Smartfon
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- empir
- zahartowany metalizator
Re: Smartfon
Cóż, teraz to już po ptokach. Następnym razem kupię folię.
Dlatego aktualne pozostają moje pytania z 2 wcześniejszych postów.
A przy okazji. Mój stary HTC Desire spadł mi masę razy w tym kilka razy ze schodów 1 piętro w dół i nic poza zadrapaniami obudowy. Nexus 5 spadł mi kilka razy z niewielkiej wysokości. Ostatni upadek był śmiertelny dla szkła :(
Dlatego aktualne pozostają moje pytania z 2 wcześniejszych postów.
A przy okazji. Mój stary HTC Desire spadł mi masę razy w tym kilka razy ze schodów 1 piętro w dół i nic poza zadrapaniami obudowy. Nexus 5 spadł mi kilka razy z niewielkiej wysokości. Ostatni upadek był śmiertelny dla szkła :(
- Biały
- w mackach Zła
z tego co czytam to kutasy po komisach wołają nieraz 2/3 ceny telefonu za wymianę wyświetlacza; myślę, że sensownym posunięciem byłoby kupić wyświetlacz na allegro i podejść do nich niech ci tylko wymienią
- empir
No ale czy u mnie trzeba wymienić cały wyświetlacz czy tylko szkło zewnętrzne?Biały pisze:z tego co czytam to kutasy po komisach wołają nieraz 2/3 ceny telefonu za wymianę wyświetlacza; myślę, że sensownym posunięciem byłoby kupić wyświetlacz na allegro i podejść do nich niech ci tylko wymienią
Pytanie: czy w ogóle da się wymienić same szkło?
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Z tego co kojarze, to mozliwe jest, ze uszkodzone jest samo szklo, a digitizer pozostal nietkniety. Jesli tak jak piszesz u Ciebie nie widac problemow z odbieraniem dotyku, to prawdopodobnie tak sie stalo. Zajrzyj na ifixit.com i poszukaj tam info o Nexusie. To kopalnia wiedzy - wiele osob samodzielnie naprawia sobie sprzet dzieki niej.
this is a land of wolves now
- empir
Dzięki. Ale będzie ciężko ponieważ my english is very shitRiven pisze:Z tego co kojarze, to mozliwe jest, ze uszkodzone jest samo szklo, a digitizer pozostal nietkniety. Jesli tak jak piszesz u Ciebie nie widac problemow z odbieraniem dotyku, to prawdopodobnie tak sie stalo. Zajrzyj na ifixit.com i poszukaj tam info o Nexusie. To kopalnia wiedzy - wiele osob samodzielnie naprawia sobie sprzet dzieki niej.
- Riven
- Kontakt:
Na to nie ma niestety zadnej reguly. Czasem upadnie Ci 'twarza' na asfalt z wysokosci poltora metra i nie bedzie widac nawet sladu - innym razem spadnie z szafki nocnej i do widzenia. Dlatego warto zainwestowac w szklo hartowane + jakis futeral. Nic nie gwarantuje bezpieczenstwa, ale lepsze to niz nic. Pozostaje czekac na jakies nowe gorilla glass, ktore byc moze w przyszlosci mocno zredukuje takie ryzyko.empir pisze: A przy okazji. Mój stary HTC Desire spadł mi masę razy w tym kilka razy ze schodów 1 piętro w dół i nic poza zadrapaniami obudowy. Nexus 5 spadł mi kilka razy z niewielkiej wysokości. Ostatni upadek był śmiertelny dla szkła :(
W razie czego moge pomoc w miare mozliwosci, ale to wieczorem ewentualnie. Jak cos to pisz na PM.empir pisze:
Dzięki. Ale będzie ciężko ponieważ my english is very shit
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
wbrew pozorom wcale nie biora wiele za robocizne - tak zdzieraja producenci za czesci zamienne. wedlug nich masz kupic nowy, a nie naprawiac jak jakis biedak ;-)Biały pisze:z tego co czytam to kutasy po komisach wołają nieraz 2/3 ceny telefonu za wymianę wyświetlacza;
Guilty of being right
- empir
To zależy co i gdzie.
Od mojej w xperia Z robocizna 100zl, część 30zl
Pewnie przy droższych częściach proporcje będą inne.
Wysłane z mojego Nexus 5
Od mojej w xperia Z robocizna 100zl, część 30zl
Pewnie przy droższych częściach proporcje będą inne.
Wysłane z mojego Nexus 5
- Riven
- Kontakt:
Pytanie czy to jest zlozliwa strategia, czy realne koszty produkcji. Takie komponenty jak pamiec sa dzis tanie jak barszcz (wystarczy popatrzec na ceny kart SD), natomiast ekrany o duzej gestosci i jakosci to juz podejrzewam wieksze wyzwanie produkcyjne. Zreszta przeciez one maja czesto lepsza rozdzielczosc i jakosc reprodukcji koloru niz te montowane w laptopach, a do tego sa znacznie mniejsze. Wcale bym sie nie zdziwil, jakby to ekran byl najdrozszym komponentem w smartfonie, drozszym niz np. SoC.uglak pisze:wbrew pozorom wcale nie biora wiele za robocizne - tak zdzieraja producenci za czesci zamienne. wedlug nich masz kupic nowy, a nie naprawiac jak jakis biedak ;-)Biały pisze:z tego co czytam to kutasy po komisach wołają nieraz 2/3 ceny telefonu za wymianę wyświetlacza;
Jak mi sie rozwalil ekran w S2 to patrzylem na allegro na ceny samych czesci, i nie byly one duzo nizsze niz calosc naprawy w serwisie.
- uglak
takimi kwestiami bawi sie serwis http://www.techinsights.com - tutaj przykladowe porownanie*:Riven pisze:Pytanie czy to jest zlozliwa strategia, czy realne koszty produkcji.

* - ceny hurtowe w okolicach premiery
Guilty of being right
- Riven
- Kontakt:
Czyli dobrze kombinowalem. W iPhonie 5 jest inaczej, bo ma znacznie nizsza rozdzielczosc i rozmiar ekranu niz Note 3.
-
- postuje jak opętany!
Pewnie juz bylo ale nie chce mi sie przegladac calego tematu..
Dobry, prosty, androidowy odtwarzacz muzyki? Czego uzywacie panowie? ;)
- Nekromantheon
- postuje jak opętany!
Poweramp. Bardzo ok.Sodomix pisze:Pewnie juz bylo ale nie chce mi sie przegladac calego tematu..
- Riven
- Kontakt:
jesli do samych plikow, PowerAmp.
ale subskrypcja Play Music >>>> pliki. Aplikacja Play Music oczywiscie obsluguje tez lokalne pliki.
ale subskrypcja Play Music >>>> pliki. Aplikacja Play Music oczywiscie obsluguje tez lokalne pliki.
-
- postuje jak opętany!
OK, dzieki. Zbadam temat.
- Riven
- Kontakt:
Kurwa, jakbym wiedział, że tapatalk po updacie będzie tak chujowy... Lista wątków jest zajebiście nieczytelna
- Sybir
+1 I jeszcze reklamy. Z drugiej strony, aplikacja darmowa, a wypadałoby pewnie twórcy coś na swojej pracy zarobić.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Żułek
a śmiali sie ze mnie :P
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- Sybir
Nadal się śmiejemy, ta sytuacja niczego w tej kwestii nie zmienia - w końcu, jesteśmy w Polsce ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Riven
- Kontakt:
Ale ten update jest dzisiejszy...chyba. Wcześniej tego nie było. Reklam nie widzę.