RAINBOW (UK)
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Edinazzu
- weteran forumowych bitew
RAINBOW (UK)
Twórczość wyżej wymienionego jest dobrze znana forumowiczom. Chciałbym aby ten temat był pewną rekapitulacja na temat tego zespołu. Jeżeli chodzi o Blackmoor'a to cenie go za dokonania z DEEP PURPLE, ale bardziej lubię i częściej słucham płyt RAINBOW. Najlepsze są oczywiście te z DIO, ale "Down to Earth" także trzymała poziom. Natomiast w 1995 ukazała się ostatnia w pełni Hardrockowa płyta z udziałem Blackmoor'a. Swoja drogą świetna płyta. Mowa oczywiście o "Stranger In Us All". Niestety w tym samym czasie niespokojny duch Blackmoor'a spotkał na swej drodze blondynę o imieniu Candice Night :). I tu zaczyna się coś co mogłoby być tematem pracy pt "wpływ kobiet(blondyn) na muzyke hard/heavy".
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
Re: RAINBOW (UK)
Moim zdanie najlepszy albumem RAINBOW jest "Rising". Nic lepszego nigdy nie udało im się nagrać, powiem więcej "Rising" to bodaj najlepszy album, w którym zaśpiewał Dio (chociaż jestem fanem genialnego i cholernie niedocenianego "Dehumanizer")
- Edinazzu
"Rising" to dogmat muzyki hard and heavy. I to nie ulega wątpliwości. Ale generalnie powiedzmy sobie szczerze myślę Rainbow mówię Blackmoore. Płyty z początku lat 80-tych były bardziej rozrywkowe, ale słucha sie tego dobrze. Po prostu czasy się zmieniły. "Stanger In Us All" to z kolei dla mnie bardzo niedoceniona perełka. Polecam jak ktoś nie słyszał.
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
Widzisz, jak czasem możemy się zgodzić w 100 proc. :DMaria Konopnicka pisze:Moim zdanie najlepszy albumem RAINBOW jest "Rising". Nic lepszego nigdy nie udało im się nagrać, powiem więcej "Rising" to bodaj najlepszy album, w którym zaśpiewał Dio.
- twoja_stara_trotzky
A pamiętasz Maria czasy, jak Mann z Chojnackim puścili w dwójce cały, calusieńki koncert Rainbow? :D
-
Bardzo lubię trzy pierwsze, z wyraźnym wskazaniem na dwójkę oczywiście. Pozostałe kiedyś tam słyszałem, ale większego wrażenia na mnie nie zrobiły.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Rising to czysty heavy metal kvlt! Uwielbiam. I jak rzadko wsłuchuję się w perkusję to Cozy Powell niszczył!
Ewentualnie kawałek o miłości można by wywalić z tej płyty, ale i tak całosciowo jest niesamowita.
Ewentualnie kawałek o miłości można by wywalić z tej płyty, ale i tak całosciowo jest niesamowita.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
-
W latach 80-tych jedną z pierwszych zachodnich płyt, jakie kupiłem na pchlim targu, była "Down To Earth". Wtedy oczywiście nie wiedziałem, że to najsłabszy album Rainbow. W zasadzie nie znałem pozostałych, więc katowałem ją, aż szybko nauczyłem się na pamięć.
To były smutne czasy: jak miało się trochę kasy pod ręką, kupowało się wszystko, co wpadnie w ręce. Potem "Down To Earth" wymieniłem - zdaje się, że na jakichś Judasów, ale już nie pamiętam.
Rzadko wracam do tego zespołu, a niedawno gruntownie sobie odświeżyłem Purpli. Zatem chyba i trzeba powtórkę z Rainbow zrobić.
To były smutne czasy: jak miało się trochę kasy pod ręką, kupowało się wszystko, co wpadnie w ręce. Potem "Down To Earth" wymieniłem - zdaje się, że na jakichś Judasów, ale już nie pamiętam.
Rzadko wracam do tego zespołu, a niedawno gruntownie sobie odświeżyłem Purpli. Zatem chyba i trzeba powtórkę z Rainbow zrobić.
- hcpig
Uwielbiam chociaż na dobrą sprawę straszny szkodnik - prekursor fantasy power metalu :)
Yare Yare Daze
- Edinazzu
Oj, mimo wszystko "Down To Earth" wydaje mi się najlepsza z płyt wydanych po erze "dijowskiej". Nie licząc oczywiście ostatniej świetnej "Stranger In Us All".mad pisze:Nie wiedziałem, że to najsłabszy album Rainbow. W zasadzie nie znałem pozostałych, więc katowałem ją, aż szybko nauczyłem się na pamięć.
- boroowa
Heretyk pisze:bardzo lubię trzy pierwsze, z wyraźnym wskazaniem na dwójkę oczywiście.
Prawdę mówiąc to niczego po "Long Live Rock'n'Roll" nie słyszałem :)
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
To przegapiłeś takie cukierki ;)
I dream of colour music,
- boroowa
Dziękuję za skuteczne zniechęcenie mnie do dalszej eksploracji tęczowych dźwięków. :)
I'll give you black sensations up and down your spine
- KreatoR
A ja zasłuchuję się perkusją Iana Paice'a dziś:) Z Rainbow kojarzę ledwie parę numerów. Wiadomo Blackmore, hard'n'heavy, jest na liście "do zdobycia". Jednak czytając takie opinieWódz 10 pisze:Rising to czysty heavy metal kvlt! Uwielbiam. I jak rzadko wsłuchuję się w perkusję to Cozy Powell niszczył.
nie wiem czy przebije się przed inne pozycje...hcpig pisze:Uwielbiam chociaż na dobrą sprawę straszny szkodnik - prekursor fantasy power metalu :)
-
Lubie tylko okres z Dio ze wskazaniem na Rising a okres Turnerem właściwie mógłby nie istnieć.
-
- postuje jak opętany!
Bardzo lubie trzy pierwsze albumy Rainbow, ale musze zgodzic sie ze zdaniem przedmowcow: to ''Rising'' jest najlepsza z nich, w dodaku najlepsza w karierze wokalnej Ronniego Jamesa Dio.
In God We Trust
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
,,,Craig Gruber died of prostate cancer in Florida on May 5, 2015, aged 63,
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;