POLSKI DEATH METAL - wielka ankieta

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

POLSKI DEATH METAL

VADER
98
36%
YATTERING
14
5%
DECAPITATED
6
2%
DISSENTER
3
1%
ARMAGEDON
13
5%
MASACHIST
6
2%
IMPERATOR
12
4%
AZARATH
24
9%
ANIMA DAMNATA
13
5%
THRONEUM
6
2%
LOST SOUL
0
Brak głosów
DAMNATION
22
8%
TRAUMA
11
4%
HATE
2
1%
MAGNUS
5
2%
BETRAYER
3
1%
SCEPTIC
7
3%
VIOLENT DIRGE
14
5%
DAMNABLE
6
2%
DEIVOS
4
1%

Liczba głosów: 269
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POLSKI DEATH METAL - wielka ankieta

17-01-2019, 20:34

Pacjent pisze:
Z tego co się dowiedziałem wynika, że Cryptic Soul wydała to jako mini CD.

Wiem, że cryptic w końcu wydała ten materiał na cd, z tym że dwa lata później. Czy jako mini cd tego nie wiem. Materiał pojawił się również na składance Relapse i kompilacji nagrań Damnable wydanej przez Dywizję Kot.
Awatar użytkownika
nicram

17-01-2019, 20:39

Pacjent pisze:Największy problem jaki mam z polskim death metalem wcale nie dotyczy tego, że obecnie prawie nie istnieje, ale tego, że nie ma oficjalnych wydań CD VIOLENT DIRGE i jedynki SPARAGMOS oraz reedycji pierwszych albumów TENEBRIS.
Tenebris miał reedycję wszystkich materiałów w postaci boxu "DIIB". Rok 2010.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

17-01-2019, 20:43

Ciężki wybór.
Najrówniejszą dyskografię posiada na pewno Yattering , Damnation i Anima Damnata. Wielki szacun za pierwsze trzy płyty Azarath. Vader mimo, że obecnie robi qpacz to do Litany miał patenta na przypierdolenie z dyni.
Pandemonium, jakkolwiek swoją muzykę nie nazywali muzykanci, to death metal i przy okazji również zacna trupa.
Mnie w zestawieniu brakuje Stillborn.
Gdybym miał wskazać tą jedyną płytę to kurwa nie wiem :)

Aaaaa, debiut Masachist szanuję, chyba jeszcze gdzieś krążek zalega w drewutni.
Jebać żuli.
Pacjent

17-01-2019, 20:48

nicram pisze:
Pacjent pisze:Największy problem jaki mam z polskim death metalem wcale nie dotyczy tego, że obecnie prawie nie istnieje, ale tego, że nie ma oficjalnych wydań CD VIOLENT DIRGE i jedynki SPARAGMOS oraz reedycji pierwszych albumów TENEBRIS.
Słusznie prawisz, ale ja celuję w samodzielne wydania. Cudownie byłyby gdyby posiadały okładki z wydań kasetowych.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
535

17-01-2019, 20:54

Patrzę na tabelkę i nie widzę Behemoth. W jakiej ankiecie widziałby ich ojciec założyciel?
Awatar użytkownika
nicram

17-01-2019, 21:00

Pacjent pisze:
nicram pisze:
Słusznie prawisz, ale ja celuję w samodzielne wydania. Cudownie byłyby gdyby posiadały okładki z wydań kasetowych.
Były takie plany, nawet widziałem zapowiedzi Omnio.pl. :-) Pierwsze wydania CD nadal są do zdobycia, ale trzeba trochę wybulić. Moim zdaniem warto.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

17-01-2019, 21:01

535 pisze:Patrzę na tabelkę i nie widzę Behemoth.
A no właśnie, Zośka powinna być jeżeli ktoś nie ma uprzedzeń.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
nicram

17-01-2019, 21:01

535 pisze:Patrzę na tabelkę i nie widzę Behemoth. W jakiej ankiecie widziałby ich ojciec założyciel?
Nie mam pojęcia. Zastanawiałem się czy okres Satanica - Demigod to nie okres death metalowy. Targają mną jednak wątpliwości.
Awatar użytkownika
hungry_slave
zaczyna szaleć

17-01-2019, 21:06

Głos na Damnation, za Diabła na płytach i sentyment za drugą połową lat 90-tych. Koncerty death metalowe z tamtych lat mam w pamięci jako jebane piekło, starożytne rytuały. Wyróżnienie dla Azarath-Anima Damnata-Stillborn-Throneum za próbę podtrzymania tego szaleństwa.
Awatar użytkownika
Ascetic

