ONKOLOGIA - Zbiór rakotwórczy II

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

Re: ONKOLOGIA - Zbiór rakotwórczy II

05-06-2020, 23:02

Hatefire pisze:
05-06-2020, 22:41
No nie wiem. "100 lat za murzynami", "Murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść" itp. Czy niemieckie określenie na niewyobrażalny bałagan tłumaczone jako "polskie gospodarstwo" w oryginale "Polnische Wirtschaft", też uważasz za neutralne w takim razie?
Porównujesz słowo z konkretnymi związkami? czy skoro "polskie gospodarstwo" nie jest neutralne to znaczy, że samo "polskie" też nie jest?
Sprawa "murzyna" to wynik naiwnego i błędnego stosowania kalki językowej z "nigger" na "murzyn" zamiast na "czarnuch".
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Hatefire

05-06-2020, 23:10

Ja w ogóle nie rozumiem tej sprawy w pewnym sensie. W gazetach często się pisze czarnoskóry lekkoatleta. Nie pisze się białoskóry lekkoatleta. W kolarstwie bym zrozumiał, bo czarnoskóry to rodzynek, ciekawostka, natomiast w lekkoatletyce, to jest ich chyba więcej niż białych. Tu nawet nie chodzi o poprawność polityczną tylko zwyczajną uprzejmość. Jak niektórym czarnoskórym w Polsce to przeszkadza, to ok nie będę używał. Tak samo życzyłbym sobie żeby znikło nienieckie określenie "Polnische Wirtschaft" czy skandynawskie "polsk riksdag".
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-06-2020, 23:26

Dyskutowalem kiedys na ten temat z lewacka uczennica, ale nie przekonala mnie. Miedzy innymi dlatego, ze chcialaby sie pozbyc tego slowa, ale nie ma zadnego w zamian, bo czarnoskory tez jest wg niej niedobre. Paranoja
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-06-2020, 23:33

Czarnoskóry jest ok bo opisuje stan faktyczny, bez kulturowej otoczki. Wytłumacz mi natomiast dlaczego prasa sportowa namiętnie używa frazy czarnoskóry sportowiec, mimo, że w przypadku białych nie nie zwraca uwagę na ich kolor skóry.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pacjent

05-06-2020, 23:39

Hatefire pisze:
05-06-2020, 22:41
No nie wiem. "100 lat za murzynami", "Murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść" itp. Czy niemieckie określenie na niewyobrażalny bałagan tłumaczone jako "polskie gospodarstwo" w oryginale "Polnische Wirtschaft", też uważasz za neutralne w takim razie?
Oczywiście. Powiedzenie "Mądry Polak po szkodzie", wcale nie powoduje, że "Polak" staje się terminem pejoratywnym.
Hatefire pisze:
Czarnoskóry jest ok bo opisuje stan faktyczny, bez kulturowej otoczki. Wytłumacz mi natomiast dlaczego prasa sportowa namiętnie używa frazy czarnoskóry sportowiec, mimo, że w przypadku białych nie nie zwraca uwagę na ich kolor skóry.
Bo boją się powiedzieć "Murzyn", a innego terminu nie mają.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-06-2020, 23:45

Pacjent pisze:
05-06-2020, 23:39
Bo boją się powiedzieć "Murzyn", a innego terminu nie mają.
Ja zwykle nie zrozumiałeś meritum. W przypadku białego zawodnika nikt się o tym nie zająknie, tymczasem w przypadku czarnoskórego z niewiadomych powodów jest to przytaczane.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

Hatefire pisze:
Ja w ogóle nie rozumiem tej sprawy w pewnym sensie. W gazetach często się pisze czarnoskóry lekkoatleta. Nie pisze się białoskóry lekkoatleta. W kolarstwie bym zrozumiał, bo czarnoskóry to rodzynek, ciekawostka, natomiast w lekkoatletyce, to jest ich chyba więcej niż białych. Tu nawet nie chodzi o poprawność polityczną tylko zwyczajną uprzejmość. Jak niektórym czarnoskórym w Polsce to przeszkadza, to ok nie będę używał. Tak samo życzyłbym sobie żeby znikło nienieckie określenie "Polnische Wirtschaft" czy skandynawskie "polsk riksdag".
Bądź w takim razie konsekwentny. Jeśli zmieniamy "murzyna" na "czarnoskórego" to na co w takim razie mamy zmienić "polskie"?
Hatefire pisze:
Tak, jak Karkasonne Ci napisał na lewicy są też ludzie, którzy uważają, że nie ma różnic między rasami, więc "czarnoskóry" nie rozwiązuje "problemu" ;-)
Guilty of being right
Nasum

