Pro CD-R alert!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- SODOMOUSE
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Pro CD-R alert!
mam sporo Cdrów z lat końca lat 90tych, raczej grają. Niekiedy coś haczy, ale mam kilka cd odtwarzaczy, zawsze któryś chwyci.
Kiedyś, swoją całą death m kolekcję, zgrałem na płyty Verbatim Super Azo. Chodzą perfekcyjnie i chyba był na nich opis gwarancji jakości, 100 lat. Zatem na moje potrzeby wystarczy:)
Kiedyś, swoją całą death m kolekcję, zgrałem na płyty Verbatim Super Azo. Chodzą perfekcyjnie i chyba był na nich opis gwarancji jakości, 100 lat. Zatem na moje potrzeby wystarczy:)
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- hcpig
Wtedy przed tą wielką wyprzedażą muzycznej kolekcji na rzecz zbierania horrorów?SODOMOUSE pisze: Kiedyś, swoją całą death m kolekcję, zgrałem na płyty Verbatim Super Azo.
Yare Yare Daze
- SODOMOUSE
^ tak, na tym przełomie. Sporo gówien się trafiło na DVD, leżą gdzieś w kartonach, nie wiem czy kiedyś wszystko , chociaż raz obejrzę.
A teraz takie CDs Gorement, Excruciate, Epitaph etc. to ciężki piniondz wynoszą:)
A teraz takie CDs Gorement, Excruciate, Epitaph etc. to ciężki piniondz wynoszą:)
NYCHTS
- smooker
- w mackach Zła
Taaak, była gwarancja na 100 lat :D. Chociaż ja korzystałem z Verbatim Audio czy Music, które były trochę droższe.SODOMOUSE pisze:płyty Verbatim Super Azo. Chodzą perfekcyjnie i chyba był na nich opis gwarancji jakości, 100 lat. Zatem na moje potrzeby wystarczy:)
A co do jakości sprzed 15 lat, to były tzw. double-mirror - jeden z takich roztrzaskał się w nagrywarce pc-towej :). Na pincet drobnych części.
-
tak z 10-15 lat to wytrzymuje, jak wynika z moich doświadczeń. ale zdarza się więcej
-
- zaczyna szaleć
Naciąć można się na 2 album Von Goat - Disappear
Antysemityzm jest nie do zaakceptowania. Duchowo wszyscy jesteśmy Semitami. - Pius XI
- pogodancer
- weteran forumowych bitew
Split BEHEMOTH/DAMNATION - And The Forest/Forbidden Spaces z Last Episode
- Drone
Kiedyś namówił mnie na to wydanie kolega Conflagrator, niestety już tu niepiszący, i ściągnąłem dwie sztuki z Amazona. Ku naszemu zdumieniu reedycja z Atlantic okazała się oficjalnym tłokiem cd-r :)Gunman pisze:Overkill - Taking Over. Wydane niby przez Atlantic a wygląda jak kiepsko zrobiony pirat. W sieci natomiast nigdzie nie jest napisane, że to nie jest wydanie oficjalne.
Z takich rzeczy to mam jeszcze:
- pierwsze bicie splitu ABSCESS/BONESAW
- pierwsza epka (demo?) HAIL OF BULLETS
- PUNGENT STENCH / DR. HEATHEN SCUM
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- mysticcum
- postuje jak opętany!
Różnie z tym bywa. Dysany z okolic '99-00 grają mi do dziś bez zająknięcia; inne, nowsze - czasem tak czasem nie. Składanka Imperator z Apocalypse od 2/3 długości jest już niesłuchalna. Znaczenie ma jakość nośnika i prędkość nagrywania. Ja zawsze wypalam z prędkością zbliżoną do najniższej możliwej. Nie wierzę natomiast, że ktoś kto klepie nakład "pro" CD-R w ilości powiedzmy 100 szt. korzysta z droższych płyt i ustawia prędkość 4x bo by się zarypał.
