Ciekawostki

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
535

Re: Ciekawostki

14-09-2016, 13:20

Bo my jesteśmy szczere, proste chłopy, a jak ktoś już ma maturę, to się robi bardziej uważający i skryty.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-09-2016, 13:22

535 pisze:Bo my jesteśmy szczere, proste chłopy, a jak ktoś już ma maturę, to się robi bardziej uważający i skryty.
Bo matura zmienia ludzi....
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

14-09-2016, 13:35

trup pisze:
Only_True_Believers pisze:jak w norwegii Kwiaciarka zarabia 10 000 PLN a mechanik 14 0000 pl to nie dziwne ze jest wszystko inaczej :)
Coś Ci się popierdoliło. W Norwegii zarabia się w Koronach Norweskich. I taką walutą płacisz.
Podałem juz przeliczone bo wiem, że są tu takie matoły jak Ty.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
trup

14-09-2016, 14:26

Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

14-09-2016, 14:59

trup pisze:Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
a czemu mam nie przeliczać jeźeli ceny ubrań, elektroniki, i ogólnie rzecz biorąc rzeczy są na takim samym poziomie jak u nas?. A jak ktoś sie postara to i jedzenie w markecie znajdzie za podobne pieniądze. Byłem i na własne oczy widziałem, a Ty tępy chuju dalej broń tych przez których mieszkasz z babcią w jednym pokoju, a jedyny wyjazd w roku na jaki Cie stać to na woodstock.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

14-09-2016, 15:14

trup pisze:kurwa... ta mania ukrywania zarobków jest w Polsce patologiczna. Podyktowana oczywiście tym, że wielu hahmentów chce ukryć swoje lewe dochody. W sumie, niby NIC NIKOMU do tego ile ja zarabiam. Niemniej np. w Norwegii zarobki każdego obywatela są jawne. I nie ma z tym większego problemu. Jest portal, wpisujesz dane osoby i już wiesz ile zarabia.
U mnie np. kłóci się to z poczuciem swobody i wolności i mam obawy, że jest to zbyt duża inwigilacja... ALE ZA TO ILE PATOLOGII I ŁAPÓWKARSTWA BY ZNIKNĘŁO Z PRZESTRZENI PUBLICZNEJ.
osobiscie wole sam decydowac komu chwale sie swoim dochodem, ale akurat ta czesc wcale nie byla najwazniejsza w tej wtopie. nieuprawnionej osobie mogla podczytac sie spora ilosc danych osobowych, a na dodatek umozliwialo to "psikusy" typu przekierowanie swiadczen z ZUS na inne konto bankowe.

co prawda mnie ten problem nie dotyczyl, bo od dawna korzystam z profilu zaufanego, ale mam nadzieje, ze to przyspieszy dobra zmiane w ZUS...
Guilty of being right
535

14-09-2016, 15:18

Only_True_Believers pisze:
a czemu mam nie przeliczać jeźeli ceny ubrań, elektroniki, i ogólnie rzecz biorąc rzeczy są na takim samym poziomie jak u nas?. A jak ktoś sie postara to i jedzenie w markecie znajdzie za podobne pieniądze.
Coś w tym jest. Niestety.
Karkasonne

14-09-2016, 15:25

Ja tam wolę przeliczone bo ni chu chu nie pamiętam wszystkich kursów walut, czasem nawet z krajów w których byłem i to niedawno (kuźwa po ile serbskie dinary były?).
Awatar użytkownika
trup

