Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: Księża

16-09-2019, 22:49

Drone pisze:Ale co to ma wspólnego z tą dyskusją?
"pokaż mi inną grupę/instytucję która..."

Te firmy nie płacą prawie wcale podatków w Polsce i to powinno wystarczyć z punktu widzenia polskiego podatnika.
Ostatnio zmieniony 16-09-2019, 22:50 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

16-09-2019, 22:50

Medard pisze:
Te firmy nie płacą prawie wcale podatków w Polsce
O, to tak jak Indianie!
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

16-09-2019, 22:53

WaszJudasz pisze:
Medard pisze:
O, to tak jak Indianie!
: D
rzułf
Awatar użytkownika
Medard

16-09-2019, 22:54

WaszJudasz pisze:
Medard pisze:
O, to tak jak Indianie!
To już gruba przesada z tymi indianami,
ale możesz się cieszyć i utrzymywać w dobrobycie prezesów korporacji w stanach. Bo Polacy są dla nich takimi Indianami albo czarnymi z których się łoi kasę niewiele dając w zamian.
Ostatnio zmieniony 16-09-2019, 23:22 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Drone

16-09-2019, 22:56

Medard pisze:
Drone pisze:Ale co to ma wspólnego z tą dyskusją?
"pokaż mi inną grupę/instytucję która..."

Te firmy nie płacą prawie wcale podatków w Polsce i to powinno wystarczyć z punktu widzenia polskiego podatnika.
Po pierwsze, to nie są grupy ani instytucje religijne.
Po drugie, niepłacenia podatków ani płacenia w mniejszej wysokości nie mają wpisanego w ogólne prawodawstwo i ustawodawstwo polskie.
Po trzecie, nie dostają pieniędzy wprost z budżetu.
Po czwarte, pracownicy tych firm nie są na utrzymaniu budżetu w osobnym systemie emerytalnym (fundusz kościelny).
Po piąte, nie ma jednej uprzywilejowanej firmy - jest wiele takich firm, które zoptymalizowało biznes na granicy prawa. W każdej chwili mogą dołączyć inne i dołączają. Czy w Polsce pozycję KK może zdobyć jakaś inna grupa religijna?
Po szóste, wspomniane firmy jednak wnoszą coś do obrotu gospodarczego i dają zatrudnienie. Co wnosi do obrotu gospodarczego KK, a co wynosi?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Medard

16-09-2019, 22:58

Taki przykład, porównajcie sobie z facebookiem czy apple.

Zgodnie z danymi MF, największymi polskimi podatnikami w 2016 r. były banki i grupy kapitałowe spółek skarbu państwa:

bank PKO BP zapłacił za ten rok 1 mld 120 mln 872 tys. 22 zł,
Pekao - 560 mln 623 tys. 485 zł,
BZ WBK - 568 mln 20 tys. 746 zł,
a mBank - 317 mln 806 tys. 535 zł.
Kwotą ponad pół miliarda złotych (537 mln 146 tys. 825 zł) zasilił konto fiskusa w 2016 r. koncern paliwowy Orlen. Właściciel sieci Biedronka, firma Jeronimo Martins zapłaciła 409 mln 381 tys. 379 zł, a sieć Rossmann - 200 mln 432 tys. 295 zł.

Spośród grup kapitałowych najwięcej za 2016 r. odprowadził:
KGHM - 753 mln 641 tys. 952 zł podatku,
grupa PGNiG zapłaciła 703 mln 932 tys. 378 zł,
PZU - 506 mln 618 tys. 450 zł.
Firmy, które wcale nie zapłaciły podatku

Wiele dużych firm nie zapłaciło ani grosza podatku za 2016 r., w tym niektórzy operatorzy telekomunikacyjni. Zgodnie z informacją MF:

Orange miał w 2016 r. 689 mln 269 tys. 863 zł straty przy przychodach na kwotę 13 mld 22 mln 747 tys. 892 zł.
strata Polkomtela wyniosła 807 mln 700 tys. 674 zł (przychody 8 mld 425 mln 769 tys. 299 zł),
T-Mobile miał 3 mld 194 mln 544 tys. 626 zł (przychody 7 mld 473 mln 187 tys. 255 zł).
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-09-2019, 23:04

Drone pisze:Pretensji słuchasz dlatego, bo dajesz do zrozumienia, że obecny status KK w Polsce jest dla Ciebie właściwy i zasadny. Na głosy tych, którzy chcieliby JEDYNIE zrównania pozycji KK z pozycją innych związków czy instutucji wyznaniowych, odpowiadasz uwagami, że skoro katolików jest tyle a tyle, to pozycja KK jest mu należna.
Przecież wyraźnie pisałem że jeśli będzie w Polsce istnieć inna liczna grupa wyznaniowa to nie widzę problemu aby była dotowana i miała swoje miejsce w przestrzeni publicznej.

