Ówczesnym usprawiedliwieniem konkwisty była walka z niewiernymi (muzułmanie) oraz nawracanie nowych ludów na katolicyzm.
Księża
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Księża
Naprawdę? A kto na to dał przyzwolenie?
all the monsters will break your heart
- trup
uglak pisze:Konkwista to jednak Hiszpania, a nie Watykan ;-)
no proszę cię, taki wielki statystyk a takie bzdury wygaduje. A co oni tam robili?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
LOL. Polulacja Europy wynosiła wtedy ok. 50 milionów. Garstka ludzi co tam popłynęła wymordowała cały kontynent ? I to jeszcze rzekomo liczniejszy ?
Błagam, trochę powagi.
LOL2
Przeklejone z racjonalista.pl i komentarzy z Gazeta.pl xD
Błagam, trochę powagi.
LOL2
- Bloodcult
Czekam jeszcze na pasty "O czym 99% katolików nie wie" albo te o potępieniu przez Kościół powstań w czasie zaborów" :)
- Medard
Państwo opłaca.535 pisze:No właśnie, a tak przy okazji, kto płaci Zus za całe to sukienkowe stado zboczeńców?Bloodcult pisze:ZUS
Die Welt ist meine Vorstellung.
- trup
i to nie Watykańskie.Medard pisze:Państwo opłaca.535 pisze:No właśnie, a tak przy okazji, kto płaci Zus za całe to sukienkowe stado zboczeńców?Bloodcult pisze:ZUS
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
- nicram
Nie pajacu. w 11 wieku liczebność Europy wynosiła 50 mln, albo nawet i jeszcze więcej. Doucz się.Bloodcult pisze:LOL. Polulacja Europy wynosiła wtedy ok. 50 milionów. Garstka ludzi co tam popłynęła wymordowała cały kontynent ? I to jeszcze rzekomo liczniejszy ?
Błagam, trochę powagi.
Pudło, jak zwykle. Cytat bezpośrednio z książki i drugi z Wikipedii. LOLuj dalej. Maska upadła, jesteś kretynem kretyńsko broniącym zbrodniczej sekty do której przynależysz. Na widły i do pieca.Bloodcult pisze:LOL2
- Bloodcult
Z książki bułgarskiego filozofa którego autorytet uznają jedynie na racjonalista.pl i komentarzach na Wyborczej.
Nawet jeśli Europa to nie 50 mln w tamtym czasie to nadal nijak się to ma do zdolności transportu wojsk zdolnych do wymordowania 80 mln osób :)
Nawet jeśli Europa to nie 50 mln w tamtym czasie to nadal nijak się to ma do zdolności transportu wojsk zdolnych do wymordowania 80 mln osób :)
- Hatefire
Ja jednego nie rozumiem. Jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że ktoś wierzy, bo tego potrzebuje. Znaczy w sumie to nie rozumiem podobnie jak zbierania znaczków pocztowych i wędkarstwa, niemniej jakoś sobie jestem w stanie wyobrazić, że ktoś taką potrzebę odczuwa. Potrzebę identyfikacji z instytucją też można zracjonalizować. Potrzeba poczucia przynależności do grupy, to bardzo silna potrzeba u człowieka. Natomiast nigdy nie pojmę jak można w świetle wiedzy o wielowiekowym modus operandi tej instytucji stać twardo na straży obskuranckiego integryzmu katolickiego czy wręcz jak ma to miejsce w Polsce swoistego józefinizmu. Po interwencji Sojuzu na Węgrzech na zachodzie Europy w środowiskach lewicy pojawiło się określenie "tankies". Określano tak tych towarzyszy, którym wbrew faktom nie przeszło zaczadzenie ojczyzną proletariatu w wydaniu stalinowskim. Myślę, że ty jesteś taki "tankie" ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- nicram
@Bloodcośtam Próbuj dalej rozkminiać ten problem. Może za jakiś czas uda ci się doczytać w jaki sposób im się to udało. Tymczasem proboszcz przesyła osculum obscenum.
- Bloodcult
Wstaw może jakiś fragment z tej książki co powyżej
- nicram
Co tam, muszę się uwiarygodnić dla podłego, pyszałkowatego, zakłamanego gogusia z KK? Czego się nie robi dla kolegów z forum, proszę:Bloodcult pisze:Wstaw może jakiś fragment z tej książki co powyżej
"Spotkanie Starego i Nowego Świata, do którego doszło dzięki odkryciu Kolumba, ma bardzo szczególny charakter: to wojna czy raczej, jak mówiono wówczas, konkwista. Konkwista okryta jest pewną tajemnicą; chodzi o sam rezultat walk. Skąd owo piorunujące zwycięstwo, skoro przewaga liczbowa mieszkańców Ameryki nad przeciwnikami była tak przytłaczająca i skoro walczyli oni na własnym terytorium?" To było z rozdziału "Powody zwycięstwa".
- Bloodcult
Nie no, otworzyłeś mi oczy, jutro apostazja i odkupowanie dyskografii Behemoth...Konkwista okryta jest pewną tajemnicą
- nicram
Widły i piec wystarczą. Naprawdę. Ewentualnie jak sugerował Lucek - uśpienie przez opiekunów.
