Wybory 2020 - II tura

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ

Na kogo oddasz głos?

Czas głosowania minął 12-07-2020, 21:31

Andrzej Duda
40
19%
Rafał Trzaskowski
121
57%
Nie wezmę udziału / oddam głos nieważny
52
24%

Liczba głosów: 213
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Wybory 2020 - II tura

09-07-2020, 12:08

nicram pisze:
09-07-2020, 11:36
Braki w życiorysie Dupy:
Wyborcza pisze: Nieznany epizod z życia prezydenta. Jak Andrzej Duda oblał egzamin na adwokata

Tego nie znajdziecie w oficjalnym biogramie. W 2003 r. Okręgowa Rada Adwokacka w Krakowie uznała, że Andrzej Duda nie nadaje się na aplikanta, bo m.in. fatalnie zdał egzamin. Obecny prezydent przekonywał, że ta decyzja jest niekonstytucyjna. I pomylił przepisy.

„Wyborcza” dotarła do uchwały Prezydium Naczelnej Rady Adwokackiej z 14 września 2004 r. w sprawie Andrzeja Dudy, 32-letniego wtedy magistra prawa, który chciał zostać adwokatem.
Braki w życiorysie Dudy

„Urodziłem się 16 maja 1972 roku w Krakowie. W 1984 roku wstąpiłem do 5. Krakowskiej Drużyny Harcerskiej „Piorun” im. Legionistów 1914 r. i po kilku latach zostałem jej drużynowym. Harcerską przygodę zakończyłem w 1990 r. W latach 1987-91 byłem uczniem klasy humanistycznej w II Liceum Ogólnokształcącym im. Króla Jana III Sobieskiego w Krakowie” – to początek oficjalnego życiorysu, który Andrzej Duda sam napisał, kiedy w 2015 r. został prezydentem (cytat z oficjalnej strony internetowej głowy państwa).

W tym biogramie nie ma informacji niewygodnych dla Dudy i jego środowiska politycznego. Takich jak choćby ta, że w maju 2000 r. wstąpił do Unii Wolności, został wiceprzewodniczącym koła Podgórze Zachód i bezskutecznie ubiegał się o mandat na zjazd regionalny.

Nie ma również informacji o bolesnej porażce, jaką była próba dostania się na aplikację adwokacką. To w ogóle nieznany fragment jego życiorysu.
Dudzie daleko od minimum

W lutym 1997 r. Duda na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego obronił pracę magisterską „Wywłaszczenie nieruchomości pod budowę autostrad płatnych”, po czym został pracownikiem naukowo-dydaktycznym Katedry Postępowania Administracyjnego UJ.

Z oficjalnych dokumentów, do których dotarliśmy, wynika, że uchwałą z 19 grudnia 2003 r. rada adwokacka odmówiła wpisania go na listę aplikantów adwokackich, „albowiem p. Duda nie uzyskał wymaganego minimum punktów na etapie testu pisemnego” (zdobył tylko 67 pkt, podczas gdy minimum wynosiło 85 pkt).

– To bardzo mierny wynik świadczący niestety o niskiej wiedzy ówczesnego magistra Andrzeja Dudy – mówi doświadczony szczeciński adwokat Włodzimierz Łyczywek, dziekan szczecińskiej adwokatury, w przeszłości członek Naczelnej Rady Adwokackiej, od pół wieku w zawodzie.

Duda, który nie pogodził się z porażką, odwołał się od tej decyzji. – Co ciekawe, nie twierdził np., że komisja popełniła błąd, oceniając jego pracę, ale zastosował coś, co dziennikarze zwykli nazywać sztuczką formalną – opowiada krakowski adwokat.

2 kwietnia 2004 r. Andrzej Duda wystąpił o wznowienie postępowania w sprawie wpisu na listę aplikantów adwokackich, powołując się na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 18 lutego 2004 r. Ten wyrok zapadł już po niezdanym przez niego egzaminie i stwierdzał niezgodność z konstytucją m.in. art. 58 pkt 12 ustawy Prawo o adwokaturze.

ak Duda przepisy pomylił

28 maja 2004 r. Okręgowa Rada Adwokacka w Krakowie odmówiła wznowienia postępowania, wskazując, że konkurs został przeprowadzony zgodnie z ówcześnie obowiązującymi przepisami.

ORA przypomniała też Dudzie, że „Trybunał wypowiedział się w uzasadnieniu wyroku o zachowaniu skuteczności przeprowadzonych dotychczas postępowań konkursowych”.

