METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: METALLICA

21-08-2016, 11:44

Gore_Obsessed pisze: Wszystko to jednak jest nieistotne. Co najważniejsze - w DWIE DOBY 5 268 909 wyświetleń na YouTube.
SLAYER uzbierał przez 14 MIESIĘCY (i 1 dzień) 3 966 691 wyświetleń pierwszej wersji clipu do "Repentless", a tej właściwej (chujowszej) 9 659 111 wyświetleń przez ponad 11 MIESIĘCY. Nie wspominam już nawet o setkach zajebistych kapel/albumów, które przez wiele miesięcy/lat doczekały się ledwie kilkuset, albo nawet kilkudziesięciu odtworzeń. Owczy pęd populacji za "sprawdzonymi markami" dla każdego nie przestaje mnie fascynować. To spostrzeżenie jest właściwie jedynym* co zapamiętam z interakcji z twórczością zespołu METALLICA w 2016 roku.
Przecietny fan Metallici to odbiorca masowej kultury, ktorej oni - jako jedyny metalowy zespol - sa czescia.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
[V]
mistrz forumowej ceremonii

21-08-2016, 11:48

ja jebię..
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

21-08-2016, 13:07

Pacjent pisze:Przecietny fan Metallici to odbiorca masowej kultury, ktorej oni - jako jedyny metalowy zespol - sa czescia.
A ty dalej swoje. Płyty Slayera z lat 90. be, bo hardkorowcy słuchajo. Metallica be, bo w radiu puszczajo i janusze słuchajo. Mam wrażenie, że takimi sądami próbujesz na siłę całemu światu wytłumaczyć, jakim to wyrobionym słuchaczem nie jesteś, podczas gdy wszystko sprowadza się do tego, że zwyczajnie nie lubisz Metalliki. Ja też nie jestem fanem, poza dwoma pierwszymi płytami + pojedynczymi z późniejszych numerów, ale nie próbuję tego w żaden sposób usprawiedliwiać czy racjonalizować. Też mógłbyś spróbować. Patrzenie na muzykę przez pryzmat jej odbiorców strasznie ogranicza.

Nowy numer taki tam. Jedyny komplement, na jaki jestem się w stanie zdobyć, to że ten kawałek po prostu jest. A nowa płyta nie może być gorsza niż Deaf Magnetic, zresztą mało co może, więc z miejsca można im zapisać zwyżkę formy.
Pacjent

21-08-2016, 13:28

Self pisze:
Pacjent pisze:Przecietny fan Metallici to odbiorca masowej kultury, ktorej oni - jako jedyny metalowy zespol - sa czescia.
A ty dalej swoje. Płyty Slayera z lat 90. be, bo hardkorowcy słuchajo. Metallica be, bo w radiu puszczajo i janusze słuchajo. Mam wrażenie, że takimi sądami próbujesz na siłę całemu światu wytłumaczyć, jakim to wyrobionym słuchaczem nie jesteś, podczas gdy wszystko sprowadza się do tego, że zwyczajnie nie lubisz Metalliki. Ja też nie jestem fanem, poza dwoma pierwszymi płytami + pojedynczymi z późniejszych numerów, ale nie próbuję tego w żaden sposób usprawiedliwiać czy racjonalizować. Też mógłbyś spróbować. Patrzenie na muzykę przez pryzmat jej odbiorców strasznie ogranicza.
Lubie METALLICE z lat 80-tych i pare utworow z pozniejszego okresu, a SLAYERA wszystko, oprocz DIM i ostatniej, uwielbiam. Moj goracy sprzeciw budzi postawa ludzi, ktorzy siegaja po muzyke wylacznie z mediow glownego nurtu, a tam wlasnie znajduja METALLICE i z ciezszych rzeczy generalnie nic wiecej. Show business wyluskal sobie faworyta sposrod metalowych kapel i na METALLICE jedzie juz od cwiercwieku. Samemu zespolowi tez to pasuje, bo ciagnie kase z koncertow, a raz na pare lat rzuca na rynek jakis album, ktorego najmocniejsza strona jest promocja.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
535

