POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

19-04-2020, 16:46

Nieudolne to jest insynuowanie że kasą w tacy to prywatne pieniądze księży i mogą z nią robić co chcą :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
535

19-04-2020, 16:54

Pacjent pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
535 pisze:Ciekawe, czy księdzu odważyliby się wlepić mandat. Jakieś typy?
Któremuś wlepili faktycznie, i to jakoś grubo kilka czy kilkadziesiąt tysięcy, był news parę dni temu.
Cebulak nie przyjmuje takich rzeczy do wiadomości, bo to się nie zgadza z jego twardą jak pustak wizją świata.
Jeszcze ci mało? Jak z tym zusem i podatkiem od nieruchomości psia końcówo? Mogę nie zapłacić? Dziwnie przemilczałeś. Ciekawe dlaczego? Pewnie jesteś tak samo lotny jak stach żebrak i ten miglanc kandydat. Tego typu ludzie mają zawsze gęby pełne frazesów, a gdy padnie "sprawdzam", wyciągają tackę po datek. Jesteś idealnie wycięty i sprany pod ten wzorzec. Trudno uwierzyć, że masz czterdzieści cztery lata i takie łajno w łepetynie. No ale cóż. Zgnilizna zdarzyć się może nawet w najlepszej rodzinie.
Awatar użytkownika
Bloodcult

19-04-2020, 16:58

Drone pisze:Koledzy Pacjent i Bloodcult, mam dla was złą wiadomość. Nadchodzą dla katolików (przynajmniej w Polsce) złe czasy. To już nie będzie chodzenie z podniesioną głową, tylko przemykanie i czajenie się za węgłem oraz oblewanie rumieńcem wstydu, gdy ktoś was przyłapie na wychodzeniu z kościoła. Ksiądz dwa razy się zastanowi, zanim w koloratce wyjdzie na ulicę. Nie mówię o tym, że ludność statystycznie zmądrzeje, tylko o tym, że coraz szybciej odrywa się od kościółka z powodów oczywistych. To już się dzieje - u syna mojego kolegi w warszawskim liceum we wszystkich klasach maturalnych na religię zapisała się w tym roku 1 osoba!

Skoro Kościół nie chciał miękko i kręcił nosem na wszystko (zresztą od zawsze był wyłącznie hamulcowym przemian społecznych i każdej emancypacji), to teraz niech się nie dziwi, że zaliczy spektakularny upadek.
Dziękujemy kapitanie obwiusie :)
Zapewniam że każdy katolik wie doskonale z czym się wiąże bycie katolikiem. Od zawsze szykany i kpiny :) Już Tobie podobni się o to postarają i starać się będą :) Tego możemy być pewni :)

Sam mówiłeś: Skończył się Wersal :)

To że młodzież w wieku licealnym jest głupia to wiadomo. Sam byłem głupi w tym wieku :)
Nikt ich nie zmusi aby chodzili, ich strata. Rośnie przez to jedynie liczna religijnych dyletantów: ludzi dla których biblia to jedynie gadające węże, ludzi myślący że Inkwizycja to największa zbrodnia ludzkości a księża nie płacą podatków.
Rośnie pokolenie ignorantów i kolejnych Nergali a Ty się jeszcze z tego cieszysz ?
Gdzie miejsce na poglądy podparte bagażem życiowych doświadczeń i własnych przemyśleń ?

Tego jednego co na religię poszedł to pewnie tak gnoją że do tej matury pewnie się wyhuśta w szkolnej toalecie.

535

19-04-2020, 17:00

Bloodcult pisze:Nieudolne to jest insynuowanie że kasą w tacy to prywatne pieniądze księży i mogą z nią robić co chcą :)
O! To akurat bardzo ciekawe. Opowiedz nam coś o tym więcej. Napisz też o zusie o podatkach od tych wszystkich ubogich przybytków i policz nam tutaj ładnie, czy kościółek dokłada ze swojego do budżetu? Czy z niego pełnymi garściami czerpie? Chwaliłeś się, że jesteś dobry z matematyki. Masz szansę się wykazać.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-04-2020, 17:03

Drone pisze:Kol. Bloodcult, chętnie założę taką fundację, gdzie można kłaść pieniądze na tacę i żadna skarbówka ani organ kontrolny nie będzie mnie z tej tacy rozliczał. Zabawne są te nieudolne porównania mające na celu obronić tę instytucję.
Szanowny kol. Drone, czy w takim razie obłożyłbyś podatkiem bezdomnego żebraka lub ulicznego grajka, którzy także biorą "na tacę" i co z napiwkami dla kelnerów?
PS. Do mojego przyjaciela 535: ZUS i podatek od nieruchomości dla klechów jest właśnie wynikiem opędzlowania KK przez państwo, a to ma być rodzaj rekompensaty. Wiem, że kulawej, ale dotyczy to także innych związków wyznaniowych. Nie ja tworzyłem Fundusz Kościelny i nie mam zamiaru się tłumaczyć, ale jego dane wyraźnie pokazują kto i jak został okradziony i kto najwięcej odzyskał.
Ostatnio zmieniony 19-04-2020, 17:09 przez Pacjent, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Bloodcult

19-04-2020, 17:05

@535
Co mam pisać o ZUSie skoro emerytowani księża są pod opieką Kościoła i Zakonów ?
Płacili bieda składki to mają bieda emeryturę z Funduszu Kościelnego.
Nie byłem nigdy w takim miejscu ale mam dziwne przeczucie że luksusowy dom starców to to nie jest.