Ja w przeciwieństwie do przeciwników dotowania religii nie mam bólu dupy o fakt że coś mnie nie służy jest dotowane przez państwo.
Np. nie mam dzieci ale nie dostaje białej gorączki jak widzę że z publicznych pieniędzy buduje się place zabaw w parkach (i nie pytam na jakiej postawie park dostał od Państwa grunt pod park).

Nie lubię dotowania zabytków ale nie będę pisał że Wojewódzki Konserwator Zabytków na przeprosić za owiane tajemnicą unicestwienie nieistniejących 80 milionów Indian. Na moim nielubieniu się kończy, bo nie narusza to mojej wolności na tyle abym miał z tym walczyć.
Nie mówcie mi teraz że Kościół narusza waszą bo nikt Was nie zmusza aby do niego chodzić, a dotacje które dostaje w skali całego budżetu to dla dowolnego podatnika skala nieodczuwalna.
Drone pisze:Ale co to ma do rzeczy? Czy Facebook jest dotowany przez państwo? Czy przyznano mu grunty? Czy pracownicy Facebooka mają opłacane emerytury z kasy podatnika? Czy istnieje fundusz facebookowy?
W Polsce może nie ale np. w Niemczech powiązania z Partią rządzącą mogą wskazywać że finansowe zależności istnieją.

Grunty to przypomnę że przyznano nie za fakt bycia Kościołem, tylko w ramach reprywatyzacji zagrabionego z czasach PRL mienia (można się spierać co do ilości tych gruntów ale sugestie że ot tak KK dostał grunty "bo konkordat" to manipulacja). Przypomnę tylko że taka Czechosłowacja (czy tam już tylko Czechy) płaciły odszkodowanie Zakonowi Krzyżackiemu (!) za zagrabione za komuny mienie.

Co do emerytur to są one groszowe bo starzy księża są pod opieką zakonników (no i czekam na oburzenie wobec wszystkich grup co to dostają wcześniejsze emerytury)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Medard

16-09-2019, 23:08

Drone pisze:. Czy w Polsce pozycję KK może zdobyć jakaś inna grupa religijna?
Przecież inne grupy religijne są traktowane podobnie, kapelanami w wojsku są również prawosławni, tylko jest ich mniej. Inne instytucje też mają zatrudnionych kapelanów prawosławnych.

Czy gminy Żydowskie nie dostawały zwrotów mienia?

Jak dotąd gminy Żydowskie odebrały już około 500 nieruchomości, wartych 205 mln złotych oraz zainkasowały ponad 80 mln zł z tytułu odszkodowań. I od razu zaczęły go wyprzedawać - pokaźna część tego majątku (synagogi, ubojnie rytualne, mykwy i kirkuty) poszła już pod młotek.

https://www.salon24.pl/u/gregoryakko/86 ... lyszalem,7
Ostatnio zmieniony 16-09-2019, 23:26 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
535

16-09-2019, 23:18

Bloodcult pisze:Ja w przeciwieństwie do przeciwników dotowania religii nie mam bólu dupy o fakt że coś mnie nie służy jest dotowane przez państwo.
Np. nie mam dzieci ale nie dostaje białej gorączki jak widzę że z publicznych pieniędzy buduje się place zabaw w parkach (i nie pytam na jakiej postawie park dostał od Państwa grunt pod park).
Porównujesz dzieci z grupą leniwych bezproduktywnych mężczyzn bawiących się w pana boga, przebierających się za stare baby, żyjących za cudze pieniądze? Dobrze się czujesz?
Awatar użytkownika
Medard

16-09-2019, 23:28

535 pisze:
Bloodcult pisze:Ja w przeciwieństwie do przeciwników dotowania religii nie mam bólu dupy o fakt że coś mnie nie służy jest dotowane przez państwo.
Porównujesz dzieci z grupą leniwych bezproduktywnych mężczyzn bawiących się w pana boga, przebierających się za stare baby, żyjących za cudze pieniądze? Dobrze się czujesz?
O to właśnie chodzi.
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-09-2019, 23:30

@535
Porównuję fakt że nie mam bólu dupy jak z budżetu idzie kasa na coś z czego nie korzystam (ewentualnie z czym się nie utożsamiam).
WaszJudasz pisze:O, to tak jak Indianie!
Indian już nie ma. Katolicy ich wymordowali z XI wieku na rozkaz Papieża. 80 miliardów ludzkich istnień :( Wpisujcie miasta:

Łódź

535

16-09-2019, 23:35

Bloodcult pisze:@535
Porównuję fakt że nie mam bólu dupy jak z budżetu idzie kasa na coś z czego nie korzystam (ewentualnie z czym się nie utożsamiam).
Masz świadomość, że to jest kwota, która pozwoliłaby na załatwienie kilku problemów tego kraju. Tymczasem marnowana jest na fanaberie degeneratów i zwykłych oszustów. No właśnie, a ile kosztuje podatnika utrzymanie tego wesołego burdelu? Ktoś, coś?
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-09-2019, 23:38

no właśnie, ile ?

