjebaniem ekranu.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
this is a land of wolves now
- Riven
- Kontakt:
Olej s5. Szkoda tyle kasy na telefon z tak okropnym i powolnym softem. Nexus 5 niszczy! Zobacz jak on wygląda na żywo, jaki jest cienki i elegancki (zwłaszcza wersja czarno biała) ;). Na zdjęciach tego nie widać. S5 wygląda przy tym jak zabawka. Jeśli chcesz się przekonać jak zajebisty jest android, to Nexus to najlepszy wybór. Zwłaszcza że jesienią aktualizacja do L i czekają nas takie cuda na kiju :Zenek pisze:Dzisiaj sobie oglądałem w sklepie Galaxy S5 i Lumie 1520, na któryś z nich zaczynam odkładać.
Wysłane z mojego SM-T210 przy użyciu Tapatalka
" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam wywiad z matiasem duarte, odpowiedzialnym za design androida:
http://theverge.com/2014/6/27/5849272/m ... is-made-of" onclick="window.open(this.href);return false;
Świetny koleś.
P. S. Plotki o zamknięciu linii Nexus okazały się bujda. Będą nowe nexusy, w tym roku pewnie w listopadzie.
- Zenek
- weteran forumowych bitew
Fakt, S5 powinien kosztować tyle co obecnie s4. Lumia 1520 wyglądała bardzo smakowicie. Wielki, nie gorszy od s5 ekran, do tego Windows Phone... Tez ciekawa opcja.

- Riven
- Kontakt:
Pouzywasz google now, zobaczysz jak genialnie zintegrowany jest search w androidzie i zapomnisz o bingach.
P. S. Po roku z Note mam jednak dość dużych ekranów. Owszem, super się ogląda filmy, czyta itp, ale nie da się pisać jedna ręką :(. A to bywa mocno wkurwiajace, np w transporcie miejskim. 5" to idealny kompromis, większego telefonu nie chce. Także uważaj, widzę ze ta nokia ma 6 cali, to już prawie iPad mini!
P. S. Po roku z Note mam jednak dość dużych ekranów. Owszem, super się ogląda filmy, czyta itp, ale nie da się pisać jedna ręką :(. A to bywa mocno wkurwiajace, np w transporcie miejskim. 5" to idealny kompromis, większego telefonu nie chce. Także uważaj, widzę ze ta nokia ma 6 cali, to już prawie iPad mini!
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
" onclick="window.open(this.href);return false;manieczki pisze:O, tego bałbym się najbardziej.Riven pisze:Hipsterskie? To patrz na to. Ujawniam tajny projekt: Samsung Galaxy S2 Nexus. Rozjebany niestety.
- Riven
- Kontakt:
Pytanie jakie ma właściwości wizualne, czy nie odbija światła za bardzo etc. Ja mam w tej chwili spigen steinhel (czy jakoś tak) i jestem średnio zadowolony. Z jednej strony zupełnie nie wpływa na obraz i kompletnie nie ma różnicy w dotyku, ale za to robią się takie małe "tecze" od dotyku. No i jeszcze taka kwestia, że raczej rzadko kiedy napierdala się w telefon młotkiem - najczestsza przyczyna zniszczenia ekranu to upadek z większej wysokości. No ale ogólnie chyba lepiej to mieć niż nie.
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Szperalem w sieci w poszukiwaniu rozniastych folii i wpadlem na to - stycznosci z nia nie mialem. Jakis trade-off pewnie jest.Riven pisze:Pytanie jakie ma właściwości wizualne, czy nie odbija światła za bardzo etc. Ja mam w tej chwili spigen steinhel (czy jakoś tak) i jestem średnio zadowolony. Z jednej strony zupełnie nie wpływa na obraz i kompletnie nie ma różnicy w dotyku, ale za to robią się takie małe "tecze" od dotyku.
Ale czasem mozna nim o cos mocniej pierdolnac ;) Podobno juz "zwykla" Solid wystarcza do codziennego uzytku, ew. starc z kluczami itp. Poza tym idealnego rozwiazania nie ma, sa najwyzej pancerne telefony:Riven pisze:No i jeszcze taka kwestia, że raczej rzadko kiedy napierdala się w telefon młotkiem - najczestsza przyczyna zniszczenia ekranu to upadek z większej wysokości. No ale ogólnie chyba lepiej to mieć niż nie.
" onclick="window.open(this.href);return false;
;)
Tons, lol. Chociaz te pare kilo nacisku to nie jest zly wynik.
