POSTAWA ROSZCZENIOWA

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

Re: POSTAWA ROSZCZENIOWA

04-05-2016, 19:26

kenediusze pisze:Mam głupi problem. Potrzebuję nudnej muzyki. Precyzyjnie zaś, czegoś przestrzennego, kosmicznego, na granicy ambientu, najlepiej z gitarą - gitara jest ważna. Chmury, niebo, nieskończona przestrzeń. I ma być nudne jak chuj.

Oczywiście pierwsze skojarzenie to post rock, bo tam teoretycznie najprościej by było, ale to nie to, bo post rocki są na ogół wprawdzie nudne jak nie wiem, ale zbyt emocjonalne i rozchwiane - za dużo emocji, raz cicho, raz głośno, zupełnie nie o to mi chodzi. Nieco bliżej są produkcje duetu FRIPP & ENO i w ogóle solowe płyty Frippa - i póki co nie znalazłem nic lepszego. Nieco dalej, ale też w tym duchu - Metallic Spheres kolaboracji DAVID GILMOUR & THE ORB, ale tu jest za dużo rytmu i w ogóle za dynamicznie.
Idealnie wyobrażam to sobie tak: klawiszowe plamy pozbawione właściwie melodii i na tym tle pitoli sobie powoli, bez pośpiechu w nieskończoność jakaś czysta gitara. Żadnych wokali. Żadnych zmian tempa. Żadnej perkusji, albo ograniczona do minimum. Ale nie ambient, tylko na jego granicy.
Istnieje takie coś w ogóle?
nie słuchałem wieki, jednak z tego co pamiętam to jest coś w tym stylu. Maczał w tym paluchy Steve Von Till, wiadomo skąd :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

11-05-2016, 12:31

tomaszm pisze:Z racji tego ,że od paru dobrych miesięcy mocno przerabiam cała dyskografie Bodychoke i jestem zachwycony twórczością tych Panów a w takim graniu niespecjalnie się orientuje to może znajdzie sie jakaś dobra dusza i pomoże w całym tym kogle-mogle experimental rocku?

Podziękował.
Nie do konca moze w stylu Bodychoke, ale jak noise rock, to polecam TV GHOST - COLD FISH :D Taki troche The Birthday Party worship, ae surowe i zgrzytliwe jak jasny chuj.

Ja masz ochote na ambitne starcie to na pewno OXBOW z naciskiem na "The Narcotic Story" - zdecydowanie jeden z najbardziej ambitnych rockowych tworów jakie słyszałem.

Z nowszych rzeczy obadaj koniecznie CONDUCT - Fear Ad Desire - starcie Wire, Fugazi i The Jesus Lizard w nieco mrockim wydaniu, dla mnie bomba.

z klasyków tyle, że bardziej post-corowych niż postpunkowych myślę, że SHELLAC - AT ACTION PARK to obowiazkowo, THE JESUS LIZARD - GOAT i LIAR, moze wczesny HELMET Ci podejdzie, debut FUDGE TUNNEL, NOMEANSNO

z bardziej postpunkowych wpadajacych w industrual to CINDYTALK - THE CAMOUFLAGE HEART (Kapitalne!!!), CLOCK DVA - THIRST (też świetne) oraz MINIMAL MAN - THE SHROUD OF
tomaszm

11-05-2016, 22:30

Harlequin pisze:
tomaszm pisze:Z racji tego ,że od paru dobrych miesięcy mocno przerabiam cała dyskografie Bodychoke i jestem zachwycony twórczością tych Panów a w takim graniu niespecjalnie się orientuje to może znajdzie sie jakaś dobra dusza i pomoże w całym tym kogle-mogle experimental rocku?

Podziękował.
Nie do konca moze w stylu Bodychoke, ale jak noise rock, to polecam TV GHOST - COLD FISH :D Taki troche The Birthday Party worship, ae surowe i zgrzytliwe jak jasny chuj.

Ja masz ochote na ambitne starcie to na pewno OXBOW z naciskiem na "The Narcotic Story" - zdecydowanie jeden z najbardziej ambitnych rockowych tworów jakie słyszałem.

Z nowszych rzeczy obadaj koniecznie CONDUCT - Fear Ad Desire - starcie Wire, Fugazi i The Jesus Lizard w nieco mrockim wydaniu, dla mnie bomba.

z klasyków tyle, że bardziej post-corowych niż postpunkowych myślę, że SHELLAC - AT ACTION PARK to obowiazkowo, THE JESUS LIZARD - GOAT i LIAR, moze wczesny HELMET Ci podejdzie, debut FUDGE TUNNEL, NOMEANSNO

z bardziej postpunkowych wpadajacych w industrual to CINDYTALK - THE CAMOUFLAGE HEART (Kapitalne!!!), CLOCK DVA - THIRST (też świetne) oraz MINIMAL MAN - THE SHROUD OF
Podziękował. Pilnie będę studiować:) W pierwszej kolejności Tv Ghost:)
Jak się sytuacja rzeczywiście przedstawia.

https://www.youtube.com/watch?v=GAUey4v-ljU&t=1655s
Awatar użytkownika
Harlequin

11-05-2016, 22:39

tomaszm pisze:
Harlequin pisze:

Podziękował.

