POSTAWA ROSZCZENIOWA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
- ultravox
- zahartowany metalizator
Re: POSTAWA ROSZCZENIOWA
Sprawdź Zealotry i Artificial Brain.hcpig pisze:Jakie znacie dobre deathowy progresy? Tzn. nie takie jak Atheist czy Cynic ale z jednej strony obracające sie w ramach wtrętnego, kościstego, odskulowego DM a z drugiej siegające po niebanalne, techniczne arażancje czyli rzeczy takie jak jedynka Afflicted, Carbonized, Nokturnel, Nocturnus, After Death, stary Therion, Krypt of Kerberos itp. o Korpse juz wiem tylko się zbieram doń.
- Lobas
- zaczyna szaleć
Jakiś album w podobnych, transowych klimatach?
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Chelsea Bus Company
-
Może nawet i Gigan by przypasował, btw Artificial Brain szykują się do kolejnej płyty.ultravox pisze:Sprawdź Zealotry i Artificial Brain.hcpig pisze:Jakie znacie dobre deathowy progresy? Tzn. nie takie jak Atheist czy Cynic ale z jednej strony obracające sie w ramach wtrętnego, kościstego, odskulowego DM a z drugiej siegające po niebanalne, techniczne arażancje czyli rzeczy takie jak jedynka Afflicted, Carbonized, Nokturnel, Nocturnus, After Death, stary Therion, Krypt of Kerberos itp. o Korpse juz wiem tylko się zbieram doń.
-
Ostatni Luciferion pięknie progresywny, miłość bezgraniczna
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- COFFIN
" onclick="window.open(this.href);return false;Lobas pisze:Jakiś album w podobnych, transowych klimatach?
'Come the Blessed Madness'
- hcpig
Połowę tych propozycji death/progowych znam od lat ale dzięki za resztę.
Yare Yare Daze
-
Mam taką bardzo nietypową prośbę- szukam czegoś z dużą dawką religijnego uniesienia, z damskimi lub męski chórami jako element wypełniający soundtrack do nadchodzących dni ostatecznych i rozrachunku życia na ziemi z podniosłym klimatem pełnym patosu; muzyką przepełniona chóralnym śpiewem aniołów zstępujących na ziemski padół lub przeciwnie podkład pod apokalipsę i wyjście armii piekieł z głębi czeluści.
Może być to muzyka instrumentalna, filmowa, soundtrack do gry komputerowej lub jakakolwiek inna forma sztuki muzycznej. Naszło mnie bo odpalam dziś filmidło " I Stanie się koniec" i tamtejszy soundtrack wraz z motywem przewodnim z tymi damskimi wokalizami powoduje nieliche ciary na mym grzbiecie i takich klimatów mi potrzeba
Tu ten motyw
[youtube][/youtube]
a ty inny w klimacie hip hop i czegoś takiego bardziej skondensowanego mi trzeba
[youtube][/youtube]
Może być to muzyka instrumentalna, filmowa, soundtrack do gry komputerowej lub jakakolwiek inna forma sztuki muzycznej. Naszło mnie bo odpalam dziś filmidło " I Stanie się koniec" i tamtejszy soundtrack wraz z motywem przewodnim z tymi damskimi wokalizami powoduje nieliche ciary na mym grzbiecie i takich klimatów mi potrzeba
Tu ten motyw
[youtube][/youtube]
a ty inny w klimacie hip hop i czegoś takiego bardziej skondensowanego mi trzeba
[youtube][/youtube]
- Drone
-
Dzięki/\/\/\/\
Np to utkwiło mi w trakcie grania w poniższe dzieło i utwór ten mocno nie potrafił mi wyjść z głowy, może to będzie jakaś pomocna wskazówka
[youtube][/youtube]
Np to utkwiło mi w trakcie grania w poniższe dzieło i utwór ten mocno nie potrafił mi wyjść z głowy, może to będzie jakaś pomocna wskazówka
[youtube][/youtube]
- Drone
Mówiąc poważnie to z natchnionych religijnie dzieł sprawdź cokolwiek pana Arvo Parta, np. Salve Regina czy Passio. Tylko, że to nie jest łatwe.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
A jaki to jest rodzaj muzyki i z jakimi tagami się wiąże jakbym chciał tak na last.fm pogrzebać? Kościelna, chóralna, medieval czy to ma jakieś swoje oznaczenia taka natchniona religijnie muzyka?Drone pisze:Mówiąc poważnie to z natchnionych religijnie dzieł sprawdź cokolwiek pana Arvo Parta, np. Salve Regina czy Passio. Tylko, że to nie jest łatwe.
- SODOMOUSE
oczyszczenie
zarówno film , jak i cała ścieżka muzyczna do tego filmu,zawsze była dla mnie pewnym innym wymiarem,chociaż premiera w roku 1994 i od tego czasu,stanowi dla mnie ponad rankingowy , osobisty walor , pomiędzy brutalnością metalu a łagodnością wobec przemijania i przyrody...ach te rowerowe wypady do lasu z muzyką na słuchawkach......chociaż nie ma co porównywać,bo każdy ma inny sposób wrażliwości i odczuć....