14-09-2016, 15:58

a czemu mam nie przeliczać jeźeli ceny ubrań, elektroniki, i ogólnie rzecz biorąc rzeczy są na takim samym poziomie jak u nas?. A jak ktoś sie postara to i jedzenie w markecie znajdzie za podobne pieniądze. Byłem i na własne oczy widziałem, a Ty tępy chuju dalej broń tych przez których mieszkasz z babcią w jednym pokoju, a jedyny wyjazd w roku na jaki Cie stać to na woodstock.
Otóż to! Matoły jedzą najtańsze jedzenie z plastiku z Rema 1000. Ale w tej samej Rema1000 można tez kupić normalne produkty i już one nie są porównywalne cenowo. Dlatego dla mnie przeliczanie na złotówki waluty (jak robią matoły) jeśli się mieszka/żyje w Norwegii to jest jakaś głupota. Nawyk matołów. Bo koszty ponosisz w Norwegii a nie w Polsce.Koszty Wynajmu, paliwa, promów, jedzenia.... o alkoholu nie wspominajac który jest drogi nawet dla Norwegów. Zrozumiałeś światowy matole?
Awatar użytkownika
trup

14-09-2016, 16:00

Karkasonne pisze:
Ja tam wolę przeliczone bo ni chu chu nie pamiętam wszystkich kursów walut, czasem nawet z krajów w których byłem i to niedawno (kuźwa po ile serbskie dinary były?).
Co inego jak turystycznie poruszasz się po europie i wyjeżdzając masz ustalony budżet złotówkowy. Ale nie jak mieszkasz na codzień w kraju o innej walucie. Tak samo mogę kupić piwo w biedronce i pwiedzieć oooo kur... to tylko 38 eurocentów!! jak tu tanio!
535

14-09-2016, 16:07

Bez sensu ten spór. I tak liczy się "siła nabywcza", ale z drugiej strony, wracając do Norwegii, niektóre ceny dają do myślenia, turystom z kraju cebuli.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

14-09-2016, 16:08

trup pisze:

Otóż to! Matoły jedzą najtańsze jedzenie z plastiku z Rema 1000. Ale w tej samej Rema1000 można tez kupić normalne produkty i już one nie są porównywalne cenowo. Dlatego dla mnie przeliczanie na złotówki waluty (jak robią matoły) jeśli się mieszka/żyje w Norwegii to jest jakaś głupota. Nawyk matołów. Bo koszty ponosisz w Norwegii a nie w Polsce.Koszty Wynajmu, paliwa, promów, jedzenia.... o alkoholu nie wspominajac który jest drogi nawet dla Norwegów. Zrozumiałeś światowy matole?
czy ty jesteś idiotą w każdym temacie?
Awatar użytkownika
trup

14-09-2016, 16:16

Ja tylko mogę udawać idiotę. Ty nie.
535

14-09-2016, 16:29

Żeby rozluźnić nieco atmosferę, proponuję krótkie zadanie matematyczne. Ingrid, kwiaciarka z Oslo zarabia, po odliczeniu wszystkich podatków 10000PLN. Barbara, kwiaciarka z Krakowa, dysponuje co miesiąc kwotą 1850PLN z tym, że brutto. Pytanie brzmi. Na ile egzemplarzy "Blackstar" może pozwolić sobie każda z pań?

Dla ułatwienia podaje co należy znaleźć.
- kurs wymiany NOK/PLN
- wartość netto zarobków pani Barbary
- cenę płyty w polskim Empiku
- a cenę norweską macie tutaj.
Obrazek

Policzyć, odprężyć się i uśmiechnąć. Nie ma sensu szaleć o takie gówno.
Karkasonne

14-09-2016, 16:37

trup pisze: Co inego jak turystycznie poruszasz się po europie i wyjeżdzając masz ustalony budżet złotówkowy. Ale nie jak mieszkasz na codzień w kraju o innej walucie. Tak samo mogę kupić piwo w biedronce i pwiedzieć oooo kur... to tylko 38 eurocentów!! jak tu tanio!
Ale bzdura. Jest wielu podróżników, którzy jadą na rok na zarobek np. do Norwegii, a przez kolejny rok urządzają podróż dookoła świata. Nawet gdyby siła nabywcza była podobna (a nie jest), to oszczędności Norwega mają o wiele większą wartość. I to nie jest takie zestawienie jak próbujesz ukazać, bo gdzieś tam tajniakiem lansujesz tezę, że ich stać na tyle co nas i nie więcej, bo jest drożej - tylko nie mówisz tego głośno, żeby w razie czego można było powiedzieć "przecież tak nie powiedziałem".
Awatar użytkownika
trup

