POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Re: POlitykowanie
Doczekam się odpowiedzi na postawione wczoraj pytania ?
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Każde Portal
Każde forum
Każdy Blodcult
Myślałem, że to się skończy
W nieco bardziej przyzwoity sposób
Każde forum
Każdy Blodcult
Myślałem, że to się skończy
W nieco bardziej przyzwoity sposób
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- trup
– Wspólnie ze Służbą Więziennictwa przekazujemy górnikom i ich rodzinom maseczki ochronne. W związku ze wzrostem zachorowań i zagrożeniem #COVIDー19 zdecydowaliśmy ze Zbigniewem ziorbro, że przekażemy potrzebującym część masek wyprodukowanych przez więźniów Michał wójcik

i teraz.... czy z tyłu to:
a. więźniowie
b. służba więzienna
c. górnicy
d. ochrona ministra
e. ochrona maseczek
?
a. więźniowie
b. służba więzienna
c. górnicy
d. ochrona ministra
e. ochrona maseczek
?
- Bloodcult
To chyba ta słynna czarna mafia w którą wierzą Drone z 535...
- Drone
Zyskam spokój, nie będę musiał patrzeć na te obłudne twarze i słyszeć - nawet mimochodem - ich zawodzeń, lamentów, pouczeń i pokazywania palcem. To będzie, jak znalezienie się w miejscu o dobrze skrojonej estetyce.
Mam nadzieję, że dożyję czasów, gdy będzie można kupić sobie kościół (budynek) na własność - to tak na marginesie.
Załatwianie spraw na szczeblu lokalnym będzie mogło odbywać się bez wiedzy i zgody proboszcza czy biskupa - może sobie nie zdajesz sprawy, ale w wielu miejscach w Polsce nadal dzieje się tak, że bez księżula nic się dziać nie może.
Czekam na całkowity rozdział państwa od Kościoła, likwidację konkordatu i koniec z dofinansowywaniem - będę spokojniejszy, że żadna złotówka z moich podatków nie idzie na Kościół.
No i patrzę też na młodych: mam nadzieję, że skończy się wywieranie presji na nich, by brać śluby kościelne. Dziś taka presja wywierana jest często szantażem na zasadzie "ok, dołożymy się wam do mieszkania, no ale ślub kościelny musi być". Doświadczenia pokazują, że jeśli w sferze publicznej rozdział państwa od Kościoła jest oczywisty, to przenosi się także na życie prywatne obywateli. Krótko mówiąc, religia staje się sprawą prywatną.
Chciałbym też mieć wokół siebie mniej ideologów powtarzających katolickie formułki i te "jedyne obiektywne prawdy". Wolę ludzi, którzy mają wątpliwości i targani są niepewnością niż takich, którzy ex cathedra głoszą wielkie hasła i prawdy wiary. Wglądu w siebie raczej nie uzyska się realizując instytucjonalny program.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- trup

- mad
- weteran forumowych bitew
To ja mam łatwiejszy test. Kiedy ostatnio tak naprawdę strzelano do górników?trup pisze: ↑18-05-2020, 16:43– Wspólnie ze Służbą Więziennictwa przekazujemy górnikom i ich rodzinom maseczki ochronne. W związku ze wzrostem zachorowań i zagrożeniem #COVIDー19 zdecydowaliśmy ze Zbigniewem ziorbro, że przekażemy potrzebującym część masek wyprodukowanych przez więźniów Michał wójcik
a. więźniowie
b. służba więzienna
c. górnicy
d. ochrona ministra
e. ochrona maseczek
?
a. strzelał PiS, bo PiS jest zły - a skoro jest zły, to musiał strzelać
b, strzelano w państwie teoretycznym (jak się raczył wypowiedzieć ówczesny decydent) rządzonym przez PO
- nicram
Ale nasz pisi kolego doładował do pieca. Nie wiadomo gdzie się ukryć...
all the monsters will break your heart
- Bloodcult
@Drone
Tak myślałem, garść banałów i formułek xD
Twarz biskupa mniej obłudna od twarzy Schetyny czy Niesiołowskiego ?
Kościół możesz kupić i dziś. Domyślam się że akurat chcesz opuszczoną świątynie katolicką. Dziwny fetysz. Podejdź teraz do lustra, powtórz to marzenie i dodaj że nie jesteś chorobliwie uprzedzony.
