8 lat minęło od kiedy TESTAMENT zrobił zamęt
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Kraft
- weteran forumowych bitew
Re: 8 lat minęło od kiedy TESTAMENT zrobił zamęt
Mam Cię teraz uświadamiać jak gówniarza, że obok Judas Priest, Anvil, Exciter itd. Motorhead był najbardziej prominentnym przedstawicielem tego nurtu?
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Nie wiem czy wiesz co znaczy "uświadomić kogoś". Nieważne.Kraft pisze:Mam Cię teraz uświadamiać jak gówniarza, że obok Judas Priest, Anvil, Exciter itd. Motorhead był najbardziej prominentnym przedstawicielem tego nurtu?
Chętnie poczytam w jaki sposób Motorhead jest przedstawicielem speed metalu, skoro nie są nawet zespołem metalowym.
The madness and the damage done.
- Zenek
- weteran forumowych bitew
Speed metal raczej nie bardzo. Lemmy wprawdzie mówił, że: "We're Motorhead and we play rock'n'roll", ale generalnie Motór to zespół metalowy jak nic. Jest tam i metal i punk i rock i blues wrzucony do jednego kotła.

Przecież zdajesz sobie sprawę z tego, że "wpływy" wykorzystywane w latach dziewięćdziesiątych to nie JEDNA konkretna płyta. To byłoby zbyt proste. Nawet podany przez Ciebie przykład Aura Noir to pokazuje, by wymienić tylko Sodom, Kreator, Bathory, Venom, Slayer i ... tak,tak jest tam też Metallica. Słuchaj jak pięknie jadą chłopaki...Kraft pisze:Chłopcy z drugiej fali blacka się zasłuchiwali, bo to zwyczajnie dobre płyty. Jeśli jednak bawimy się w archeologię to potrzeba precyzji czasowej. Quorthon miał już wszystkie "klocki" poskładane w '84. Z Venom, Mercyful Fate i Hellhammera. Po prawdzie "Obsessed by Cruelty", poza obskurnym brzmieniem jest riffowo mocno osadzone w speed metalu. Motorhead pełną gębą. Czym to może podskoczyć "Bestial Devastation"? To dla mnie prawdziwy proto death. Mogę rozumieć wpływy Niemiaszków w sposób bezpośredniej inspiracji utworami. Przykładowo, że Aura Noir w "The One Who Smite" rżnie na potęgę z "Proselytism Real". Ale to wszystko. Formułę ustalał wcześniej kto inny.535 pisze:Jak widać istnieją odważni, którzy chętnie temu zaprzeczą, bo przecież jest Master Of Puppets.Riven pisze:Szwaby mają zajebisty wkład w najostrzejsze odmiany metalu i to nie jest kwestia do dyskusji
[youtube][/youtube]
- moonfire
- zahartowany metalizator
Wiem doskonale, że opcja niemiecka to podwaliny pod chamski death i black metal, ale jestem jednak zwolennikiem bardziej technicznego podejścia do grania thrash metalu i bardziej niż Kreator, Sodom czy Destruction cenię Forbidden, Watchtower, czy Bay Area thrash. Chamsko grał także Overkill na "Feel the Fire", chociaż tu zatrzymał się jeszcze w połowie między heavy a thrashem. I bardziej przemawia do mnie takie oblicze gatunku. Z Europy przede wszystkim Coroner i Mekong Delta.
A zamiast pierwszych płyt niemieckiej trójki wolę Exploited: też punkowo, ale bez kwadratowego podejścia do rytmu i melodyki.
A zamiast pierwszych płyt niemieckiej trójki wolę Exploited: też punkowo, ale bez kwadratowego podejścia do rytmu i melodyki.
Czyli jesteśmy na dwóch różnych biegunach "podejść" do grania thrash metalu. Natomiast Exploited jest oddzielną kwestią. Bez thrash metalu muzyczny świat, "pchałby się" do przodu, bez punk rocka nie byłoby takiej możliwości. Przynajmniej ja tego nie widzę.moonfire pisze:Wiem doskonale, że opcja niemiecka to podwaliny pod chamski death i black metal, ale jestem jednak zwolennikiem bardziej technicznego podejścia do grania thrash metalu i bardziej niż Kreator, Sodom czy Destruction cenię Forbidden, Watchtower, czy Bay Area thrash.
-
- mistrz forumowej ceremonii
nieZenek pisze:Speed metal raczej nie bardzo. Lemmy wprawdzie mówił, że: "We're Motorhead and we play rock'n'roll", ale generalnie Motór to zespół metalowy jak nic. Jest tam i metal i punk i rock i blues wrzucony do jednego kotła.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
No jeśli ktoś deprecjonuje znaczenie sodom dla ekstremalnego metalu to i takie bzdury może uskuteczniac
Also jaki kurwa motór, do kurwy nędzy
Also jaki kurwa motór, do kurwy nędzy
this is a land of wolves now
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
+1Heretyk pisze:nieZenek pisze:Speed metal raczej nie bardzo. Lemmy wprawdzie mówił, że: "We're Motorhead and we play rock'n'roll", ale generalnie Motór to zespół metalowy jak nic. Jest tam i metal i punk i rock i blues wrzucony do jednego kotła.
