ALICE IN CHAINS
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: ALICE IN CHAINS
cóż, dla mnie te gitary i perkusja chodzą zupełnie inaczej niż w typowych kapelach heavy metalowych, inaczej są napisane te piosenki itd. niemniej nie zamierzam kruszyć kopii. to są raczej kwestie drugorzędne, a że te gatunki się przenikały chyba nie podlega dyskusji
podobnie zresztą jest w przypadku motorhead. ile razy tu udowadniano, że to heavy metal... no litości. jasne, że mieli parę płyt mocno zalatujących metalem i że ten zespół ewidentnie wpłynął na setki kapel z tego gatunku, ale to jeszcze nie znaczy że sami uprawiali ten rodzaj muzyki....
podobnie zresztą jest w przypadku motorhead. ile razy tu udowadniano, że to heavy metal... no litości. jasne, że mieli parę płyt mocno zalatujących metalem i że ten zespół ewidentnie wpłynął na setki kapel z tego gatunku, ale to jeszcze nie znaczy że sami uprawiali ten rodzaj muzyki....
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Naturalnie. Na owych płytach również są partie i kawałki stricte hard rockowe.Heretyk pisze: a że te gatunki się przenikały chyba nie podlega dyskusji
Użyteczne narzędzie diagnostyczne: wyobrazić sobie, czy daną partię mogłaby zagrać wczesna Budka Suflera ;)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- hcpig
To nie jest metal, tak samo jak AC/DC, Twisted Sister, Motley Crue i dziesiątki innych kapel / płyt hardrockowych, które do szufladki heavy metal wrzucają głównie prezenterzy Teleexpressu/Roweru Błażeja/whatever i osoby odpowiadająca za wykładanie półek w sieciach typu Media Markt.WaszJudasz pisze:
A słyszałeś może, no nie wiem, "Heaven an Hell" albo "Headless Cross"?
Yare Yare Daze
- Medard
Jasne, tylko death i black metal to metal.
Trochę jeszcze thrash, ale tylko wczesne lata 80.
Polacy się lepiej znają, AIC nie może być metalem, skoro nie są z Norwegii, Szwecji albo Finlandii lub Los Angeles.
Ja od Niemców słyszłem kiedyś, że w Polsce nie ma żadnego metalowego zespołu,
nawet jak jest to z pewnością nieciekawy.
Polacy się lepiej znają, AIC nie może być metalem, skoro nie są z Norwegii, Szwecji albo Finlandii lub Los Angeles.
- wolff
- rasowy masterfulowicz
Przecież to oczywiście, że spora część kompozycji AIC to metal a , że mają w swym dorobku również spokojniejsze tematy stąd problem z klasyfikacją. Analogicznie czy Ulver to metal?
Jakże, a Illusion?Medard pisze: Ja od Niemców słyszłem kiedyś, że w Polsce nie ma żadnego metalowego zespołu,
Jebać żuli.
-
Łokurwa, to niemce się znają jednak na muzyceMedard pisze:Ja od Niemców słyszłem kiedyś, że w Polsce nie ma żadnego metalowego zespołu,
- hcpig
A Red Hot Chilli Peppers to też metal? Pytam bo ciąglę żyję w ramach ciasnych horyzontów polskiej propagandy i jakby co to chciałem się wyrwać z okowów, help bro.Medard pisze:Jasne, tylko death i black metal to metal.
Ostatnio zmieniony 09-09-2018, 16:40 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Yare Yare Daze
-
Nie no, Motorhead i metal? Wolne żarty...Heretyk pisze:cóż, dla mnie te gitary i perkusja chodzą zupełnie inaczej niż w typowych kapelach heavy metalowych, inaczej są napisane te piosenki itd. niemniej nie zamierzam kruszyć kopii. to są raczej kwestie drugorzędne, a że te gatunki się przenikały chyba nie podlega dyskusji
Przecież to czysty goa trance.
- Medard
hehe :)wolff pisze:Przecież to oczywiście, że spora część kompozycji AIC to metal a , że mają w swym dorobku również spokojniejsze tematy stąd problem z klasyfikacją. Analogicznie czy Ulver to metal?
Jakże, a Illusion?Medard pisze: Ja od Niemców słyszłem kiedyś, że w Polsce nie ma żadnego metalowego zespołu,
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Medard
Nie mówił tego złośliwie, po prostu nie przypuszczał, by w Polsce ludzie mieli jakąkolwiek styczność z zachodnią muzyką.byrgh pisze:Łokurwa, to niemce się znają jednak na muzyceMedard pisze:Ja od Niemców słyszłem kiedyś, że w Polsce nie ma żadnego metalowego zespołu,
A nawet jeśli mieli, to przy małych zarobkach byli w stanie kupić sobie jakiś sprzęt do grania lub nawet jej słuchania.