Kurde, ja nigdy nie poznałem katolika co chciałby kupić klub LGBT...
Nergal, kup Kościół i zrób tam sale prób
Projekcji że aby coś załatwić trzeba zgody proboszcza nawet nie skomentuje. A zaświadczenia o niewictwie przed ślubem nie trzeba ? A może proboszcz ma jeszcze Prawo Pierwszej Nocy ? Dziesięcinę też trzeba płacić czy może już Siedemdziesiącinę ? xD
Dysfunkcyjne relacje rodzinne to nie kwestia Kościoła. Jak ktoś ma walniętych starych to im nie pomorze. Ludzie tak zaborczy będą również wpływać na imię dziecka czy decyzję zawodowe. Kościół nie ma nic do tego. Podałeś jedynie przykład który potwierdza twoją tezę a problem jest głębszy.
A jak weganin chce być spokojniejszy że jego podatki nie pójdą na finansowanie ubojni czy przemysłu mlecznego to też ma prawo czy jego zdanie się już nie liczy ? Ma prawo postulować swoje czy już nie ?
No dobra, pośmialiśmy się a teraz pytanie nr dwa:
Co wydarzyło się przez ostatnie 15 lat że kiedyś Radio Maryja z trudem wylansowało LPR (7 % poparcia) a dzisiaj podobno to trzecia władza i 45% poparcia dla PiS to rzekomo ich zasługa.
Tak myślałem, garść banałów i formułek xD
Twarz biskupa mniej obłudna od twarzy Schetyny czy Niesiołowskiego ?
Kościół możesz kupić i dziś. Domyślam się że akurat chcesz opuszczoną świątynie katolicką. Dziwny fetysz. Podejdź teraz do lustra, powtórz to marzenie i dodaj że nie jesteś chorobliwie uprzedzony.
Kurde, ja nigdy nie poznałem katolika co chciałby kupić klub LGBT...
Nergal, kup Kościół i zrób tam sale prób

Projekcji że aby coś załatwić trzeba zgody proboszcza nawet nie skomentuje. A zaświadczenia o niewictwie przed ślubem nie trzeba ? A może proboszcz ma jeszcze Prawo Pierwszej Nocy ? Dziesięcinę też trzeba płacić czy może już Siedemdziesiącinę ? xD
Dysfunkcyjne relacje rodzinne to nie kwestia Kościoła. Jak ktoś ma walniętych starych to im nie pomorze. Ludzie tak zaborczy będą również wpływać na imię dziecka czy decyzję zawodowe. Kościół nie ma nic do tego. Podałeś jedynie przykład który potwierdza twoją tezę a problem jest głębszy.
A jak weganin chce być spokojniejszy że jego podatki nie pójdą na finansowanie ubojni czy przemysłu mlecznego to też ma prawo czy jego zdanie się już nie liczy ? Ma prawo postulować swoje czy już nie ?
No dobra, pośmialiśmy się a teraz pytanie nr dwa:
Co wydarzyło się przez ostatnie 15 lat że kiedyś Radio Maryja z trudem wylansowało LPR (7 % poparcia) a dzisiaj podobno to trzecia władza i 45% poparcia dla PiS to rzekomo ich zasługa.
- Drone
Wiesz, jaki masz problem? Kompletnie nie czujesz niuansu. Np. jeśli chodzi o wpływ duchownych na decyzje zapadające na szczeblu lokalnym. Ponieważ nie ma takich regulacji prawnych i księżulo takiej władzy oficjalnie nie ma, nie znaczy to, że nie ma głosu, nazwijmy go roboczo, "doradczego".
Jeśli chodzi o Radio Maryja, to trudno się dziwić spadkowi jego popularności, skoro teraz tubą propagandową stało się TVP z przyległościami i mohery chętnie z tego korzystają.
Myślę, że ta dyskusja - która wraca jak bumerang - jest bez sensu. Głównie dlatego, że kiedy ja mówię o jakimś systemowym globalnym zjawisku, Ty nagle wyciągasz jakieś jednostkowe przykłady i - nie obraź się - dość naiwne spostrzeżenia dotyczące czy to ludzkiej natury czy to zjawisk społecznych. No i zawsze jest ten Schetyna czy inny Tusk, za których podobno działy się rzeczy tak skandaliczne, że państwo polskie w zasadzie już nie istniało, a których przytaczasz jako jakieś najstraszliwsze zło (to akurat jest niezwykle komiczne).
