Behemoth v.2

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: Behemoth v.2

04-01-2018, 20:09

Drone pisze:Kolega Marian wyczerpał temat tym elaboratem:

http://www.mariakonopnicka.pl/2017/08/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja się akurat z tym tekstem Marii nie zgadzam fundamentalnie i mam wrażenie, że musiał być na bani, jak to pisał. Podzielmy go sobie umownie na dwie części: do tych pięknych grafik o mżawce oraz po nich.

W części pierwszej Maria pisze o tym, że jak ktoś odbiega od normy, to musi liczyć się z kopniakiem. Prawda to. Ale ta sytuacja słabo pasuje zarówno do realiów subkulturowych, a jeszcze mniej do przykładu pani nauczycielki. Co do niej, to doprawdy, Maria trafił na wyjątkową paskudę, nawet jak na czasy minione. Obecnie nie do pomyślenia, nawet wtedy wyjątkowe. Wystarczyło chryję zrobić. Jeśli chodzi o subkultury: coś jest chyba bardzo nie tak, jeśli aparat państwa zaczyna zachowywać się jak banda skinów, prawda? Jeśli aparat państwowy odwala swoją wersję "zachowuj się jak wszyscy, albo wpierdol", to znaczy, że aparat ten działa źle, albo osoby go tworzące mają pewne, powiedzmy, defekty w intelekcie. Swoją drogą dziwię się prokuraturze, bo w sądzie to raczej ten wniosek polegnie, i to bardzo boleśnie. Można zawsze "wylosować" właściwego sędziego, albo postraszyć prezesa, ale chyba nie o to chodzi. Moim zdaniem, bardziej obraźliwe jest umieszczanie godła na płaszczyku przeciwdeszczowym, niż użycie tylko wybranych jego elementów na takiej grafice, o jakiej mówimy. Pomijam już fakt, że godło ma swoją definicję: to po prostu godłem nie jest. Tu dodatkowo dochodzi założenie (błędne, jak mniemam), że dodanie elementów antychrześcijańskich automatycznie powoduje znieważenie. Czy dodanie korony cierniowej i krzyża w powszechnie uznanej pozycji już by było OK? Dlaczego? Co mają symbole religijne do znieważenia godła jako takiego?

Część druga zaczyna się źle, a reszta jest tego konsekwencją. Maria popełnia zasadniczy błąd tutaj:

Nie jest prawdą, że Nergal gra muzykę niszową. Dawno już wyszedł z podziemia i jest doskonale rozpoznawalny także przez osoby, które z muzyką metalową nie mają nic wspólnego.

Otóż logika tego zdania leży i kwiczy. To, że Nergal jest rozpoznawalny, nijak się ma do niszowości jego muzyki. A ta jest niszowa, jak byśmy nie zaklinali rzeczywistości. Dla prawie wszystkich spoza środowiska jej znajomość zaczyna się i kończy na tym, co zobaczyli w telewizji śniadaniowej. Skala promocji trasy nie odbiegała od tego, co widzimy dla innych dużych metalowych koncertów. Nawet była mniejsza, bo wielkich billboardów nie zanotowałem. Ciągnąc barwne porównanie Marii: Nergal postawił klocka nie w sali balowej, co najwyżej w przeciętnej salce koncertowej. To, że w sali balowej się o tym dowiedzieli, wynika jedynie z rozgłosu, który wiązał się z głosami kilku wiecznie oburzonych. Nawet smrodu tej kupy nie poczuli, jedynie o nim przeczytali. Plakaty były skierowane do odbiorców jego muzyki, a nie do pani Jadzi z okienka. Obrażeni poczuli się ci, którzy specjalnie szukali czegoś, co ich obrazi.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

04-01-2018, 20:13

Nic nie zakumałeś z tego tekstu.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

04-01-2018, 20:15

Doprawdy? Jest raczej prosty, a i drugiego dna nie widzę.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

04-01-2018, 20:32

Moim zdaniem nie rozumiesz po prostu istoty rzeczy: rozważasz jakieś detale ze swojego (albo jakiegoś niby obiektywnego) punktu widzenia, czy to godło, czy nie godło, czy na pelerynce znieważenie, czy nie. To w ogóle są nieistotne rzeczy tutaj. Cała sprawa uwikłania w to prokuratury i sądu jest nieistotna.

Podobnie z drugą częścią: Nergal od dawna nie interesuje się niszowymi słuchaczami, bo oni traktują Behemoth albo jako nieistotną rozrywkę, albo jakąś parodię black metalu. Cały jego przekaz jest ukierunkowany na zrobienie zamieszania na poziomie średniego szczebla. To ma nie zdenerwować panią Jadzię, co raczej takiego Piotra albo Michała, który ma 40 czy 50 lat i pełni "odpowiedzialne" stanowisko i nie podoba mu się taki plakat, bo właśnie teraz poczuł, że jego zaściankowy światopogląd jest na fali. I czuje wewnętrzny prikaz, by zjawiska takie piętnować.