-
- w mackach Zła
Na CD-r zdaje się, że drugi dodruk był robiony?pogodancer pisze:Split BEHEMOTH/DAMNATION - And The Forest/Forbidden Spaces z Last Episode
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
z ciutkę nowszych rzeczy to Christ Agony - "Demonology" był (jest) na CDr oraz NORTH - "Korona"
o właśnie, tego NORTHa to by mogli wznowić na normalnym CD
pamiętam że Astral Wings na przełomie lat 90tych / 2000 wypuścił debiut Arkony i North w CDerkach, w tym pakiecie chyba jeszcze Infernum było. Chujowe jakieś te CDromy były bo już od dawna mi nie grają. Na szczęście zdążyłem zakupić pierwsze bicia na normalnych CD
o właśnie, tego NORTHa to by mogli wznowić na normalnym CD
pamiętam że Astral Wings na przełomie lat 90tych / 2000 wypuścił debiut Arkony i North w CDerkach, w tym pakiecie chyba jeszcze Infernum było. Chujowe jakieś te CDromy były bo już od dawna mi nie grają. Na szczęście zdążyłem zakupić pierwsze bicia na normalnych CD
- moonfire
Zimnofalowe Hatetory, oprócz debiutanckiej epki, wszystko wydało na CDrach. Już bezpośrednio po kupieniu od kapeli nie nadawały się do odsłuchu: przeskakiwały i trzeszczały.
Trza też uważać na Bat Cave. Hutę Plastiku wydali na CDr, a na stronie stało napisane, że to CD.
Trza też uważać na Bat Cave. Hutę Plastiku wydali na CDr, a na stronie stało napisane, że to CD.
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
to oni wydali coś więcej??moonfire pisze:Zimnofalowe Hatetory, oprócz debiutanckiej epki, wszystko wydało na CDrach. Już bezpośrednio po kupieniu od kapeli nie nadawały się do odsłuchu: przeskakiwały i trzeszczały.
- pogodancer
- weteran forumowych bitew
A nie wiem jak to było, wiem że istnieją dwie wersje-CD i cdr bo się swego czasu naciąłem. CD zdaje się ma czarny nadruk a cdr jakiś taki szaro-biały z tego co pamiętamNecropunk pisze:Na CD-r zdaje się, że drugi dodruk był robiony?pogodancer pisze:Split BEHEMOTH/DAMNATION - And The Forest/Forbidden Spaces z Last Episode
- bullet
- zaczyna szaleć
Mój najstarszy CD-R (Verbatim Metal Azo) był nagrany w 1997r. i ciągle działa. Także tego.Wódz 10 pisze:A mnie ciekawi ile taki CDR jest w stanie wytrzymac.
EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE
- mysticcum
- postuje jak opętany!
Ile kosztował i jaką prędkość miała ówczesna nagrywarka?
- uglak
i jeszcze czy w dniu nagrywania padalo? na pewno pamietasz ;-)
Guilty of being right
- moonfire
Tak. Dwuutworowy singiel Pochodnia/Porwany oraz minialbum Wilczyca. Oba mam od kapeli, brałem jakieś trzy lata temu, ale to CDry, które trzeszczą i skaczą.yossarian84 pisze:to oni wydali coś więcej??moonfire pisze:Zimnofalowe Hatetory, oprócz debiutanckiej epki, wszystko wydało na CDrach. Już bezpośrednio po kupieniu od kapeli nie nadawały się do odsłuchu: przeskakiwały i trzeszczały.
- mysticcum
- postuje jak opętany!
W 1997 r. CD-R zapewne kosztował więcej niż 0,60 PLN a nagrywarki miały maksymalną prędkość 1x, może 2x. Zapewne dlatego ta płyta wciąż działa.uglak pisze:i jeszcze czy w dniu nagrywania padalo? na pewno pamietasz ;-)
- uglak
o ile dobrze pamietam to w 1997 kosztowaly raczej kolo 10x wiecej. jesli chodzi o predkosci to nawet chcialem czegos poszukac, ale nie jest latwo znalezc takie rzeczy - jedyna przydatna informacja wyszukana na szybko to ta, ze w 1996 wprowadzili pierwsze 12x, ale biorac pod uwage jak wolno wtedy tanialy takie rzeczy to obstawiam, ze faktycznie nagrywana max 4x.
Guilty of being right