Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

Re: Smartfon

29-07-2014, 10:54

taczłizowcy pozdrawiają !

http://www.androidauthority.com/nexus-p ... er-411112/" onclick="window.open(this.href);return false;

Coś co Ci się spodoba, phablet Nexus 6 od Motoroli
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

29-07-2014, 11:03

Uwierzę jak zobaczę, poza tym mam dość phabletow, 5" to max. Najbardziej interesuje mnie teraz Android L, Nexus 5 od strony sprzętowej nie potrzebuje żadnego upgrade'u
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

29-07-2014, 12:46

to akurat zalezy jakie masz rece. przeciez niektorym ponoc nawet malutki iphone wystarcza
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-07-2014, 12:52

Jasne, ja pisze tylko o swoich preferencjach. Miałem przez rok note 1 i doceniam koncept phabletu ale jednak nie da rady wygodnie pisać jedna ręką, a na 5" bez problemu

Dopiero co kupiłem nexusa wiec i tak nie kupowałbym nowego, ale mam nadzieje ze w przyszłości wyjdą jeszcze jakieś normalne rozmiary ;p
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

Re: Odp: Smartfon

29-07-2014, 20:38

Dzisiaj się zakochalem. Na wystawie w saturnie, bawiłem się nexusem 5. Telefon szybki niczym Flo Mounier, w dodatku z fajnym, nie zasmieconym glupotami interfejsem/systemem. Gdyby nie brak w sklepie wersji 32 GB, miałbym dzisiaj nowy telefon.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-07-2014, 20:49

Mądrego to aż miło poczytać.

Jak będziesz juz kupował, to sprawdź wersje białą, IMO wygląda fajniej niż czarna i ma lepsze wykończenie (ale to tylko kwestia gustu, wiele osób woli czarną albo czerwoną)
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

30-07-2014, 15:21

Po poszukaniu w necie wersji 32 GB, entuzjazm nieco opadł. Dopłata 300 zł za dodatkowe 16GB pojemności to lekka przesada. Co do białego koloru, nie do końca podoba mi się, że tylko tył jest biały, a przód pozostał czarny.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-07-2014, 15:31

kwestia gustu, mnie sie podoba. zwlaszcza, ze dzieki bialemu glosnikowi odrazu widac gdzie jest gora

co do pamieci - ja mam wersje 16 i przy uzyciu play music i autobackupu zdjec, taka ilosc wystarcza z nawiazka. fot mozna robic do oporu, muzyki sluchac jakiej sie chce, a i tak zostaje pare gigabajtow wolnego.

poza tym czysty android kitkat zajmuje znacznie mniej niz np tlusta krowa touchwizz, ktora np. w przypadku galaxy s4 16 gb zabiera 8 gb (!!)

Obrazek

w ogole to wyjebalem praktycznie wszystko poza swiftkey i paroma aplikacjami typu tapatalk. zestaw appow gugla jest juz na tyle dopracowany, ze wystarcza w zupelnosci. przykladowo - play music poza wlasnym streamingiem i kolekcja obsluguje tez cala muzyke umieszczona na telefonie w plikach, co eliminuje potrzebe korzystania z innego odtwarzacza (kolejna przewaga nad Spotify). w efekcie dostajesz w pelni funkcjonany telefon pozbawiony syfu a'la samsung, a i tak zostaje jeszcze 12 (ew. 28) gb miejsca.

ehh, jak tak patrze na statystyki takie jak te powyzej, to naprawde zal mi, ze to samsung jest dla wielu laikow synonimem androida. jak mozna tak spierdolic taki swietny system ?... ;) nie tylko go spowalniaja, ale jeszcze zabieraja polowe pamieci, żal.kr

edit
w s5 to samo: http://www.androidcentral.com/galaxy-s5 ... gb-storage" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

30-07-2014, 16:08

Czyli wywalac wszystko z telefonu, nie instalować większych gier, muzyki słuchać tylko przez spotify itp i będzie ok. :) Właśnie mnie przekonales by brać pojemniejszą wersję.
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

30-07-2014, 16:14

to jest w ogóle totalna żenada brak slotu na kartę pamięci, dadzą jakieś śmieszne 8gb i chulaj dusza, nawet jeden film w jakości hd na to nie wejdzie, gdzie pamięć kosztuje teraz grosze, ale luz zawsze można dopłacić i kupić wersje z większą pojemnością...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-07-2014, 16:26

