Smiechlem. (:TAON
SATYRICON
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- ozob
- zahartowany metalizator
Re: SATYRICON
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Okej, o nowym krążku porozmawiane. Trafiłem na tego live w 2015 i... powaliła mnie obecność w secie takich kawałków jak Filthgrinder i With Ravenous Hunger. Dlaczego już teraz tego nie grają? W linku zaznaczyłem konkretną sekundę - oczywiście warto posłuchać całych kawałków, ale ten konkretny riff wciąż miażdży. Zawsze miałem słabość do tych albumów :D
A'propos recenzji MegaKruka - zgodzę się z tym, że Midnight Serpent to killer. A jakby miał brzmienie lat 99-02 byłby jeszcze większym ;)
" onclick="window.open(this.href);return false;
A'propos recenzji MegaKruka - zgodzę się z tym, że Midnight Serpent to killer. A jakby miał brzmienie lat 99-02 byłby jeszcze większym ;)
" onclick="window.open(this.href);return false;
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- DeadButDreaming
- w mackach Zła
Jeszcze ode mnie kilka słów. W mojej ocenie Deep Calleth Upon Deep nie jest udanym albumem. Przesłuchałem go z zaangażowaniem wielokrotnie, ale nie, nie przekonuje mnie, wchodzi mi ta muzyka raczej średnio. Po więcej niż dobrej Satyricon tutaj raczej rozczarowanie, bo spodziewałem się czegoś innego i lepszego. Na moje ucho mamy tu niespójny album, na którym dobrych pomysłów, aranżacji i chwytających momentów jest niewiele, za to więcej męczenia. Powiem tak, gdyby posklejać z tego EP, tak 20 min, byłoby całkiem nieźle, ale ponad 40 min nie mogło się udać. Brzmienie, które dla wielu jest atutem, mnie wydaje się sztuczne, nie pasuje mi. Te chórki, zgrzyty, siakieś złamania... nie, coś tu nie gra, kierunek nie bardzo. Z błotem nie mieszam, ale coś nie ten teges...
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
^ coś w ten deseń. Na początku też dałem się nabrać na to brzmienie, ale brzmienie nie zrobi dobrych kawałków. Gdyby ta płyta skończyła się po "The Ghost of the Rome" to wyszłaby całkiem dobra EPka . Niestety ostatnie 3 wałki to jest takie męczenie buły i mielizna, że aż mi słabo gdy o nich myślę. :-)
all the monsters will break your heart
- Gall
Eee, Dissonant i Black Wings... BDB.
For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
-
byrgh
Czemu? Dobra płyta, ale mam wrażenie, że częściej ceniona niż faktycznie słuchana.ozob pisze:Smiechlem. (:TAON
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Przeciętna niestetybyrgh pisze:Czemu? Dobra płyta, ale mam wrażenie, że częściej ceniona niż faktycznie słuchana.ozob pisze:Smiechlem. (:TAON
-
535
To oczywiste.Brzmienie zrobi Sivert na lead voxach i koniecznie z Oslo orkiestrą.nicram pisze:^ coś w ten deseń. Na początku też dałem się nabrać na to brzmienie, ale brzmienie nie zrobi dobrych kawałków.
- dzik
Juz dałbys se spokój z tym Sivertem.535 pisze:To oczywiste.Brzmienie zrobi Sivert na lead voxach i koniecznie z Oslo orkiestrą.nicram pisze:^ coś w ten deseń. Na początku też dałem się nabrać na to brzmienie, ale brzmienie nie zrobi dobrych kawałków.
dobry kościół to kościół spalony
- DeadButDreaming
- w mackach Zła
Phoenix to bardzo dobra propozycja jeśli mamy ochotę na porcję rock'a siedząc przy ognisku wczesną jesienią. No chyba, że ktoś myśli, że to miał być black metal to ja przepraszam, postoję.
The withered bones of those who failed
-
tomaszm
nicram pisze:^ coś w ten deseń. Na początku też dałem się nabrać na to brzmienie, ale brzmienie nie zrobi dobrych kawałków. Gdyby ta płyta skończyła się po "The Ghost of the Rome" to wyszłaby całkiem dobra EPka . Niestety ostatnie 3 wałki to jest takie męczenie buły i mielizna, że aż mi słabo gdy o nich myślę. :-)
Maaan ostatnie właśnie trzy kawałki są zdecydowanie najlepsze i to jest kwintesencja tego zespołu:) Jeden zespól i kompletnie dwa odmienne odbiory tej muzyki:) Taki właśnie The Ghost of the Rome to jest to czego w tej muzyce szczerze nienawidzę- chórki, klawesyny jeszcze tylko baby w doklejonej brodzie brakuje. Taki Black Wings and Withering Gloom to jest lodowy sztylet wbity pod żebra gdzieś tam w puszczy miedzy fiordami.