- hcpig
- Medard
Nie spotkałem się nigdy z opinią, by RHCP byli zaliczani do metalu jakiegokolwiek.hcpig pisze:A Red Hot Chilli Peppers to też metal? Pytam bo ciąglę żyję w ramach ciasnych horyzontów polskiej propagandy i jakby co to chciałem się wyrwać z okowów, help bro.Medard pisze:Jasne, tylko death i black metal to metal.
Ale Korn to już metal, tylko niefajny, dla mnie odpad metalowy.
- HSVV
- w mackach Zła
jedynka Korn to bardzo fajny Godflesh tribute w młodzieżowo-mainstreamowym wydaniu. nawet Broadrick, który Korna nie cierpi, ten album lubi. a to znaczy wiele, bardzo wiele...
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
- Medard
Nie, tuż po drugiej Wojnie Światowej :)hcpig pisze:A kiedy z nim gadałeś, już po stanie wojennym?
Rozmawiałem z nim na lotnisku w Warszawie, kilka lat przed wejściem Polski do Unii Europejskiej.
Przeciętnie ogarnięty w polityce dwudziestokilkulatek, który miał praktyki w Polskiej firmie, w ramach międzynarodowej
wymiany studentów. Uważał, że przyjechał do kraju typu Bangladesz.
Teraz jest inaczej, bo dużo Polaków jeździ po Europie.
Rok później miałem podobną sytuację z Grekiem, który dziwił się, że u nas po ulicach jeżdżą takie samochody jak u nich.
Nie pytałem go już, jakich samochodów się spodziewał, pewnie bardzo wiekowych gruchotów.
Ostatnio zmieniony 09-09-2018, 17:39 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- WaszJudasz
Wybacz, ale mam wrażenie, że trzeba być przygłuchym, by nie słyszeć zasadniczej róznicy między Black Sabbath a AC/DC. Pozostałych dwóch kapel nie znam.hcpig pisze:
To nie jest metal, tak samo jak AC/DC, Twisted Sister, Motley Crue i dziesiątki innych kapel / płyt hardrockowych,
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
-
no i takim się tego właśnie nigdy nie wytłumaczy, choć sam Lemmy zawsze mówił, że gra mieszankę punka, bluesa i rokendrola. ale nie, mieli czarne ciuchy, kowbojki i dwa bębny basowe, zdarzyło się też kilka naprawdę ciężkich riffów. czyli metal pełną gębąbyrgh pisze: Nie no, Motorhead i metal? Wolne żarty...
- Medard
AIC bierze garściami z lat 70, tak ma być i to dobrze, że więcej w tym Led Zeppelin czy nawet jeszcze starszych The Beatles, niż Iron maiden.Heretyk pisze:no i takim się tego właśnie nigdy nie wytłumaczy, choć sam Lemmy zawsze mówił, że gra mieszankę punka, bluesa i rokendrola. ale nie, mieli czarne ciuchy, kowbojki i dwa bębny basowe, zdarzyło się też kilka naprawdę ciężkich riffów. czyli metal pełną gębąbyrgh pisze: Nie no, Motorhead i metal? Wolne żarty...
Takie są kompozycje, że metal stanowi tylko szkielet, w który wkłada się wiele różnych rzeczy. Hello, trudno oczekiwać, że
w latach 90 będa stalke grać jak w latach 80.
Zwróćcie uwagę, że pierwsza płyta Facelilift brzmi jeszcze osadzona w latach 80, a już Dirt to duża zmiana
i wiele elementów z lat 70 dorzucono.
A Soundgarden, płyty Badmotorfinger i Superunknown to też nie jest metal?
A Body count to sam hiphop?
-
tak można godzinami... ja już podkreślałem, że w dupie mam szufladkowanie. ale na dwie nazwy (w sumie chyba dwa moje ulubione zespoły w ogóle) czyli motorhead i Black Sabbath zawsze będę reagował. tak już po prostu mam :)
-
Na starych płytach, od jakiegoś momentu to był nieprzerwanie metal, czy mu się to podobało, czy nie. Zresztą, mało mnie ruszało zdanie gościa z tak ignoranckim podejściem do innych gatunków, co on. Muzyk ma grać, a nie wypowiadać się na tematy, o których ma blade pojęcie :)Heretyk pisze:no i takim się tego właśnie nigdy nie wytłumaczy, choć sam Lemmy zawsze mówił, że gra mieszankę punka, bluesa i rokendrola. ale nie, mieli czarne ciuchy, kowbojki i dwa bębny basowe, zdarzyło się też kilka naprawdę ciężkich riffów. czyli metal pełną gębąbyrgh pisze: Nie no, Motorhead i metal? Wolne żarty...
-
widzisz, ja byłbym skłonny się zgodzić, że bardziej metalowo zaczęli jechać od Inferno. trudno tego zresztą nie słyszeć. wcześniej też tam coś bywało, owszem, ale nie w takim stopniu. a na "starych" płytach w zasadzie tylko szczątkowo