Czy zaszczepisz się przeciwko SARS-CoV-2?

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese

Czy zaszczepisz się przeciwko SARS-CoV-2?

TAK
159
63%
NIE
95
37%

Liczba głosów: 254
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: Czy zaszczepisz się przeciwko SARS-CoV-2?

02-01-2021, 10:52

To SOR gdzieś były zamknięte? Pomijam już to, że jakieś 80-90% zgłaszających się tam osób nie ma wskazań (co nawet potwierdzają raporty NIK). Powtórzę, bo mogło Ci umknąć - więcej chorych z Covid-19 = bardziej rozległy zawał systemu ochrony zdrowia (BTW w III RP od ponad 20 lat nie ma - nomenklaturalnie i prawnie - czegoś takiego, jak "służba zdrowia"), który w naszym bantustanie nie jest gotowy na jakąkolwiek kryzysową sytuację.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-01-2021, 11:11

Sybir pisze:
02-01-2021, 10:52
To SOR gdzieś były zamknięte? Pomijam już to, że jakieś 80-90% zgłaszających się tam osób nie ma wskazań (co nawet potwierdzają raporty NIK). Powtórzę, bo mogło Ci umknąć - więcej chorych z Covid-19 = bardziej rozległy zawał systemu ochrony zdrowia (BTW w III RP od ponad 20 lat nie ma - nomenklaturalnie i prawnie - czegoś takiego, jak "służba zdrowia"), który w naszym bantustanie nie jest gotowy na jakąkolwiek kryzysową sytuację.
Czy SOR-y nie przeprowadzają segregacji sanitarnej chorych pod kątem Covid dyskryminując tych, którzy nie uzyskali pozytywnego wyniku testu? Umknęło Ci także to, że właśnie mamy rozległy zawał służby zdrowia, właśnie dzięki temu co napisałem powyżej. Poza brakiem dostępności dla ludzi cierpiących na naprawdę śmiertelne schorzenia przejawia się on w liczbie zgonów. Lekko licząc jest to 25 tys. miesięcznie więcej ponad średnią.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Sybir

02-01-2021, 11:32

To chyba Tobie umknęło to, co pisałem kilka postów wyżej, a co uzupełniłem w kolejnym wpisie. Rozumiem, że wg Ciebie SOR nie mają wyznaczonych stref Covid i non-Covid? Aż tak ogarniasz temat organizacji systemu ochrony zdrowia, czy jednak jest "jak zwykle"? Ponadto proszę wziąć do ręki kalkulator i mi tu wszystko ładnie wyliczyć, żeby nie być gołosłownym :)
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Bloodcult

02-01-2021, 12:14

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-01-2021, 00:26
Obrazek
Tak bardzo prawdziwe <3
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

02-01-2021, 12:24

Żeby nie być gołosłownym w kontekście przekazów medialnych:

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... =BoxOpImg1

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... oxNewsImg6

Pierwsze lepsze z brzegu. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

02-01-2021, 12:33

ozob, jesteś kolejny na liście. poczekaj. jest was niemało ale damy rade(:
tomaszm

02-01-2021, 12:50

Mnie to zastanawia jedna kwestia. Ja mam swira - można tak to tłumaczyć. Ale jak wytłumaczyć to, że rozpytalem 2 osoby, które są na pierwszej linii w walce z covidem ode mnie z rodziny (2 kobiety napierdalające w tych skafandrach w pocie czoła) i jak zapytałem o szczepienia to sa na nie i pełne sceptycyzmu. Rozpytalem też innych znajomych lekarzy w ilości 4 różnych specjalizacji- są na nie. Kurwa dziwić sie tu ludziom, że sa pełni obaw jak ludzie z zawodu sami sa na nie i sie obawiają a psy wieszacie tutaj na chłopakach, ze Szury. Chujowy jest swiat 01 a tutaj mam wrażenie na forume, ze tak jest.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.
Nasum

