MELECHESH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: MELECHESH

30-01-2012, 15:57

Katharsis pisze:Ostatnio Ashmedi wgrał na facebooka fotkę jak sobie w kuchni kawałek kciuka obciął.
Conflagrator pisze:A ile lat miał na tej fotce?
Ale kciuk czy Ashmedi?
Conflagrator pisze:To na pewno był kciuk?
Ale Ashmedi czy kciuk?

:-)))))))))))))))))
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

18-03-2012, 16:38

O, kolejne potencjalnie zajebiste tegoroczne wydawnictwo. Aż sobie z tej okazji Epigenesis przypomnę chyba ;)
The madness and the damage done.
Nasum

18-03-2012, 21:45

Fajnie. chciałbym zobaczyć ich jeszcze raz na żywo, koncertowo wypadają zajebiście, na płytach zresztą też. Przed nowym albumem spore wyzwanie by sprostał lub przeskoczył poprzeczką która wyznaczył Epigenesis - a ta jest dosyć wysoko. Zobaczymy co z tego będzie, przesłuchać nowy materiał trzeba.
Awatar użytkownika
HobGoblin
zaczyna szaleć

18-03-2012, 22:55

Myślałem, że masterfulowcy nie słuchaja takich kapel, a tu patrzcie, nawet temat założony.

Mnie ta kapela w pewien sposób bawi, ponieważ pokazuje jak kuriozalne formy może czasem przybrać nienawiść do religii. Oto kapela z Izraela tematycznie porusza się w rejonach politeistycznych religii Sumeru i Asyrii, tylko dlatego, że YHWH został dzięki Chrystusowi wprzęgnięty w historię rzymskiego katolicyzmu. A przecież Bóg Izraelitów jest kimś zupełnie innym, niż dobroduszny bóg Chrześcijan. To Kyrios Sabaoth, pan zastępów, który niczym bezlitośni bogowie z "Iliady" bawi się losem swoich wyznawców, zupełnie nieczuły na ich cierpienia. Wysyła ich na wojny, nasyła na nich wrogów, mści się i ustami swoich proroków nawołuje, aby wyrzynać niewiernych do nogi. Wdzięczny temat dla muzyki metalowej, można się nim tak inspirować, że bania mała. Ale to już byłby "unblack", a więc śmieszne, pożałowania godne pitolenie. I dlatego M. dla mnie pozostanie zawsze żałosną kapelką tępych pipek.

Muzycznie broni się tylko w tych wolniejszych kawałkach, szczególnie gdy któryś z muzyków plumka sobie na lirze.
Ceterum censeo Mosquam delendam esse.
DCI Hunt

18-03-2012, 23:10

HobGoblin pisze:A przecież Bóg Izraelitów jest kimś zupełnie innym, niż dobroduszny bóg Chrześcijan.
Oni wspominali w jakimś wywiadzie, że pochodzą z rodzin o tradycjach chrześcijańskich.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

19-03-2012, 11:35

Nasum

19-03-2012, 15:14

HobGoblin pisze: Oto kapela z Izraela
Fragment wywiadu z Ashmedim, pytanie brzmiało: jak to jest być chyba jedyną kapelą ze Świetego Miasta?

" To z pozoru dziwne uczucie, lecz dla nas całkowicie naturalne. Graliśmy tam przez wiele lat i dopiero w 1998 roku przeprowadziliśmy sie do Holandii. Mimo to wciąż jesteśmy uważani za grupę z Jerozolimy. (...) Wkurza mnie natomiast, gdy ludzie mówią o nas jako kapeli izraelskiej. Nie jesteśmy taką, bo nie mamy izraelskich korzeni(...)"

Nie jesteście izraelitami ani żydami, ani arabami więc kim?

" We mnie płynie krew armeńska. Basista jest z Ukrainy, ale dziś tez mieszka w Holandii. (...) Drugi gitarzysta jest w połowie Syryjczykiem, a w drugiej Palestyńczykiem. (...) Stary perkusista był też ormiańskiego pochodzenia, ale - jak wiadomo - od 1999 roku gramy z Proscriptorem z Absu, który jest Teksańczykiem."

To dość stary wywiad, bo przeprowadzony po premierze "Sphynx", więc skład pewnie się zmienił, ale nazywanie ich kapelą z Izraela jest sporym uproszczeniem. rację tez miał @Conflaglator że ich rodziny wyrosły w tradycji chrześcijańskiej.
aryman
postuje jak opętany!

