O'Rang

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

O'Rang

13-06-2011, 20:34

Zeby nie przepadl tam w temacie, zaloze oddzielny top.
Pisownia jest rozna O'Rang, O.Rang, O:rang, .O.Rang To kolejny odprysk genialnego zespolui jakim byl Talk Talk.

Efemeryczny projekt utworzony przez bylych muzykow TALK TALK - Paula Webba i Lee Harrisa. Najblizej tu do instrumentalnych fragmentow ostatnich plyt TALK TALK - Spirit Of Eden i Laughing Stock, choc muzyka O'RANG to eksperymenty z kilkoma gatunkami - ambientem, drum'n'bassem, jazzem, bitami i dr.onami, zabawy z rytmem, wplywy ethno i world music, luzna struktura, brak wyraznych schematow. O ile Hollis bawil sie cisza tutaj mamy upchniete sporo dzwiekow, ktore na pierwszy rzut ucha trudno ogarnac i moga przytlaczac, tworzyc wrazenie pozornej gestosci.
Dlugie, rozbudowane i wielowarstwowe kompozycje na bazie wielogodzinnych improwizacji, sporo roznych orientalnych i dziwnych instrumentow, zdjecia we wkladce autorstwa Webba i Harrisa wskazuja zrodla inspiracji i zainteresowan.
Lista osób zamieszanych w projekt:
Beth Gibbons (Portishead), Matt Johnson (The The), Graham Sutton (Bark Psychosis, Boymerang), Mark Feltham (Talk Talk)
Anthony Thistlewaite (The Waterboys)

Oczywiscie, jakby sie nie dalo znalezc to rzuce ( ale raczej problemu nie powinno byc) .Wydali 2 plyty : Herd of Instinct (1994)
oraz Fields and Waves (1996) oraz epke Spoor (1994).

na zachete polecam ten:
i ten

Zaprawde polecam O'Rang gdyz jest to muzyka do wielogodzinnych poszukiwan i odkryc, jest tak wielowarstwowa i wrecz kalejdoskopowa, ze czesto za kazdym przesluchaniem wydaje sie inna w zaleznosci od klimatu i natroju. Jest intensywna ale spokojna, klimaty mieszaja cie co chwile i zmieniaja, mnostwo jest pozornych dysonansow i sprzezen, dajcie szanse O'Rang dobrze wam radze.
Ostatnio zmieniony 14-06-2011, 00:06 przez Triceratops, łącznie zmieniany 2 razy.
woodpecker from space
Pelson
rasowy masterfulowicz

Re: O'Rang

13-06-2011, 20:48

Jak ja mam to skomentować, no jak... już wiem!

Excuse me while I pick my jaw up off the floor.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

13-06-2011, 20:53

numer na zachętę bardzo zachęcający - niestety chujek z kolei zniechęcił i jestem w punkcie wyjścia :/
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

13-06-2011, 21:13

Slucham juz slucham i bardzo sobie chwale ;)
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Triceratops

07-12-2012, 22:35

Hmmm szczerze mowiac to sie jednak zafrapowalem, ale to i moze dobrze, nie dla swin perly ;) Z TAKIM skladem, z TAKIM O_O
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

01-01-2021, 20:03

NIezla wtopa ale dzis mnie to cieszy.
woodpecker from space
ODPOWIEDZ