sprzęt audio - potrzebna pomoc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.

18-05-2019, 22:58

pr0metheus pisze: oj, niestety dobrze znam ten bol. nazywa sie renault
Prędzej 13-letnie, wysłużone radio fabryczne.
535 pisze:Pomóż doktorowi zamiast go dobijać. Co ja mogę doradzić? Może tyle. Budżet. Nie przekraczaj połowy wartości wozu. To żart oczywiście... Powiedz panu w sklepie specjalistycznym do czego chcesz to włożyć i będzie bdb. Nie wiem co teraz jest w modzie, ale ja miałem kilka podstawowych modeli sony i zawsze było przyzwoicie. Podejrzewam że nie potrzebujesz wodotrysków. Oczywiście najtańsze barachło omijaj szerokim. I jeszcze jedno. Najważniejsze. Odpuść słuchanie oryginałów w odtwarzaczu samochodowym. Tylko zgrane płyty do plików. Połowę płyt w ten sposób rozpierdoliłem. Pudełka, rysy, te sprawy. Szybka wymiana podczas jazdy, dyski luzem w schowku albo za siedzeniem i pozamiatane. Nie polecam.
Tak zrobię - koniec z wożeniem płyt, dlatego też potrzebuję sprzętu z modułem Bluetooth i "czytaniem" plików *.flac. Rozglądając się tu i tam moją uwagę zwróciło kilka modeli Pioneer, np. DEH-S510BT (tudzież MVH-S510BT) lub DEH-S5000BT. Wprawdzie są odtwarzacze grające także z CD, ale składam do karb przyzwyczajenia.
Medard pisze:Prosta sprawa, zobacz w necie ile kosztuje nowe, do tego modelu samochodu.
Porównaj z używkami. Jak się trafi dobra to kupisz znacznie taniej, za 60 do 150 zetów pozłacanych.

Popatrz we filmik na YouTube, czy dasz radę odkręcić panel i wymienić sam.
Czasami trzeba mieć odpowiednie klucze, zawsze trzeba uważać na przewody. Ale raczej to prosta zabawa. Nawet jak coś zepsujesz, to podziękujesz koledze, że była okazja wymienić samochód na coś innego niż francuz :)

Jak nie, to pomykaj do lokalnego mechaniora i on wymieni za skrzynkę harnasia.
Chciałbym coś nowszego, z Bluetooth i USB, więc fabryczne zasadniczo odpada. Z instalacją poradzę sobie, najwyżej z pomocą teścia ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Medard

19-05-2019, 01:04

Ja kiedyś wymieniałem z pomocą kumpla radio w focusie. Ale już sprzedałem to dobre auto, nie z powodu radia, tylko wieku i małego bagażnika.

Ogólnie to całe car audio, to lipa w ekonomicznych samochodach, można wydać kasę, ale ze względu na słabe wyciszenie wnętrza, przy prędkości powyżej 100 to słabo słychać jakąkolwiek muzykę.

Do tej pory spotkałem dwa wyjątki, ale to były luksusowe autka, raz jakieś bmw znajomego, a drugi volvo XC90.
Więc domyślam się, że jest więcej takich,
ale trzeba wydać konkretny pieniądz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

19-05-2019, 01:15

Medard pisze:J
Ogólnie to całe car audio, to lipa w ekonomicznych samochodach, można wydać kasę, ale ze względu na słabe wyciszenie wnętrza, przy prędkości powyżej 100 to słabo słychać jakąkolwiek muzykę.

.
Musiałeś mieć coś zepsute, bo jak kolega zamontował jakiś dinks w firmowym seicento, to wydawało się, że to kurestwo miało ze sto pięćdziesiąt koni. I tak się jeździło.
Awatar użytkownika
Medard

19-05-2019, 07:55

535 pisze:
Medard pisze:J

.
Musiałeś mieć coś zepsute, bo jak kolega zamontował jakiś dinks w firmowym seicento, to wydawało się, że to kurestwo miało ze sto pięćdziesiąt koni. I tak się jeździło.
Co niby było zepsute? Piszemy o audio, a nie o mocy silnika, która była dobra, jak na taki samochód. Po prostu taki fokusik był w środku wykończony z przeciętnych materiałów i nie miał dobrego wyciszenia,
przy 120 nie dało się rozmawiać, a co dopiero słuchać muzyki.

Sama wymiana radia wszystkiego nie załatwi, bo zależy jakie są głośniki, ale załóżmy, że dobre.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

19-05-2019, 08:30

Tak właśnie , piszemy o audio. We fiaciku było takie pierdolnięcie że wydawało się że ma 150 z koni. Z wami jest jak z dziećmi. Wszystko trzeba tłumaczyć. Inna sprawa że ford g... itakdalej.
Awatar użytkownika
Sybir

19-05-2019, 10:32

Dobrze, to teraz poproszę o jakieś propozycje sprzętowe :D Z resztą sobie poradzę. Okazało się, że mój powóz jest całkiem przyzwoicie wyciszony.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
535