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- SODOMOUSE
perfect mind
i album Current 93 "Thunder perfect mind",to album z dotknięciem tamtej strony....
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
NYCHTS
-

Dziś zapuściłem w samochodzie i przeleciało cztery razy- fantastyczny materiał co wiem od daty premiery.
Szukam czegoś podobnego, płyty nad którą unosi się równie posępna i złowieszcza aura, gdzie pierwiastek zła jest wręcz namacalny i słyszalny z każdym wydobywającym się dźwiękiem. Płyta w której zaklęto zło pod postacią najbardziej niegodziwych historii ludzkich dziejów - populacji dziesiątkowanej przez czarną śmierć w czasach zabobonu średniowiecza i palenia niewinnych istnień ludzkich na stosach, czasów masowego mordu w obozach śmierci oraz tych wszystkich " obrazków z przeszłości" które dają świadectwo tego jaką zarazą są ludzie.
Czegoś na wskroś złego pod czym można wystawić certyfikat gwarancji, że w tym "dziele" maczał szpony sam rogaty a instrumenty muzyków zostały zbrukane jego nieświętym ejakulatem. Płyty bez barbarzyńskiego napierdolu a raczej z posępnym i stopniowym budowaniem klimatu pełnym bólu, cierpień i zwątpienia.
- Skaut
Nic lepszego od "Salvation" i "Blood Libels" nie wyszło. No, jeszcze "Stabat Mater". A dwójka Eibon też jest co najmniej bardzo dobra.tomaszm pisze:
Dziś zapuściłem w samochodzie i przeleciało cztery razy- fantastyczny materiał co wiem od daty premiery.
Szukam czegoś podobnego, płyty nad którą unosi się równie posępna i złowieszcza aura, gdzie pierwiastek zła jest wręcz namacalny i słyszalny z każdym wydobywającym się dźwiękiem. Płyta w której zaklęto zło pod postacią najbardziej niegodziwych historii ludzkich dziejów - populacji dziesiątkowanej przez czarną śmierć w czasach zabobonu średniowiecza i palenia niewinnych istnień ludzkich na stosach, czasów masowego mordu w obozach śmierci oraz tych wszystkich " obrazków z przeszłości" które dają świadectwo tego jaką zarazą są ludzie.
Czegoś na wskroś złego pod czym można wystawić certyfikat gwarancji, że w tym "dziele" maczał szpony sam rogaty a instrumenty muzyków zostały zbrukane jego nieświętym ejakulatem. Płyty bez barbarzyńskiego napierdolu a raczej z posępnym i stopniowym budowaniem klimatu pełnym bólu, cierpień i zwątpienia.
Coś tam było! Człowiek!
-
Re:
Wszystkie wyżej wymienione pozycje są mi znane. Chodzi mi o mniejsze skondensowanie napierdolu, a bardziej wariacje na przestrzeni wielu stylistyk jak death/doom/sludge/black etc i kompozycyjnie rozciągnięte utwory z stopniowo gęściejącą od duchoty atmosferą wszechobecnego zła.Skaut pisze:Nic lepszego od "Salvation" i "Blood Libels" nie wyszło. No, jeszcze "Stabat Mater". A dwójka Eibon też jest co najmniej bardzo dobra.tomaszm pisze:
- Self
- rasowy masterfulowicz
No to ło:
[youtube][/youtube]
Cała płyta Anger and Grief świetna (ten wyżej to pierwszy numer, w dalszej kolejności to będą Solitude i Existence, znajdziesz). Dobrze pokurwione gówno, zapraszam i polecam.
[youtube][/youtube]
Cała płyta Anger and Grief świetna (ten wyżej to pierwszy numer, w dalszej kolejności to będą Solitude i Existence, znajdziesz). Dobrze pokurwione gówno, zapraszam i polecam.
-
O właśnie takie granie i klimaty mam na myśli:) Dzięki, badam właśnieSelf pisze:No to ło:
[youtube][/youtube]
- Biały
- w mackach Zła
Szukam czegoś w stylu pierwszego utworu z soundtracka do tej gry:
[youtube][/youtube]
czyli taka muzyka tła z filmów klimatem z lat 40/50, często pojawiająca się w jakichś scenach w knajpach - gdzieś tam pojawił się termin noir jazz ale nie wiem czy to właściwy trop. W każdym razie jakby ktoś coś to byłby wdzięczny.
[youtube][/youtube]
czyli taka muzyka tła z filmów klimatem z lat 40/50, często pojawiająca się w jakichś scenach w knajpach - gdzieś tam pojawił się termin noir jazz ale nie wiem czy to właściwy trop. W każdym razie jakby ktoś coś to byłby wdzięczny.