Nie kumasz proporcji zjawiska.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

04-01-2018, 20:56

Nie siedzę w głowie Nergala i nie odważę się zgadywać, co jest jego głównym celem. Muzyka jest niszowa, może nie tak, jak w przypadku większości kapel BM, ale nadal niszowa (nie zanotowałem, żeby występował z zespołem na Sylwestrze z dwójką, czy nawet tefałeenem), i tacy są jej słuchacze, a to oni w znacznej mierze pozwalają Nergalowi zarobić na chlebek, dżem i BMW, więc tak kompletnie to ich raczej nie lekceważy. Przeceniasz chyba (nie tylko Ty) możliwości dotarcia Nergala do tego "średniego szczebla" - większość ludzi spoza sceny metalowej ma go głęboko w dupie, a po jego rozstaniu z Dodą i odejściu z telewizji pewnie nawet nie zauważają jego istnienia, a co dopiero mówić o przekazie.

Rozważam detale gdzieś na boku, głównie nie zgadzam się ze spojrzeniem Marii na (głupią, przyznaję) reakcję Nergala na cały ten cyrk. Ale właśnie udana próba uwikłania w to prokuratury jest moim zdaniem sprawą najważniejszą. Proporcja zjawiska jest taka, że to nie zdenerwowało prawie nikogo poza paroma niejako z definicji zdenerwowanymi, zaburzonymi jednostkami. Mimo to, aparat państwa z całą swoją wątpliwą powagą pochyla się nad problemem. Przecież to jest komiczne, znacznie bardziej, niż wszystko, co Nergal zdołał zrobić do tej pory, i zdoła zrobić w przyszłości.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-01-2018, 09:25

Lukass pisze:Swoją drogą dziwię się prokuraturze, bo w sądzie to raczej ten wniosek polegnie, i to bardzo boleśnie.
Coś mnie się zdaje, że to będzie pokazówka i jej wynik jest z góry ustalony. Obym się mylił.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

05-01-2018, 09:28

Czyżby reżim nie miał ważniejszych spraw? Co za piaskownica.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-01-2018, 09:29

Drone pisze:Kolega Marian wyczerpał temat tym elaboratem:

http://www.mariakonopnicka.pl/2017/08/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak, co ciekawe na jego fejsie zaraz ruszyly do ataku na niego rozne Szubryce i koledzy.
Marian trafil w sedno.
woodpecker from space
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

05-01-2018, 10:35

Triceratops pisze: Marian trafil w sedno.
Yhm!
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
trup

05-01-2018, 12:08

Ale szmata fajna. Bez logo bym nosił.
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
BOLEK
weteran forumowych bitew

05-01-2018, 12:10

trup pisze:Ale szmata fajna. Bez logo bym nosił.
Obrazek
też bym nosił przeciw tym skurwiałym pisofcom
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
trup

05-01-2018, 12:37

A to nie wiem... nie znam. Co oni są?
Bo ja bym nosił jako fajny wzór. Odzież antypatriotyczna i antykatolicka! Ooo... i jest nisza na rynku!
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
BOLEK
weteran forumowych bitew

05-01-2018, 12:41

trup pisze:A to nie wiem... nie znam. Co oni są?
Bo ja bym nosił jako fajny wzór. Odzież antypatriotyczna i antykatolicka! Ooo... i jest nisza na rynku!
totalne samo sedno
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
trup

05-01-2018, 13:51

Lubisz używać mocnych słów. Aż dostałem erekcji! A jednocześnie strach mnie przeleciał.
Nasum

05-01-2018, 15:12

Jadąc dzis samochodem słuchałem antyradia gdzie w wiadomościach podano ten news, poza Nergalem oskarżono także autora rysunku a także osobę, która rozprowadzała go w sieci. Pomijając już ten absurd, ciekawi mnie, czy pociągną do odpowiedzialności karnej tych wszystkich, którzy założą taką koszulkę, tych którzy ją dystrybuują i tych, którzy ją wyprodukowali? Brzmi to niemal jak Fatwa Chomeiniego wydana na Rushdiego - w tym przypadku Nergal nie mógł dostać lepszej reklamy, znów bedzie uciśnionym artystą któremu panstwo zakłada twórczy knebel.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

26-01-2018, 10:20

Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

26-01-2018, 13:47

co za dzbany, juz podkładał głos w RISEN.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

26-01-2018, 19:18

Oni czują w nim piniondz. ;)
InAGaddaDaVida
rozkręca się

26-01-2018, 23:57

Jestem muzykiem, jestem artystom
Awatar użytkownika
blaker
świeżak

02-02-2018, 20:49

JA tam mam w dupie ich ostatnie płyty - jak dla mnie badziewie - to samo koncerty - kołysanki dla romantico gimbazy.
Powinni napierdalać jak kiedyś:
" onclick="window.open(this.href);return false;
...głową w dòł z ambony spadł...
ODPOWIEDZ