Ciekawostki
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Re: Ciekawostki
Bo my jesteśmy szczere, proste chłopy, a jak ktoś już ma maturę, to się robi bardziej uważający i skryty.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Bo matura zmienia ludzi....535 pisze:Bo my jesteśmy szczere, proste chłopy, a jak ktoś już ma maturę, to się robi bardziej uważający i skryty.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Only_True_Believers
- zahartowany metalizator
Podałem juz przeliczone bo wiem, że są tu takie matoły jak Ty.trup pisze:Coś Ci się popierdoliło. W Norwegii zarabia się w Koronach Norweskich. I taką walutą płacisz.Only_True_Believers pisze:jak w norwegii Kwiaciarka zarabia 10 000 PLN a mechanik 14 0000 pl to nie dziwne ze jest wszystko inaczej :)
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- trup
Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
- Only_True_Believers
a czemu mam nie przeliczać jeźeli ceny ubrań, elektroniki, i ogólnie rzecz biorąc rzeczy są na takim samym poziomie jak u nas?. A jak ktoś sie postara to i jedzenie w markecie znajdzie za podobne pieniądze. Byłem i na własne oczy widziałem, a Ty tępy chuju dalej broń tych przez których mieszkasz z babcią w jednym pokoju, a jedyny wyjazd w roku na jaki Cie stać to na woodstock.trup pisze:Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
osobiscie wole sam decydowac komu chwale sie swoim dochodem, ale akurat ta czesc wcale nie byla najwazniejsza w tej wtopie. nieuprawnionej osobie mogla podczytac sie spora ilosc danych osobowych, a na dodatek umozliwialo to "psikusy" typu przekierowanie swiadczen z ZUS na inne konto bankowe.trup pisze:kurwa... ta mania ukrywania zarobków jest w Polsce patologiczna. Podyktowana oczywiście tym, że wielu hahmentów chce ukryć swoje lewe dochody. W sumie, niby NIC NIKOMU do tego ile ja zarabiam. Niemniej np. w Norwegii zarobki każdego obywatela są jawne. I nie ma z tym większego problemu. Jest portal, wpisujesz dane osoby i już wiesz ile zarabia.
U mnie np. kłóci się to z poczuciem swobody i wolności i mam obawy, że jest to zbyt duża inwigilacja... ALE ZA TO ILE PATOLOGII I ŁAPÓWKARSTWA BY ZNIKNĘŁO Z PRZESTRZENI PUBLICZNEJ.
co prawda mnie ten problem nie dotyczyl, bo od dawna korzystam z profilu zaufanego, ale mam nadzieje, ze to przyspieszy dobra zmiane w ZUS...
Guilty of being right
Coś w tym jest. Niestety.Only_True_Believers pisze:a czemu mam nie przeliczać jeźeli ceny ubrań, elektroniki, i ogólnie rzecz biorąc rzeczy są na takim samym poziomie jak u nas?. A jak ktoś sie postara to i jedzenie w markecie znajdzie za podobne pieniądze.trup pisze:Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
Ja tam wolę przeliczone bo ni chu chu nie pamiętam wszystkich kursów walut, czasem nawet z krajów w których byłem i to niedawno (kuźwa po ile serbskie dinary były?).trup pisze:Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
- trup
Otóż to! Matoły jedzą najtańsze jedzenie z plastiku z Rema 1000. Ale w tej samej Rema1000 można tez kupić normalne produkty i już one nie są porównywalne cenowo. Dlatego dla mnie przeliczanie na złotówki waluty (jak robią matoły) jeśli się mieszka/żyje w Norwegii to jest jakaś głupota. Nawyk matołów. Bo koszty ponosisz w Norwegii a nie w Polsce.Koszty Wynajmu, paliwa, promów, jedzenia.... o alkoholu nie wspominajac który jest drogi nawet dla Norwegów. Zrozumiałeś światowy matole?Only_True_Believers pisze:a czemu mam nie przeliczać jeźeli ceny ubrań, elektroniki, i ogólnie rzecz biorąc rzeczy są na takim samym poziomie jak u nas?. A jak ktoś sie postara to i jedzenie w markecie znajdzie za podobne pieniądze. Byłem i na własne oczy widziałem, a Ty tępy chuju dalej broń tych przez których mieszkasz z babcią w jednym pokoju, a jedyny wyjazd w roku na jaki Cie stać to na woodstock.trup pisze:Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
- trup
Co inego jak turystycznie poruszasz się po europie i wyjeżdzając masz ustalony budżet złotówkowy. Ale nie jak mieszkasz na codzień w kraju o innej walucie. Tak samo mogę kupić piwo w biedronce i pwiedzieć oooo kur... to tylko 38 eurocentów!! jak tu tanio!Karkasonne pisze:Ja tam wolę przeliczone bo ni chu chu nie pamiętam wszystkich kursów walut, czasem nawet z krajów w których byłem i to niedawno (kuźwa po ile serbskie dinary były?).trup pisze:Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
Bez sensu ten spór. I tak liczy się "siła nabywcza", ale z drugiej strony, wracając do Norwegii, niektóre ceny dają do myślenia, turystom z kraju cebuli.
- Only_True_Believers
czy ty jesteś idiotą w każdym temacie?trup pisze:Only_True_Believers pisze:trup pisze:Tylko matoły przeliczają każdą walutę na PLN. Matoły bez wyobraźni.