21-08-2016, 13:29

hcpig pisze:
535 pisze:
Ty wiesz co jest z tego najlepsze. Jan Axel kasuje te smutne szelesty w sekundę, samymi talerzami, a podobno to były chujowo nagrane i wyprodukowane gary. Co więcej. MacieJ z Mgły kasuje te nieudolnie nagrane gary w półtorej sekundy. Samymi talerzami, z płyty, którą tak uwielbiasz.
Jesteś absolutnym mistrzem sprowadzania do wszystkiego do absurdu, kiedyś na zarzut że Vortex w Arcturus nie daje rady i zacina się zareagował że 'przypomina Ci to polskiego garażowego punk rocka'), teraz utwór Mety be bo Hellhammer jest lepszym pałkerem od Larsa :)

Napisz jeszcze że ten wał to gówno bo Lars nie telepie blastów jak na 'Wolf's Lair Abyss' :)

Albo że wokalnie wał obsysa bo Jamez nie ma 10% skali wokalnej Adrei Boccellego :)
Cieszę się, że po tylu latach mojego klepania w to śmieszne pudełko, wreszcie coś z tego pojąłeś. W kwestii wokalu Jamesa, jak raczyłeś nie zauważyć , już zdążyłem się wypowiedzieć i potwierdzam. Jest bdb! Bez klasycznego dla tego pana stękania, jęczenia i kowbojskiego kapelusza na wieszaku. Sam numer jest przyzwoity i w wersji wrzuconej tam powyżej, mi się podoba, bo jak może mi się nie podobać coś co w dużej części jest Slayer (-em) w czystej postaci. Zupełnie inną sprawą jest histeria fanbojów, bo jak zapewne dobrze się orientujesz, fanboj łyknie wszystko w locie. Nawet spierdoloną perkusję wraz z talerzami. W ogóle dziwię się jak mogli takie "g", pchnąć do ludzi.
535

21-08-2016, 13:31

[V] pisze:na żywo brzmi to po prostu jak powrót do starego ,dobrego thrashu.Coraz bardziej mi się podoba ten utwór.
Tak właśnie jest.
Awatar użytkownika
hcpig

21-08-2016, 13:34

535 pisze: Sam numer jest przyzwoity i w wersji wrzuconej tam powyżej, mi się podoba, bo jak może mi się nie podobać coś co w dużej części jest Slayer (-em) w czystej postaci.

WAT, Jakim Slayerem? Autonomiczny metallikowy kawałek, 'Damage Inc.' / 'Dyer's Eve' kvlt eternal no ale Ty nawet w Vio-Lence też słyszałeś Slayera :)
Yare Yare Daze
535

21-08-2016, 13:46

hcpig pisze:
535 pisze: Sam numer jest przyzwoity i w wersji wrzuconej tam powyżej, mi się podoba, bo jak może mi się nie podobać coś co w dużej części jest Slayer (-em) w czystej postaci.

WAT, Jakim Slayerem? Autonomiczny metallikowy kawałek, 'Damage Inc.' / 'Dyer's Eve' kvlt eternal no ale Ty nawet w Vio-Lence też słyszałeś Slayera :)
Tak,tak. Ten numer nie ma nic wspólnego z tym co gra Slayer. Nawiasem mówiąc, nie zarzucam przecież kopiowania, bo w tym towarzystwie byłoby to naiwne. Jednak mam nadzieję, że nasi możnowładcy położą wreszcie nacisk na lekcje muzyki i rytmiki, bo wygląda to coraz gorzej. Voivod na South Of Heaven też nie słyszysz? Nie mówiąc już o Kronet na ostatnim albumie DHG. To naprawdę nie ma sensu. Porozmawiajmy może o czymś innym. Co dzisiaj masz na obiad?
Awatar użytkownika
hcpig

21-08-2016, 13:49

Ja Ci objawię szokującą prawdę - nie każdy mocniejszy thrash = kopia Slayer.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