- Drone
Koniec końców niewątpliwe zbrodnie KK są sprawą poboczną w tym kontekście. Chodzi wyłącznie o to, by wyrugować KK z uprzywilejowanej pozycji prawnej. Czy firma VW, którą rzucono tu jako porównanie, ma uprzywilejowaną pozycję prawną i finansowanie z budżetu? Czy kierowcy Toyot, Fiatów i Zaporożców płacą w swoich podatkach na subwencje finansowe dla koncernu VW?
Czy z tego, że Microsoft, Google i Apple mają dominującą pozycję na rynku systemów operacyjnych, wynika, że automatycznie mają być subwencjonowane przez państwo? Przecież taka taktyka działa na zasadzie dodatniego sprzężenia zwrotnego: dzięki środkom budżetowym pilnujemy, żeby wierni nas się trzymali, a gdy ktoś zaprotestuje, to mówimy, że nie wolno nas odcinać, gdyż trzymają się nas wierni, którym musimy służyć.
Czy z tego, że Microsoft, Google i Apple mają dominującą pozycję na rynku systemów operacyjnych, wynika, że automatycznie mają być subwencjonowane przez państwo? Przecież taka taktyka działa na zasadzie dodatniego sprzężenia zwrotnego: dzięki środkom budżetowym pilnujemy, żeby wierni nas się trzymali, a gdy ktoś zaprotestuje, to mówimy, że nie wolno nas odcinać, gdyż trzymają się nas wierni, którym musimy służyć.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Drone
Poza tym, kol. bloodcult, nie podoba mi się retoryka w stylu mam działkę budowlaną i dobrą pracę, a ten czy ów jeżdżą tramwajem i mieszkają w wieżowcu. Nikomu źle nie życzę, ale różnie w życiu bywa i można znacznie gorzej skończyć niż w wieżowcu, mając wcześniej pałace. Jako czytelnik publikacji pt. "Biblia" powinniście pamiętać historię ob. Hioba czy przypowieść o tym, kto pierwszy wejdzie do królestwa niebieskiego...
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Bloodcult
Jeśli ktoś by się jeszcze zastanawiał dlaczego Inkwizycja miała miejsce to powyżej macie próbkę:
Koleś z tytułem doktora, ubiegający się o państwowe granty, nie potrafi udowodnić prostych tez i podpiera je cytatami z racjonalista.pl i komentarzy pod artykułami. Po czym przywoływany przez niego autorytet podaje jedyne słuszne wyjaśnienie że to "tajemnica" :)
Takich właśnie pseudonaukowców palono na stosach bo ich działalność to kpina z nauki i zdrowego rozsądku :)
Koleś z tytułem doktora, ubiegający się o państwowe granty, nie potrafi udowodnić prostych tez i podpiera je cytatami z racjonalista.pl i komentarzy pod artykułami. Po czym przywoływany przez niego autorytet podaje jedyne słuszne wyjaśnienie że to "tajemnica" :)
Takich właśnie pseudonaukowców palono na stosach bo ich działalność to kpina z nauki i zdrowego rozsądku :)
- nicram
Pudło nieuku. Nie tytuł a stopień i znacznie wyżej.Bloodcult pisze:Jeśli ktoś by się jeszcze zastanawiał dlaczego Inkwizycja miała miejsce to powyżej macie próbkę:
Koleś z tytułem doktora,
Nie tylko ubiegający się, ale i otrzymujący. Parę. Na kilka milionów. Dzięki czemu mogłem dać pracę młodszym kolegom.Bloodcult pisze:Jubiegający się o państwowe granty,
Łżesz jak zwykle. Książkę mam przed sobą, chciałeś innego cytatu to ci go zapodałem.Bloodcult pisze:Jnie potrafi udowodnić prostych tez i podpiera je cytatami z racjonalista.pl i komentarzy pod artykułami.
Manipulacja, jak zwykle. Czy to twoje drugie imię?Bloodcult pisze: Po czym przywoływany przez niego autorytet podaje jedyne słuszne wyjaśnienie że to "tajemnica" :)
Cieszę się, że już nie palicie na stosach.Bloodcult pisze: Takich właśnie pseudonaukowców palono na stosach bo ich działalność to kpina z nauki i zdrowego rozsądku :)
Tak gwoli ścisłości, skoro pozwoliłeś sobie ocenić moją działalność naukową, to pozwolisz, że się zrewanżuję. Nie będę oceniał tego jak pracujesz, ale tego czym jesteś a jesteś naprawdę małym, obleśnym typem. Żałuję, że cię spotkałem. A teraz - idź się pomódl.
Nie polecam wchodzić w kontakty z tym osobnikiem. Będzie szperał co robicie, jak wyglądacie itd. A później może nawet sprzeda te informacje gdzieś, może nawet instytucji, która będzie w przyszłości paliła na stosach. W końcu mamy powrót to średniowiecza ( w tym kraju). :-)
Ostatnio zmieniony 16-09-2019, 16:10 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hatefire
Osobiście uważam palenie na stosie za straszne marnotrastwo. Taki delikwent mógłby spokojnie jeszcze kilka lat rąbać drewno w tajdze lub wydobywać uran w kopalni; -)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- uglak
tytul doktora to ma TW Bolek ;-)nicram pisze:Pudło nieuku. Nie tytuł a stopień i znacznie wyżej.Bloodcult pisze:Jeśli ktoś by się jeszcze zastanawiał dlaczego Inkwizycja miała miejsce to powyżej macie próbkę:
Koleś z tytułem doktora,
Guilty of being right