Awatar użytkownika
Drone

16-09-2019, 23:41

Medard pisze:
Przecież inne grupy religijne są traktowane podobnie, kapelanami w wojsku są również prawosławni, tylko jest ich mniej. Inne instytucje też mają zatrudnionych kapelanów prawosławnych.

Jak dotąd gminy Żydowskie odebrały już około 500 nieruchomości, wartych 205 mln złotych oraz zainkasowały ponad 80 mln zł z tytułu odszkodowań. I od razu zaczęły go wyprzedawać - pokaźna część tego majątku (synagogi, ubojnie rytualne, mykwy i kirkuty) poszła już pod młotek.

Czy ja mówiłem o Komisji Majątkowej? Chociaż i tutaj były przewały i KK był też faworyzowany. Ale ja nie o tym. Chodziło mi o sprzedaż gruntów państwowych Kościołowi z bonifikatą sięgającą aż 95%.

Żadne inne wyznanie nie ma pozycji KK w Polsce, nie ma pozycji konkordatowej. Mówienie, że jest kilku kapelanów prawosławnych czy ewangelickich to mydlenie oczu. Frukty spożywa KK i takie są twarde fakty.

Żeby to uciąć: jestem za całkowitym rozdziałem państwa od Kościoła. Tylko tyle.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-09-2019, 23:43

Drone pisze:Żeby to uciąć: jestem za całkowitym rozdziałem państwa od Kościoła. Tylko tyle.
Obrazek

535

16-09-2019, 23:44

A propos bonifikaty i rozliczeń z biznesmenami spod znaku lgbt+

https://gazetakrakowska.pl/nowa-oferta- ... r/12855908" onclick="window.open(this.href);return false;
535

16-09-2019, 23:50

Bloodcult pisze:no właśnie, ile ?
No właśnie, kolejna tajemnica. Mówi się o kwocie od 2 do 14 miliardów złotych rocznie. Czy to dużo, czy to mało? Pojęcia nie mam, ale może ktoś się wypowie.
Awatar użytkownika
Medard

17-09-2019, 00:01

Drone pisze:
Medard pisze:

Czy ja mówiłem o Komisji Majątkowej? Chociaż i tutaj były przewały i KK był też faworyzowany. Ale ja nie o tym. Chodziło mi o sprzedaż gruntów państwowych Kościołowi z bonifikatą sięgającą aż 95%.

Żadne inne wyznanie nie ma pozycji KK w Polsce, nie ma pozycji konkordatowej. Mówienie, że jest kilku kapelanów prawosławnych czy ewangelickich to mydlenie oczu. Frukty spożywa KK i takie są twarde fakty.

Żeby to uciąć: jestem za całkowitym rozdziałem państwa od Kościoła. Tylko tyle.
Ale czy Mgła ma pozycję Metalliki?
Czy zupełnia stadiony?

Trudno, żeby inne wyznania miały pozycję KK, skoro wyznawców jest znacznie mniej.

Czy miasto Warszawa i państwo nie wybudowały wspólnie Polinu, który jest nie tylko muzeum, ale i centrum kulturowym i społecznym mniejszości żydowskiej? Skoro jest to mniejszość, to czemu miałyby budować w każdym mieście?

Więc bicie tylko w jedno wyznanie jest chybione. Jeżeli są złe, to wszystkie proporcjonalnie.

Na koniec, też jestem za tym, żeby odciąć WSZYSTKIE wyznania od dotacji państwowych. Niech wierni się składają.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

17-09-2019, 07:01

Bloodcult pisze:Indian już nie ma. Katolicy ich wymordowali z XI wieku na rozkaz Papieża.
A potem wyruchali: https://newsinteractives.cbc.ca/longfor ... -documents" onclick="window.open(this.href);return false;
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

17-09-2019, 07:16

WaszJudasz pisze:
Bloodcult pisze:Indian już nie ma. Katolicy ich wymordowali z XI wieku na rozkaz Papieża.
A potem wyruchali: https://newsinteractives.cbc.ca/longfor ... -documents" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
ODPOWIEDZ