21-08-2016, 13:53

hcpig pisze:Przecież słychać że to miał być numer w stylu 'Damage Inc.', gdzie Ty tam Czarny album słyszysz?
Nie słyszę "Czarnego albumu" tylko takie ciepłe, względnie bezpieczne kluchy, które METALLICA mogłaby nagrać gdzieś na przełomie lat 80. i 90. Tak mi się to umiejscowiło. No co poradzę...
hcpig pisze:Wystarczy że nagrają płytę pi razu oko takiej jakości i Slayer zostanie zmieciony.
Zmieciony? Nie wierzę, ale pierwszy raz od stu siedemdziesięciu pięciu lat METALLICA ma szansę nagrać coś lepszego. Szokujące.
hcpig pisze:
Gore_Obsessed pisze:(...) "Repentless" (...)Utwór zupełnie nijaki, energii w nim niewiele, pomysłów (choć to tylko nieco ponad trzy minuty) zabrakło.
Fixed :)
Pasuje to do obu, ale "Repentless" jest jednak lepszy, bo agresywniejszy, bardziej dziki i surowy.
hcpig pisze:
Gore_Obsessed pisze:Wszystko to jednak jest nieistotne. Co najważniejsze - w DWIE DOBY 5 268 909 wyświetleń na YouTube.
SLAYER uzbierał przez 14 MIESIĘCY (i 1 dzień) 3 966 691 wyświetleń pierwszej wersji clipu do "Repentless", a tej właściwej (chujowszej) 9 659 111 wyświetleń przez ponad 11 MIESIĘCY. Nie wspominam już nawet o setkach zajebistych kapel/albumów, które przez wiele miesięcy/lat doczekały się ledwie kilkuset, albo nawet kilkudziesięciu odtworzeń. Owczy pęd populacji za "sprawdzonymi markami" dla każdego nie przestaje mnie fascynować. To spostrzeżenie jest właściwie jedynym* co zapamiętam z interakcji z twórczością zespołu METALLICA w 2016 roku.
Równie dobrze można lamentować że skala wyświetleń słabego kawałka Slayer jest dużo mniejsza niż dowolnego z trzech ostatnich płyt Aura Noir wypuszczonych w analogicznym okresie, a które te popłuczyny Slayera kasują w 5 sekund.
Może i kasują - nie wiem. Nie mam nic AURA NOIR na półce (tak samo jak ostatniego SLAYER) i nie zamierzam zmieniać tego stanu. Na żywo WITCHMASTER, który ich supportował przekonał mnie o wiele bardziej. Zresztą nie to jest istotne.
Istotne, że masy są tępe, leniwe, konformistyczne i do tego stopnia lezą bez odrobiny refleksji za pobłyskującym cekinami i strzelającym laserami logiem "mesjasza muzyki metalowej", że reszta kapel zebranych do kupy (wyłączając IRON MAIDEN, AC/DC i... to chyba tyle?) może liczyć może na 10% tej uwagi. A wszystko to dotyczy wykonawcy, który z wielkim bólem jest w stanie z siebie wydalić raz-dwa razy na dekadę poprawny album.

Mimo wszystko - przy "perłach" z poprzedniego albumu w rodzaju "The Day That Never Comes" ten nowy utwór brzmi genialnie. W ogóle, jeśli to jest reprezentatywne, szykuje się najlepsza płyta od ćwierć wieku.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
535

21-08-2016, 13:53

Pacjent pisze:
Self pisze:
Lubie METALLICE z lat 80-tych i pare utworow z pozniejszego okresu, a SLAYERA wszystko, oprocz DIM i ostatniej, uwielbiam. Moj goracy sprzeciw budzi postawa ludzi, ktorzy siegaja po muzyke wylacznie z mediow glownego nurtu, a tam wlasnie znajduja METALLICE i z ciezszych rzeczy generalnie nic wiecej. Show business wyluskal sobie faworyta sposrod metalowych kapel i na METALLICE jedzie juz od cwiercwieku. Samemu zespolowi tez to pasuje, bo ciagnie kase z koncertow, a raz na pare lat rzuca na rynek jakis album, ktorego najmocniejsza strona jest promocja.
Po raz kolejny nie rozumiem. Ktoś każe to kupować? Ktoś zmusza do słuchania? Z drugiej strony popatrz na pozytywny aspekt. Metallica wyszła z szafy i już sam ten fakt, powoduje ruch. Także na samym dole. No chyba, że wolisz, aby to wszystko zdechło.
535

21-08-2016, 13:55

hcpig pisze:Ja Ci objawię szokującą prawdę - nie każdy mocniejszy thrash = kopia Slayer.
Natomiast ja objawię inną. Nie traktuj wszystkiego tak poważnie, bo po latach możesz się dowiedzieć, że ktoś się tobą bawił.
535

21-08-2016, 13:57

Gore_Obsessed pisze:. Nie mam nic AURA NOIR na półce i nie zamierzam zmieniać tego stanu.
Moim zdaniem jest to błąd, panie kolego.
Gore_Obsessed pisze: Na żywo WITCHMASTER, który ich supportował przekonał mnie o wiele bardziej.
Trzeba przyznać, że przypierdolili wtedy zawodowo.
Awatar użytkownika
hcpig