19-05-2019, 11:16

Obawiam się że tak szczegółowo chyba nikt nie doradzi. Tak jak napisałem. Miałem kilka modeli Sony. Przykładowo fabrycznie montowany w mondeo kaseciak był bardzo dobry. Jakieś radio pioneer też dawało radę, ale to inne czasy inna technologia. Podejrzewam że obecnie większość towarzystwa posiada to co zamontowała fabryka. Idź do specjalistycznego sklepu to z pewnością doradzą może nawet podepną na próbę żebyś mógł coś usłyszeć.

edit
Jak już mam się wymądrzać, to trzeba było brać bose edition. Choćby takie.
https://allegro.pl/ogloszenie/laguna-ko ... 8059665424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Sybir

19-05-2019, 15:44

Kombi, w dodatku wersja III - nie, dziękuję, zamontuję sobie wszystko sam ;)
535

19-05-2019, 15:57

Co z nią nie tak? Podobno to wbrew obiegowej opinii dość udany model. Szczególnie te mocniejsze wersje. Sam się przymierzałem, ale wydawał mi się ciasny. Kombi bdb. Wózek wsadzisz, pielęgniarkę na nocny dyżur podwieziesz, pacjenta z usztywnionym kolanem. Same zalety.
Awatar użytkownika
Sybir

19-05-2019, 16:11

II podoba mi się bardziej, a kombi nie wchodzi w grę. W tym liftbacku bagażnik i tak jest większy, niż obecnie potrzebuję, a i za jakiś czas będzie w sam raz.
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

11-07-2019, 10:01

Taki temat: mój sprzęt grający zdechł po dekadzie wiernej służby, niestety musze wymienić go na coś nowego, ale po pobieżnej lekturze w necie/wizytach w sklepach widze, że już nie praktykuje sie kieszeni MC w związku z tym chciałem spytać - czy istnieją zewnętrzne kieszenie MC, które można podłączyć pod sprzęt grający ew sa jakieś sensowne zestawy audio, które nadal obsługują format MC?
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

11-07-2019, 10:05

Bless this tongue pisze:- czy istnieją zewnętrzne kieszenie MC, które można podłączyć pod sprzęt grający
Taka "zewnętrzna kieszeń MC" nazywa się magnetofon ;)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

11-07-2019, 15:26

WaszJudasz pisze:
Bless this tongue pisze:- czy istnieją zewnętrzne kieszenie MC, które można podłączyć pod sprzęt grający
Taka "zewnętrzna kieszeń MC" nazywa się magnetofon ;)
he he he. Pytałem raczej o cos, co obsłuży MC a będzie można podłączyć do głównego sprzętu audio jako źródła dźwięku.
Awatar użytkownika
Bloodcult

11-07-2019, 16:03

Takie urządzenie to nadal magnetofon :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
pogodancer
weteran forumowych bitew

14-07-2019, 03:49

Ostatnio odtwarzacz CD czyta płyty do jakiegoś momentu i automatycznie cofa o jakąś minutę i tak w kółko i to na każdej płycie. Jak wyciągne i wrzucę od początku to idzie bez problemu. I o chuj tu chodzi?
pączek
postuje jak opętany!

14-07-2019, 07:54

Laser się kończy
Elhaz_77
w mackach Zła

16-10-2019, 19:21

Wybiera się ktoś w tym roku na Audio Show?
https://audioshow.pl/pl/main" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

16-10-2019, 20:49

Elhaz_77 mam pytanie / prośbę.
Jestem na etapie zmiany ( po raz kolejny ) gramofonu. Wybrałem na 80 % Reloop Turn 5. Widziałeś, słuchałeś ?
Tak, wiem. Reloop to marka bardziej DJ, ale stworzyli też budżetowe ( około 2700 - 3000 zł ) gramo HiFi, które mi się zajebiście podoba i wkładka Ortofon 2M RED jest spoko.
Przerobiłem już kilka gramo w swoim życiu, od starych i pięknych drewnainych Duali po deskowe brzydale typu Pro-Ject.
Wiem jedno, chcę nówkę i musi mi się wizualnie podobać, cena do 3 - 4 koła.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Elhaz_77
w mackach Zła

17-10-2019, 07:53

Sova pisze:Elhaz_77 mam pytanie / prośbę.
Jestem na etapie zmiany ( po raz kolejny ) gramofonu. Wybrałem na 80 % Reloop Turn 5. Widziałeś, słuchałeś ?
Tak, wiem. Reloop to marka bardziej DJ, ale stworzyli też budżetowe ( około 2700 - 3000 zł ) gramo HiFi, które mi się zajebiście podoba i wkładka Ortofon 2M RED jest spoko.
Przerobiłem już kilka gramo w swoim życiu, od starych i pięknych drewnainych Duali po deskowe brzydale typu Pro-Ject.
Wiem jedno, chcę nówkę i musi mi się wizualnie podobać, cena do 3 - 4 koła.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Napisz mi jeszcze z jakiego phono stage'a korzystasz. Bo pewnie jakiegoś masz, skoro przymierzasz się do Reloop Turn 5, który nie ma wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego.
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

17-10-2019, 09:03

phone wbudowane w stary wzmak Pioneer A405
ODPOWIEDZ