535

19-04-2020, 17:21

Pacjent pisze:
Drone pisze:Kol. Bloodcult, chętnie założę taką fundację, gdzie można kłaść pieniądze na tacę i żadna skarbówka ani organ kontrolny nie będzie mnie z tej tacy rozliczał. Zabawne są te nieudolne porównania mające na celu obronić tę instytucję.
Szanowny kol. Drone, czy w takim razie obłożyłbyś podatkiem bezdomnego żebraka lub ulicznego grajka, którzy także biorą "na tacę" i co z napiwkami dla kelnerów?
PS. Do mojego przyjaciela 535: ZUS i podatek od nieruchomości dla klechów jest właśnie wynikiem opędzlowania KK przez państwo, a to ma być rodzaj rekompensaty. Wiem, że kulawej, ale dotyczy to także innych związków wyznaniowych. Nie ja tworzyłem Fundusz Kościelny i nie mam zamiaru się tłumaczyć, ale jego dane wyraźnie pokazują kto i jak został okradziony i kto najwięcej odzyskał.
Bądźmy BARDZO precyzyjni i gwoli ścisłości dodajmy, że cały proceder odbywa się na koszt podatników, także tych, którym poprzedni system opierdolił sakwy. W skrócie wygląda to następująco. Wszyscy zostaliśmy ograbieni przez poprzednią władzunię, poszkodowany jest jednak głównie biedny kościółek i teraz następni łaskawcy doją wspólną sakwę, by biednemu kościółkowi wynagrodzić poniesione straty. Natomiast obywatelowi nie daje się żadnego wyboru. Ma stulić pysk i płacić. To jest ta wasza równość wobec prawa. Równość zaiste osobliwa. Jeszcze słowo do młodego przyjaciela. Wzruszyłem się losem biednych księży. Wiesz ile ludzi płacących przez całe życie podatki oraz składki, finansujących przy okazji beztroskie życie tej hołoty, wylądowało i wyląduje jeszcze pod mostem? W najlepszym wypadku pod mostem.
Pacjent

19-04-2020, 17:38

Ilu jest obywateli RP lub ich spadkobierców, którzy utracili nieruchomości w czasie rządów Bieruta i nie otrzymali rekompensaty lub zwrotu?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Pacjent

19-04-2020, 17:58

535 pisze:Kretyn.
Zgadzam się.
535

19-04-2020, 18:05

Ty kretynie czegoś chyba nie ogarniasz. Z drugiej strony gówno staszka we łbie. Czy ktoś jest zdziwiony? Nawiasem mówiąc, ukradłeś coś komuś, że tak się palisz do zwrotów?
Ostatnio zmieniony 19-04-2020, 18:27 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Triceratops

19-04-2020, 18:26

Uhuhu, moze mala ankietka? Wpisywac sie panowie:
opcja tak
opcja nie
Minister Szumowski zapowiedział, że będziemy chodzić w maseczkach aż do momentu wynalezienia szczepionki, którą później wszyscy mamy przyjąć. Czy to oznacza, że za rok-półtora czeka nas wielkie narodowe szczepienie?

(...)Natomiast jeśli chodzi o szczepienia, to myślę, że ludzi nie będzie trzeba specjalnie do tego namawiać i jakieś 70 proc. Polaków zaszczepi się z własnej woli. Przymusowe szczepienia odrzucam.
https://dorzeczy.pl/kraj/137050/gorzkie ... trofa.html" onclick="window.open(this.href);return false;
woodpecker from space
Pacjent

19-04-2020, 18:59

Przypominam, że bardziej liberalne podejście do Covid19 w Szwecji wynikało także z tego, że dała się już raz wydymać WHO i zakupiła szczepionkę przeciw świńskiej grypie, która miał takie skutki:
https://www.dw.com/pl/szwecja-p%C5%82ac ... a-19257185" onclick="window.open(this.href);return false;
U nas na szczęście Kopaczowa nie powtórzyła tego błędu i chwała jej za to. Dobrze, że wtedy nie było w rządzie Szumowskiego.
Awatar użytkownika
Triceratops

19-04-2020, 19:04

A na Kopaczowa pisiory zlozyly doniesienie do prokuratury za to, ze nie kupila tych szczepionek.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-04-2020, 19:17