Tę uchwałę Duda zaskarżył do Naczelnej Rady Adwokackiej. Także Prezydium NRA zwróciło uwagę, że według TK „przeprowadzone przed ogłoszeniem wyroku konkursy na aplikacje adwokacką i radcowską zachowują swą skuteczność”. Wytknęło także przyszłemu prezydentowi, że „decyzje w sprawie przyjęć na aplikacje (...) podejmowane były na podstawie innych przepisów niż przepisy objęte orzeczeniem TK o niezgodności z konstytucją”. – Oznacza to tyle, że samo odwołanie Andrzeja Dudy do naczelnej rady było bublem, bo świadomie lub nieświadomie mylił przepisy – mówią prawnicy, którzy widzieli decyzję NRA w sprawie Dudy.
Duda w 2006 r.: Mam wyrobione zdanie o adwokaturze

W prezydium Naczelnej Rady Adwokackiej zajmującej się w 2004 r. sprawą obecnej głowy państwa były takie sławy jak prof. Wojciech Hermeliński (sędzia Trybunału Konstytucyjnego, a w latach 2014-19 przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej), Stanisław Rymar (m.in. prezes Naczelnej Rady Adwokackiej, wiceprzewodniczący Trybunału Stanu i sędzia Trybunału Konstytucyjnego) czy 82-letni dziś Andrzej Siemiński, który był wtedy sekretarzem NRA i podpisał się pod uchwałą „w sprawie Dudy”.

– Takie decyzje podejmowało się na posiedzeniu na podstawie akt, więc początkowo go nie zapamiętałem – wspomina dzisiaj Siemiński. – Jakoś w 2006 r., za pierwszych rządów PiS, jako przedstawiciel adwokatury brałem udział w rozmowie, w której uczestniczył Andrzej Duda, wtedy podsekretarz stanu w resorcie Zbigniewa Ziobry. On się wyraził w czasie tej rozmowy, że „ma wyrobione zdanie na temat adwokatury”. Sprawdziłem w Krakowie, że to właśnie ten sam Duda, co tak nieudolnie próbował zostać aplikantem adwokackim. Potem obserwowałem, jak odcina się od niego jego własne środowisko naukowe z Uniwersytetu Jagiellońskiego [chodziło o łamanie konstytucji po 2015 r.].

Andrzej Duda po wyborach parlamentarnych w 2005 r. został ekspertem od legislacji klubu parlamentarnego Prawo i Sprawiedliwość. 1 sierpnia 2006 r. premier Jarosław Kaczyński powołał go na stanowisko wiceministra sprawiedliwości. Tak zaczęła się jego kariera polityczna.
troszkę szkoda, że te wątki internetowe się nie rozwinęły. córko-siostra, znajomość z posłanką z bydgoszczy, czy korespondencje z "r.leśnym". spotkałem się z teorią, że na trzaskowskiego są też haki obyczajowe, które niby jaki przy kampanii warszawskiej zablokował bo nie chciał nimi grać. potwierdzałyby te wyskoki jednego posła peło na tłitach i darcie paszczy przez prezydęta na wiecach, że teraz będą atakować jego rodzinę. no niestety. takie kapiszony jak powyżej tylko latają. ale to chyba efekt tego, że polska polityka jeszcze nie jest gotowa. choć takiego niesiołowskiego akurat zczyścili na bazie obyczajówki.
Poro
Awatar użytkownika
trup

09-07-2020, 12:22

Dlatego Ążej tak się mści na "sędziach komunistach"
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

09-07-2020, 12:27

Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
ursus
w mackach Zła

09-07-2020, 12:37

co ten kurwa zajebany czosnek da za zmianę ludziom?powrót peło i PIENIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE oraz anty pis!!!!!
Awatar użytkownika
Triceratops

09-07-2020, 12:43

Ale to bedzie takie fajne „ nie ma hajsu”
woodpecker from space
Awatar użytkownika
trup

09-07-2020, 12:43

Ążeeeeejjjduuuudaaa!

EKSPERT INTELIGENT

DOWCIPNY

CIĄGLE SIE UCZY
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

09-07-2020, 12:44

ursus pisze:
09-07-2020, 12:37
co ten kurwa zajebany czosnek da za zmianę ludziom?powrót peło i PIENIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE oraz anty pis!!!!!
Pierdolololo...

Awatar użytkownika
bartwa

09-07-2020, 12:46

Prezydent Polaków, wszystko pasuje. Gdyby to był jakiś Skandynaw to faktycznie byłoby dziwne.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Triceratops

09-07-2020, 13:39

xD
woodpecker from space
Pacjent

09-07-2020, 13:58

Triceratops pisze:
09-07-2020, 13:39
xD
Za ostro, za chamsko i niestety wpisuje się w poziom debaty między głównymi kandydatami.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
uglak

09-07-2020, 14:11

Ascetic pisze:

troszkę szkoda, że te wątki internetowe się nie rozwinęły. córko-siostra, znajomość z posłanką z bydgoszczy, czy korespondencje z "r.leśnym". spotkałem się z teorią, że na trzaskowskiego są też haki obyczajowe, które niby jaki przy kampanii warszawskiej zablokował bo nie chciał nimi grać. potwierdzałyby te wyskoki jednego posła peło na tłitach i darcie paszczy przez prezydęta na wiecach, że teraz będą atakować jego rodzinę. no niestety. takie kapiszony jak powyżej tylko latają. ale to chyba efekt tego, że polska polityka jeszcze nie jest gotowa. choć takiego niesiołowskiego akurat zczyścili na bazie obyczajówki.
Możesz mieć rację, bo nawet niedawno było sondowanie w tym kierunku przy okazji walenia w Trzaskowskiego za wycieczkę do Brazylii za 60 tysięcy, ale chyba wątek urzędniczki nie chwycił, bo nie wiedziałem, żeby ciągnęli sprawę znajomości dalej.

