Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: Księża

21-07-2020, 12:35

Trudno jednak nie walczyć, jeżeli wchodzą na głowę. Po prostu trzeba dawać im zdecydowany odpór, nawet wystarczy, jeżeli przestaną być traktowani jako byty wyższe, świętych mężów, przed którymi trzeba schylać głowy, otwierać drzwi i rozwijać czerwone dywany.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

21-07-2020, 12:42

Tu nie o to chodzi zeby sie schylac i czapkowac ale o cos innego. Byl taki wspanialy serial/film Hallmarku pt Merlin z genialna obsada. Mysle, ze kazdy to ogladal, bo warto. I tam na koniec jest scena z krolowa Mab, ktora daje duzo do myslenia. Wlasnie o to mi chodzi.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone

21-07-2020, 12:49

Nie wiem zupełnie, o co kaman, nie znam tego filmu. Możesz napisać wprost?
Awatar użytkownika
Triceratops

21-07-2020, 12:53

Nie chce spojlerowac, bo film to jedno z najwspanialszych widowisk fantasy, ale Krolowa Mab przegrala dopiero jak sie wszyscy od niej odwrocili i zapomnieli, odeszli obojetnie. Walka z nia dawala jej sile.

Swoja droga nie znac tego filmu to dla mnie dziwne, Sam Neill, Isabella Rossellini, Rutger Hauer, Helena Bonham-Carter, Martin Short.....genialna obsada
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone

21-07-2020, 13:11

Nie interesuję się filmami, nie oglądam ich, dlatego nie wiem.
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-07-2020, 13:16

To ten film gdzie Helena Bonham-Carter dostaje baty ?
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Drone

21-07-2020, 13:21

Pierwszy raz słyszę, że jest taka aktorka. Tak wielka jest moja ignorancja filmowa :)
Awatar użytkownika
Bloodcult

21-07-2020, 13:27

Nie tylko filmowa...

Awatar użytkownika
Drone

21-07-2020, 13:36

Już, już, nie pozwalaj sobie na za dużo.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-07-2020, 13:43

Bloodcult pisze:
21-07-2020, 13:27
Nie tylko filmowa...
xD
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire

28-07-2020, 10:27

wroclaw.wyborcza.pl pisze: W jednej z komisji pod Wrocławiem PiS co wybory zbiera niemal wszystkie głosy, teraz dostał 100 proc. - Karty do głosowania wypełniały nam zakonnnice - mówią głosujące tam kobiety z Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Pasterek.

W prowadzonym przez Siostry Pasterki Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Świętej Katarzynie mieszka na stałe kilkadziesiąt kobiet o różnym stopniu niepełnosprawności intelektualnej. Są panie bardziej i mniej świadome, niektóre pomimo dojrzałego wieku – niepiśmienne.

Dla mieszkanek i personelu ośrodka złożonego z sióstr chcących uczestniczyć w wyborach tworzony jest zwykle specjalny obwód na terenie zakładu. Od 2010 roku wygrywają tam wyłącznie kandydaci Prawa i Sprawiedliwości. W wyborach prezydenckich w 2010 roku Jarosław Kaczyński dostał tam 98 proc. głosów. Pięć lat później Andrzej Duda w pierwszej turze zgarnął 98 proc. W drugiej już komplet.

Nie inaczej było w tym roku. Z tą różnicą, że z powodu pandemii obwodowa komisja zlokalizowana została nie w zakładzie, ale w pobliskim przedszkolu.

W pierwszej turze wyborów oddano w niej 70 głosów. 63 z nich trafiły do urny jako głosy korespondencyjne. Na żadnego spośród 10 konkurentów Andrzeja Dudy nie oddano ani jednego głosu. W drugiej turze do urny wpadło 75 głosów (63 w kopertach). Wszystkie zgarnął urzędujący prezydent.

To ewenement nie tylko w skali gminy Siechnice, w skład której wchodzi Święta Katarzyna, gdzie stosunkiem głosów 62 do 38 wygrał Rafał Trzaskowski. To też ewenement w samej wsi: w dwóch pozostałych obwodowych komisjach wyborczych Świętej Katarzyny wygrał kandydat opozycji.

Jak do tego doszło?

Dotarliśmy do rozmów z kilkoma pacjentkami zakładu. Nagrania wykonała po drugiej turze głosowania jedna z opiekunek. Nie publikujemy danych osobowych chorych kobiet. Ale jesteśmy w ich posiadaniu.