17-01-2019, 21:47

hungry_slave pisze:Głos na Damnation, za Diabła na płytach i sentyment za drugą połową lat 90-tych. Koncerty death metalowe z tamtych lat mam w pamięci jako jebane piekło, starożytne rytuały. Wyróżnienie dla Azarath-Anima Damnata-Stillborn-Throneum za próbę podtrzymania tego szaleństwa.
głos na Damnable. również. analogiczna motywacja i argumentacja.
Poro
Raf
w mackach Zła

18-01-2019, 16:30

Głos na Vader, byli pierwsi.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

18-01-2019, 17:41

Zawsze mówiłem, że najlepszy polski zespół deathmetalowy to Trauma i to oni powinni być w miejscu, w którym jest teraz, np. Decapitated (i nie mam na myśli amerykańskich więzień ;)). Nie mniej jednak głos na Anima Damnata za konsekwencję, dzicz i odrobinę szaleństwa na naszej poukładanej scenie. :) No i jeszcze z paru innych powodów. :D
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
anzelmeforyn
zaczyna szaleć

18-01-2019, 20:06

Głos na Vader, za najlepszy polski death metalowy album czyli De Profundis.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

18-01-2019, 20:54

Plagueis pisze:Zawsze mówiłem, że najlepszy polski zespół deathmetalowy to Trauma i to oni powinni być w miejscu, w którym jest teraz, np. Decapitated (i nie mam na myśli amerykańskich więzień ;))
Zgadzam się. Choć gdybym miał wskazać pojedynczą płytę, to byłoby jednak De Profundis.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Medard

18-01-2019, 21:51

Lukass pisze:
Plagueis pisze:Zawsze mówiłem, że najlepszy polski zespół deathmetalowy to Trauma i to oni powinni być w miejscu, w którym jest teraz, np. Decapitated (i nie mam na myśli amerykańskich więzień ;))
Zgadzam się. Choć gdybym miał wskazać pojedynczą płytę, to byłoby jednak De Profundis.
Tak, ale Trauma to inny styl, niż Decapitated, oba zespoły mają w dorobku wartościowe pozycje. Dla mnie remis, bez wskazania.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

18-01-2019, 21:57

Ascetic pisze:
hungry_slave pisze:Głos na Damnation, za Diabła na płytach i sentyment za drugą połową lat 90-tych. Koncerty death metalowe z tamtych lat mam w pamięci jako jebane piekło, starożytne rytuały. Wyróżnienie dla Azarath-Anima Damnata-Stillborn-Throneum za próbę podtrzymania tego szaleństwa.
głos na Damnable. również. analogiczna motywacja i argumentacja.
Z powodu analogicznej argumentacji, acz z modyfikacją czasową wstecz, złoty hełmofon oddaję w ręce generała.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

18-01-2019, 23:07

Medard pisze:
Lukass pisze:
Tak, ale Trauma to inny styl, niż Decapitated, oba zespoły mają w dorobku wartościowe pozycje. Dla mnie remis, bez wskazania.
Powiem tak, ja jestem obciążony, bo na ten przykład znam dość dobrze wokalistę Traumy. Ale widziałem kiedyś obie te ekipy na jednej scenie - Decapitated było wtedy jeszcze całkiem dobrym zespołem. Nie było co porównywać.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

19-01-2019, 08:21

Lukass pisze:Zgadzam się. Choć gdybym miał wskazać pojedynczą płytę, to byłoby jednak De Profundis.
Gdybym miał wskazać jedną płytę, byłby to chyba "Invisible Circle" Armagedon, ale "De Profundis" od razu za nim.
Lukass pisze:Powiem tak, ja jestem obciążony, bo na ten przykład znam dość dobrze wokalistę Traumy.
W sumie mam trochę podobnie, choć Ty zapewne masz na myśli Chudego, a ja Kopcia. ;)
Nie mniej jednak staram się być jak najbardziej obiektywny i znajomości z tym czy tamtym nie przesłaniają mi raczej oceny sytuacji. Traumę uwielbiam, posiadają perfekcyjną dyskografię, a każda płyta to klasa sama w sobie - o takim Decapitated, dla przykładu, nie mógłbym tego powiedzieć.
Medard pisze:Tak, ale Trauma to inny styl, niż Decapitated
Na pewnym etapie byli jednak stylistycznie dość zbliżeni, więc porównywanie wydaje mi się całkiem zasadne.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Andrew G.
rozkręca się

19-01-2019, 13:39

Wahałem się między Imperator a Damnation za dwie najwybitniejsze płyty w historii polskiego metalu śmierci - "The Time Before Time" i "Rebel Souls". Ostatecznie głos poszedł na hordę z Pomorza.
Awatar użytkownika
COFFIN

19-01-2019, 14:47

Głos na Imperator. W dalszej kolejności byłby Armagedon, Vader z 'De Profundis' i Betrayer z 'Calamity', jeśli chodzi o te starsze załogi.
'Come the Blessed Madness'
ODPOWIEDZ