- Riven
- Kontakt:
Haha, zajebiste ;d
P . S. Tak jak było niedawno mówione, częsta przyczyną zżerania baterii ponad miarę są aplikacje działające w tle i budzące telefon ze snu bez potrzeby. Żeby to zwalczyć polecam Greenify. Automatycznie zamyka wybrane aplikacje po jakimś czasie, gwarantując, że nie wakelockują.
P . S. Tak jak było niedawno mówione, częsta przyczyną zżerania baterii ponad miarę są aplikacje działające w tle i budzące telefon ze snu bez potrzeby. Żeby to zwalczyć polecam Greenify. Automatycznie zamyka wybrane aplikacje po jakimś czasie, gwarantując, że nie wakelockują.
- Biały
- w mackach Zła
Podepnę się z pytaniem do tematu, otóż chciałbym kupić sobie jakiś nowy telefon. Interesuje mnie w zasadzie tylko dobry odtwarzacz i jakiś konkretny ekran co by czasem jakiego ebooka przeczytać. Jakieś przeglądarki, androidy, aparaty, tapatalki i zawartość tych wszystkich gadżetów, którymi się tutaj brandzlujecie mnie nie interesuje. Nie chcę wydać furę hajsu na coś czego wiem, że nie będę używał. Nie musi to być nawet smartfon. Także jakieś propozycje?
- Riven
- Kontakt:
Co to znaczy konkretny ekran? High endy mają teraz 1080 i to są juz konkretne ekrany. Ale 720 daje rade - w tym rejonie znów musze polecić moto g, bo to tani, nieźle zrobiony i bardzo solidny telefon. Bez fajerwerków, ale też bez syfu jak w samsungu.
Nie wiem natomiast jak ma z jakością dźwięku. Ale jeśli chodzi Ci tylko o lajtowe słuchanie muzyki np w podróży, to powinno być ok.
Nie wiem natomiast jak ma z jakością dźwięku. Ale jeśli chodzi Ci tylko o lajtowe słuchanie muzyki np w podróży, to powinno być ok.
Ostatnio zmieniony 29-06-2014, 12:11 przez Riven, łącznie zmieniany 4 razy.
- Biały
- w mackach Zła
no chodziło mi po prostu o to aby był dość duży, żeby się dobrze czytało, nie jakieś tam 4 cale, tylko, żeby wymiarami podchodził pod mini ebook reader, jakieś oglądanie filmów, itp. nieistotne
lukne co to ta moto g
lukne co to ta moto g
- Riven
- Kontakt:
Cóż no... Nie chce być monotonny. Nexus 5 ma spory ekran, jest wkurwe szybki, elegancki i ma świetną jakość dźwięku. Na allegro dostaniesz nowke z gwarancją za 1200 zł (w media markcie itp chodzi po 1600...).
Moto g ma mały ekran.
Kolejny odcinek z serii "dlaczego only Nexus is real"
http://geeknizer.com/android-5-0-l-supp ... otography/" onclick="window.open(this.href);return false;
Android 5.0 (L release) is set to change standards for Android Media(Audio & Video). Photographers & Audiophiles will rejoice the improvements.
Byle do jesieni, a samsungowcy niech sobie czekają rok aż koreancy spieprza zajebisty material design swoim sraczwizzem :D
Moto g ma mały ekran.
Kolejny odcinek z serii "dlaczego only Nexus is real"
http://geeknizer.com/android-5-0-l-supp ... otography/" onclick="window.open(this.href);return false;
Android 5.0 (L release) is set to change standards for Android Media(Audio & Video). Photographers & Audiophiles will rejoice the improvements.
Byle do jesieni, a samsungowcy niech sobie czekają rok aż koreancy spieprza zajebisty material design swoim sraczwizzem :D
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
1200pln to "troche" sporo jesli zalezy mu na ekranie, ktorego i tak wlasciwie nie chce/nie zamierza wykorzystywac.
Jesli lubisz swoje oczy to do ebookow tylko e-ink. Najprostszy Kindle i niczego innego ci nie trzeba. Jesli nie lubisz to smialo czytaj ze smartfonow i tabletow - nie zawiedziesz sie. Do Kindla dokup zwykly telefon za grosze i wyjdziesz na takim interesie znacznie lepiej niz wyszedlbys kupujac smartfonowy kombajn.Biały pisze:Podepnę się z pytaniem do tematu, otóż chciałbym kupić sobie jakiś nowy telefon. Interesuje mnie w zasadzie tylko dobry odtwarzacz i jakiś konkretny ekran co by czasem jakiego ebooka przeczytać. Jakieś przeglądarki, androidy, aparaty, tapatalki i zawartość tych wszystkich gadżetów, którymi się tutaj brandzlujecie mnie nie interesuje. Nie chcę wydać furę hajsu na coś czego wiem, że nie będę używał. Nie musi to być nawet smartfon. Także jakieś propozycje?
