CANNIBAL CORPSE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

Re: CANNIBAL CORPSE

16-11-2017, 11:20

Nasum pisze:Kiedyś czytałem jakiś wywiad z Mazurkiewiczem, który mówił, że mógłby grać bardziej gęsto, często łamać rytmy, bardziej technicznie niż do tej pory, ale nie pasowałoby to do muzyki CC.
Dziwne "tłumaczenie". Co takiego jest w muzyce CC, że nie pasowałyby tu bardziej zgęszczone partie? Przecież muzyka Cannibal Corpse to nie Abscess i można by tu naprawdę konkretnie zamieszać. Z drugiej strony - dobrze, że jest taki Mazurkiewicz, bo lepszy oszczędny, ale charakterystyczny pałker, niż rzesze identycznie grających perkusistów wychowanych na szkółkach Kolliasa i Roddy'ego. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-11-2017, 11:25

Nasum pisze:Chyba linia programowa muzyki, jeśli mogę użyć takiego terminu. Kiedyś czytałem jakiś wywiad z Mazurkiewiczem, który mówił, że mógłby grać bardziej gęsto, często łamać rytmy, bardziej technicznie niż do tej pory, ale nie pasowałoby to do muzyki CC.
No wlasnie, na chuj robic z Kanibali druga Obscure?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

16-11-2017, 11:31

Triceratops pisze:na chuj robic z Kanibali druga Obscure?
Tu nawet nie chodzi o jakieś fajerwerki na modłę technical brutal death metal, ale "normalne" granie. ;) Ale, jak już napisałem, przynajmniej chłop ma swój niepowtarzalny styl i taki już urok jego i całego CC. :)
Nasum

16-11-2017, 11:34

Faktycznie ciekawe ;-) To był dość stary wywiad, być może że wtedy tak mówił aby przykryć swoje umiejętności i fakt, że nie potrafi grać inaczej. Ale ja już jestem do tej perkusji wyczajony i nie wyobrażam sobie aby Paul grał bardziej technicznie. Webster mógł sobie pograć szybszą i bardziej skomplikowaną muzykę chociażby w Hate Eternal, ale taki styl w kanibalach już by nie przeszedł.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

16-11-2017, 11:37

Nasum pisze: ja już jestem do tej perkusji wyczajony i nie wyobrażam sobie aby Paul grał bardziej technicznie
No więc właśnie, mam podobnie. :) Inna sprawa, że technicznie to on sprawny jest, tyle tylko, że bardzo oszczędna ta jego gra.
est
mistrz forumowej ceremonii

16-11-2017, 11:39

Dziwiłbym się gdyby po tylu latach grania, tylu nagranych płytach i zagranych trasach, nie umiał grać. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jest wegetarianinem, więc jego mózg mógł przestać się rozwijać na pewnym etapie i teraz odtwarza tylko to czego nauczył się dziesiątki lat temu.

<<<chyba rozgryzłem temat>>>
Awatar użytkownika
Harlequin

16-11-2017, 11:44

Po prostu mogłby grac szybciej. Zestawiając to co gra na nowej z tym co grał choćby na "Bloodthirst" to na nowej brzmi to komicznie IMO. Kanibale to dla nie kwintesencja mielonki, nawet jeśli by grali jedno i to samo, to jednak oczekuje od nich po prostu tego. A tutaj zrobiło sie jakies nieco bardziej techniczne Six Feet Under. No Kurwa :/

"Red Before Black" nadal nie podoba mi się, chociaż nie słuchałem jej po nieudanym, trzecim odsłuchu :D Kolejnego nie będzie.
Awatar użytkownika
Triceratops

16-11-2017, 11:45

est pisze:Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że jest wegetarianinem, więc jego mózg mógł przestać się rozwijać na pewnym etapie i teraz odtwarza tylko to czego nauczył się dziesiątki lat temu.

