PRIMORDIAL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Wasyl
- weteran forumowych bitew
Re: PRIMORDIAL
Robi klimat ten teledysk. Dobry utwór.
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Klip dobry - taki w ich stylu, czyli egzaltowany w cholerę, ale bez wsi ;)
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- moonfire
Numer dobry, ma w sobie takie rockowe wibracje, więcej jest w nim luzu i powietrza. Bardzo fajna płyta się szykuje.
- Raagoon
Motyw z Freezing Moon w tym kawałku, robi dobrze :-)Bohdan pisze:Clip do "Babel's Tower"
Płyta rośnie z każdym kolejnym przesłuchaniem. Poprzednie zabijały od razu. Doskonałe wpisuje się na to, co za oknem.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Hehe, Freezing Moon jest. W ogole wydaje mi sie, ze mniej tu Primordial w Primordial, pomijajac te geste gitary i melodyke, a wiecej jazdy po roznorakiej klasyce. Wokale bardziej natchnione, bardziej teatralne. Wiecej tu Rainbow i Manowar niz Primordial - te wolne wstawki tez nie do konca pod nich. Jakby blizej do The Gathering Wilderness, bardziej surowo, ale czuc ten dawny (lata 70 i 80) blichtr wlasnie w wokalach.
Wlasciwie chyba tradycja staje sie fakt iz co dwa lata dostajemy plyte Primordial, ktora dostarcza dokladnie ten sam ladunek emocjonalny, te sama muzyke, podana w nieznacznie inny sposob wynikajacy z faktu iz chlopaki w miedzyczasie nasluchali sie czegosinnego / pograli w innych klimatach. Dla mnie to sa wyzyny gatunku, niezaleznie od poziomu innowacyjnosci danej plyty, a gatunek ten jedno ma imie - heavy metal.
Wlasciwie chyba tradycja staje sie fakt iz co dwa lata dostajemy plyte Primordial, ktora dostarcza dokladnie ten sam ladunek emocjonalny, te sama muzyke, podana w nieznacznie inny sposob wynikajacy z faktu iz chlopaki w miedzyczasie nasluchali sie czegosinnego / pograli w innych klimatach. Dla mnie to sa wyzyny gatunku, niezaleznie od poziomu innowacyjnosci danej plyty, a gatunek ten jedno ma imie - heavy metal.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
And the intricacies of the machines that make it possible
- Nerwowy
A mnie się jednak te wokale wydają bardziej oszczędne w porównaniu do porzedniej płyty, ale może to tylko wrażenie po spektakularnych partiach jakie Alan nagrał na debiucie Dread Sovereign. Tak czy inaczej są mistrzowskie, ale największy postęp dokonał się w kwestii partii instrumentalnych, które brzmią tym razem dużo bardziej organicznie, momentami wręcz rockowo. Jest w nich również więcej luzi i przestrzeni. Poza tym album sprawia wrażenie stosunkowo różnorodnego gdzie opróćz wspomnianych rockowych patentów jest miejsce również na metalowe pierdolnięcie jak chociażby w blackowym The Seed of Tyrants.
- moonfire
Jak zwykle Primordial zaorał. Bałem się tej płyty po pierwszym przesłuchaniu, bo wydała mi się dość nieprzekonująca. Z każdym jednak przesłuchaniem zyskuje coraz bardziej.
Primordial reprezentuje to wszystko, czym się jarałem w połowie lat 90.: las, klimat, pogańskie wojowniki, blackmetalowy patos - tylko, że odarty z całej wsi, która - niestety była słyszalna w tych rzeczach z epoki. To niemal definicja heavy metalu, synteza tego wszystkiego, co w tej muzyce najbardziej wartościowe. Plus wielka doza emocji, tych pisanych wielką literą. Świetny album bez dwóch zdań i płyta roku!