Bloodcult pisze:Nieudolne to jest insynuowanie że kasą w tacy to prywatne pieniądze księży i mogą z nią robić co chcą :)
Przecież mogą. Rady parafialne, które teoretycznie powinny patrzeć im na ręce, w realu nie funkcjonują. Dopóki kuria jest usatysfakcjonowana otrzymywaną działką, dochodów proboszcza nie kontroluje żaden organ.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Pacjent

19-04-2020, 19:24

Triceratops pisze:A na Kopaczowa pisiory zlozyly doniesienie do prokuratury za to, ze nie kupila tych szczepionek.
Są kurde konsekwentni. Duda wysyła wojskowych medyków do USA! Od dawna twierdzę, że oni wiedzą, iż to gówno nie epidemia, bo inaczej lekarze byliby potrzebni tutaj, a jara ich zamordyzm, tzn. zaprezentowanie ludowi jak potrzebne jest państwo i że bez niego ani rusz.
Awatar użytkownika
Medard

19-04-2020, 21:14

Pacjent pisze:
Triceratops pisze:A na Kopaczowa pisiory zlozyly doniesienie do prokuratury za to, ze nie kupila tych szczepionek.
Są kurde konsekwentni. Duda wysyła wojskowych medyków do USA! Od dawna twierdzę, że oni wiedzą, iż to gówno nie epidemia, bo inaczej lekarze byliby potrzebni tutaj, a jara ich zamordyzm, tzn. zaprezentowanie ludowi jak potrzebne jest państwo i że bez niego ani rusz.
To nic nowego.
Wysyłają medyków, by się uczyli w warunkach bojowych, wcześniej była grupa z Polski we Włoszech, tam też zdobywali doświadczenie.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Drone

19-04-2020, 21:25

Bloodcult pisze: Zapewniam że każdy katolik wie doskonale z czym się wiąże bycie katolikiem. Od zawsze szykany i kpiny :) Już Tobie podobni się o to postarają i starać się będą :) Tego możemy być pewni :)

Sam mówiłeś: Skończył się Wersal :)

To że młodzież w wieku licealnym jest głupia to wiadomo. Sam byłem głupi w tym wieku :)
Nikt ich nie zmusi aby chodzili, ich strata. Rośnie przez to jedynie liczna religijnych dyletantów: ludzi dla których biblia to jedynie gadające węże, ludzi myślący że Inkwizycja to największa zbrodnia ludzkości a księża nie płacą podatków.
Rośnie pokolenie ignorantów i kolejnych Nergali a Ty się jeszcze z tego cieszysz ?
Gdzie miejsce na poglądy podparte bagażem życiowych doświadczeń i własnych przemyśleń ?

Tego jednego co na religię poszedł to pewnie tak gnoją że do tej matury pewnie się wyhuśta w szkolnej toalecie.
Ach, te utożsamianie mądrości z byciem katolikiem. Religijne dyletanctwo to właśnie to, co robi i robił Kościół: zawłaszcza symbole, reguluje świat wewnętrznych przeżyć i zewnętrznego sposobu bycia i jeszcze dokłada do tego łatkę mądrości. Jebać to gówno! Na każdego, dosłownie każdego, kto niezależnie zaczynał się w przeszłości zajmować sferą ducha i przeżyć religijnych, Kościół wylewał i dalej to robi, wiadro pomyj, by zachować dotychczasowy stan rzeczy. Kościół odpowiada za zubożenie duchowe społeczeństw katolickich - kiedyś, za czasów króla, pana i plebana, jeszcze jego "opieka" miała jakiś sens (choć też nie do końca), instytucjonalna religia porządkowała lepiej lub gorzej życie duchowe obywateli. Dzisiaj jest to atrapa duchowości, sztywny gorset, w który chce wtłaczać kolejne pokolenia.

O młodych się nie martw, oderwanie od Kościoła nie oznacza oderwania od spraw religijnych, dziś z powodzeniem funkcje, które pełnił kiedyś Kościół, wypełniają twory kultury. Nie od razu każdy się od tego staje Nergalem albo popełnia sześć samobójstw, już się o to nie bój, i nie strasz.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

19-04-2020, 21:56

Professore, błagam. Et tu, Brute? "To (forma liczby pojedynczej zaimka) utożsamianie" a nie "te utożsamianie". Plaga gorsza niż koronawirus, skąd się to wzięło?
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Bloodcult

19-04-2020, 22:03

Nigdzie nie pisałem że utożsamiam mądrość z byciem Katolikiem :)

Szkoda mi tylko ignorancji tych młodych. Utożsamiają religię z instytucją finansową a Kościół z prowincjonalną parafią :)
To właśnie jest Nergal :)

Wybacz ale ktoś kto jara się kapelami z NED nie będzie mi nic mówił o atrapie duchowości, ok ? :)
Bo jeśli to są te twory kultury co mają wypełnić miejsce religii to ja dziękuję za taką przyszłość...

ODPOWIEDZ