@Headcrab

Chyba mnie nie zrozumiales ;). Poza Pixel Dungeon na kiblu nie gram w gry, to fakt. Ale majac ~25 plyt zapisanych w pamieci i ~1000 zdjec, zostawalo mi jeszcze pare gb wolnego miejsca. Z innych aplikacji zrezygnowalem nie ze wzgledu na pojemnosc, tylko wydajnosc i spojnosc z systemem. Zreszta o czym mowa - wiadomo, ze wersja 32 jest lepsza :)

@Bialy
No w przypadku Samsunga bez slotu sd to bylaby klapa. Natomiast fakt, ze robia z Androida takie bydle (podczas gdy jedna z glownych zalet KitKata jest znaczne zredukowanie zasobozernosci) wola o pomste do mountain view.
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

30-07-2014, 17:25

Ja cię rozumiem. Tylko nie za bardzo widzę sens kupować nexusa 16GB, a potem dostosowywać się do telefonu np przestając słuchać muzyki z plików i przerzucajac się na spotify. Telefon ma być dla mnie, a nie ja dla telefonu.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-07-2014, 17:33

A no to jasna sprawa, bierz 32. Gdybym nie uzywal streamingu tylko plikow, to tez bym kupil wiekszy model.
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

31-07-2014, 13:15

Jadąc po Nexusa, wdepnalem do lombardu i trafiłem na S5 za 1600 zł. Co lepiej brać, Nexus czy S5?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-07-2014, 13:23

Jak wolisz spowolniony niepotrzebnym nikomu syfem telefon z paskudnym gui i nieaktualna wersja systemu, które zżera pamięć i wygląda jak gówno a nie Android, to bierz s5. Za 2-3 miesiące wychodzi Android L i będzie to taka zmiana, jakbyś dostał darmowy upgrade telefonu. S5 będzie czekać parę miesięcy na update który i tak będzie zawalony paskudnym touchwizzem (co w wypadku Androida L będzie mocno absurdalne biorąc pod uwagę zmiany jakie wnosi), względnie na średnio stabilne custom romy (z tego co wiem nie ma jeszcze stabilnego cyanogena na s5, wobec czego na 5.0 poczeka jeszcze pewnie z rok).

Żeby być obiektywnym - s5 ma na pewno dużo lepsza baterie i aparat. Ale obie te rzeczy w nexusie są na przyzwoitym poziomie. Baterie w n5 spokojnie wystarcza na cały dzień używania łącznie z muzyką. Dlatego nie niweluje to badziewia jakie samsung sprzedaje w kwestii oprogramowania.

Also, telefon z lombardu? Nope ;d
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

31-07-2014, 14:33

Już po wszystkim. Kupiłem Samsunga.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-07-2014, 14:35

No cóż, błąd :).
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

31-07-2014, 15:06

Żartuje, byłem ciekaw twojej reakcji. Kupiłem Nexusa.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-07-2014, 15:13

:D

Jak to mówią, "to each his own", ale nie możemy się dokładać do profanacji androida! Cast down the Korean heretic - ku wojnie o material design.

Protip : odrazu wejdź w menu developer options (aktywujesz je klikając 7 razy na "build number" w settings - about phone) i zmień runtime z dalvik na ART. Chwilę to potrwa, telefon się zresetuje, i po wszystkim. Efekt jest taki ze wszystko działa wyraźnie szybciej i poprawia się nieco żywotność baterii. Aplikacje zajmują ciut więcej (mi zjadlo paredziesiat MB ogółem) ale warto. W androidzie L będzie to domyślna i jedyna maszyna wirtualna.
The primary difference between ART and Dalvik is the compilation approach that both of these use – ART employs a new Ahead-Of-Time (AOT) concept contrary to Dalvik’s JIT, which basically compiles apps before they are even launched. What this means is that first-time installs will take longer, and apps will occupy more space on internal storage, but at the same time, since the app will be fully compiled as soon as it’s installed, launch times will be much faster. Likewise, since the compilation part is taken care of just once at the time of install, processor taxing is lower, which results in better battery life and overall performance.

Witaj w przyszłości ;d
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

31-07-2014, 18:54

Mam już jedno ale do telefonu. Bezmyślnie umieszczono głośniki. Po obróceniu ekranu by sobie pograć, zasłaniam je palcem.
ODPOWIEDZ