SATYRICON
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- longinus696
- zahartowany metalizator
O to to. Zgadzam się w całej rozciągłości.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Pi
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
[quote][i]Wysłane przez black_lava[/i]
nie rozumiem tylko jednego:jak można nie docenić "Rebel..."a ekscytować się tzw.post black metalem.Przecież ten album w momencie wydania wyprzedzil epokę,podobnie jak "666 International" i kapele tworzące swoje materiały po tych premierach w sposób istnony inspirowały się twórczością zarówno Satyricon(nowego) jak i DHG. [/quote]
Jak Pana Hellpissa chiński mówi : "chujatam". "Rebel..." jest świetną płytą, ale na pewno nie wyprzedził i nie wyprzedza epoki. Satyricon przyjął się do nurtu black metalu silnie wtedy ewoulujacego w bardziej nowoczesne i brutalne rejony. Norwedzy jak dla mnie to jedenz najlepszych zespołów na blackmetalowej scenie i chwała im za to, że nie oglądają się na kilku opluwających fanów spod znaku czcicieli "Mother North", lasu i księżyca, a robią swoje i są nieprzewidywalni. Ostatnia płyta jest swietnym tego przykladem. Gdzieś pojawiła się tutaj opinia o "weselności" tego krążka... Duże "faux pais" duże:)
nie rozumiem tylko jednego:jak można nie docenić "Rebel..."a ekscytować się tzw.post black metalem.Przecież ten album w momencie wydania wyprzedzil epokę,podobnie jak "666 International" i kapele tworzące swoje materiały po tych premierach w sposób istnony inspirowały się twórczością zarówno Satyricon(nowego) jak i DHG. [/quote]
Jak Pana Hellpissa chiński mówi : "chujatam". "Rebel..." jest świetną płytą, ale na pewno nie wyprzedził i nie wyprzedza epoki. Satyricon przyjął się do nurtu black metalu silnie wtedy ewoulujacego w bardziej nowoczesne i brutalne rejony. Norwedzy jak dla mnie to jedenz najlepszych zespołów na blackmetalowej scenie i chwała im za to, że nie oglądają się na kilku opluwających fanów spod znaku czcicieli "Mother North", lasu i księżyca, a robią swoje i są nieprzewidywalni. Ostatnia płyta jest swietnym tego przykladem. Gdzieś pojawiła się tutaj opinia o "weselności" tego krążka... Duże "faux pais" duże:)
-
Bartul
- rozkręca się
Nemesis Divina jest płytą doskonałą pod każdym względem - klimatu, riffów, aranżacji. Posiada też wiele ciekawych pomysłów, lecz mimo to nie zgadzam się z Marią jesli chodzi o przesadne gloryfoikowanie muzyki z ND. Fakt, płyta jest powalająca, ale nie zapominaj że w okresie wczesnych lat dziewięćdziesiątych na norweskiej scenie pojawiło się kilka przełomowych albumów. Ogólnie ten okres można nazwać złotymi latami BM w Norwegii. Tak więc nie tylko Satyricon pokazał klasę.
A tak wogóle to cieszą mnie niebywale Wasze pozytywne opinie :piwko:
A tak wogóle to cieszą mnie niebywale Wasze pozytywne opinie :piwko:
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
- Doktur Potfur
- rozkręca się
[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
Piszcie chronologicznie o kazdej plycie. Skala ocen 1-6. Porzadek muci byc!!![/quote]
Moje typy z krótkim uzasadnieniem:
1. Dark Medieval Times - 5/6. Dobry i solidny album black metalowy. Tylko tyle i aż tyle.
2. The Shadowthrone - 6/6 - jak dla mnie esencja Satyricon. Odegrany w starym stylu black metal z pazurem i niesamowitym klimatem.
3. The Forest Is My Throne/Yggdrasil Split, - 4/6 - Enslaved wszystko zjebało
4. Nemesis Divina - 5,5/6 - bardzo dobry album, aczkolwiek nie wszystkie kompozycje do mnie przemawiają. Wydawnictwa broni specyficzny klimat.
5. Megiddo MCD - nie słyszałem
6. Intermezzo II MCD - 3/6 ot, jak dla mnie przedsmak Rebel Extravaganza podany w formie odgrzewanych kotletów.
7. Rebel Extravaganza - 5/6 - album bardzo chłodny, a jednocześnie okraszony niezłymi kompozycjami. Słuchając go momentami przychodzi mi na myśl Aborym wraz z "With No Human Intervention"
8. Volcano - 1/6 - ciepłe kluchy, czyli jak to często podkreślam - Satyricon rozpuszczony w wiadrze wody. Nuda, zero polotu, po prostu dno.
