Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Re: Smartfon

30-06-2014, 14:11

Riven pisze:heh, wlasnie otworzylem duzego pdfa i przypomniala mi sie jeszcze jedna rzecz odnosnie kindle :D. - w takiej sytuacji wychodzi bezdyskusyjna przewaga pw nad starszymi modelami. jest szybszy i ma wiecej pamieci, a wiec znacznie sprawniej wyswietla duze pliki, ale przede wszystkim dzieki lepszej rozdzielczosci bardzo czesto nie trzeba w ogole skalowac dokumentow - a jest to cholernie uciazliwe, zwlaszcza na ekranie niedotykowym. pamietam, ze na kindle 4 obsluga pdfow byla tak mizerna, ze w wolalem juz czytac z komputera. a na pw wiekszosc dokumentow smiga i wyglada niewiele gorzej niz dedykowany ebook.

takze jak ktos czytuje pdfy, doci itp., czyli formaty w ktorych najczesciej czyta sie rzeczy "nierozrywkowe", to pw jest jedyna opcja ;)
Dla .doc nie jedyna, bo da sie ten format (podobnie jak .rtf, .htm(l) itp) bezproblemowo skonwertowac na co komu pasuje, w tym na .mobi und .epub. To wszystko to po prostu sformatowany tekst. Calibre is your friend.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

30-06-2014, 14:19

Ok, my bad. Ale PDF to PDF i na tym polu PW spisuje sie znacznie lepiej niz poprzednie wersje. Wiele osob na codzien korzysta z tego formatu, wiec mysle, ze warto o tym wspomniec.

Calibre to swietny kawalek softu, chociaz uzywam glownie do dodawania numerow stron do polskich .mobi :).
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

30-06-2014, 17:49

Zamówiłem kindle 5 i mam jeszcze pytanie do użytkowników tego urządzenia o jego rejestrację. Mianowicie amazon życzy sobie aby urządzenie zarejestrować przez wifi bezpośrednio z jego poziomu, bo jak się tego nie zrobi to traci się część użyteczności typu tworzenie kolekcji, ustawianie godziny (lol). Kindla zamówiłem z polskiego sklepu internetowego, i teraz pytanie czy radzicie rejestrować, bo raczej nie mam zamiaru nic kupować na amozonie i szczerze to nie chce podawać im wszystkich danych, numeru karty, itp. Czy brak tej rejestracji jakoś wyraźnie zaburza korzystanie z urządzenia?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-06-2014, 18:13

Nie wiem, bo zarejestrowałem odrazu (regularnie kupuje w Amazonie, polecam). Myślę, że powinien działać ok, z tymi kolekcjami to dziwna sprawa, no ale może tak jest. Najwyżej się zarejestrujesz. Co ma swoje plusy, np. Możesz wysyłać pliki przez mail bez podłączania kabla. Co do Amazon to oni akurat swoją reputację budują na dobrym stosunku do klienta, nie obawialbym się niczego z ich strony.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

30-06-2014, 18:30

Biały pisze:Zamówiłem kindle 5 i mam jeszcze pytanie do użytkowników tego urządzenia o jego rejestrację. Mianowicie amazon życzy sobie aby urządzenie zarejestrować przez wifi bezpośrednio z jego poziomu, bo jak się tego nie zrobi to traci się część użyteczności typu tworzenie kolekcji, ustawianie godziny (lol). Kindla zamówiłem z polskiego sklepu internetowego, i teraz pytanie czy radzicie rejestrować, bo raczej nie mam zamiaru nic kupować na amozonie i szczerze to nie chce podawać im wszystkich danych, numeru karty, itp. Czy brak tej rejestracji jakoś wyraźnie zaburza korzystanie z urządzenia?
W ogole nie zaburza. Jesli nie zamierzasz korzystac z amazon to smialo mozesz sobie odpuscic rejestracje.
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

30-06-2014, 18:36

ok tak zrobie
Awatar użytkownika
rmk
postuje jak opętany!
Kontakt:

30-06-2014, 22:39

A jakby ktoś chciał się pozbyć reklam z kindle to:

http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... ancje.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
żabatomaryja
świeżak