05-06-2020, 23:49

uglak pisze:

Bądź w takim razie konsekwentny. Jeśli zmieniamy "murzyna" na "czarnoskórego" to na co w takim razie mamy zmienić "polskie"?

Może na nadwiślańskie?" Brzmi bardziej enigmatycznie.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-06-2020, 23:51

Dlaczego tak upieracie się przy tym murzynie? Bronicie tego jak ojczyzny z niewiadomych przyczyn.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

05-06-2020, 23:57

Hatefire pisze:
Ale zwraca uwage na kolor skory wg niej a to tez niedobrze. Prasy sportowej nie czytam ale oczywiste wyjasnienie jest takie ze zwracamy uwage na czynnik wyrozniajacy a ze murzynow w Polsce jest malo to dlatego jest to dla Polakow charakterystyczne, zwlaszcza jesli nie robia statsow na ten temat odnosnie skladu rasowego lekkoatletyki.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

06-06-2020, 00:00

Hatefire pisze:
Dlaczego tak upieracie się przy tym murzynie? Bronicie tego jak ojczyzny z niewiadomych przyczyn.
Bo to takie bycie swietszym od papieza, bo wcale nie kazdy sie o to burzy, po drugie nie widze sensu, po trzecie nie widze powodu dla ktorego czarnoskory jest lepszym slowem, po czwarte nie lubie jak ktos mnie do czegokolwiek zmusza.

Edit po piate nie lubie takiego gmyrania przy jezyku, predzej czy pozniej to sie konczy prawnymi zakazami, a o jezykach cos tam jednak wiem i jak ksztaltuja rzeczywistosc. Po szoste first world problem, biorac pod uwage ilu ich u nas jest.
Ostatnio zmieniony 06-06-2020, 00:11 przez ŚWIAT BEZ KOŃCA, łącznie zmieniany 1 raz.
Nasum

06-06-2020, 00:05

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Hatefire pisze:
Bo to takie bycie swietszym od papieza, bo wcale nie kazdy sie o to burzy, po drugie nie widze sensu, po trzecie nie widze powodu dla ktorego czarnoskory jest lepszym slowem, po czwarte nie lubie jak ktos mnie do czegokolwiek zmusza.

Edit po piate nie lubie takiego gmyrania przy jezyku, predzej czy pozniej to sie konczy prawnymi zakazami, a o jezykach cos tam jednak wiem i jak ksztaltuja rzeczywistosc.
Ja zostałem nazwany rasistą bo powiedziałem murzyn a nie afroamerykanin.... dla mnie słowo murzyn jest neutralne.
Awatar użytkownika
immortal69
postuje jak opętany!

06-06-2020, 00:16

uglak pisze:
02-06-2020, 21:38
Jak szybko nie wprowadzą wojska to będzie sporo ofiar. Masa ciekawych filmów z działań tej hołoty jest już do oglądnięcia w sieci. Kilka świeżych kompilacji dla zainteresowanych:
https://www.crazyshit.com/cnt/medias/73 ... een-insane
https://www.crazyshit.com/cnt/medias/73 ... t-seen-yet
https://www.crazyshit.com/cnt/medias/73 ... en-offline
https://www.crazyshit.com/cnt/medias/73 ... -destroyed
Ja pierdolę. Jebane małpy.
I nie piszę pod wzlędem rasy tylko mentalności :shock:
Obrazek
Awatar użytkownika
trup

06-06-2020, 00:43

Nasum pisze:
06-06-2020, 00:05
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Hatefire pisze:

Edit po piate nie lubie takiego gmyrania przy jezyku, predzej czy pozniej to sie konczy prawnymi zakazami, a o jezykach cos tam jednak wiem i jak ksztaltuja rzeczywistosc.
Ja zostałem nazwany rasistą bo powiedziałem murzyn a nie afroamerykanin.... dla mnie słowo murzyn jest neutralne.