Jeśli chodzi o Radio Maryja, to trudno się dziwić spadkowi jego popularności, skoro teraz tubą propagandową stało się TVP z przyległościami i mohery chętnie z tego korzystają.
Myślę, że ta dyskusja - która wraca jak bumerang - jest bez sensu. Głównie dlatego, że kiedy ja mówię o jakimś systemowym globalnym zjawisku, Ty nagle wyciągasz jakieś jednostkowe przykłady i - nie obraź się - dość naiwne spostrzeżenia dotyczące czy to ludzkiej natury czy to zjawisk społecznych. No i zawsze jest ten Schetyna czy inny Tusk, za których podobno działy się rzeczy tak skandaliczne, że państwo polskie w zasadzie już nie istniało, a których przytaczasz jako jakieś najstraszliwsze zło (to akurat jest niezwykle komiczne).
Ostatnio zmieniony 18-05-2020, 17:45 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
- mad
- weteran forumowych bitew
- Bloodcult
@Drone
No i kolejny raz personalne przytyki jaki to ja jestem naiwny, ograniczony i głupi. A teraz przeanalizuj co sam imputujesz:
Proboszcz jest decydującym głosem na lokalnym szczeblu czyli Ty masz super pomysł na biznes i chcesz go otworzyć. Jakbyś go otworzył to podatki w jakimś tam stopniu zasilą też gminę. Gmina zamiast Ci pozwolić pyta proboszcza o zgodę...
Dobrze rozumiem, politycy odpuszczają kasę bo taka jest wola proboszcza... Co im zrobi ? Skrzyczy z ambony ? xD
No i kolejny raz personalne przytyki jaki to ja jestem naiwny, ograniczony i głupi. A teraz przeanalizuj co sam imputujesz:
Proboszcz jest decydującym głosem na lokalnym szczeblu czyli Ty masz super pomysł na biznes i chcesz go otworzyć. Jakbyś go otworzył to podatki w jakimś tam stopniu zasilą też gminę. Gmina zamiast Ci pozwolić pyta proboszcza o zgodę...
Dobrze rozumiem, politycy odpuszczają kasę bo taka jest wola proboszcza... Co im zrobi ? Skrzyczy z ambony ? xD
- Bloodcult
Co TVP ma wspólnego z Kościołem ?
Jeszcze wczoraj pisałeś że to Rydzyk do spółki z Kościołem rozdają karty w polskiej polityce dzisiaj mówisz że jest TVP to Radia Maryja jednak nikt nie słucha xD
Mohery, so 2007...
- Medard
Tymczasem głos w sprawie dot. tzw afery trójkowej, chociaż jakby nie do końca.
Współczesna cenzurowa polega na tym, że stacje komercyjne posiłkują się fałszywymi wynikami badań, by móc nie emitować utworów danych muzyków.
A co do cenzury w mediach, to zwracam się do moich szanownych znajomych muzyków, choć może nawet bardziej menadżerów: od lat jesteśmy cenzurowani za pomocą tak zwanych "badań" w stacjach komercyjnych. Wszyscy wiemy, jak to wygląda i jaka to jest je***a ściema.
Doda zasugerowała również, żeby stacje radiowe zaczęły jawnie pobierać opłaty za emitowanie utworów i umieszczanie ich na odpowiednich miejscach list przebojów. Zdaniem artystki obecnie praktykowane jest przekazywanie "prezentów pod stołami".
http://www.aktualnosci24.com/styl-zycia ... wiadomosci
Coś w tym jest, znajomy siedzący w branży fono kiedyś mi mówił, że wytwórnie dostarczają do stacji radiowych playlisty z wytycznymi i płacą za czas na antenie, wykupują piosenki tygodnia itp.
Współczesna cenzurowa polega na tym, że stacje komercyjne posiłkują się fałszywymi wynikami badań, by móc nie emitować utworów danych muzyków.
A co do cenzury w mediach, to zwracam się do moich szanownych znajomych muzyków, choć może nawet bardziej menadżerów: od lat jesteśmy cenzurowani za pomocą tak zwanych "badań" w stacjach komercyjnych. Wszyscy wiemy, jak to wygląda i jaka to jest je***a ściema.
