ANOMANES (death metal/hc)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

ANOMANES (death metal/hc)

11-03-2018, 12:43

Był sobie kiedyś taki hord z Bostonu, Szamaciusets, który zwał się ANOMANES. W 1995 roku wydali jedną jedyną płytę "Pronunciation" dla malutkiej Rodent Popsicle. Nakład podobno tałzen sztuk, ale od dawien dawno nigdzie tego nie było widać na żadnych aukcjach. Szkoda, bo muzyka zawarta na "Pronunciation" to kawał wściekłego i intensywnego death metalu, zakorzenionego gdzieś w scenie hardcorowej wschodniego wybrzeża.

Obrazek

Pozornie prosta muzyka, ale pełna zmian tempa. Absolutnym highlightem jest tu dla mnie praca garowego, przejście goni przejście, cała masa plemiennych smaczków i motywów (nie kojarzyć z twórczością Sepy i Soulfly). Pomimo, że całosc materiału jest utrzymana w dosc jednorodnej konwencji, to na pewno nie można tu narzekać na nudę, na to, że nic się nie dzieje, że to nieporadne itp.

Całosc dla mnie brzmi jak bardziej wściekłe i jeszcze bardziej dynamiczne Misery Index, w którego nawtykano całą masę smaczków. Podobać sie też może surowe brzmienie, przez co całość brzmi organicznie. Gdybym miał okazję to bym kupił, póki co mp2 musi wystarczyć.

Mały teaser dla chętnych:

[youtube][/youtube]

W sumie to jeden z nielicznych rarów, którego chciałbym jeszcze mieć na półce.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

Re: ANOMANES (death metal/hc)

11-03-2018, 12:53

Brzmi trochę jak Philip H. Anselmo & Illegals ;) Solidne, ale nie porwało mnie. Może spodoba się fanom jedynki Solstice.
Awatar użytkownika
Harlequin

11-03-2018, 12:56

ultravox pisze:Brzmi trochę jak Philip H. Anselmo & Illegals ;) Solidne, ale nie porwało mnie. Może spodoba się fanom jedynki Solstice.
Może być, ale Anomanes chyba bardziej intensywne niż Solstice.
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

11-03-2018, 20:24

Dobry ten kawałek, posłuchałbym więcej. Anselmo i spółki za bardzo tu nie słyszę, ale wiadomo nie ten wokal.
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

12-03-2018, 22:16

internety gdzieś ukrywają całość? bo ten kawałek brzmi obiecująco.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-03-2018, 23:48

Intrygujace, ale z ostatecznym werdyktem sie wstrzymam bo nie słyszałem całości.

W zasadzie to chyba nie słyszałem nawet o takiej wytwórni, o zespole nie wspominam, bo nazwa kompletnie mi nieznana. Nakład widzę też wstrząsający, więc znalezienie tego to zadanie dla kaskadera. Albo dla prosiaczka, pewnie za jakiś czas wklei zdjęcie tej płyty w dziale czego teraz słuchacie ;-)
Awatar użytkownika
Harlequin

13-03-2018, 07:31

Odwiedzcie ten blog to dowiecie się, skąd wypożyczyć:

http://soundinterest.blogspot.com/2010/ ... ation.html
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

13-03-2018, 20:26