O kurwa, właśnie odkryłeś jak działa cały rynek bardziej niszowej muzyki niezależnie czy to ekstrema, hipsteriada, "prawdziwe" podziemie tudież alternatywa. Nobel z ekonomii czeka ;)Medard pisze:Przecież większość tych ludzi nie żyje tylko z muzyki, więc jakieś proste analizy potrfio. Ale może takie podejście się sprawdza, wyciągają ile się da jak livenation na biletach, bo fani kupio.Nerwowy pisze:Zawsze można zrobić wykres kołowy albo słupki tudzież punkty i linie w excelu a potem podesłać zespołowi żeby wiedzieli jak bardzo nie umiejo w sprzedaż i marketing.
BLINDEAD
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Re: BLINDEAD
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
pojęcie "coś jest drogie/ tanie" jest mocno względneMedard pisze:Szczerze mówiąc, to coraz rzadziej kupuję nowości, bo nie dość, że drogo, to sposób samego wydania w digi, eco itp. bardzo odstrasza.shagwest pisze:Wątpię szczerze mówiąc. Fizycznie muzykę kupują już chyba tylko ci, co kolekcjonują. Tu pięć czy dziesięć zł nie robi różnicy. A normalni ludzie słuchają z YouTube.
Więc jak ma być drogo, to mogłoby być dobrze i ładnie.
Ciekawy undergroundowy marketing: drogo i kiepsko.
lys på slutten av lys
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
akurat nie w tym segmencie co widac po kontrowersjach, jesli cena zbyt mocno odbiega od standardow.
Guilty of being right
- Ascetic
shagwest pisze:Wątpię szczerze mówiąc. Fizycznie muzykę kupują już chyba tylko ci, co kolekcjonują. Tu pięć czy dziesięć zł nie robi różnicy. A normalni ludzie słuchają z YouTube.
bardzo dobrze napisane. tak trochę niuansując, co odbiega od zresztą od sensu Twojej wypowiedzi, są też tacy, co kupują i traktują te zakupy jako inwestycje*. gardzę takimi. dodam.
* wątpliwy zysk w czasie moim zdaniem.
lys på slutten av lys
- Ascetic
jak rozumiem dysponujesz medianą :_) w tym konkretnie segmencie. podziel sięuglak pisze:akurat nie w tym segmencie co widac po kontrowersjach, jesli cena zbyt mocno odbiega od standardow.
lys på slutten av lys
- Medard
Livenation to akurat nie bierze się za niszową muzykę.Nerwowy pisze:O kurwa, właśnie odkryłeś jak działa cały rynek bardziej niszowej muzyki niezależnie czy to ekstrema, hipsteriada, "prawdziwe" podziemie tudież alternatywa. Nobel z ekonomii czeka ;)Medard pisze:Przecież większość tych ludzi nie żyje tylko z muzyki, więc jakieś proste analizy potrfio. Ale może takie podejście się sprawdza, wyciągają ile się da jak livenation na biletach, bo fani kupio.Nerwowy pisze:Zawsze można zrobić wykres kołowy albo słupki tudzież punkty i linie w excelu a potem podesłać zespołowi żeby wiedzieli jak bardzo nie umiejo w sprzedaż i marketing.
- uglak
ja akurat nie narzekam, bo nie kupuje ;-)Ascetic pisze:jak rozumiem dysponujesz medianą :_) w tym konkretnie segmencie. podziel sięuglak pisze:akurat nie w tym segmencie co widac po kontrowersjach, jesli cena zbyt mocno odbiega od standardow.
Guilty of being right
- Medard
I słusznie, taka postawa jest najbardziej trve, płyt nie kupować, na koncerty wchodzić za łapówki dla ochrony na bramce.uglak pisze:ja akurat nie narzekam, bo nie kupuje ;-)Ascetic pisze:jak rozumiem dysponujesz medianą :_) w tym konkretnie segmencie. podziel sięuglak pisze:akurat nie w tym segmencie co widac po kontrowersjach, jesli cena zbyt mocno odbiega od standardow.
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
- zaczyna szaleć
Piiisiąt cebulonów w detalu.535 pisze:O jaką kwotę tym razem trwa batalia?
- Lukass
Już kurwa bez przesady. Kto ma kupić, ten kupi, i nawet zbytnio się nie przejmie, czy za 40, czy za 60 PLN. Reszta może słuchać na Spotify czy gdzie tam to wrzucili.