30-06-2014, 23:22

0ms pisze:
Biały pisze:Zamówiłem kindle 5 i mam jeszcze pytanie do użytkowników tego urządzenia o jego rejestrację. Mianowicie amazon życzy sobie aby urządzenie zarejestrować przez wifi bezpośrednio z jego poziomu, bo jak się tego nie zrobi to traci się część użyteczności typu tworzenie kolekcji, ustawianie godziny (lol). Kindla zamówiłem z polskiego sklepu internetowego, i teraz pytanie czy radzicie rejestrować, bo raczej nie mam zamiaru nic kupować na amozonie i szczerze to nie chce podawać im wszystkich danych, numeru karty, itp. Czy brak tej rejestracji jakoś wyraźnie zaburza korzystanie z urządzenia?
W ogole nie zaburza. Jesli nie zamierzasz korzystac z amazon to smialo mozesz sobie odpuscic rejestracje.
Generalnie nierejestrowanie nie przeszkadza w użytkowaniu kundla, ale możliwość tworzenia kolekcji jest bardzo przydatna. Choćby dla tej funkcji warto zarejestrować.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

01-07-2014, 15:38

Nie rejestrowanie Kindla na Amazonie to tak jak kupowanie i nieodfoliowywanie płyt.
Sent from my Nokia Lumia 625 using Tapatalk
Obrazek
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

01-07-2014, 15:51

Dlaczemuz? Skad tak ostre slowa?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-07-2014, 16:31

Oczywiście to nonsens. Amazon to nie Apple. Kupujesz urządzenie i masz prawo korzystać jak chcesz, bez udziału w ekosystemie (dokładnie tak samo jak w przypadku Androida). Miłe to z ich strony zwłaszcza biorąc pod uwagę model biznesowy całego przedsięwzięcia jakim jest Kindle - jest tylko narzędziem dzięki któremu Amazon może zarabiać na czytelnikach ebookow. Dlatego np. tak łatwo jest u nich o wymianę uszkodzonego kundla - nawet jeśli uszkodził go sam użytkownik. Ale do niczego nie przymuszają. Ogólnie rzecz biorąc mam wrażenie, że gigantyczny sukces tej firmy polega po części właśnie na tym, że swoich klientów traktuje dobrze, a nie na zasadzie "byle wydusić ostatni grosz". I dlatego tym chętniej kupuje u nich książki, które w 3 sekundy mógłbym spiracić. Nie zdzieraj z klienta, to sam będzie chciał płacić - ot taki "paradoks"
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-07-2014, 23:21

http://arstechnica.com/gadgets/2014/07/ ... tery-test/" onclick="window.open(this.href);return false;

A dopiero wczesna beta. Zajebiście.
2h więcej tylko za pomocą optymalizacji softu, rewelacja.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

02-07-2014, 07:21

Jestem ślepy albo w nexusiku number 5 tego nie ma. Jest cos takiego jak historia połączeń? W kontaktach często mi pokazuje tylko ostatnie połączenie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

02-07-2014, 07:41

Dialer, lewy dolny rog ekranu. Chyba jestes slepy, bo ciezko to przeoczyc :)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

02-07-2014, 20:52

Nie o to mi chodziło. Mało precyzyjnie się wyrazilem. Chodzi mi o to aby sprawdzić historię połączeń z konkretnym kontaktem. W desire miałem cos takiego ale pewnie to był soft HTC.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

02-07-2014, 22:22

Edit : kurwa, cos się zjebalo. Faktycznie mi też wyświetla tylko ostatnie połączenie, a byłem pewien ze widziałem całą historię ;dd

Trochę styrany jestem bo wróciłem z roweru, może nie ogarniam

W razie czego bardzo dobra alternatywą dla oficjalnego dialera jest exDialer, tam masz to jak w HTC

Edit 2: no tak, on w historii ma osobną pozycję dla każdej rozmowy.. Trochę to głupie, przyznam.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

03-07-2014, 11:16

a jak przytrzymasz ostatnio wybierany kontakt / numer nie wyskakuje menu ?
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

03-07-2014, 12:08

Nie. Jak klikniesz na fotke to masz ostatnie połączenie, zadzwon, SMS, dodaj kontakt
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

Re: Odp: Smartfon

03-07-2014, 12:09

Riven pisze:Edit : kurwa, cos się zjebalo. Faktycznie mi też wyświetla tylko ostatnie połączenie, a byłem pewien ze widziałem całą historię ;dd

W razie czego bardzo dobra alternatywą dla oficjalnego dialera jest exDialer, tam masz to jak w HTC

Edit 2: no tak, on w historii ma osobną pozycję dla każdej rozmowy.. Trochę to głupie, przyznam.
Wydaje mi się ze przed aktualizacją czasem pokazywał kilka (ale nie wszystkie) ostatnich połączeń.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

Re: Odp: Smartfon

03-07-2014, 12:10

Riven pisze:Edit : kurwa, cos się zjebalo. Faktycznie mi też wyświetla tylko ostatnie połączenie, a byłem pewien ze widziałem całą historię ;dd

Wydaje mi się ze przed aktualizacją czasem pokazywał kilka (ale nie wszystkie) ostatnich połączeń.
ODPOWIEDZ