Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fixxed
postuje jak opętany!

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

11-08-2015, 12:50

Problem z oglądaniem filmów na YouTube zniknął, dzięki. Tych wrzuconych na forum nadal nie widzę, niestety.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

11-08-2015, 12:50

A to youtube w ogóle działa jeszcze we flashu a nie html5?
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
manieczki

11-08-2015, 13:31

moze ctrl+f5 :)

jestę hipsterę - zrobiłem update do 10. Na razie nic nie wkorwia, na poczatku ino kolor paska zadan i pochowane zmienianie jego preferencji...
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

11-08-2015, 13:54

Riven pisze:A to youtube w ogóle działa jeszcze we flashu a nie html5?
dzialac dziala, ale domyslnie juz od pewnego czasu wymusza html5.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

11-08-2015, 13:55

Riven pisze:A to youtube w ogóle działa jeszcze we flashu a nie html5?
tzn. on we flashu działać będzie chyba cały czas tylko teraz po stronie serwera - po stronie użytkownika nie będzie wymagane posiadanie tej wtyczki, ale jeżeli ktoś wtyczkę ma, miał i ma (a także miał wcześniej) włączone jej działanie to wtedy korzysta z wtyczki.

Ale to dobry trop dla Fixxed - wejdz w "Dodatki" Firefoxa i przy Shockwave Flash zaznacz "nigdy nie aktywuj" - wtedy flashowe videła będą działały pod html5 (na forume też) i zobacz jak to bangla.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
manieczki

20-08-2015, 23:47

pomalu zaczyna mnie wkurwiac sposob akutalizacji w win10, czyli wymuszanie uruchamiania ponownie pc. Nie wiem czy to tylko u mnie tak dziala, ale jakos ten super system nie potrafi zainstalowac aktualizacji przy normalnym wylaczeniu pc (np przy zakonczeniu pracy przy pc) tak jak to dzialalo w win7 tylko MUSI zrobic ponowny rozruch tylko i wylacznie po to zeby zainstalowac update. Bzdura i nonsens.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

20-08-2015, 23:56

Uciekaj Paniczu z dziesiątki, póki jeszcze czas! Nie ma to jak testowanie i naprawianie systemu po premierze (no co, w końcu był za darmo!). Mechanizm aktualizacji to kompletna porażka. Lekki wzrost szybkości działania (rzecz bardzo subiektywna, bo opiera się głównie na responsywności środowiska graficznego, a nie działania systemu jako takiego) nie równoważy tych wad.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
manieczki

20-08-2015, 23:59

Lukass pisze:Uciekaj Paniczu z dziesiątki, póki jeszcze czas! Nie ma to jak testowanie i naprawianie systemu po premierze (no co, w końcu był za darmo!). Mechanizm aktualizacji to kompletna porażka. Lekki wzrost szybkości działania (rzecz bardzo subiektywna, bo opiera się głównie na responsywności środowiska graficznego, a nie działania systemu jako takiego) nie równoważy tych wad.
w sumie to norma w mikroszicie, ze windowsy staja sie dobrymi systemami po wydaniu pierwszego service packa...
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

21-08-2015, 00:19

Hahaha, a tu serwispaka nie będzie! Bo przecie dziesiontka to ósłóga, a nie produkt. Nigdy już nie będzie dobra.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
manieczki

21-08-2015, 00:23

Eh.. zobaczymy.. na razie nie chce mi sie downgrade robic...

pomysly na 10 pewnie byly zaczerpnie z tego wiekopomnego wydarzenia w zyciu Billa, tak wiem juz nie rapotaje chyba w ms
[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

21-08-2015, 10:11

taki problem: przy odtwarzaniu youtube czy innych ukierunkowanych filmowo rzeczy, audio "rozciąga się" (efekt podobny do rozciągania sampla audio przy zachowaniu pierwotnej wysokości dźwięku). Niezależnie od rodzaju przeglądarki oraz np. Spotify też się chrzani.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

21-08-2015, 10:46

jak wyżej - spróbuj wyłączyć wtyczkę schockwave flash w używanej aktualnie przeglądarce i zobacz jak wtedy działa
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

23-08-2015, 10:37

uglak pisze:a jesli kopiujesz w pojedynczo, ale w losowej kolejnosci?

ps. przetestowalem jak kopiuje total commander i idzie po kolei
Trochę po czasie odpisuję bom zapracowany człemale total commander pomógł.
Fenkju wery bardzo.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

23-08-2015, 10:55

1. I jak Panowie ta 10 w porównaniu do 8.1?
Przesiadać się?
Mnie się ósemeczka podoba. Dodałem se pasek start i wszystko fajnie śmiga.
Gdzieś ostatnio czytałem że windows10 ma wyłączać/blokować piraty. Niby piratów na kompie nie mam ale nigdy nic nie wiadomo.

2. I kolejny temat. Sie zapisałem jakiś czas temu na w10. Pobierałem, instalowałem i wyskakiwał error. I było tak za każdym razem przez kilka dni aż se odpuściłem w10.
Poniżej screen. Ktoś wie co się dzieje?