21-08-2016, 13:59

535 pisze:
Po raz kolejny nie rozumiem. Ktoś każe to kupować? Ktoś zmusza do słuchania? Z drugiej strony popatrz na pozytywny aspekt. Metallica wyszła z szafy i już sam ten fakt, powoduje ruch. Także na samym dole. No chyba, że wolisz, aby to wszystko zdechło.
Przez Metallikę i inne tego typu hipsterskie twory na koncertach metalowych pojawia się coraz więcej przypadkowych osób.
Yare Yare Daze
Pacjent

21-08-2016, 14:02

535 pisze:Po raz kolejny nie rozumiem. Ktoś każe to kupować? Ktoś zmusza do słuchania? Z drugiej strony popatrz na pozytywny aspekt. Metallica wyszła z szafy i już sam ten fakt, powoduje ruch. Także na samym dole. No chyba, że wolisz, aby to wszystko zdechło.
No to zrozum, iz opisana powyzej relacja METALLICA - show business ma - wg mnie - bardzo zly wplyw na poziom ich muzyki i uwazam, ze gdyby zespol pozbyl sie tego garba i dal na luz to nagralby jeszcze jakisv wybitny album.
535

21-08-2016, 14:02

hcpig pisze:
535 pisze:
Przez Metallikę i inne tego typu hipsterskie twory na koncertach metalowych pojawia się coraz więcej przypadkowych osób.
Faktycznie. Tydzień temu wróciłem z takiej jednej imprezy. No i co w związku z tym?
Ostatnio zmieniony 21-08-2016, 14:11 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
535

21-08-2016, 14:06

Pacjent pisze:
535 pisze:Po raz kolejny nie rozumiem. Ktoś każe to kupować? Ktoś zmusza do słuchania? Z drugiej strony popatrz na pozytywny aspekt. Metallica wyszła z szafy i już sam ten fakt, powoduje ruch. Także na samym dole. No chyba, że wolisz, aby to wszystko zdechło.
No to zrozum, iz opisana powyzej relacja METALLICA - show business ma - wg mnie - bardzo zly wplyw na poziom ich muzyki i uwazam, ze gdyby zespol pozbyl sie tego garba i dal na luz to nagralby jeszcze jakisv wybitny album.
Szalejesz stary. Przecież oni już zrobili swoje, więc niech se chłopaki trochę pożyją. Zarobią na sukienkę dla żony, czy nową torebkę dla chłopaka. Powtarzam jeszcze raz. Nikt nie każe tego słuchać, a samo zjawisko oceniam mimo wszystko pozytywnie. Pomyśl ilu doskonałych kapel nie byłoby na świecie, gdyby nie taka Metallica, czy Iron Maiden, by wymienić tylko te dwie?
Pacjent

21-08-2016, 14:17

535 pisze:Szalejesz stary. Przecież oni już zrobili swoje, więc niech se chłopaki trochę pożyją. Zarobią na sukienkę dla żony, czy nową torebkę dla chłopaka. Powtarzam jeszcze raz. Nikt nie każe tego słuchać, a samo zjawisko oceniam mimo wszystko pozytywnie. Pomyśl ilu doskonałych kapel nie byłoby na świecie, gdyby nie taka Metallica, czy Iron Maiden, by wymienić tylko te dwie?
Skoro Tobie sprawia satysfakcje zalatwianie sobie przez muzykow ich problemow socjalnych i wystarczy Ci to co nagrali kilkadziesiat lat temu to OK, ale pozwol mi miec zyczenia dot. ich obecnej formy muzycznej.
535

21-08-2016, 14:21

W przypadku tej kapeli wystarcza mi to w zupełności. Nie muszą wyważać drzwi, których już dawno nie ma. Co do drugiej kwestii, masz moje błogosławieństwo i pełne poparcie. Najgorzej jest wtedy, gdy wszyscy przytakują i klepią się po pleckach.
535

21-08-2016, 14:44

535 pisze:
hcpig pisze:

Hihihi. W przelocie pominąłem ten kwiatek...Kurwa. Natychmiast! Lekcje muzyki, rytmiki i dodatkowo tańca. Gdzie słyszysz w tym nowym kawałku te DOSKONAŁE bębny?

[youtube][/youtube]
ODPOWIEDZ