Doda zasugerowała również, żeby stacje radiowe zaczęły jawnie pobierać opłaty za emitowanie utworów i umieszczanie ich na odpowiednich miejscach list przebojów. Zdaniem artystki obecnie praktykowane jest przekazywanie "prezentów pod stołami".
http://www.aktualnosci24.com/styl-zycia ... wiadomosci
Coś w tym jest, znajomy siedzący w branży fono kiedyś mi mówił, że wytwórnie dostarczają do stacji radiowych playlisty z wytycznymi i płacą za czas na antenie, wykupują piosenki tygodnia itp.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Drone
Tak, niestety prezentujesz postawę naiwną i ograniczoną. Tylko ja Ci to powiedziałem czy może słyszałeś też już to od kogoś innego?Bloodcult pisze: ↑18-05-2020, 18:04@Drone
I znowu ten sam schemat: dajesz jakąś hipotetyczną sytuację z kimś, kto chce otworzyć biznes. Czyniąc takie założenia nie obalasz moich spostrzeżeń. Rzecz nie sprowadza się do tego, czy ktoś sobie otworzy biznes czy nie w zależności od widzimisię plebana. Ale już obsada dyrekcji w lokalnej szkole albo nawet przedszkolu bywa przedmiotem zainteresowania tegoż. A dobrze też jest jak pleban może bez problemu uzyskać od gminy a to zgodę na drogę, a to na przyłącze - często z pominięciem zwyczajowej ścieżki albo dostaje te zgody, choć nie powinien. Rozumiem, że to nic w porównaniu ze złem absolutnym w postaci rządów PO, a w szczególności z bestialskim spaleniem budki na marszu niepodległości i diabolicznym zegarkiem Nowaka nie wpisanym do oświadczenia majątkowego.
- nicram
Drone daj spokój. To jest przypadek kliniczny. Tutaj potrzebna jest farmakologia.
all the monsters will break your heart
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Po pewnych probach, pisaniu postow do kol. Bloodculta a potem ich cofaniu po zrozumieniu, ze nie ma to najmniejszego sensu, dolaczam do obozu Drone’a. Bloodcult przekonal mnie swoimi postami, ze wersal nie ma sensu i nie ma juz pola do dyskusji.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- Bloodcult
@Drone
Przed chwilą mówiłeś że chcesz "załatwiać sprawy na szczeblu lokalnym bez zgody proboszcza" a teraz nagle chodzi o to że polityczna decyzja jak nadanie kadr w szkole jest w obszarze zainteresowania proboszcza (interesować się nie wolno?). Potem mówisz że Kościół po prostu omija biurokracje i to Cię boli...
Na koniec, bo przecież nie byłbyś sobą, imputujesz mi formulkowe argumenty elektoratu PiS wobec PO.
Nie wiem czy wam zazdrościć czy współczuć: chciałbym mieć tylko takie problemy jak "dyktatura" kleru, ale nie chciałbym mieć waszej chorej zapalczywości w tej sprawie xD
Przed chwilą mówiłeś że chcesz "załatwiać sprawy na szczeblu lokalnym bez zgody proboszcza" a teraz nagle chodzi o to że polityczna decyzja jak nadanie kadr w szkole jest w obszarze zainteresowania proboszcza (interesować się nie wolno?). Potem mówisz że Kościół po prostu omija biurokracje i to Cię boli...
Na koniec, bo przecież nie byłbyś sobą, imputujesz mi formulkowe argumenty elektoratu PiS wobec PO.
Nie wiem czy wam zazdrościć czy współczuć: chciałbym mieć tylko takie problemy jak "dyktatura" kleru, ale nie chciałbym mieć waszej chorej zapalczywości w tej sprawie xD
- Drone
Już pisałem, że mam takiego kolegę, a raczej miałem, który przeszedł woltę identyczną do kol. Bloodculta. Teraz dyskutując z Bloodcultem mam wrażenie deja vu: te same chwyty, te same argumenty, ten sam ton, jak spod sztancy. To jest zjawisko znane m.in. jako ukąszenie heglowskie, tyle że teraz kąsający wąż ma barwy katolicko-narodowe.
- Bloodcult