19-03-2012, 16:59

HobGoblin pisze:A przecież Bóg Izraelitów jest kimś zupełnie innym, niż dobroduszny bóg Chrześcijan. To Kyrios Sabaoth, pan zastępów, który niczym bezlitośni bogowie z "Iliady" bawi się losem swoich wyznawców, zupełnie nieczuły na ich cierpienia. Wysyła ich na wojny, nasyła na nich wrogów, mści się i ustami swoich proroków nawołuje, aby wyrzynać niewiernych do nogi. Wdzięczny temat dla muzyki metalowej, można się nim tak inspirować, że bania mała. Ale to już byłby "unblack", a więc śmieszne, pożałowania godne pitolenie. I dlatego M. dla mnie pozostanie zawsze żałosną kapelką tępych pipek.
Logiczne, nie? Dobry powód, żeby skreślić całkiem dobrą i w miarę oryginalną kapelę. Zwłaszcza w kontekście przytoczonego wywiadu z Ashmedim.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
manieczki

28-11-2014, 22:19

http://www.nuclearblast.de/en/shop/arti ... esh%2Benki" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

28-11-2014, 22:22

http://bravewords.com/news/melechesh-to ... n-february

Zajebista wiadomość. Poza tym fragmentem:
Enki also features esteemed friends of the Melechesh society, guest vocalists Max Cavalera and Sakis Tolis as well as guest lead by Rob Caggiano.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

29-11-2014, 00:08

Kurt pisze:http://bravewords.com/news/melechesh-to ... n-february

Enki also features esteemed friends of the Melechesh society, guest vocalists Max Cavalera and Sakis Tolis as well as guest lead by Rob Caggiano.
sakis bardzo ok, maks to faktycznie przestalem wierzyc ze kiedykolwiek nagra cos interesujacego
Guilty of being right
Nasum

29-11-2014, 09:01

Max z gościnnymi wokalami na płycie Melechesh... Noooo, zobaczymy, zaryczy ze dwa wersy i finito, może nie będzie kłuło w uszy. Nie wiem czy jego ryk akurat współgra z muzyką Melechesh...
Awatar użytkownika
hcpig

29-11-2014, 12:45

Następnym krokiem będzie Fred Durst na płycie Mayhem.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

30-11-2014, 11:24

Ale Fred Durst nigdy nie grał black metalu, a Maksio grał.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

30-11-2014, 12:14

uglak pisze:
Kurt pisze:http://bravewords.com/news/melechesh-to ... n-february

sakis bardzo ok, maks to faktycznie przestalem wierzyc ze kiedykolwiek nagra cos interesujacego
Nie leżą mi ani jeden ani drugi. Ale może, może nagle zagrają coś super zajebistego? Chociaż wątpię. Zresztą takie zapraszanie wokalistów na wyrzyganie czterech wersów zawsze mi zajeżdżało kombinowaniem na siłę.
Awatar użytkownika
hcpig

30-11-2014, 21:55

ultravox pisze:Ale Fred Durst nigdy nie grał black metalu, a Maksio grał.
Nawet jeżeli potraktować 'Bestial Devastation' jako bm to i tak 'to było dawno i nieprawda'. Cavalera pasuje do Melechesh jak Maleńczuk do Behemoth. Oh wait...
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Lobas
zaczyna szaleć

19-12-2014, 21:42

[youtube][/youtube]
Chelsea Bus Company
Heretyk

20-12-2014, 10:53

bardzo dobry zespół. gdyby ktoś wiedział, gdzie można dorwać "Emissaries" to proszę o cynk
Nasum

20-12-2014, 15:00

Heretyk pisze:bardzo dobry zespół. gdyby ktoś wiedział, gdzie można dorwać "Emissaries" to proszę o cynk

Bardzo dobry zespół, jak najbardziej. "Emissaries" jeszcze niedawno można było nabyć w Pagan - ale nie łudź się, sprawdziłem, już nie ma. Natomiast nowy numer jak najbardziej ok.
Nasum

21-01-2015, 10:46

https://www.mystic.pl/plyty_cd,meleches ... ,21813.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Ruszyła przedsprzedaż
ODPOWIEDZ