Dråpsnatt

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Henbane
starszy świeżak

Dråpsnatt

27-04-2015, 20:04

Obrazek

Wydaje mi się, że twórczość panów ze Skellefteå zasługuje na swój własny wątek. Zespoł, w którego skład wchodzą Narstrand i Vinterfader, powstał w 2005 roku na północy Szwecji. Ich muzyka jest określana jako atmospheric black metal, tematyka tekstów nawiązuje głównie do natury. Do tej pory w dorobku Dråpsnatt znalazły się trzy albumy:

"I denna skog" (2009)

Obrazek

"Hymner till undergången" (2010)

Obrazek

"Skelepht" (2012)

Obrazek

Podobno przed "I denna skog" zostały nagrane jeszcze dwa albumy, które nigdy nie ujrzały światła dziennego.

Dråpsnatt nie przestaje mnie fascynować, często do niego wracam. Jest to twór nietuzinkowy, leśny i bardzo ciekawy. Warto się przy nim na dłużej zatrzymać. To coś przesiąkniętego na wskroś naturą: mokrą ziemią, zgnilizną, opadającymi liśćmi, jesienią i zimą. Poniżej utwór z mojego ulubionego "Skelepht" (najbardziej melodyjna płyta)

https://www.youtube.com/watch?v=_7iw8R622iI

To, co następuje od 3:52, to totalna magia. Według mnie to jeden z piękniejszych momentów w całej dyskografii, taka moja mała muzyczna ekstaza :-)

Miłego zapoznawania się z Dråpsnatt (mam nadzieję).
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Dråpsnatt

27-04-2015, 20:33

Podobały mi się zawsze ich okładki. Nigdy niestety nie znalazłem czasu żeby przysiąść i posłuchać. Muzyka Dråpsnatt ma coś wspólnego ze Stilla?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Henbane
starszy świeżak

27-04-2015, 20:56

nicram pisze:Podobały mi się zawsze ich okładki. Nigdy niestety nie znalazłem czasu żeby przysiąść i posłuchać. Muzyka Dråpsnatt ma coś wspólnego ze Stilla?

Moim zdaniem większość zespołów od Nordvis ma ze sobą coś wspólnego, co ciężko mi ubrać w słowa. Dråpsnatt jest muzycznie bliższy chyba do równie dobrego Skogen, ale jeśli podoba Ci się Stilla, to raczej się nie zawiedziesz. Obydwie perełki są z Västerbotten i inspirują się naturą, która to może właśnie jest czymś łączącym te wszystkie pokrewne dźwięki. Muzyka Dråpsnatt charakteryzuje się większą melodyjnością i raczej dsbmowymi wokalami.
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

27-04-2015, 21:25

Nie umiem się rozpisywać o muzyce, więc w skrócie: bardzo ciekawy zespół. Muzyka jest na co najmniej bardzo dobrym poziomie z genialnymi wręcz momentami, których się wyczekuje podczas następnego przesłuchania. Najbardziej lubię jedynkę i dwójkę. Trójce chyba jeszcze za mało czasu poświęciłem.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

28-04-2015, 07:39

nicram pisze:Podobały mi się zawsze ich okładki. Nigdy niestety nie znalazłem czasu żeby przysiąść i posłuchać. Muzyka Dråpsnatt ma coś wspólnego ze Stilla?
Stilla bardziej klimatyczne. podobienstwo wyczuwam tylko w okladkach :)

Ale warto sie zabrac za Drapsnatt ja bardzo lubie.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

28-04-2015, 07:55

Dobry band, lubię tego słuchać. Las taki jaki powinien być.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Karkasonne

28-04-2015, 13:50

Dawno nie sluchalem, ostatnio jakos w 2010 chyba po wyjsciu tamtej plytki, ale zdecydowanie dobrze wspominam.
ODPOWIEDZ