Obrazek
Awatar użytkownika
manieczki

05-09-2015, 03:43

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... -dane.html" onclick="window.open(this.href);return false;

To co pisał Mitnick w swojej knidze (chyba z 2002/2003roku) jest nadal aktualne.
Mozesz miec nie wiadomo jakie zabezpieczenia, ale jesli zatrudniasz w firmie sebixa, ktory klika gdzie popadnie to masz takie, a nie inne efekty.

Z pamieci cytuje ok
"Najslabszym ogniwem jest prawie zawsze czlowiek"
"Lamalem ludzi, nie hasla"

Takie prawde.
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

07-09-2015, 17:37

Bdb Koledzy, potrzebna pomoc! Sprawa jest dość ciężka...

Od miesiąca walczę z bardzo dziwnym problemem na laptopie. Polega on na tym, że komputer na amen zawiesza się podczas przeglądania Internetu. Zaczęło się to na początku sierpnia wraz z zainstalowaniem najnowszej aktualizacji Firefox'a. Od tego czasu, zupełnie nieregularnie i bez względu na rodzaj wyświetlanych w sieci treści i bez względu na obciążenie przeglądarki w pewnym momencie po prostu wszystko się wiesza, wentylator się rozkręca i nie działa nic, żadne skróty klawiszowe - jedyne wyjście to twardy reset.
Dopowiem, że czytałem sporo w necie na ten temat. Sprawdzałem już wszystko cokolwiek mogło być przyczyną: obciążenie procesora, temperaturę i system chłodzenia procesora, sprawność pamięci RAM, sterowniki do karty graficznej, sterowniki do karty sieciowej, zaktualizowałem wszystkie wtyczki do przeglądarki, wgrałem starą wersję Firefox'a, próbowałem innych przeglądarek (Google Chrome - najpierw wydawało się, że jest lepiej, po czasie dopadło go to samo), czyściłem komputer różnymi sprawdzonymi programami - w żaden sposób nie poradziłem sobie z problemem.
Aha, żeby była jasność - ten błąd uaktywnia się tylko i wyłącznie gdy włączona jest przeglądarka. Podejrzewam jakiś wirus, ale czytałem że ktoś miał to samo, zrobił formatowanie, ale nie pomogło a ponoć format pomaga na wszystko.

Gdyby ktoś był łebski w te sprawy i zechciał się pochylić nad problemem byłbym bardzo wdzięczny, bo czuję że wyczerpałem wachlarz własnych możliwości.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

07-09-2015, 18:36

sprawdz jak to wyglada na jakims systemie live :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
manieczki

07-09-2015, 22:37

Mol pisze:sprawdz jak to wyglada na jakims systemie live :)
this.

ja mialem podobne problemy, co prawda z blaszakiem i winna byc karta sieciowa.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

07-09-2015, 23:48

DeadButDreaming pisze:Od miesiąca walczę z bardzo dziwnym problemem na laptopie. Polega on na tym, że komputer na amen zawiesza się podczas przeglądania Internetu (...)
Ciężko po takim ogólnym opisie coś stwierdzić, ale na początek proponuję wyjebać w kosmos, albo przynajmniej wyłączyć, wtyczkę flash (w FF Narzędzia -> Dodatki -> Wtyczki i stosowną przełączyć na "Nigdy nie aktywuj"). Jeśli pomoże, pomyśl, czy możesz się go pozbyć na stałe. Jeśli nie, to dupa, bo się prawdopodobnie z czymś gryzie (karta graficzna albo sieciowa). Ewentualnie - nie wiem, jak sprawdzałeś chłodzenie procesora - trza wymienić pastę pod procesorem, ale to w laptopie dla kogoś obeznanego.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

08-09-2015, 11:39

Lukass pisze:
DeadButDreaming pisze:Od miesiąca walczę z bardzo dziwnym problemem na laptopie. Polega on na tym, że komputer na amen zawiesza się podczas przeglądania Internetu (...)
Ciężko po takim ogólnym opisie coś stwierdzić, ale na początek proponuję wyjebać w kosmos, albo przynajmniej wyłączyć, wtyczkę flash (w FF Narzędzia -> Dodatki -> Wtyczki i stosowną przełączyć na "Nigdy nie aktywuj"). Jeśli pomoże, pomyśl, czy możesz się go pozbyć na stałe. Jeśli nie, to dupa, bo się prawdopodobnie z czymś gryzie (karta graficzna albo sieciowa). Ewentualnie - nie wiem, jak sprawdzałeś chłodzenie procesora - trza wymienić pastę pod procesorem, ale to w laptopie dla kogoś obeznanego.
Motyw z wtyczką flash już testowałem, próbowałem z wyłączoną oraz instalowałem ją na nowo - nie pomogło. O chłodzenie procesora raczej bym się nie martwił, bo tak jak pisałem, testowałem je Open Hardware Monitor'em - wszystko było w normie.

Wyżej sugerowaliście problem z kartą sieciową. Wcześniej na to nie wpadłem ani nigdzie nie doczytałem, że to ona może być problemem, ale wczoraj wieczorem zauważyłem w Menedżerze urządzeń, że utworzyło się jakieś 20 kopii karty sieciowej 6TO4 Adapter - odinstalowałem je i od zera zainstalowałem sieć domową. Na razie jest dobrze - kilka godzin pracy przeglądarki (Chrome) bez zawiechy. Z czasem okaże się czy to faktycznie karta sieciowa nawaliła.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
ODPOWIEDZ