THE CULT

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

Re: THE CULT

17-03-2016, 22:19

Pan True Detective po koncercie The Cult :-)
Obrazek
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

18-03-2016, 01:22

Nie no, spoko ta nowa płyta. Kręciłem nosem na początku, ale teraz już się całkiem przekonałem. Mniej więcej poziom poprzedniej (może ciut gorsza), a więc jest dobrze. Zgodzę się ze Skautem, że bardziej zadziorne brzmienie lepiej by zrobiło tym utworom. Liczę, że wydadzą jeszcze chociaż jedną płytą i będzie ona zbliżonej jakości. Takiej muzy nigdy dość.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
znachor
starszy świeżak

18-03-2016, 09:38

Nowa plyta podobna do poprzedniej, trzyma solidny poziom, tylko troche jednak brakuje hitow chocby na miare Lucifera.
535

18-03-2016, 23:17

longinus696 pisze:Nie no, spoko ta nowa płyta. Kręciłem nosem na początku, ale teraz już się całkiem przekonałem. Mniej więcej poziom poprzedniej (może ciut gorsza), a więc jest dobrze. Zgodzę się ze Skautem, że bardziej zadziorne brzmienie lepiej by zrobiło tym utworom. Liczę, że wydadzą jeszcze chociaż jedną płytą i będzie ona zbliżonej jakości. Takiej muzy nigdy dość.
Przyznaj się. Dużo w trasie "chodzi"?
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

19-03-2016, 01:36

Jaki tytuł nosi ich klasyczne video, kojarzę że chyba na ulicach wielkiego miasta i jakaś scena z orkiestrą jest?
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-03-2016, 06:33

Edie (Ciao Baby)
" onclick="window.open(this.href);return false;
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

19-03-2016, 10:19

Dzięki, od dawna miałem się zainteresować tą kapelą, ale nie było po drodze.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

20-03-2016, 00:06

535 pisze:
longinus696 pisze:Nie no, spoko ta nowa płyta. Kręciłem nosem na początku, ale teraz już się całkiem przekonałem. Mniej więcej poziom poprzedniej (może ciut gorsza), a więc jest dobrze. Zgodzę się ze Skautem, że bardziej zadziorne brzmienie lepiej by zrobiło tym utworom. Liczę, że wydadzą jeszcze chociaż jedną płytą i będzie ona zbliżonej jakości. Takiej muzy nigdy dość.
Ostatnio żadnych dłuższych tras nie robię, ale po mieście, na krótszych i średnich odcinkach sprawdza się kapitalnie. Repeat mode i mogę jechać wszędzie i w każdych warunkach. To w 100% samochodowa muza.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
535

20-03-2016, 00:17

longinus696 pisze:
535 pisze:
Ostatnio żadnych dłuższych tras nie robię, ale po mieście, na krótszych i średnich odcinkach sprawdza się kapitalnie. Repeat mode i mogę jechać wszędzie i w każdych warunkach. To w 100% samochodowa muza.
Bez wątpienia. Ciekawe jakby tak zbadać zużycie paliwa. Z drugiej strony przy tej muzyce jazda staje się płynna. Można powiedzieć, nawet że "eko". I nic nie szkodzi, że pedał czasem w podłodze.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-03-2016, 15:55

Nijaka sie ta plyta jakas zdaje, moze troche za dluga i rozwleczona ale mi po prostu brak ducha starego The Cult i tych charakterystycznych zagrywek Duffy'ego oraz tego szamanskiego nieco klimatu. Jakby nie wokal to w zasadzie moglby to byc dowolny zespol z okolic nieco hardrockowej alternatywy i ciezko by bylo zgadnac, ze to The Cult. Wlaczam sobie Sonic Temple i od razu nie mam watpliwosci kto gra.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
von Leers
zaczyna szaleć

23-04-2018, 00:26

Tak sobie pozwolę odkopać temat. Przy całym moim uwielbieniu do "Love". "Electric"i "Sonic Temple" napiszmy sobie szczerze "Choice of weapon" a zwłaszcza "Hidden city" to okrutnie słabe płyty. Nie wiem - duetowi Duffy&Astbury wyczerpały się pomysły. Nikt się wiadomo nie spodziewał pomnikowych płyt jak wspomniane wyżej. Dla mnie osobiście "gwoździem do trumny" było kiedy obejrzałem przypadkiem gdzieś w pracy oficjalne DVD The Cult na którym Ian chciał być bardziej "czarny niż czarni". Żenujący spektakl - odradzam każdemu nawet wrogom. No nic - zostaje cieszyć się tym co wspaniałego po sobie zostawili jak chociażby to:

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

23-04-2018, 07:06

"Choice of weapon" ostro katowałem zaraz po premierze, teraz jakoś do niej nie wracam. Natomiast "Hidden city" zdarza mi się odświeżać kiedy mam ochotę na coś prostego i przebojowego. Żeby wszyscy nagrywali tylko tak okrutnie słabe płyty...
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

23-04-2018, 07:30

The Cult to dla mnie takie ogniwo pomiędzy szamańskim i psychodelicznym
The Doors, a hardrockowym pełną gębą
Guns n' Roses.
Czasami sobie zapodam Love albo z nowszych Beyond good and evil. Electric mnie trochę rozczarował i po nim coraz mniej chętnie sięgam po kolejne.
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

19-10-2018, 15:56

ja z innej beczki z kolei - bo ostatnio leci mi The Cult tak często jak nigdy w życiu, i odkrywam sobie ten zespół w zasadzie na nowo, ale jedna rzecz nadal nie uległa zmianie - kompletnie nie kumam (nomen omen) kultu wokół Electric, szczególnie jak patrzę na pierwsze strony tego tematu. to praktycznie najsłabszy z klasycznych Cult, najmniej charakterystyczny, obdarty z tej specyficznej, gotyckiej magii poprzedniczek, jak i majestatu następcznyni. ot, taki zlepek samych rock'n'rollowych klisz (tekstowo i muzycznie). znaczy to dobry album, bardzo go lubię (powiedzmy, że jakiś tam urok i ogień w sobie ma), ale nie dociera do mnie jak można go ponad pozostałymi stawiać jednak, szczególnie Sonic Temple.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Medard

19-10-2018, 16:16

HSVV pisze:ja z innej beczki z kolei - bo ostatnio leci mi The Cult tak często jak nigdy w życiu, i odkrywam sobie ten zespół w zasadzie na nowo, ale jedna rzecz nadal nie uległa zmianie - kompletnie nie kumam (nomen omen) kultu wokół Electric, szczególnie jak patrzę na pierwsze strony tego tematu. to praktycznie najsłabszy z klasycznych Cult, najmniej charakterystyczny, obdarty z tej specyficznej, gotyckiej magii poprzedniczek, jak i majestatu następcznyni. ot, taki zlepek samych rock'n'rollowych klisz (tekstowo i muzycznie). znaczy to dobry album, bardzo go lubię (powiedzmy, że jakiś tam urok i ogień w sobie ma), ale nie dociera do mnie jak można go ponad pozostałymi stawiać jednak, szczególnie Sonic Temple.
Dla mnie Electric jest przeciętna, w szczególności do Love. Nawet nie chce mi się do niej wracać.
Die Welt ist meine Vorstellung.
byrgh
zahartowany metalizator

19-10-2018, 16:23

Znam dwie ostatnie, są niezłe. Ale gdybyście tak mieli zarekomendować laikowi najmniej przebojowy The Cult, a najlepszy, co byście polecili?
byrgh
zahartowany metalizator

19-10-2018, 16:25

HSVV pisze:ja z innej beczki z kolei - bo ostatnio leci mi The Cult tak często jak nigdy w życiu, i odkrywam sobie ten zespół w zasadzie na nowo, ale jedna rzecz nadal nie uległa zmianie - kompletnie nie kumam (nomen omen) kultu wokół Electric, szczególnie jak patrzę na pierwsze strony tego tematu. to praktycznie najsłabszy z klasycznych Cult, najmniej charakterystyczny, obdarty z tej specyficznej, gotyckiej magii poprzedniczek, jak i majestatu następcznyni. ot, taki zlepek samych rock'n'rollowych klisz (tekstowo i muzycznie). znaczy to dobry album, bardzo go lubię (powiedzmy, że jakiś tam urok i ogień w sobie ma), ale nie dociera do mnie jak można go ponad pozostałymi stawiać jednak, szczególnie Sonic Temple.
W sumie to samo mówi się o debiucie Christian Death. Ja z kolei mówię tak o Catastrophe Ballet. Co kraj, to obyczaj.
Awatar użytkownika
Medard

19-10-2018, 16:29

byrgh pisze:Znam dwie ostatnie, są niezłe. Ale gdybyście tak mieli zarekomendować laikowi najmniej przebojowy The Cult, a najlepszy, co byście polecili?
To jest przebojowa muzyka, więc nie ma czego rekomendować :)
Może jedynka jako najbardziej gotycka.
Die Welt ist meine Vorstellung.
byrgh
zahartowany metalizator

19-10-2018, 16:34

Dlatego od zawsze mam problem z tymi zespołami. No, chyba że noizują, jak Christian Death na Atrocities, albo snują swoje pasaże, jak to na Elizium sobie snują wiadomo kto :)

No to może inaczej: gdzie najwięcej bluesa, najmniej radiowego alt-rocka?
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

19-10-2018, 16:42

Medard pisze:Dla mnie Electric jest przeciętna, w szczególności do Love. Nawet nie chce mi się do niej wracać.
ja wracać wracam, ale nie jest to to samo natchnione uczucie jak przy odsłuchu eksplodującego wejścia w Sun King:)
byrgh pisze:Znam dwie ostatnie, są niezłe. Ale gdybyście tak mieli zarekomendować laikowi najmniej przebojowy The Cult, a najlepszy, co byście polecili?
najmniej przebojowy jest debiut Dreamtime, plus rzeczy sprzed The Cult (i.e. Southern Death Cult). samozwańcza z kozłem na okładce też cięższa w odbiorze.

ale ogólnie na moje sprawa z ich klasycznymi płytami wygląda tak, skoro już jestem w tym temacie:

Dreamtime, rasowy gotyk/post-punk. wszystko na miejscu jest - trybalne bębnienie, klimat, te charakterystyczne zagrywki gitarowe ogrywane przez Red Lorry, Sister Of Mercy, Siouxsie And The Banshees, etc.

Love - też gotycki album mocno, ale z bardziej hardrockowym zacięciem, mimo wszystko w swojej kategorii unikat. na pewno nie jest tak brudny jak poprzedniczka, lśni bardziej, ma bardziej przestrzenne brzmienie, ale za to go właśnie kocham. natchniony i hiciarski jak sam skurwiel.

Electric - klisze rock'n'rollowe jak pisałem dobry album do samochodu, ale brakuje mu tej magii, z której Rubin musiał ich obedrzeć i zrobić z nich takich trochę Led Zeppelin wannabe. lubię, ale z klasycznych Cult najmniej.

Sonic Temple - monument kurwa, no monument. w zestawieniu z nim praktycznie wszystkie poprzednie płyty brzmią bardzo... skromnie - niekoniecznie musi znaczyć gorzej (co kto woli w końcu), ale po prostu tutaj pocisnęli z ogromnym rozmachem, że do dzisiaj nie mogę wyjść z tego uczucia podziwu, kiedy leci Sun King czy (mój absolutnie ulubiony numer The Cult) Soul Asylum. nie da się z muzyki wycisnąć więcej emocji z muzyki niż jak w końcówce tego drugiego.

Ceremony - możliwe, że po Sonic mój ulubiony The Cult. obok debiutu najbardziej plemienny i szamański ich album, z tym, że zamiast gotyku masz potężnego hard rocka. Wild Hearted Son i - w szczególności - White są bezkonkurencyjne.

The Cult - i tu mam mocno ambiwalentny stosunek. kiedyś szalałem za nim, ale dzisiaj nie umiem się ustosunkować. leśny szamanizm i mistycyzm zniknęły kompletnie, zostąpił je za to bardziej miejski, quasi-grunge'owy (?) klimat. depresyjna, smutna, bolesna, wkurwiona, nie tak szlachetna jak poprzednie, na pewno zajebista w swojej kategorii, ale obecnie nie wracam do niej zbytnio, muszę mieć naprawdę specyficzny nastrój.

tak po krótce.

TL;DR Love, Sonic Temple, Ceremony.

przy okazji z wczesnego okresu wyróżnię jeden numer, bo kocham jak głupi:
[youtube][/youtube]
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
ODPOWIEDZ