Piszcie chronologicznie o kazdej plycie. Skala ocen 1-6. Porzadek muci byc!!![/quote]
Moje typy z krótkim uzasadnieniem:
1. Dark Medieval Times - 5/6. Dobry i solidny album black metalowy. Tylko tyle i aż tyle.
2. The Shadowthrone - 6/6 - jak dla mnie esencja Satyricon. Odegrany w starym stylu black metal z pazurem i niesamowitym klimatem.
4. Nemesis Divina - 5,5/6 - bardzo dobry album, aczkolwiek nie wszystkie kompozycje do mnie przemawiają. Wydawnictwa broni specyficzny klimat.
5. Megiddo MCD - nie słyszałem
6. Intermezzo II MCD - 3/6 ot, jak dla mnie przedsmak Rebel Extravaganza podany w formie odgrzewanych kotletów.
7. Rebel Extravaganza - 5/6 - album bardzo chłodny, a jednocześnie okraszony niezłymi kompozycjami. Słuchając go momentami przychodzi mi na myśl Aborym wraz z "With No Human Intervention"
8. Volcano - 1/6 - ciepłe kluchy, czyli jak to często podkreślam - Satyricon rozpuszczony w wiadrze wody. Nuda, zero polotu, po prostu dno.
- black_lava
- rasowy masterfulowicz
- Chlastator
- zaczyna szaleć
- Mental
- weteran forumowych bitew
[quote][i]Wysłane przez Doktur Potfur[/i]
[/quote]
Mi sie bardzo podoba Enslaved na tym splicie. Apropo - wie ktos czy ten split jest dostepny takze na CD.???? [/quote]
No pewnie, w metalopolis kosztuje "jedyne" 55 zl.
[quote][i]Wysłane przez Doktur Potfur[/i]
Mi sie bardzo podoba Enslaved na tym splicie. Apropo - wie ktos czy ten split jest dostepny takze na CD.???? [/quote]
No pewnie, w metalopolis kosztuje "jedyne" 55 zl.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
And salute the leech that you are
-
Bartul
- rozkręca się
[quote][i]Wysłane przez blasphemyth[/i]
nie zapominaj że w okresie wczesnych lat dziewięćdziesiątych na norweskiej scenie pojawiło się kilka przełomowych albumów. [/quote]
ND to nie poczatek lat 90-tych tylko rok 1996 - co ukazalo sie w tym czasie przlomowego?[/quote]
Sorry, moja gafa. Chodziło mi ogólnie o okres lat 90 na scenie norweskiej.
Ogólnie ten okres można nazwać złotymi latami BM w Norwegii. [/quote]
Bardzo odkrywcze spostrzezenie :bravo: [/quote]
No kurde....przeczytałem to przedwczoraj w moim ukochanym Metal Hammerze i myślałem że zaszpanuję
((( :hdbng:
nie zapominaj że w okresie wczesnych lat dziewięćdziesiątych na norweskiej scenie pojawiło się kilka przełomowych albumów. [/quote]
ND to nie poczatek lat 90-tych tylko rok 1996 - co ukazalo sie w tym czasie przlomowego?[/quote]
Sorry, moja gafa. Chodziło mi ogólnie o okres lat 90 na scenie norweskiej.
Ogólnie ten okres można nazwać złotymi latami BM w Norwegii. [/quote]
Bardzo odkrywcze spostrzezenie :bravo: [/quote]
No kurde....przeczytałem to przedwczoraj w moim ukochanym Metal Hammerze i myślałem że zaszpanuję
-
mistrzsardu
- zahartowany metalizator
-
Infernal
- rozkręca się
1.Dark Medieval Times 5/6 - wszystko byłoby cacy gdyby nie te chujowe bzyczące gitary
2. The Shadowthrone 6/6 - monumentalny klimat !
3. The Forest is my throne 3/6 - ocena dla Satyricon tylko bo Yggdrasil to kult absolutny
4. Nemesis Divina 5/6 - świetne ale za dużo przekombinowanych zagrywek
5.Megiddo 3/6 - nierówne, fajny cover Motorhead i jeszcze raz nagrany numer z debiutu
6.Intermezzo II 4/6 - i znowu nierówne ;-)zabójczy cover Sarcofago i genialny,eksperymentalny Blessed from below
7.Rebel Extravaganza 6/6 - wspaniałość !!!
8.Volcano - mały spadek formy, ale bez przesady - to dobra płyta.
2. The Shadowthrone 6/6 - monumentalny klimat !
3. The Forest is my throne 3/6 - ocena dla Satyricon tylko bo Yggdrasil to kult absolutny
4. Nemesis Divina 5/6 - świetne ale za dużo przekombinowanych zagrywek
5.Megiddo 3/6 - nierówne, fajny cover Motorhead i jeszcze raz nagrany numer z debiutu
6.Intermezzo II 4/6 - i znowu nierówne ;-)zabójczy cover Sarcofago i genialny,eksperymentalny Blessed from below
7.Rebel Extravaganza 6/6 - wspaniałość !!!
8.Volcano - mały spadek formy, ale bez przesady - to dobra płyta.