A mieszkaniec Afryki? Afroafrykanin?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
uglak

06-06-2020, 00:56

uglak pisze:
Hatefire pisze:
Hatefire, nie wstydź się i zaproponuj jakiś zamiennik, który nie jest używany w źle kojarzącym Ci się związku frazeologicznym :wink:
Nasum pisze:
05-06-2020, 23:49
Może na nadwiślańskie?" Brzmi bardziej enigmatycznie.
Mało precyzyjne, a co jeśli ktoś jest, używając niemieckiego nazewnictwa, z Warthelandu?
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Drone

06-06-2020, 01:30

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
05-06-2020, 23:57
Hatefire pisze:
Ale zwraca uwage na kolor skory wg niej a to tez niedobrze. Prasy sportowej nie czytam ale oczywiste wyjasnienie jest takie ze zwracamy uwage na czynnik wyrozniajacy a ze murzynow w Polsce jest malo to dlatego jest to dla Polakow charakterystyczne, zwlaszcza jesli nie robia statsow na ten temat odnosnie skladu rasowego lekkoatletyki.
To o to chodzi. W krajach afrykańskich wyróżnikiem jest biały kolor skóry przy takich okazjach. Problemem nie jest wyróżnik, tylko związane z nim generalizacje i powzięte z góry uprzedzenia. Te z kolei nie znikną przez eliminację słowa z języka - to nic innego jak zabieg freudowskiego wyparcia w skali społecznej. Wszystko jest kwestią wyczucia i wrażliwości, a tych nie ma bez rozsądnej edukacji.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
535

06-06-2020, 07:18

Bambus to bambus. Mi nie przeszkadza jak nazywają mieszkańców bolandy , czyli poniekąd mnie poza granicami bolandii, bo czyż nie jest racją mówienie o burdelu w kontekście akurat naszego pierdolnika? Zupełnie inną sprawą jest faktyczna mentalność poszczególnych osobników. Idąc tym tropem, gdy jestem niezadowolony to najpierw podpalam samochód sąsiada, potem wrzucam osiedlową ławeczkę przez szybę do radiowozu, a następnie udaję się do pobliskiej biedry splądrować stoisko z harnasiami... No nie wiem, nie wiem. Faktem jest, że kraje które na potęgę kolonizowały i wykorzystywały niewolniczą pracę innych, stoją obecnie w bardzo kłopotliwym rozkroku. Wyprowadzenie wojska i napierdalanie z ostrej, czego ma prawo domagać się każdy płacący podatki obywatel , nie jest wcale takie oczywiste.
Awatar użytkownika
Hatefire

06-06-2020, 07:20

To naprawdę nie jest kwestia politycznej poprawności tylko zwykłej uprzejmości. Skoro słowo murzyn ma sporo złych konotacji w języku polskim to go nie używam. Podobnie do nie znanych mi wcześniej osób nie przechodzę na "ty" tylko zaczynam od Pan/Pani.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

06-06-2020, 07:28

Afropolak
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

06-06-2020, 07:42

Drone pisze:
06-06-2020, 01:30

To o to chodzi. W krajach afrykańskich wyróżnikiem jest biały kolor skóry przy takich okazjach.
Przy czym biały może oznaczać różne rzeczy. Czytałem reportaż nie z Afryki co prawda, a z Dominikany, którego autor próbował w pewnym momencie ogarnąć ichnią kategoryzację kolorów skóry. Wyszło mu, że choć stopni jasności/ciemności mają bodaj kilkanaście, to rdzeniem jest system, w którym biali w sensie Europejczycy mają swoje osobne, wyróżniające określenie, mulaci w naszym rozumieniu są tam "biali", zaś czarnoskórzy to "mulaci".

"A murzyni?" - zapytał był skołowany autor.
"Murzyni są na Haiti,"
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
ODPOWIEDZ