W sumie na południu romanse raczej utwierdzają wyborców w tym, że polityk jest silny i władczy, więc u nas może lepiej nie ryzykować, że mamy w sobie więcej z południowca niż cywilizowanego człowieka.

Obrazek
Joanna Popielawska
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Ascetic

09-07-2020, 15:09

uglak pisze:
09-07-2020, 14:11
Ascetic pisze:

Możesz mieć rację, bo nawet niedawno było sondowanie w tym kierunku przy okazji walenia w Trzaskowskiego za wycieczkę do Brazylii za 60 tysięcy, ale chyba wątek urzędniczki nie chwycił, bo nie wiedziałem, żeby ciągnęli sprawę znajomości dalej.

W sumie na południu romanse raczej utwierdzają wyborców w tym, że polityk jest silny i władczy, więc u nas może lepiej nie ryzykować, że mamy w sobie więcej z południowca niż cywilizowanego człowieka.

Obrazek
Joanna Popielawska
zamieść jeszcze zdjęcie tej z bydgoszczy dla równowagi ;-) bo ta pani joanna to zupełnie niczego sobie. no i ja sie w swojej wypowiedzi skoncentrowałem, na grzeszkach naszego obrońcy jednego słusznego modelu rodziny. bo takie rzeczy latają po internetach. z tą posłanką.

ale tak. nie wiadomo jakby się opinia publiczna zachowała jakby taki news poszedł. do traszkowskiego to pasuje. a do dudy? no nie wiem, nie wiem. a do tego jego pierdolololo, że katopatolskiego chyba zupełnie by to nie pasowało
Poro
Awatar użytkownika
Ascetic

09-07-2020, 15:12

cejrowski grzebie w kiblu? nic nowego.
Poro
Awatar użytkownika
uglak

09-07-2020, 15:16

Ascetic pisze:

zamieść jeszcze zdjęcie tej z bydgoszczy dla równowagi ;-) bo ta pani joanna to zupełnie niczego sobie. no i ja sie w swojej wypowiedzi skoncentrowałem, na grzeszkach naszego obrońcy jednego słusznego modelu rodziny. bo takie rzeczy latają po internetach. z tą posłanką.

ale tak. nie wiadomo jakby się opinia publiczna zachowała jakby taki news poszedł. do traszkowskiego to pasuje. a do dudy? no nie wiem, nie wiem. a do tego jego pierdolololo, że katopatolskiego chyba zupełnie by to nie pasowało
Pęk? Już leżą gdzieś na forume. IMHO Trzaskowski ma lepszy gust ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Ascetic

09-07-2020, 15:22

uglak pisze:
09-07-2020, 15:16
Ascetic pisze:

Pęk? Już leżą gdzieś na forume. IMHO Trzaskowski ma lepszy gust ;-)
widzę, że nie na czasie jesteś ;-) nie nie chodzi o pana pęka. a pękowi to chyba rzeczywiście podstawili kobitkę.
Poro
Awatar użytkownika
uglak

09-07-2020, 15:27

Panią Pęk* ale faktycznie to ta od Pięty, a z Dudą chyba tylko na jakieś zdjęcia się załapała. Pamiętam jeszcze, że Stonoga puszczał mocno fantastyczne newsy, ale albo coś mi wypadło z głowy albo pominąłem tą o której piszesz. Tym bardziej dawaj foto skoro mamy oceniać gust kandydatów!
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Ascetic

09-07-2020, 15:32

uglak pisze:
09-07-2020, 15:27
Panią Pęk* ale faktycznie to ta od Pięty, a z Dudą chyba tylko na jakieś zdjęcia się załapała. Pamiętam jeszcze, że Stonoga puszczał mocno fantastyczne newsy, ale albo coś mi wypadło z głowy albo pominąłem tą o której piszesz. Tym bardziej dawaj foto skoro mamy oceniać gust kandydatów!
a dobra. klapię teraz. przez chwilę sam się już pogubiłem kto kogo i w co ....

nie. nie będę zamieszczał. są tu policjanci, agenci, nawet jeden goguś co się podszywa pod urzędnika skarbowego. swoją drogą niełądnie tak się podszywać pod urzędników.
Poro
Awatar użytkownika
uglak

09-07-2020, 15:35

Spoko, jak wygra Duda to napiszesz do Sybira, żeby wymoderował jeden post - wiemy jak to się skończy ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Ascetic

09-07-2020, 15:36

ps. moim zdaniem na dżemowa ładniejsza od dżemowej
Poro
Awatar użytkownika
Hatefire

09-07-2020, 15:43

Co tu się odpierdala, pudelek.pl. Pytlujecie jak stare omy ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