A pierdolenia w internetach na temat tekstu zaczynają mnie już lekko wkurwiać. Że bełkot, że cośtam. Przecież z tym tekstem lat temu 20 poradziłby sobie średnio uzdolniony uczeń liceum ogólnokształcącego. Ani on trudny, ani bezsensowny, spokojnie można zinterpretować :)
A pierdolenia w internetach na temat tekstu zaczynają mnie już lekko wkurwiać. Że bełkot, że cośtam. Przecież z tym tekstem lat temu 20 poradziłby sobie średnio uzdolniony uczeń liceum ogólnokształcącego. Ani on trudny, ani bezsensowny, spokojnie można zinterpretować :)
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
Lukass pisze:Już kurwa bez przesady. Kto ma kupić, ten kupi, i nawet zbytnio się nie przejmie, czy za 40, czy za 60 PLN. Reszta może słuchać na Spotify czy gdzie tam to wrzucili.
ja nie podołałem -:)
- Lukass
- uglak
bez przesady, zeby marnowac pieniadze na jakies lapowki - dzien wczesniej ukrywam sie w kiblu.Medard pisze:I słusznie, taka postawa jest najbardziej trve, płyt nie kupować, na koncerty wchodzić za łapówki dla ochrony na bramce.uglak pisze:ja akurat nie narzekam, bo nie kupuje ;-)Ascetic pisze:
jak rozumiem dysponujesz medianą :_) w tym konkretnie segmencie. podziel się
Guilty of being right
- Medard
To już wiemy kto wycina/urywa rury w klubach.
Teraz to już żarty się skończyły i Wielicka za to grozi.
Teraz to już żarty się skończyły i Wielicka za to grozi.
-
- postuje jak opętany!
Oczywiście. 10 w tą czy w tamtą, dla osoby pracującej, zarabiającej „normalnie” jarającej się fizycznymi nośnikami nie zrobi większej różnicy.Lukass pisze:Już kurwa bez przesady. Kto ma kupić, ten kupi, i nawet zbytnio się nie przejmie, czy za 40, czy za 60 PLN. Reszta może słuchać na Spotify czy gdzie tam to wrzucili.
Rozpętując, jak widzę, niepotrzebne zamieszanie brałem pod uwagę to, co dzieje się obecnie na rynku. Pagan sprzedaje płyty Furii po niespełna 30 zeta, Sova OWG czy Ashes w podstawowej wersji również. Mgła trzyma się na podobnym poziomie, KSM także. W zasadzie przykłady mógłbym mnożyć... a tajemnica nie jest, że popyt na CD jest coraz mniejszy.
Czytałem też, że od jakiegos czasu wydawcy prowadzą kuluarowe rozmowy o gremialnym podwyższeniu cen CD. I ok, ich decyzja, ich biznes, ich sprawy. Przy czym obecnie na rozmowach wyłącznie się kończy i dalej jest te 30-33 zł.
I wyskakuje Blindead. Głośno się tylko zastanawiam, jaka jest przyczyna.
-
- postuje jak opętany!
To nie jest dobra droga. Był przecież zespół z Podlasia, który próbował w tabelki i wykresy i słuch o nich zaginął... :)Nerwowy pisze:Zawsze można zrobić wykres kołowy albo słupki tudzież punkty i linie w excelu a potem podesłać zespołowi żeby wiedzieli jak bardzo nie umiejo w sprzedaż i marketing.
- Medard
- Ascetic
cedek za gramanicom kosztuje 10-12 jurków + plas słanie. może muzyka według mniemania tfórców jest na tyle światowa, że i ceny być takie powinny być? a może się przyzwyczailiśmy, że jak band z kraju naszego kochanego kraju to ma być za ich wiekopomne dzieło po 30 zyla za plastik ten? nie wiem. wiem na pewno, że rynek zweryfikuje takie akcje. i bardzo dobrze. coś z tego "wyjdzie", z tej próby sił. albo się okaże, że w cebulandii można sprzedać płytę w cenie katowskiej, albo się okaże dla odmiany, że romany biznesu nie rozumiejo biznesu. zasadniczo jestem ciekawy.mj. pisze:Oczywiście. 10 w tą czy w tamtą, dla osoby pracującej, zarabiającej „normalnie” jarającej się fizycznymi nośnikami nie zrobi większej różnicy.Lukass pisze:Już kurwa bez przesady. Kto ma kupić, ten kupi, i nawet zbytnio się nie przejmie, czy za 40, czy za 60 PLN. Reszta może słuchać na Spotify czy gdzie tam to wrzucili.
Rozpętując, jak widzę, niepotrzebne zamieszanie brałem pod uwagę to, co dzieje się obecnie na rynku. Pagan sprzedaje płyty Furii po niespełna 30 zeta, Sova OWG czy Ashes w podstawowej wersji również. Mgła trzyma się na podobnym poziomie, KSM także. W zasadzie przykłady mógłbym mnożyć... a tajemnica nie jest, że popyt na CD jest coraz mniejszy.
Czytałem też, że od jakiegos czasu wydawcy prowadzą kuluarowe rozmowy o gremialnym podwyższeniu cen CD. I ok, ich decyzja, ich biznes, ich sprawy. Przy czym obecnie na rozmowach wyłącznie się kończy i dalej jest te 30-33 zł.
I wyskakuje Blindead. Głośno się tylko zastanawiam, jaka jest przyczyna.
ps. w jakim nakładzie może się rozejść takie dzieło jak ten nowy blajnded? tak z ciekawości pytam ja. z 500 sztk tego ktoś kupi według Twojego najlepszego rozeznania?
lys på slutten av lys
- Medard
Powstało nowe powiedzenie chyba:
Romany byznesu
Romany byznesu
Ostatnio zmieniony 29-03-2019, 21:08 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.