- Biały
- w mackach Zła
no chyba tak własnie zrobię, bo cenowo i funkcjonalnie znacznie korzystniej wyjdzie zakup kindla i odtwarzacza osobno, bo po za czytaniem i słuchaniem muzy to nic dodatkowego mi w tym telefonie nie byłoby potrzebne
- Riven
- Kontakt:
Tylko Kindle paperwhite. Megaprzydatne podświetlenie, ludzka rozdzielczość i bardzo funkcjonalne opcje (zwłaszcza po ostatnim updacie). Na dłuższą metę eink oczywiście lepszy niż jakikolwiek LCD.
Co do ekranu, na 1080p przy gęstości 440 ppi czcionki wyglądają zajebiście i milo się czyta ;d.
1200 jak na taki telefon to lepiej niż mało. Tej klasy urządzenia kosztują z reguły kafla więcej. Zresztą teraz tak mówisz, a jakbyś zobaczył jak przydaje się na codzień dobra przeglądarka i Google now, to byś zmienił zdanie ;p. Ale luz, Kindle zawsze na propsie, a i mniej zajmujące niż smartfon, który niestety uzależnia ;/
Moim zdaniem combo moto g plus Kindle byłoby bdb. Łącznie wyjdzie ok 1k, a nie będziesz musiał nosić osobnego playera i przy okazji masz bardzo dobrego smartfona.
P. S. Liczę ze w tym roku wyjdzie nowy Kindle i tym razem z naprawdę porządnym ekranem. E-ink w 1080 to by była poezja.
Co do ekranu, na 1080p przy gęstości 440 ppi czcionki wyglądają zajebiście i milo się czyta ;d.
1200 jak na taki telefon to lepiej niż mało. Tej klasy urządzenia kosztują z reguły kafla więcej. Zresztą teraz tak mówisz, a jakbyś zobaczył jak przydaje się na codzień dobra przeglądarka i Google now, to byś zmienił zdanie ;p. Ale luz, Kindle zawsze na propsie, a i mniej zajmujące niż smartfon, który niestety uzależnia ;/
Moim zdaniem combo moto g plus Kindle byłoby bdb. Łącznie wyjdzie ok 1k, a nie będziesz musiał nosić osobnego playera i przy okazji masz bardzo dobrego smartfona.
P. S. Liczę ze w tym roku wyjdzie nowy Kindle i tym razem z naprawdę porządnym ekranem. E-ink w 1080 to by była poezja.
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Niech sobie bedzie nawet bardzo malo, ale po chuj mu "tej klasy urzadzenie"? :P
@Biały: btw, nie sluchaj Rivena i nie bierz Paperwhite w ciemno. Mnie np wystarczy zwykly, dodatkowa funkcjonalnosc jest mi niepotrzebna, rodzialka w zupelnosci wystarczy (chyba ze zamierzasz czytac z odleglosci 5cm. Wtedy jak najbardziej polecam Paperwhite ;)), no i nie czuje irracjonalnej nienawisci do kolorow innych niz bialy :P Pewnie, to lepszy sprzet, ale jesli nie zalezy ci na dodatkowych bajerach to nie warto przeplacac. Bylo o tym juz kilka razy tutaj, heh.
@Biały: btw, nie sluchaj Rivena i nie bierz Paperwhite w ciemno. Mnie np wystarczy zwykly, dodatkowa funkcjonalnosc jest mi niepotrzebna, rodzialka w zupelnosci wystarczy (chyba ze zamierzasz czytac z odleglosci 5cm. Wtedy jak najbardziej polecam Paperwhite ;)), no i nie czuje irracjonalnej nienawisci do kolorow innych niz bialy :P Pewnie, to lepszy sprzet, ale jesli nie zalezy ci na dodatkowych bajerach to nie warto przeplacac. Bylo o tym juz kilka razy tutaj, heh.
- Biały
- w mackach Zła
5 classic wystarczy, do tego lata za 250 zł po sklepach także nie ma o czym mówić
- Riven
- Kontakt:
A ten jaki racjonalizator ;dd
Paperwhite kosztuje teraz po 100 USD, za tak zajebista rzecz to naprawdę mało pieniędzy. A skok w jakości tekstu jest ogromny. Jeśli nie masz wady wzroku, to gra to ogromna rolę w odbiorze. Podświetlenie można wyłączyć , natomiast są sytuacje kiedy jest niezastąpione. Pociąg, samolot w nocy, albo po prostu czytanie bez lampki. Nie mówiąc o tym, że w świetle słonecznym sprawia, że tło ekranu jest znacznie bardziej naturalne. No i naprawdę zajebiste opcje np wiele wygodniejszy słownik/wiki, vocabulary builder it'd. Kupowanie starego Kindle przy tak niskiej cenie pw to nonsens. No ale jak ktoś lubi piksele wielkości płyty chodnikowej, to można i tak :).