Yare Yare Daze
- Gore_Obsessed
...mogę zaproponować pójście na ryby. :)Riven pisze:jeśli ktoś deprecjonuje znaczenie sodom dla ekstremalnego metalu to
SODOM zadyszki dostał dopiero na "In war and pieces" gdzie w paru kawałkach występuje rzygopędna wręcz melodyka, a całość szpeci jazgotliwe, charakteryzujące się mocno spłaszczoną dynamiką brzmienie, powielające główne grzechy współczesnej produkcji. Ostatniej płyty jeszcze nie słyszałem w całości, ale fragmenty jakoś mnie nie zachęcają. "The final sign of evil" jest wspaniały (czasami mam wrażenie, że jestem jedyną osobą, która go należycie docenia i hołubi). "Sodom" to bardzo dobry album, gdzie tylko produkcja w paru aspektach szwankuje jak na przedostatnim, a wcześniejsze trzy to już klasyka gatunku - nie boję się tego stwierdzenia. "Masquerade..." to być może najbardziej nieprzystępne z dokonań zespołu, ale jak już trafi to na całe życie. Suche, szorstkie, surowe i mało urokliwe brzmienie, takież kompozycje, ale wszystko razem tworzy jedyną w swoim rodzaju magnetyzującą całość. Taka nieogolona, poobijana i skacowana morda oglądana o poranku w lustrze od której mimo wszystko wzrok trudno oderwać. ;) Myślę, że rozpoznałbym ten album po dowolnych 10 sekundach w gąszczu innych. "Get What You Deserve" to piękne nawiązanie do punkowych korzeni gatunku, przyozdobione jedynie brzmieniem charakterystycznym dla death metalu, co pozostało z poprzedniczki, gdzie w udany sposób flirtowali ze wspomnianym gatunkiem na całego, "Better off dead" to bardzo udany mariaż wyśmienitego ognistego thrashu z ciepłym, przebojowym, rockowym graniem, a wcześniejsze trzy to już 100% klasyki - sprawa jasna chyba dla każdego fana zespołu. Czysta magia działa się dla mnie natomiast do '87 roku włącznie.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- Riven
- Kontakt:
Masquerade super. Pięknie chamska płyta. A co sadzisz o Tapping the vein? Dopiero teraz obczailem. Dla mnie brzmi jak sepultura z większą dawka death metalu
- Gore_Obsessed
Gdzieś tak w połowie stawki u mnie, ale to tylko wygląda źle, bo nawet dół tabeli w tej lidze to marki w pełni uznane. To w sumie też krążek jedyny w swoim rodzaju, z wyrazistym charakterem. Do SEPULTURY najbliżej w "Body parts", reszta bardziej melodyjna i rozbujana niż cokolwiek z dorobku Brazylijczyków. Kilka kawałków to dla mnie istne sodomowe evergreeny: "One Step over the Line", "Bullet in the Head", "Wachturm", "Hunting Season" czy "Reincarnation", a słabych punktów sobie tu nie przypominam.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- Riven
- Kontakt:
"Body parts" kapitalny numer. Podoba mi się brzmienie tej płyty, betonowy walec. To chyba dość niedoceniany album, nie kojarzę żeby ktoś wcześniej o nim wspominał.
- moonfire
Na to wygląda. W thrash metalu szukam nie tylko walnięcia, ale i aspektów technicznych. Jak brutalność, to Slayer i Sepultura, w których jest odrobinę więcej przestrzeni niż u Niemców. Techniczne zawijasy z kolei mogą nie istnieć dla mnie w death metalu, w którym doceniam porządne pranie.535 pisze:Czyli jesteśmy na dwóch różnych biegunach "podejść" do grania thrash metalu. Natomiast Exploited jest oddzielną kwestią. Bez thrash metalu muzyczny świat, "pchałby się" do przodu, bez punk rocka nie byłoby takiej możliwości. Przynajmniej ja tego nie widzę.moonfire pisze:Wiem doskonale, że opcja niemiecka to podwaliny pod chamski death i black metal, ale jestem jednak zwolennikiem bardziej technicznego podejścia do grania thrash metalu i bardziej niż Kreator, Sodom czy Destruction cenię Forbidden, Watchtower, czy Bay Area thrash.
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
TESTAMENT w czerwcu w Gdańsku i Krakowie. W sumie to chętnie bym zobaczył DiGiorgio w akcji, ale...
Widziałem ich na poprzednim brutal assault. Potupałem nóżką, wypiłem ze trzy "piwa" i ... wystarczy. Nigdy nie byłem fanem tej kapeli. Może kiedyś z przyjemnością ich słuchałem, ale to było dawno.
-
- postuje jak opętany!
Heh. Nie wiedziałem, że teraz z nimi gra DiGiorgio. Umknęła mi ta informacja. Też bym chciał zobaczyć tego skurwiela.ramonoth pisze:TESTAMENT w czerwcu w Gdańsku i Krakowie. W sumie to chętnie bym zobaczył DiGiorgio w akcji, ale...
- manieczki
To się dzieje naprawdę ?!:D
http://www.blabbermouth.net/news/testam ... rizer-pen/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.blabbermouth.net/news/testam ... rizer-pen/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- manieczki
[youtube][/youtube]
1st track from the Global Metal Project Featuring Kelly Shaefer(Atheist) on Lead Vocals, Jason Morley on Guitar, Travis Morgan on Bass, Gene Hoglan(Testament/Dethklok/Dark Angel) on the drums & Guest Solo from Andy LaRocque(King Diamond/Death) with added backing vocals from Shawn Bowen(Stones Of Madness)
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss? ... aspherical" onclick="window.open(this.href);return false;
1st track from the Global Metal Project Featuring Kelly Shaefer(Atheist) on Lead Vocals, Jason Morley on Guitar, Travis Morgan on Bass, Gene Hoglan(Testament/Dethklok/Dark Angel) on the drums & Guest Solo from Andy LaRocque(King Diamond/Death) with added backing vocals from Shawn Bowen(Stones Of Madness)
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss? ... aspherical" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
">>The Brotherhood Of The Snake<< will be released on October 28, 2016 via Nuclear Blast"
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.