- Medard
Chyba patyk wbity w obornik na podwórkutomaszm pisze:nicram pisze:^ coś w ten deseń. Na początku też dałem się nabrać na to brzmienie, ale brzmienie nie zrobi dobrych kawałków. Gdyby ta płyta skończyła się po "The Ghost of the Rome" to wyszłaby całkiem dobra EPka . Niestety ostatnie 3 wałki to jest takie męczenie buły i mielizna, że aż mi słabo gdy o nich myślę. :-)
Maaan ostatnie właśnie trzy kawałki są zdecydowanie najlepsze i to jest kwintesencja tego zespołu:) Jeden zespól i kompletnie dwa odmienne odbiory tej muzyki:) Taki właśnie The Ghost of the Rome to jest to czego w tej muzyce szczerze nienawidzę- chórki, klawesyny jeszcze tylko baby w doklejonej brodzie brakuje. Taki Black Wings and Withering Gloom to jest lodowy sztylet wbity pod żebra gdzieś tam w puszczy miedzy fiordami.
gospodarstwa pod Radomiem.
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
535
Na razie to se dałem w ogóle spokój z Satyricon. Słuchając niedawno Rebel Extravaganza doszedłem do wniosku, że ta kapela już dla mnie nie istnieje.dzik pisze:Juz dałbys se spokój z tym Sivertem.535 pisze:To oczywiste.Brzmienie zrobi Sivert na lead voxach i koniecznie z Oslo orkiestrą.nicram pisze:^ coś w ten deseń. Na początku też dałem się nabrać na to brzmienie, ale brzmienie nie zrobi dobrych kawałków.
- dzik
Spoko. Co kto lubi. Mnie tam Satyricon odpowiada po całości. Każda płyta.535 pisze:
Na razie to se dałem w ogóle spokój z Satyricon. Słuchając niedawno Rebel Extravaganza doszedłem do wniosku, że ta kapela już dla mnie nie istnieje.
- Deathhammer66
- w mackach Zła
Fakt jednak faktem, że Rebel... to pierdolony monolit i żadna wcześniejsza ani żadna późniejsza płyta nawet nie zbliżyła się poziomem do tejże. No ale to całkiem unikalna pozycja w ich dyskografii, bo nie wpasowuje się ani w las obecny na poprzednich trzech, ani w black'n'roll z późniejszych. Co nie znaczy, że pozostałych płyt nie lubię, bo lubię, są bardzo dobre i na różne okazje, co jest dużym plusem. Fajnie, kiedy zespół ma na tyle zróżnicowaną dyskografię, że można sobie przebierać w zależności od nastroju, pogody za oknem etc. Jak będę chciał odhumanizowanego, bezdusznego wpierdolu to załączę Rebel, jak posiedzieć pod kocykiem w pobliżu kominka to ostatnią. Proste równanie :)
- Anzhelmoo
Owszem! A w dużej mierze album brzmi tak, a nie inaczej dzięki obecności tego Pana:Deathhammer66 pisze:Fakt jednak faktem, że Rebel... to pierdolony monolit i żadna wcześniejsza ani żadna późniejsza płyta nawet nie zbliżyła się poziomem do tejże. No ale to całkiem unikalna pozycja w ich dyskografii, bo nie wpasowuje się ani w las obecny na poprzednich trzech, ani w black'n'roll z późniejszych. Co nie znaczy, że pozostałych płyt nie lubię, bo lubię, są bardzo dobre i na różne okazje, co jest dużym plusem. Fajnie, kiedy zespół ma na tyle zróżnicowaną dyskografię, że można sobie przebierać w zależności od nastroju, pogody za oknem etc. Jak będę chciał odhumanizowanego, bezdusznego wpierdolu to załączę Rebel, jak posiedzieć pod kocykiem w pobliżu kominka to ostatnią. Proste równanie :)
Szkoda, iż zrobił sobie przerwę z muzyką. Ale jeszcze kiedyś wróci! :)
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- dzik
Bardzo mądra wypowiedź.Deathhammer66 pisze:Fakt jednak faktem, że Rebel... to pierdolony monolit i żadna wcześniejsza ani żadna późniejsza płyta nawet nie zbliżyła się poziomem do tejże. No ale to całkiem unikalna pozycja w ich dyskografii, bo nie wpasowuje się ani w las obecny na poprzednich trzech, ani w black'n'roll z późniejszych. Co nie znaczy, że pozostałych płyt nie lubię, bo lubię, są bardzo dobre i na różne okazje, co jest dużym plusem. Fajnie, kiedy zespół ma na tyle zróżnicowaną dyskografię, że można sobie przebierać w zależności od nastroju, pogody za oknem etc. Jak będę chciał odhumanizowanego, bezdusznego wpierdolu to załączę Rebel, jak posiedzieć pod kocykiem w pobliżu kominka to ostatnią. Proste równanie :)
-
byrgh
Jak cały metal niestety, ale względnie to jest dobraMedard pisze:Przeciętna niestety
- Medard
Piłeś, nie pisz :)byrgh pisze:Jak cały metal niestety, ale względnie to jest dobraMedard pisze:Przeciętna niestety
-
byrgh
To nie alkohol, chyba się przemodliłemMedard pisze:Piłeś, nie pisz :)byrgh pisze:Jak cały metal niestety, ale względnie to jest dobraMedard pisze:Przeciętna niestety