Otóż to! Matoły jedzą najtańsze jedzenie z plastiku z Rema 1000. Ale w tej samej Rema1000 można tez kupić normalne produkty i już one nie są porównywalne cenowo. Dlatego dla mnie przeliczanie na złotówki waluty (jak robią matoły) jeśli się mieszka/żyje w Norwegii to jest jakaś głupota. Nawyk matołów. Bo koszty ponosisz w Norwegii a nie w Polsce.Koszty Wynajmu, paliwa, promów, jedzenia.... o alkoholu nie wspominajac który jest drogi nawet dla Norwegów. Zrozumiałeś światowy matole?
- trup
Ja tylko mogę udawać idiotę. Ty nie.
Żeby rozluźnić nieco atmosferę, proponuję krótkie zadanie matematyczne. Ingrid, kwiaciarka z Oslo zarabia, po odliczeniu wszystkich podatków 10000PLN. Barbara, kwiaciarka z Krakowa, dysponuje co miesiąc kwotą 1850PLN z tym, że brutto. Pytanie brzmi. Na ile egzemplarzy "Blackstar" może pozwolić sobie każda z pań?
Dla ułatwienia podaje co należy znaleźć.
- kurs wymiany NOK/PLN
- wartość netto zarobków pani Barbary
- cenę płyty w polskim Empiku
- a cenę norweską macie tutaj.

Policzyć, odprężyć się i uśmiechnąć. Nie ma sensu szaleć o takie gówno.
- kurs wymiany NOK/PLN

Ale bzdura. Jest wielu podróżników, którzy jadą na rok na zarobek np. do Norwegii, a przez kolejny rok urządzają podróż dookoła świata. Nawet gdyby siła nabywcza była podobna (a nie jest), to oszczędności Norwega mają o wiele większą wartość. I to nie jest takie zestawienie jak próbujesz ukazać, bo gdzieś tam tajniakiem lansujesz tezę, że ich stać na tyle co nas i nie więcej, bo jest drożej - tylko nie mówisz tego głośno, żeby w razie czego można było powiedzieć "przecież tak nie powiedziałem".trup pisze: Co inego jak turystycznie poruszasz się po europie i wyjeżdzając masz ustalony budżet złotówkowy. Ale nie jak mieszkasz na codzień w kraju o innej walucie. Tak samo mogę kupić piwo w biedronce i pwiedzieć oooo kur... to tylko 38 eurocentów!! jak tu tanio!
- trup
Że niby co lansuję????? 8-/ To chyba mnie nie zrozumiałeś albo napisałem niewyraźnie.Karkasonne pisze:Ale bzdura. Jest wielu podróżników, którzy jadą na rok na zarobek np. do Norwegii, a przez kolejny rok urządzają podróż dookoła świata. Nawet gdyby siła nabywcza była podobna (a nie jest), to oszczędności Norwega mają o wiele większą wartość. I to nie jest takie zestawienie jak próbujesz ukazać, bo gdzieś tam tajniakiem lansujesz tezę, że ich stać na tyle co nas i nie więcej, bo jest drożej - tylko nie mówisz tego głośno, żeby w razie czego można było powiedzieć "przecież tak nie powiedziałem".trup pisze: Co inego jak turystycznie poruszasz się po europie i wyjeżdzając masz ustalony budżet złotówkowy. Ale nie jak mieszkasz na codzień w kraju o innej walucie. Tak samo mogę kupić piwo w biedronce i pwiedzieć oooo kur... to tylko 38 eurocentów!! jak tu tanio!
Chodzi mi o to, że jak żyjesz/mieszkasz w Norwegii to co Ci daje przeliczanie na złotówki? Przecież nie idziesz do sklepu i nie mówisz: "Dzień dobry jestem z Polski i chciałbym zapłacić za bułkę i musztardę tyle co w Polsce bo sobie przeliczyłem, że u Was jest za droga w stosunku do kursu PLN/ NOK".
Dobra, nie wchodzę w to dalej;)trup pisze: Chodzi mi o to, że jak żyjesz/mieszkasz w Norwegii to co Ci daje przeliczanie na złotówki? Przecież nie idziesz do sklepu i nie mówisz: "Dzień dobry jestem z Polski i chciałbym zapłacić za bułkę i musztardę tyle co w Polsce bo sobie przeliczyłem, że u Was jest za droga w stosunku do kursu PLN/ NOK".
- trup
Przykład z płytą bdb. Tylko mi chodzi właśnie o to, że jak żyjesz/mieszkasz w Norwegii to zastanawianie się nad losem Pani Barbary jest BEZ SENSU. Może to nie ludzkie. Może chuj ze mnie, ale co mnie obchodzi Pani Barbara skoro na co dzień mieszkam z Ingrid? Już mi się nie chce więcej razy tego wyjaśniać.... Mogę już nie wyjaśniać...?535 pisze:Żeby rozluźnić nieco atmosferę, proponuję krótkie zadanie matematyczne. Ingrid, kwiaciarka z Oslo zarabia, po odliczeniu wszystkich podatków 10000PLN. Barbara, kwiaciarka z Krakowa, dysponuje co miesiąc kwotą 1850PLN z tym, że brutto. Pytanie brzmi. Na ile egzemplarzy "Blackstar" może pozwolić sobie każda z pań?
- kurs wymiany NOK/PLN
Przykład z płytą jest dobry, a pytanie należy odwrócić. Dlaczego ta płyta jest taka tania, skoro zarabiacie kilka razy więcej? Teoretycznie moglaby kosztować około 600Nok. To samo z paliwem, choć tutaj wytłumaczenie jest łatwe.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii