Stare SERIALE

Wszystkie chwyty dozwolone - od "Begotten" po "Wejście smoka".

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KePisz
rozkręca się

Re: Stare SERIALE

19-04-2018, 13:36

Serial "Marco Polo" oglądałem w latach 90". Mój wujek nagrywał to na VHS i mi przywiózł kasety. Pamiętam, że bardzo mi się podobało :)
hes
zaczyna szaleć

13-05-2018, 13:30

Najlepszy serial EVER:

Obrazek
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

13-05-2018, 20:28

Napisz pan coś więcej o tym Oz-e, gdyż ni kojarzę.
hes
zaczyna szaleć

13-05-2018, 20:38

Wasyl pisze:Napisz pan coś więcej o tym Oz-e, gdyż ni kojarzę.
Serial od którego zaczęła się era seriali HBO. 1997. 2 lata przed Rodziną Soprano, 5 lat przed The Wire.

Historia o eksperymentalnym oddziale w pierdlu o zaostrzonym rygorze. Brak jednego głównego bohatera, przekrój przez różne grupy - gangi czarnych, latynosów, sycylijczycy, muzułmanie, bractwo aryjskie to główne. Doskonały rozwój bohaterów. Postacie, które na długo zapadają w pamięć. Bardzo brutalny serial. Wiadomo, że im później tym masa dziwnych sytuacji i pojawiają się absurdy, ale mnie serial po prostu rozpierdolił. Jeśli się przełamiesz, bo jest to dzisiaj pewnego rodzaju oldschool jak teledyski Public Enemy, ale WARTO. WARTO jak skurwysyn.
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

13-05-2018, 20:57

Dzięki. Twój entuzjazm mnie zachęcił. Poszukam i sprawdzę chociaż jeden sezon.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

13-05-2018, 21:31

tez sprawdze, bo Philip K. Dick's Electric Dreams, ktory teraz ogladam to takie Black Mirror dla ubogich.
Guilty of being right
hes
zaczyna szaleć

14-05-2018, 07:46

Z racji tego że serial powstał przed 11IX, bardzo ciekawie ukazano więzienną społeczność muzułmanów
Jack Luminous
rozkręca się

14-05-2018, 08:42

hes pisze:WARTO. WARTO jak skurwysyn.
Potwierdzam, OZ rozdaje, chociaż na pewne debilizmy trzeba przymknąć oko. Na szczęście bohaterowie i cała historia to wynagradzają - świetne, wyraziste postaci. To niby taka trochę przerysowana więzienna obyczajówa, ale świetnie się ogląda, jak naprawdę mało co. Aż mam ochotę na powtórkę.
hes pisze:Jeśli się przełamiesz, bo jest to dzisiaj pewnego rodzaju oldschool jak teledyski Public Enemy
Bez przesady - ma to dwadzieścia lat, ale każdy kto jest przyzwyczajony do współczesnych produkcji powinien bez problemu łyknąć OZ, to już jest ten nowoczesny typ serialu.
hes
zaczyna szaleć

14-05-2018, 09:38

Jack Luminous pisze:
hes pisze:WARTO. WARTO jak skurwysyn.
Potwierdzam, OZ rozdaje, chociaż na pewne debilizmy trzeba przymknąć oko. Na szczęście bohaterowie i cała historia to wynagradzają - świetne, wyraziste postaci. To niby taka trochę przerysowana więzienna obyczajówa, ale świetnie się ogląda, jak naprawdę mało co. Aż mam ochotę na powtórkę.
hes pisze:Jeśli się przełamiesz, bo jest to dzisiaj pewnego rodzaju oldschool jak teledyski Public Enemy
Bez przesady - ma to dwadzieścia lat, ale każdy kto jest przyzwyczajony do współczesnych produkcji powinien bez problemu łyknąć OZ, to już jest ten nowoczesny typ serialu.
Trochę pojechałeś z tą obyczajówą ;) Tam są naprawdę ostre, brutalne akcje, szczególnie w pierwszych dwóch sezonach (Adebisi i młody Schibetta w kuchni, cały pierwszy sezon dla Beechera). Słowo NIGGER pojawia się tyle razy, że współcześni cenzorzy by umarli.
Ulubiona postać? Zdecydowanie Ryan O'Reily.

A, dodam jeszcze, że trup ściele się naprawdę gęsto. Znacznie gęściej niż w Grze o Tron.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

14-05-2018, 10:49

Zachęcony wpisami powyżej zaczynam dzisiaj pierwszy sezon, bo serial jakoś umknął mojej uwadze.
dobry kościół to kościół spalony
hes
zaczyna szaleć

14-05-2018, 11:57

Nawet Wam kurde zazdroszczę, że to wszystko dopiero przed Wami...
byrgh
zahartowany metalizator

14-05-2018, 14:58

Obrazek

Niewiele mnie tak relaksuje, jak maraton z DN. Do roboty, pracy jak znalazł.
hes
zaczyna szaleć

14-05-2018, 20:48

Wszyscy, których udało mi się zachęcić do genialnego OZ, dajcie znać jakie pierwsze wrażenia!
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

17-05-2018, 11:19

hes pisze:Wszyscy, których udało mi się zachęcić do genialnego OZ, dajcie znać jakie pierwsze wrażenia!
Obejrzałem pierwszy sezon. Bardzo porządny serial. Mimo iż jest w nim troche mielizn, to oglądało się świetnie. Wkurwia pierdolenie tego murzyna na wózku.
Kilka znajomych twarzy: troszkę młodsza Carmella Soprano, w chuj młodsza Maria LaGuerta z Dextera, czy koszykarz NBA Rick Fox.
Będę kontynuował oglądanie w odpowiednim czasie.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

17-05-2018, 11:45

dzik pisze:w chuj młodsza Maria LaGuerta z Dextera.
jej nie rozpoznalem, ale widze, ze w pozniejszych sezonach pojawia sie tez Batista ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

18-05-2018, 01:19

hes pisze:Historia o eksperymentalnym oddziale w pierdlu o zaostrzonym rygorze. Brak jednego głównego bohatera, przekrój przez różne grupy - gangi czarnych, latynosów, sycylijczycy, muzułmanie, bractwo aryjskie to główne. Doskonały rozwój bohaterów. Postacie, które na długo zapadają w pamięć. Bardzo brutalny serial. Wiadomo, że im później tym masa dziwnych sytuacji i pojawiają się absurdy, ale mnie serial po prostu rozpierdolił. Jeśli się przełamiesz, bo jest to dzisiaj pewnego rodzaju oldschool jak teledyski Public Enemy, ale WARTO. WARTO jak skurwysyn.
Obejrzałem ze trzy odcinki z 10 lat temu i dałem sobie spokój. Chyba współczesne seriale nie są po prostu dla mnie.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
byrgh
zahartowany metalizator

18-05-2018, 02:01

Gore_Obsessed pisze:
hes pisze:Historia o eksperymentalnym oddziale w pierdlu o zaostrzonym rygorze. Brak jednego głównego bohatera, przekrój przez różne grupy - gangi czarnych, latynosów, sycylijczycy, muzułmanie, bractwo aryjskie to główne. Doskonały rozwój bohaterów. Postacie, które na długo zapadają w pamięć. Bardzo brutalny serial. Wiadomo, że im później tym masa dziwnych sytuacji i pojawiają się absurdy, ale mnie serial po prostu rozpierdolił. Jeśli się przełamiesz, bo jest to dzisiaj pewnego rodzaju oldschool jak teledyski Public Enemy, ale WARTO. WARTO jak skurwysyn.
Obejrzałem ze trzy odcinki z 10 lat temu i dałem sobie spokój. Chyba współczesne seriale nie są po prostu dla mnie.
Siebie zdiagnozowałbym podobnie. Bo i tak mija któryśnasty dzień z kolei, jak nie oglądam Westworld i, cholera, nie mam kompletnie ochoty tego zmieniać. Przemanierzone, przeliofilizowane i przefilozofowane, drętwe i nudne, a na domiar złego irytujące, ale wcale nie przez wzgląd na sugestywność złych bohaterów.
hes
zaczyna szaleć

18-05-2018, 12:46

dzik pisze:
hes pisze:Wszyscy, których udało mi się zachęcić do genialnego OZ, dajcie znać jakie pierwsze wrażenia!
Obejrzałem pierwszy sezon. Bardzo porządny serial. Mimo iż jest w nim troche mielizn, to oglądało się świetnie. Wkurwia pierdolenie tego murzyna na wózku.
Kilka znajomych twarzy: troszkę młodsza Carmella Soprano, w chuj młodsza Maria LaGuerta z Dextera, czy koszykarz NBA Rick Fox.
Będę kontynuował oglądanie w odpowiednim czasie.
Mi się akurat bardzo podoba narracja Augustusa :D

Co do znajomych twarzy - jest jeszcze Mr. Eko z Lost (Adebisi) i Fletcher z Whiplash (Schillinger) :D
A z obsady Dextera pojawi się później wspomniany Batista :)
Jak O'Reily się podoba i Beecher?
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

18-05-2018, 21:52

hes pisze: Jak O'Reily się podoba i Beecher?
O'Reilly taki cwaniaczek, który wszędzie da sobie radę. Wije się jak piskorz, ale póki co udaje mu się nieźle. Przemiana Beechera z płaczliwego inteligencika-pizdanta w psychopatycznego twardziela nieco naciągana. To takie spostrzeżenia na podst. pierwszego sezonu.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

19-05-2018, 07:32

hes pisze:
dzik pisze:Kilka znajomych twarzy: troszkę młodsza Carmella Soprano, w chuj młodsza Maria LaGuerta z Dextera, czy koszykarz NBA Rick Fox.
jest jeszcze Mr. Eko z Lost (Adebisi) i Fletcher z Whiplash (Schillinger) :D
A z obsady Dextera pojawi się później wspomniany Batista :)
Wymieniacie hurtowo jakichś anonimowych dla mnie ludzi, a nikt nie wymienił seryjnego łamacza niewieścich serc Luke'a Perry'ego czy Evana z BIOHAZARD.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
ODPOWIEDZ