Idiomaty, niektóre kolokacje czy, jeśli o technikę chodzi, różnice dźwiękowe i zbyt rzucający się w uszy lektor to główny problem tłumaczeń. Ale na tle innych krajów nie ma tragedii - nie dubbingujemy wszystkiego, co pokażą w telewizji ;)Asia Tuchaj-Bejowicz pisze:Niektóre niuanse są po prostu nieprzetłumaczalne.
Stare SERIALE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- zahartowany metalizator
Re: Stare SERIALE
- Biały
- w mackach Zła
heh dokładnie, "Chłopaki z baraków" to idealny przykład, doskonały lektor, którego teksty idealnie dopełniają serial. Oglądałem z lektorem i w oryginale, wersja bez lektora nie ma startu.byrgh pisze:Niektóre seriale to wręcz wyłącznie z lektorem :]
-
- świeżak
Jest na Netflixie.uglak pisze:jest to gdzies do sciagniecia oprocz torrentow? bo jak szukam "peep show" to mi sie glownie inne gatunki wyszukuja ;-)
- devastator77
- Maro
- weteran forumowych bitew
jeden z najlepszych seriali ewer.
- dzik
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
nie wiem czy było poruszane wczęsniej ale jestem ciekawy a nie chce mi sie czytać całego tematu
czasem sobie tu zerkam i się troche dziwie bo czy Soprano to stary serial ?
Kompania Braci też ma już troche lat ale starym serialem jednak bym tego nie nazwał
albo wymienione było Z Archiwum X ? no niby (był akurat 2 sezon) stare ale przecież nadal leci
są jakieś kryteria czy jak to działa ? ;)
czasem sobie tu zerkam i się troche dziwie bo czy Soprano to stary serial ?
Kompania Braci też ma już troche lat ale starym serialem jednak bym tego nie nazwał
albo wymienione było Z Archiwum X ? no niby (był akurat 2 sezon) stare ale przecież nadal leci
są jakieś kryteria czy jak to działa ? ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
-
Na sto procent starymi serialami są te, które osiągnęły osiemnaście lat ;) Cała reszta to kwestia do omówienia.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
w zasadzie to masz racje. ja linie podzialu stare-nowe traktuje jako poczatek tzw. zlotej ery seriali czyli mniej wiecej od Sopranos. W tym wypadku zarowno Sopranos jaki i Kompania braci powinna isc do nowych, a Archiwum X do starych.
Guilty of being right
- Żułek
no to się coś wyjaśniło ;)
jest też przypadek nowej Pełnej Chaty i Rosanne (chociaż przerwali i zmienili tytuł)
więc niby stare ale jednak nowe ;)
no ale przecież nakręcili nowe 2 sezony i możliwe że będzie nastepny (bez Scully) wiec tak średnio ;)uglak pisze:a Archiwum X do starych.
jest też przypadek nowej Pełnej Chaty i Rosanne (chociaż przerwali i zmienili tytuł)
więc niby stare ale jednak nowe ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
-
- mistrz forumowej ceremonii
w sumie nie zastanawiałem się nawet gdzie przebiega ta linia podziału. jakoś Sopranos automatycznie kwalifikuję do "starych". można by jeszcze wprowadzić kategorię "bardzo stare" jak to komuś przeszkadza ;)
- Żułek
no nie wiem
jeśli iść tym tropem że Soprano to stary serial to powiedzmy Allo Allo niech będzie bardzo stary
niby trzyma się kupy ale jeśli wezmiemy pod uwage np Bonanze to chyba trzeba byłoby robić nową kategorie ;)
jeśli iść tym tropem że Soprano to stary serial to powiedzmy Allo Allo niech będzie bardzo stary
niby trzyma się kupy ale jeśli wezmiemy pod uwage np Bonanze to chyba trzeba byłoby robić nową kategorie ;)
-

Mój pierwszy raz.
- Sgt. Barnes

plejada świetnych aktorów i specyficzny klimat - ciekawy opis trudnych lat odbudowy kraju po wojnie, dość odważny w treści, dziwię się, że cenzura aż tyle przepuściła...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
-
Miałby ktoś jakieś info, gdzie mógłbym wypożyczyć pierwsze sezony X-Files z lektorem? Stare linki wygasły :(
- Żułek
a na torrentach patrzyłeś ? ;)
-
Znalazłem ze dwa, ale też wygasły :(
- dzik
Ale chcesz ściągać na dysk, czy obejrzeć online? Jak ściągać to nie wiem, a jak obejrzeć to coś by się znalazło.
dobry kościół to kościół spalony
-
Chciałem odpalić na telewizorni, tak że tego. Ale gdybyś miał buforujące się prawidłowo wersje, to również nie odmówię.
- dzik
No to jak co to obczaj sobie na
efilmy.tv powinno dobrze śmigać w darmowej wersji, ew. wykup sobie premium za parę groszy
zalukaj.com tutaj to raczej tylko w wersji premium
filmowo.co tu też dobrze powinno hulać, od niedawna znam tę stronkę i na razie raczej ok
Oczywiście nic nie gwarantuję, bo na tego typu stronkach sytuacja lubi zmienić się nagle. Jest tego pewnie więcej, ale te mi przyszły teraz do głowy.
efilmy.tv powinno dobrze śmigać w darmowej wersji, ew. wykup sobie premium za parę groszy
zalukaj.com tutaj to raczej tylko w wersji premium
filmowo.co tu też dobrze powinno hulać, od niedawna znam tę stronkę i na razie raczej ok
Oczywiście nic nie gwarantuję, bo na tego typu stronkach sytuacja lubi zmienić się nagle. Jest tego pewnie więcej, ale te mi przyszły teraz do głowy.
dobry kościół to kościół spalony