Rozmowa 1: Skreślała siostra

Rozmówca – To jak, byłaś na tych wyborach?

Pacjentka 1 – Głosowałam w pokoju, w świetlicy nie byliśmy. Przyszła do mnie siostra Bernadetta.

– A kto skreślił krzyżyk?

– Siostra Bernadetta.

– A ty tylko się podpisałaś?

– Tak.

– I na kogo zagłosowałaś?

– Na Andrzeja Dudę.

– A ten drugi, jak się nazywał?

– Nie pamiętam.

– Siostra pytała ciebie, kogo ma skreślić, czy nie pytała?

– Nie pytała.

– Nie pytała, tylko skreśliła?

– Andrzej Duda jest prezydentem.

– A kto jeszcze u was głosował na piętrze?

– Nie pamiętam.

– A pani [tu imię kolejnej osoby] głosowała?

– Ja nie wiem.

A pani [tu inne imię], pani [nazwisko] i pani [imię] – były u was siostry z kartą?

– Tak.

– I też to siostra skreślała?

– Też.

Rozmowa 2: Głosowałam na Kaczyńskiego

Rozmówca – Ty byłaś na wyborach?

Pacjentka 2 – Ja nie byłam, nigdy.

– Głosowałaś?

– Ja tam nie byłam na głosowaniu.

– Ale wybierałaś prezydenta?

– No tak.

– Jak?

– Nie wiem.

– Jak nie wiesz? Była siostra z kartką?

– Siostra Bernadetta była tylko z kartką.

– Gdzie? W pokoju?

– W pokoju.

– A krzyżyk kto postawił?

– Siostra.

– A ty?

– Ja nie.

– A podpisywałaś się?

– Podpisywałam się.

Pacjentka jest kobietą z poważnymi zaburzeniami. Nie ma nawet świadomości, kto startuje w wyborach. Jak przekonuje, głos w wyborach oddała na Jarosława Kaczyńskiego.

Rozmówca – A [siostra zakonna] pytała się, na kogo chcesz głosować?

Pacjentka 2 – No.

– I co powiedziałaś, że na kogo chcesz głosować?

– Aaa, na tego pana.

– Na pana Kaczyńskiego? To na pana Kaczyńskiego głosowałaś?

– No.

– A kto tam jeszcze był? Na kogo można było jeszcze głosować?

– A tego to ja nie wiem.

– Nie wiesz, kto startował? O takim panu Trzaskowskim słyszałaś? A o Andrzeju Dudzie?

– Nie.

– Kto jest teraz prezydentem?

– A tego to ja nie wiem.

– Ale wybierałaś kogo? Kaczyńskiego?

– No.

– A kto skreślał, ty czy siostra?

– Siostra.

Rozmowa 3: Ja tylko przycisnęłam palec

W kolejnej rozmowie udział biorą dwie kolejne pacjentki. Jedna z nich jest niepiśmienna.

– Ja tylko palec przycisnęłam, bo nie umiem pisać – mówi przepytującemu ją rozmówcy.

– A krzyżyk, kto napisał?

– Siostra. Bo ja nie umiem tego robić.

– Która siostra?

– Ta, co poszła na urlop.

– Bernadetta?

– Tak. Bo ja nie umiem swojego nazwiska pisać.

– Czyli siostra ci pomogła?

– Tak.

– A głosowanie było w świetlicy?

– Nie, siostra przyniosła takie kartki i potem to wysyłała.
Siostra kierowniczka: Nie było żądnych nieprawidłowości

Siostra Emilia, kierująca Zakładem Opiekuńczo-Leczniczym w Świętej Katarzynie, w korespondencji z „Wyborczą” potwierdza, że za zbieranie głosów w ośrodku odpowiedzialna była siostra Bernadetta: – Od 17 lipca przebywa na urlopie, nie może więc odpowiedzieć na pańskie insynuacje i oskarżenia – pisze w mailu.

Jak twierdzi, wszystkie pacjentki zostały wcześniej poinformowane o tym, kto startuje w wyborach, jaki reprezentuje komitet i czyim cieszy się poparciem.

– W głosowaniu brały udział wyłącznie pensjonariuszki świadome. Jeśli pensjonariuszka była w stanie złożyć podpis, to była również w stanie postawić krzyżyk przy wybranym kandydacie. Pensjonariuszki ubezwłasnowolnione i nieświadome nie brały udziału w wyborach - zapewnia siostra Emilia.