Primordial reprezentuje to wszystko, czym się jarałem w połowie lat 90.: las, klimat, pogańskie wojowniki, blackmetalowy patos - tylko, że odarty z całej wsi, która - niestety była słyszalna w tych rzeczach z epoki. To niemal definicja heavy metalu, synteza tego wszystkiego, co w tej muzyce najbardziej wartościowe. Plus wielka doza emocji, tych pisanych wielką literą. Świetny album bez dwóch zdań i płyta roku!
- Raagoon
A nie mówiłem? :-)
[youtube][/youtube]
Coffin Ships. Tutaj naprawdę chyba poszło w prawdziwe emocje.
[youtube][/youtube]
Coffin Ships. Tutaj naprawdę chyba poszło w prawdziwe emocje.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Dobry materiał. Sprawdza się jako odskocznia od rzezi jaka króluje w moich głosnikach, tym bardziej teraz, kiedy powalony gorączką mam ochotę posłuchać czegoś nieco innego.
- Gunman
A może wreszcie coś dla umysłów ścisłych, czyli nierówność w stosunku do poprzednich albumów...? Same pochwały to za mało.
- Nerwowy
The Gathering Wilderness = To the Nameless Dead = Redemption at the Puritan's Hand = Where Greater Men Have FallenGunman pisze:A może wreszcie coś dla umysłów ścisłych, czyli nierówność w stosunku do poprzednich albumów...? Same pochwały to za mało.
;)
- Gunman
Chciałem nierówność a nie równanie ;)
- Nerwowy
No niestety, nie da rady.Gunman pisze:Chciałem nierówność a nie równanie ;)
- Gumiak
Mozna w ten sposob:
To the Nameless Dead > The Gathering Wilderness = Redemption at the Puritan's Hand = Where Greater Men Have Fallen
Ale ten znak wiekszosci jest taki maly i drobny jak manieczki w drugiej klasie gimnazjum
To the Nameless Dead > The Gathering Wilderness = Redemption at the Puritan's Hand = Where Greater Men Have Fallen
Ale ten znak wiekszosci jest taki maly i drobny jak manieczki w drugiej klasie gimnazjum
- Raagoon
A gdzie A Journey's End?! Od niej zaczynałem w dobrym dla metalu 98, może działa sentyment, ale gdzie Spirit the Earth Aflame z genialnym Gods to the Godless?! Storm Before Calm też gorsze? Nie sądzę. Może nieco inne, to tyle.
- Nerwowy
Nie znam na tyle dobrze żeby brać się za porównywanie.
- Gumiak
Mozna spokojnie wstawic po prawej stronie po znaku rowna sie.Raagoon pisze:A gdzie A Journey's End?! Od niej zaczynałem w dobrym dla metalu 98, może działa sentyment, ale gdzie Spirit the Earth Aflame z genialnym Gods to the Godless?! Storm Before Calm też gorsze? Nie sądzę. Może nieco inne, to tyle.
- moonfire
Spirit the Earth Aflame i cztery ostatnie stoją na równi. Journey's End nieco niżej. Calm Before the Storm to jedyna płyta kapeli, za którą nie przepadam. Imramy i dema nie słuchałem już wieki, więc na razie się nie wypowiem.
- Bohdan
Mnie było prawie zawsze z nimi po drodze(nowej jeszcze nie słyszałem) - najlepsza była TTND, potem TGW , RATPH kapkie jednak słabiej, potem AJE(pewnie przez sentyment), STEA wciąż dobre, SBC najsłabsze, Imrama się nie broni wcale po latach.
nie chciało mi sie tych epickich, kurwa tytułów płyt w całości wklepywać
nie chciało mi sie tych epickich, kurwa tytułów płyt w całości wklepywać
- Duvelor
Zdecydowanie!!!Nerwowy pisze:The Gathering Wilderness = To the Nameless Dead = Redemption at the Puritan's Hand = Where Greater Men Have FallenGunman pisze:A może wreszcie coś dla umysłów ścisłych, czyli nierówność w stosunku do poprzednich albumów...? Same pochwały to za mało.
;)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