@bialy doplacisz jakieś 70 zł i masz czytnik z prawdziwego zdarzenia. To nie smartfon, będzie aktualne przez wiele lat. IMO nie ma co oszczędzać w takim wypadku. Książki powinno się czytać w dobrej jakości.
P. S. Inna rozmowa byłaby w przypadku upgradeu z juz posiadanego Kindle. Dla mnie to miało ogromny sens, bo mam alergie na piksele, ale faktycznie nie jest to konieczność. Natomiast jeśli zaczynamy wchodzić w ebooki, to nie ma co się bawić w stara wersje skoro nowa kosztuje niewiele więcej.
Paperwhite kosztuje teraz po 100 USD, za tak zajebista rzecz to naprawdę mało pieniędzy. A skok w jakości tekstu jest ogromny. Jeśli nie masz wady wzroku, to gra to ogromna rolę w odbiorze. Podświetlenie można wyłączyć , natomiast są sytuacje kiedy jest niezastąpione. Pociąg, samolot w nocy, albo po prostu czytanie bez lampki. Nie mówiąc o tym, że w świetle słonecznym sprawia, że tło ekranu jest znacznie bardziej naturalne. No i naprawdę zajebiste opcje np wiele wygodniejszy słownik/wiki, vocabulary builder it'd. Kupowanie starego Kindle przy tak niskiej cenie pw to nonsens. No ale jak ktoś lubi piksele wielkości płyty chodnikowej, to można i tak :).
@bialy doplacisz jakieś 70 zł i masz czytnik z prawdziwego zdarzenia. To nie smartfon, będzie aktualne przez wiele lat. IMO nie ma co oszczędzać w takim wypadku. Książki powinno się czytać w dobrej jakości.
P. S. Inna rozmowa byłaby w przypadku upgradeu z juz posiadanego Kindle. Dla mnie to miało ogromny sens, bo mam alergie na piksele, ale faktycznie nie jest to konieczność. Natomiast jeśli zaczynamy wchodzić w ebooki, to nie ma co się bawić w stara wersje skoro nowa kosztuje niewiele więcej.
- Riven
- Kontakt:
heh, wlasnie otworzylem duzego pdfa i przypomniala mi sie jeszcze jedna rzecz odnosnie kindle :D. - w takiej sytuacji wychodzi bezdyskusyjna przewaga pw nad starszymi modelami. jest szybszy i ma wiecej pamieci, a wiec znacznie sprawniej wyswietla duze pliki, ale przede wszystkim dzieki lepszej rozdzielczosci bardzo czesto nie trzeba w ogole skalowac dokumentow - a jest to cholernie uciazliwe, zwlaszcza na ekranie niedotykowym. pamietam, ze na kindle 4 obsluga pdfow byla tak mizerna, ze w wolalem juz czytac z komputera. a na pw wiekszosc dokumentow smiga i wyglada niewiele gorzej niz dedykowany ebook.
takze jak ktos czytuje pdfy, doci itp., czyli formaty w ktorych najczesciej czyta sie rzeczy "nierozrywkowe", to pw jest jedyna opcja ;) uwielbiam PW i pisze to wszystko z dobrego serca, a nie zeby przeciagac jalowe dyskusje ;D. black metal ist krieg.
BTW - jesli w polsce dostepna jest wersja z 2012, to mozna ja smialo brac zamiast 2013. po ostatnich update'ach roznia sie one juz tylko jakoscia podswietlenia - ta nowsza ma ponoc nieco bardziej naturalny kolor ale cala reszta jest bez zmian.
takze jak ktos czytuje pdfy, doci itp., czyli formaty w ktorych najczesciej czyta sie rzeczy "nierozrywkowe", to pw jest jedyna opcja ;) uwielbiam PW i pisze to wszystko z dobrego serca, a nie zeby przeciagac jalowe dyskusje ;D. black metal ist krieg.
BTW - jesli w polsce dostepna jest wersja z 2012, to mozna ja smialo brac zamiast 2013. po ostatnich update'ach roznia sie one juz tylko jakoscia podswietlenia - ta nowsza ma ponoc nieco bardziej naturalny kolor ale cala reszta jest bez zmian.