Gdy pytam ją, czy w kierowanej przez nią jednostce dochodziło do sytuacji, jak te, o których na nagraniach mówią kobiety, wybucha: – Pytanie sugeruje odpowiedź, to tak, jakbym spytała pana redaktora, kiedy przestał okradać pasażerów autobusów! Nigdy nie było żadnych nieprawidłowości – odpowiada.

Zaprzecza też, by w zakładzie lub w Zgromadzeniu Sióstr Pasterek zapadały jakiekolwiek ustalenia, na kogo podopieczni sióstr mają oddawać głosy.

Czy instruowała siostrę Bernadettę?

– Nie.

Czy instruowała swoich podopiecznych?

– Nie.

Odpowiedzi na podobne pytania przesłane do przełożonej generalnej Zgromadzenia Sióstr Pasterek od Opatrzności Bożej siostry Gracjany Zborały nie otrzymaliśmy.
W 2019 r. też instruowano, jak głosować?

O nieprawidłowościach w prowadzonym przez siostry w zakładzie słychać od dawna.

– Po ostatnich wyborach parlamentarnych zgłosiła się do nas jedna z pracujących tam opiekunek. Była wzburzona, bo podczas głosowania siostry pobierały karty do głosowania, a następnie instruowały, na kogo oddać głos – opowiada „Wyborczej” Elżbieta Białach, dolnośląska koordynatorka Obserwatorium Wyborczego, obywatelskiej organizacji czuwającej na zgodnością procesu wyborczego z podstawowymi zasadami demokracji.

Jak twierdzi Białach, Obserwatorium zastanawiało się nad wysłaniem do Świętej Katarzyny swoich obserwatorów. Zrezygnowano z tego jednak po informacji, że znajdą się w niej mężowie zaufania strony opozycyjnej.

Anna Leszczyńska, koordynator ds. działań wyborczych dolnośląskiej Platformy Obywatelskiej: – W tej konkretnej komisji naszych mężów zaufania w ostatnich wyborach nie było.

Dotarliśmy do kobiety, która po wyborach parlamentarnych w ub. roku kontaktowała się z Obserwatorium Wyborczym. Potwierdziła słowa Białach, prosząc jednak o niepodawanie swojego nazwiska (jest ono znane redakcji, a kobieta gotowa jest zeznawać przed sądem):

– Wybory to dla podopiecznych ośrodka wielkie wydarzenie, które później rozemocjonowane panie długo komentują. W 2019 r. słyszałam od nich, że do świetlicy, w której zorganizowana była komisja wyborcza, niektóre z nich przywożone były nawet na szpitalnych łóżkach. A siostry nie tylko pobierały ich karty, instruowały, na kogo głosować, ale w niektórych przypadkach również same stawiały krzyżyki przy nazwiskach kandydatów.

W wyborach, o których opowiada nasza rozmówczyni, w komisji zorganizowanej w prowadzonym przez siostry ośrodku na 79 oddanych głosów 78 oddano na kandydatów z listy Prawa i Sprawiedliwości. Najwięcej, bo 37, otrzymał wówczas urzędujący wojewoda dolnośląski Paweł Hreniak. Cztery lata wcześniej, w roku 2015, w ZOL w Świętej Katarzynie kandydaci PiS mieli 94-procentowe poparcie.
To sprawa dla prokuratury

O ewentualne nieprawidłowości w pracy komisji w Świętej Katarzynie zapytaliśmy Tomasza Szczepańskiego, przewodniczącego delegatury Krajowego Biura Wyborczego. Zaprzeczył, by do KBW docierały jakiekolwiek skargi na jej pracę: – Nie mieliśmy takich zgłoszeń ani od członków komisji, ani żadnych innych osób mogących mieć wiedzę w tym temacie. Jeśli jednak ktoś ma dowody na ingerencję w treść kart wyborczych, sprawę powinna wyjaśnić prokuratura.

Podobnego zdania jest Wojciech Hermeliński, były przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej i sędzia Trybunału Konstytucyjnego w stanie spoczynku, któremu przeczytaliśmy stenogramy nagrań.