14-09-2016, 17:04

Karkasonne pisze:
trup pisze: Co inego jak turystycznie poruszasz się po europie i wyjeżdzając masz ustalony budżet złotówkowy. Ale nie jak mieszkasz na codzień w kraju o innej walucie. Tak samo mogę kupić piwo w biedronce i pwiedzieć oooo kur... to tylko 38 eurocentów!! jak tu tanio!
Ale bzdura. Jest wielu podróżników, którzy jadą na rok na zarobek np. do Norwegii, a przez kolejny rok urządzają podróż dookoła świata. Nawet gdyby siła nabywcza była podobna (a nie jest), to oszczędności Norwega mają o wiele większą wartość. I to nie jest takie zestawienie jak próbujesz ukazać, bo gdzieś tam tajniakiem lansujesz tezę, że ich stać na tyle co nas i nie więcej, bo jest drożej - tylko nie mówisz tego głośno, żeby w razie czego można było powiedzieć "przecież tak nie powiedziałem".
Że niby co lansuję????? 8-/ To chyba mnie nie zrozumiałeś albo napisałem niewyraźnie.
Chodzi mi o to, że jak żyjesz/mieszkasz w Norwegii to co Ci daje przeliczanie na złotówki? Przecież nie idziesz do sklepu i nie mówisz: "Dzień dobry jestem z Polski i chciałbym zapłacić za bułkę i musztardę tyle co w Polsce bo sobie przeliczyłem, że u Was jest za droga w stosunku do kursu PLN/ NOK".
Karkasonne

14-09-2016, 17:07

trup pisze: Chodzi mi o to, że jak żyjesz/mieszkasz w Norwegii to co Ci daje przeliczanie na złotówki? Przecież nie idziesz do sklepu i nie mówisz: "Dzień dobry jestem z Polski i chciałbym zapłacić za bułkę i musztardę tyle co w Polsce bo sobie przeliczyłem, że u Was jest za droga w stosunku do kursu PLN/ NOK".
Dobra, nie wchodzę w to dalej;)
Awatar użytkownika
trup

14-09-2016, 17:08

535 pisze:Żeby rozluźnić nieco atmosferę, proponuję krótkie zadanie matematyczne. Ingrid, kwiaciarka z Oslo zarabia, po odliczeniu wszystkich podatków 10000PLN. Barbara, kwiaciarka z Krakowa, dysponuje co miesiąc kwotą 1850PLN z tym, że brutto. Pytanie brzmi. Na ile egzemplarzy "Blackstar" może pozwolić sobie każda z pań?

Dla ułatwienia podaje co należy znaleźć.
- kurs wymiany NOK/PLN
- wartość netto zarobków pani Barbary
- cenę płyty w polskim Empiku
- a cenę norweską macie tutaj.
Obrazek

Policzyć, odprężyć się i uśmiechnąć. Nie ma sensu szaleć o takie gówno.
Przykład z płytą bdb. Tylko mi chodzi właśnie o to, że jak żyjesz/mieszkasz w Norwegii to zastanawianie się nad losem Pani Barbary jest BEZ SENSU. Może to nie ludzkie. Może chuj ze mnie, ale co mnie obchodzi Pani Barbara skoro na co dzień mieszkam z Ingrid? Już mi się nie chce więcej razy tego wyjaśniać.... Mogę już nie wyjaśniać...?
535

14-09-2016, 17:27

Przykład z płytą jest dobry, a pytanie należy odwrócić. Dlaczego ta płyta jest taka tania, skoro zarabiacie kilka razy więcej? Teoretycznie moglaby kosztować około 600Nok. To samo z paliwem, choć tutaj wytłumaczenie jest łatwe.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

16-09-2016, 09:47

Obrazek
Guilty of being right
ODPOWIEDZ