Podziękował. Pilnie będę studiować:) W pierwszej kolejności Tv Ghost:)
Enjoy :)
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

11-05-2016, 22:44

Nebelwerfer pisze:...............Grunt, żeby numery nie były za krótkie i brzmienie ciut lepsze niż w tych Kasprzak-blackowych hordach z pomnikami przyrody na okładkach. Ktoś, coś?
jeśli Grunt,to polecam Mikko Aspa [youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
hcpig

14-07-2016, 20:17

Dajcie jakieś dobre płytki miksujące dm z hc, coś może jak późna Pyrexia ale nie koniecznie straszne łamańce, bardziej chodzi mi o ten hc wykurw którego często death metalowi brakuje więc też proste granie, Obituary jest dobre ale na krótką metę a Banished strasznie przynudza.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

14-07-2016, 21:21

To pewnie nieco zbyt oczywisty trop, ale Misery Index zna? Heirs to Thievery bdb płyt.
Awatar użytkownika
hcpig

15-07-2016, 07:39

Znam świetną 'Discordię' i jakieś znacznie słabsze mini.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

15-07-2016, 08:51

hcpig pisze:Dajcie jakieś dobre płytki miksujące dm z hc, coś może jak późna Pyrexia ale nie koniecznie straszne łamańce, bardziej chodzi mi o ten hc wykurw którego często death metalowi brakuje więc też proste granie, Obituary jest dobre ale na krótką metę a Banished strasznie przynudza.
Pierwsze co mi przyszło do głowy. Bardzo proszę, Kolego.

http://www.metal-archives.com/bands/Disgrace/3540369698" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

15-07-2016, 09:39

hcpig pisze:Dajcie jakieś dobre płytki miksujące dm z hc, coś może jak późna Pyrexia ale nie koniecznie straszne łamańce, bardziej chodzi mi o ten hc wykurw którego często death metalowi brakuje więc też proste granie, Obituary jest dobre ale na krótką metę a Banished strasznie przynudza.
kurwa miales sluchac Global Communication i Hollisa, miksujace dm z hc przesun w grafiku dalej, bo znowu nie bedziesz wiedzial o co chodzi w muzyce
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig

15-07-2016, 19:58

ramonoth pisze:
Pierwsze co mi przyszło do głowy. Bardzo proszę, Kolego.

http://www.metal-archives.com/bands/Disgrace/3540369698" onclick="window.open(this.href);return false;
Już miałem pisać że znam i co to za hc ale widzę że to nie fiński, thx.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
hcpig

15-07-2016, 20:01

Triceratops pisze: kurwa miales sluchac Global Communication i Hollisa, miksujace dm z hc przesun w grafiku dalej, bo znowu nie bedziesz wiedzial o co chodzi w muzyce
Przecież G/O słuchałem i wypowiedziałem się nawet w stosownym temacie a o Hollisie faktycznie zapomniałem, jakoś byłem odcięty przez większość czasu od muzy z neta i głównie skupiłem się na zasobach z półki, wpadłem w cug z demosami Nihilist :(

Ale dziś zapodam sobie na noc, miałem w planach coś innego ale niech będzie.

A o co chodzi w muzyce wiem bardzo dobrze, po prostu odkrywam nowe płaszczyzny czerpania z niej przyjemności. Zbierz się jeszcze na ten wysiłek i odkryj, że muzyki nie trzeba słuchać tylko po januszowemu.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
[S.]
zaczyna szaleć

17-07-2016, 18:55

Szukam płytek w stylu "Teaching in Silence", "Silence teaching...", "Svidd Neger" i "Lyckantropen Themes" Ulver. Taka "letka" elektronika, z jakimiś klawiszami, szumami, szmerami. Do spania.
did i listen to pop music because i was miserable? or was i miserable because i listened to pop music?
Awatar użytkownika
Drone

17-07-2016, 21:31

[S.] pisze:Szukam płytek w stylu "Teaching in Silence", "Silence teaching...", "Svidd Neger" i "Lyckantropen Themes" Ulver. Taka "letka" elektronika, z jakimiś klawiszami, szumami, szmerami. Do spania.
Może klasyka klasyki?

Budd, Bernocchi, Budd/Bernocchi, Eno?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

17-07-2016, 22:11

Tangerine Dream się nada - nie licząc muzyki klasycznej to do nauki i pracy w domu słucham głównie tego. Brian Eno i Steve Roach (np. Structures From Silence, też polecam zresztą) również się trafiają, a twórczość Budda też chętnie poznam, bo nie znom.
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

18-07-2016, 00:14

[S.] pisze:Szukam płytek w stylu "Teaching in Silence", "Silence teaching...", "Svidd Neger" i "Lyckantropen Themes" Ulver. Taka "letka" elektronika, z jakimiś klawiszami, szumami, szmerami. Do spania.
Zadałem to samo pytanie znajomemu ponad 10 lat temu. Polecił mi Amona Tobina i 8 Frozen Modules. Zaskoczyło.
Awatar użytkownika
[S.]
zaczyna szaleć

18-07-2016, 18:23

Panowie, dzięki za rady. No właśnie niby wszystko co powyżej znałem (oprócz Bernocchiego/Budda i 8 frozen modules), ale nawet o tym nie pomyślałem. Chociaż krążyłem gdzieś wokół TD, bo sobie ostatnio odświeżałem Klause Schulze.
did i listen to pop music because i was miserable? or was i miserable because i listened to pop music?
Awatar użytkownika
TheDude

18-07-2016, 19:26

Sleep Research Facility też ładnie pasuje na tło.
tomaszm

24-07-2016, 22:28

Przy czym chłopaki tak obsram na noc gatki jak przy the the haxan cloak. Lustmordy znam w całosci. Mogą być soundtracki z jakimś złowieszczym klimatem. Dzięki za polecenia z góry.
Jak się sytuacja rzeczywiście przedstawia.

https://www.youtube.com/watch?v=GAUey4v-ljU&t=1655s
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

24-07-2016, 22:33

tomaszm pisze:Przy czym chłopaki tak obsram na noc gatki jak przy the the haxan cloak. Lustmordy znam w całosci. Mogą być soundtracki z jakimś złowieszczym klimatem. Dzięki za polecenia z góry.

Obrazek
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
ODPOWIEDZ