– Działanie sióstr wyczerpuje w moim mniemaniu znamiona czynu opisanego w art. 250 kodeksu karnego – mówi „Wyborczej” sędzia Hermeliński. Według niego wywieranie wpływu na sposób głosowania poprzez nadużycie stosunku zależności zagrożone jest karą od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności.
Kościół, jako przybudówka partii rządzącej. Mnie to w sumie cieszy. Tak np upadł kościół w Hiszpanii. Twardo stali przy Franco, jak reżim zdechł, to jego grzechy zostały przyklejone kościołowi (słusznie zresztą skoro entuzjastycznie popierali ten reżim). Obecnie mamy w pustki w kościołach Drugiej Córki Kościoła (Pierwszą Córką była Francja hehe). Grabią sobie mocno.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Bloodcult

28-07-2020, 10:38

Franco wspaniały człowiek.

Awatar użytkownika
Hatefire

28-07-2020, 10:40

Bloodcult pisze:
Poza tym, że ludobójca, któremu polscy staliniści mogą pozazdrościć statystyk? Poza tym podziękuj mu, że kościół w Hiszpanii totalnie się skompromitował i kraj się zupełnie zlaicyzował. Za to go nawet cenię.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

28-07-2020, 11:12

Obrazek

Katolicka Biblia, Mądrość Syracha, Dobra i zła kobieta

"16 Wolałbym mieszkać z lwem i smokiem,
niż mieszkać z żoną przewrotną.
17 Złość kobiety zmienia wyraz jej twarzy,
zeszpeca jej oblicze na kształt niedźwiedzia"
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

28-07-2020, 11:34

Bloodcult pisze:
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

28-07-2020, 11:58

Bloodcult pisze:
Czy wspaniały człowiek? Na pewno sprytny i skuteczny polityk, uchronił Hiszpanię przed komuchami i przed wciągnięciem w wojnę światową u boku narodowych socjalistów.
Pacjent

28-07-2020, 12:04

Hatefire pisze:
28-07-2020, 10:40
Bloodcult pisze:
Poza tym, że ludobójca, któremu polscy staliniści mogą pozazdrościć statystyk? Poza tym podziękuj mu, że kościół w Hiszpanii totalnie się skompromitował i kraj się zupełnie zlaicyzował. Za to go nawet cenię.
Jakby odliczyć hiszpańskich stalinistów, którym należała się czapa za zdradę, zbrodnie i próbę budowy sowieckiej republiki w Hiszpanii to nie byłoby aż tak źle.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Hatefire

28-07-2020, 12:12

Pacjent pisze:
28-07-2020, 12:04
Jakby odliczyć hiszpańskich stalinistów, którym należała się czapa za zdradę, zbrodnie i próbę budowy sowieckiej republiki w Hiszpanii to nie byłoby aż tak źle.
Nie bądź śmieszny samych ukradzionych było co najmniej kilkadziesiąt tysięcy (wg ostrożnych rachunków, bo są szacunki wskazującej na kilkakrotnie więcej). Jak nazwać człowieka, który sankcjonuje odbieranie siłą dzieci rodzicom z przyczyn politycznych i przekazywanie ich obcym ludziom? Przypomnę że Hitler podobnie robił wobec polskich dzieci w ramach projektu Lebensborn. Też będziesz relatywizował? To tylko wycinek jego postępowania. Zbrodniarz i tyle. Jeśli piekło istnieje siedzi w tym samym kręgu co Hitler, Stalin czy Pol Pot
Ostatnio zmieniony 28-07-2020, 12:15 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Bloodcult

28-07-2020, 12:14

Hatefire pisze:
Jak nazwać człowieka, który sankcjonuje odbieranie siłą dzieci rodzicom i przekazywanie ich obcym ludziom?
Szwedzkim socjaldemokratą ? :)

Awatar użytkownika
Hatefire

28-07-2020, 12:17

Bloodcult pisze:
28-07-2020, 12:14
Hatefire pisze:
Jak nazwać człowieka, który sankcjonuje odbieranie siłą dzieci rodzicom i przekazywanie ich obcym ludziom?
Szwedzkim socjaldemokratą ? :)
Nie bądź po prostu śmieszny. Jak MOPS w Polsce zabiera dziecko alkoholikom, to też zbrodniarze. Naprawdę starałem się być uprzejmy, ale widzę, że katolicyzm zrył ci beret. To zresztą pewna cech radykałów z natury, wpierw black metal 110%, teraz maniacki neofita. Zero szarości i refleksji.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