<<<chyba rozgryzłem temat>>>
Mysle, ze to wyczerpuje temat w takim razie. Za pare plyt bedzie tylko bezrozumnie jebal w werbel.
woodpecker from space
est

16-11-2017, 11:53

Co tu dużo mówić, tak to będzie wyglądać. Jak wegański obiad. Bez słoniny nie zrobisz smalcu.
Nasum

16-11-2017, 11:59

[youtube][/youtube]

Coś jak tutaj? ;-)
Awatar użytkownika
Triceratops

16-11-2017, 12:04

est pisze:Co tu dużo mówić, tak to będzie wyglądać. Jak wegański obiad. Bez słoniny nie zrobisz smalcu.
Na upartego mozna go wytopic z weganskiego boczku
Obrazek
Wtedy go beda mogli juz zastapic automatem perkusyjnym
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

16-11-2017, 12:08

Nasum pisze:[youtube][/youtube]

Coś jak tutaj? ;-)
Fajnie wymawia swoje nazwisko. :D
Nasum

16-11-2017, 12:13

Triceratops pisze:
est pisze:Co tu dużo mówić, tak to będzie wyglądać. Jak wegański obiad. Bez słoniny nie zrobisz smalcu.
Na upartego mozna go wytopic z weganskiego boczku
Obrazek
Wtedy go beda mogli juz zastapic automatem perkusyjnym

Wegański boczek, kotleciki sojowe.....świat schodzi na psy ;-)
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

16-11-2017, 12:23

Kotleciki sojowe są bardzo ok...raz na kwartał. ;)
Nasum

16-11-2017, 12:27

Może tak, ale jak byś zapierdalał za perkusją to kawał porządnego mięcha pewnie bardziej byłby na miejscu ;-)
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

16-11-2017, 20:15

Nasum pisze:Cannibal Corpse to własnie taka kromka ze smalcem
Hehe, trafne porównanie.
Nowa płyta świetna. Bardzo fajne brzmienie. Kompozycje nieco uproszczone, nawiązujące troche do pierwszych płyt. Dodać do tego ogromną przebojowość tego materiału ( nie mylić z pedalską rzygo-melodyjnoscią w stylu nowych nagran In Flames) i jestem kupiony. Jedynie pan 'bezszyjowiec' jakby zaczynał podupadać i cuś wyzej 'śpiewa' ;)
Nasum

17-11-2017, 00:11

Wokal Corpsegrindera może nie jest tak brutalny jak na samym początku, ale nadal miażdzy. Zastanawia mnie jednak jego normalny głos kiedy udziela jakichś wywiadów - słychać, że struny głosowe mocno nadwyrężone, czasem się zastanawiam czy po tak ekstremalnej eksploatacji jego głos nie odmówi kiedys posłuszeństwa? No bo bądźmy szczerzy - on wypluwa z siebie flaki na koncertach, tych koncertów też jest dość sporo, struny nie są z hartowanej stali, kiedyś mogą strzelić.... poza tym, kiedyś łeb też może mu odlecieć od headbangingu...
est

17-11-2017, 08:46

AroHien pisze:
Nasum pisze:Cannibal Corpse to własnie taka kromka ze smalcem
Hehe, trafne porównanie.
Nowa płyta świetna. Bardzo fajne brzmienie. Kompozycje nieco uproszczone, nawiązujące troche do pierwszych płyt. Dodać do tego ogromną przebojowość tego materiału ( nie mylić z pedalską rzygo-melodyjnoscią w stylu nowych nagran In Flames) i jestem kupiony. Jedynie pan 'bezszyjowiec' jakby zaczynał podupadać i cuś wyzej 'śpiewa' ;)
Właśnie te uproszczone kompozycje i ta przebojowość, o której wspominasz, przywodzą mi na myśl The Bleeding. Gardło Jurka coś tłuszczyk obrósł i faktycznie słychać, że nieco się "zwężyło" (nie mylić z pedalskim wężem tańcującym do piszczałki) ;)
Nasum

28-11-2017, 12:06

Ostatnie okładki kanibali nie należą do grona moich faworytów, z tym większą ciekawością spojrzałem na okładki ich nieoficjalnych wydawnictw. Doszedłem do wniosku, że niektóre prace wykorzystane do oprawy graficznej tych kolekcjonerskich rarytasów bardziej oddają klimat ich muzyki niż oficjalne prace. Nie wszystkie obrazki odnalazłem w dobrej rozdzielczości i większym rozmiarze, ale sądzę że warto na nie rzucić okiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
est

29-11-2017, 07:31

Muj borze! Jak na tej nowej płycie wszystko się zgadza!
ODPOWIEDZ