Lurtz pisze:
Nie słyszałem jeszcze tego materiału, poza udostępnionym na yt utworze 'Coronation', ale czy 'Kingdom of abyss' to nie jest na nowo nagrana wersja utworu z 'Darkside'?
'Najidealniej wpisuje się w stylistykę zespołu „Kingdom ov Abyss”, z bardzo charakterystycznym riffowaniem, akustycznymi gitarami i oszalałym wokalem Cezara.'
No i wyjaśniło się. Napisałem do Cezara w tej kwestii, oto co odpisał:
Ave Cezar! Strasznie się cieszę, że nagraliście nowe utwory, czekam z niecierpliwością na pełną płytę, ale mam jedno pytanie odnośnie 'Black blood'. Czy utwór 'Kingdom of abyss' to na nowo zarejestrowany utwór z 'Darkside' pod tym samym tytułem?
Cezar:
AvE! Tak, ten sam, w nieco odswierzonej aranzacji. PozdraV!
W związku z tym nasuwa się pytanie: czy ten utwór jest przearanżowany aż tak bardzo, że autor recenzji, który pisze o sobie: 'Christ Agony należy do grona tych polskich zespołów, które darzę olbrzymim szacunkiem i naprawdę trudno mi jest wskazać słabą pozycję w ich dyskografii.' oraz 'Najidealniej wpisuje się w stylistykę zespołu „Kingdom ov Abyss”, z bardzo charakterystycznym riffowaniem, akustycznymi gitarami i oszalałym wokalem Cezara.' nie poznał tego kawałka, czy po prostu autor wali ściemę z tym szacunkiem do ekipy Cezara?
Ja bardzo szanuję Christ Agony, uwielbiam ich od kiedy usłyszałem w 1993 roku 'Unholyunion', ale widząc tytuł 'Kingdom of Abyss' (nie 'ov Abyss'!), od razu skojarzyłem taki sam kawałek z 'Darkside'.