DARK TRANQUILLITY
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Re: DARK TRANQUILLITY
Niespecjalnie w ogóle leży mi ten zespół, ale z tego co kojarzę muzykę na Projector, to nazwanie jej szwedzki death metalem jest... semantycznym nadużyciem :)
The madness and the damage done.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Mówię zupełnie poważnie. Jeśli chodzi o bardziej awangardowy szwedzki death metal, to "Projector" stawiam bez wahania obok takiego "Wolverine Blues".
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
No proszę. I już się z tego zrobił "awangardowy" szwedzki death metal. Cokolwiek to znaczy ;)
The madness and the damage done.
- Drone
-
ale na Projector są fajniejsze wokale ;)Skaut pisze::)Kurt pisze::)Drone pisze:"Projector" to w ogóle top szwedzkiego death metalu.
No i jak nie lubić Twoich postów?
Dla mnie to Damage Done ma ładniejsze melodie
- moonfire
- zahartowany metalizator
Słucham sobie Skydancer. Mam cholerny sentyment do tego albumu, chociaż muzycznie to raczej przeciętne granie. Tyle, że dzisiaj melodyjnego DM tak się właściwie nie gra. Są tu histeryczne wokale, monstrualnie długie teksty, tak że fragmentów instrumentalnych prawie nie ma, są szybkie niczym Pendolino tempa. No i szczypta romantyzmu, jeszcze nie zgejowanego, troszkę damskich wokali, ale żadnych klawiszy czy gotyckich piardów. I tak wolę Gallery i Projectora, ale miło sobie przypomnieć ten album i przywołać wspomnienia.
- sveneld
- zaczyna szaleć
Dla mnie Skydancer to ich ulubiony album. Nie najlepszy ( u chyba wstawiłbym Projector) , ale właśnie ulubiony. Czekałem na pełny materiał od czasu gdy usłyszałem Trail of life decayed i było warto. W tych czasach nikt tak nie grał - połączenie chwytliwych melodii ( ale bez popadania w cepelię) z mocno podblastowanym wykurwem to było coś nowego, co się wyraźnie różniło od typowej szwedzizny. Co potem z tym zrobili rożni naśladowcy to zupełnie inna sprawa...
Gallery rózwnież stawiam wysoko, rozwinęli sprawdzoną formułę, Minds I to już jakby odgrzewany kotlet, ale nadal jak najbardziej strawny. potem Projector - zupełne zaskoczenie, najpierw było " co to kurwa jest??!!!", a potem katowałem płytkę przez długie miesiące.
Dwie następne płyty to dla mnie rozczarowanie, niepotrzebny był ten flirt z elektroniką.
Na Character wrócili na moment do formy, chociaż, jak ktoś już napisał, to taki zbiór najlepszych riffów z przeszłości.
Kolejne płyty już nie miały tej mocy, poprawne, z przebłyskami, ale jakoś nie chce mi się do nich wracać.
Gallery rózwnież stawiam wysoko, rozwinęli sprawdzoną formułę, Minds I to już jakby odgrzewany kotlet, ale nadal jak najbardziej strawny. potem Projector - zupełne zaskoczenie, najpierw było " co to kurwa jest??!!!", a potem katowałem płytkę przez długie miesiące.
Dwie następne płyty to dla mnie rozczarowanie, niepotrzebny był ten flirt z elektroniką.
Na Character wrócili na moment do formy, chociaż, jak ktoś już napisał, to taki zbiór najlepszych riffów z przeszłości.
Kolejne płyty już nie miały tej mocy, poprawne, z przebłyskami, ale jakoś nie chce mi się do nich wracać.
Only dead fish flows with the stream...
-
Uwielbiam Projector. W ogóle chciałbym żeby ten koleś śpiewał tylko czystym wokalem i żeby nagrali jeszcze coś w podobnym klimacie co Projector bez tych patataj melodyjek..
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Drone
Moim zdaniem na "Projector" proporcje między growlem a czystym wokalem są rozłożone idealnie. Gdyby śpiewał tylko czysto mogłoby to trącić monotonią. Ale fakt, nie miałbym nic na przeciwko, gdyby nagrali drugi raz taki właśnie album.
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
W pozytywnym odbiorze Projectora przeszkadzają mi te wdechy Mikaela, gdy się zabiera za czyste wokalizy.
Na ostatniej ich płycie, wydaje sie wszystko co dla nich charakterystyczne, sporo wyważone. Do tego ten złowieszczo pesymistyczny charakter tekstów i gitara gra.
Na ostatniej ich płycie, wydaje sie wszystko co dla nich charakterystyczne, sporo wyważone. Do tego ten złowieszczo pesymistyczny charakter tekstów i gitara gra.
- Drone
Ostatnią płytę bym chyba postawił obok "Projector" jako ich najlepsze dokonanie.
-
Postaw je ex aequo bo możesz żałować kiedy się okaże, że jest jednak lepsza ;)
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
[youtube][/youtube]
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mol
- Rattlehead
Mol pisze:a ja tam najbardziej cenie sobie "The Mind's I". i chuj. o.

support music, not rumors
- Drone
- maciek z klanu
okladka bdb, muzyka lata mi kolo..
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
okładka niczego dobrego nie zwiastuje, ale to DT. nieważne, co nagra w oczach autystycznych metalowców, w swojej niszy będzie to najlepsze.
- Drone
Okładka zajebista. Muzycznie nie zawiedli nigdy. DARK TRANQUILLITY to zespół, który gra melodyjny death metal, ale robi to dobrze.
-
*autentycznych metalowców, oczywiście nieświadome przejęzyczenie.
okładka to przeciętny grafik kryjący płytę z przeciętnym sludge'em, więc sam rozumiesz, jeśli sprawdzasz takie wynalazki ;)
okładka to przeciętny grafik kryjący płytę z przeciętnym sludge'em, więc sam rozumiesz, jeśli sprawdzasz takie wynalazki ;)