02-01-2021, 13:10

To ja z kolei znam dwie osoby z pierwszej linii, w tym jedna już po zakażeniu koronawirusem, i obydwie są na tak. Ta po przejściu jest na razie ozdrowiencem, więc ma szczepienie około marca, kwietnia ze względu na duży poziom przeciwciał, druga jest już chyba zaszczepiona. Każdy niech sam rozpatrzy czy się szczepić czy nie, i niech każdy będzie mieć odwagę ponieść za swoje decyzje odpowiedzialność.
tomaszm

02-01-2021, 13:12

A jest gdzieś może dostępny materiał na podstawie np badania opini publicznej z środowiska medycznego ile osób deklaruje zaszczepienie? Ciekawy jestem bardzo nawet jeśli nie do końca wyniki będą miarodajne

Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

02-01-2021, 13:29

Czy mogę zaryzykować hipotezę, że szczepionka u tych 80% przechodzących na lekko lub bez objawów, nic tak naprawdę nie zmieni lub zmieni niewiele? (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
ursus
w mackach Zła

02-01-2021, 13:31

szczepionka została warunkowo dopuszczona
zbyt krótko została testowana
producent zwolniony z odpowiedzialności za skutki uboczne
nie wiadomo jak szczepionka wpływa na inne leki
to są fakty!!!!!!!
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

02-01-2021, 13:42

tomaszm pisze:
A jest gdzieś może dostępny materiał na podstawie np badania opini publicznej z środowiska medycznego ile osób deklaruje zaszczepienie? Ciekawy jestem bardzo nawet jeśli nie do końca wyniki będą miarodajne

Nie znalazłem takich danych, ale np. w spółce Szpitale Pomorskie chęć zaszczepienia się wyraziło 70% personelu.
https://www.gdansk.pl/wiadomosci/korona ... j,a,186707
Odsetek może się zwiększyć, bo zapisy ciągle trwają.

Na rp.pl kilka dni temu widziałem info, że na szczepienie zapisało się 450 000 osób z całego krajowego personelu medycznego. Nie wiem jaki to odsetek, nie znajdę teraz linku. W każdym bądź razie stawiam na to, że chętna do szczepienia jest wyraźna większość.

Tak przy okazji: na dzień dzisiejszy na świecie przyjęło szczepionkę 10 mln osób, w Izraelu już 11% populacji. O żadnych poważnych skutkach ubocznych nic nie słychać. Są, to prawda, często występujące odczyny poszczepienne, ale błahe, jak ból w miejscu wkłucia, gorączka itp.
Nasum

02-01-2021, 13:44

tomaszm pisze:

Wedle słów jednej z tych osób, na około 100 pracowników szpitala nie zaszczepią się jakieś 4 osoby... To oczywiście nie jest cały personel, ale ci, których zna i kojarzy. Lekarze zaszczepili się podobno wszyscy, jeśli chodzi o pielęgniarki to tam jest najwięcej sceptyków, co do ratowników nie mam pojęcia. Oczywiście to nie jest żadna wyrocznia i zdaje sobie sprawę, że w innych punktach może sytuacja przedstawiać się zgoła inaczej. Bazuję na słowach osoby która jest częścią personelu szpitala, więc nie będę się upierał że to wyniki sondażowe jedyne i słuszne.
tomaszm

02-01-2021, 13:54

Dzięki wielkie za materiał!

Awatar użytkownika
Sybir

02-01-2021, 14:13

ursus pisze:szczepionka została warunkowo dopuszczona
zbyt krótko została testowana
producent zwolniony z odpowiedzialności za skutki uboczne
nie wiadomo jak szczepionka wpływa na inne leki
to są fakty!!!!!!!
Człowieku, nawet nie wiesz, o czym piszesz, mimo że nawet tutaj, na forume, wklejane były materiały świadczące o tym, że ta szczepionka jest wystarczająco sprawdzona i skuteczna - zapoznałeś się z nimi? Znasz ChPL? Wiesz, jak skonstruowana jest szczepionka i jak ma działać na poszczególnych etapach?
U mnie w oddziale szczepią się wszyscy, nawet mimo tego, że większość przerobiła Covid-19.
Awatar użytkownika
Sybir

02-01-2021, 14:15

Tego to aż żal komentować. :/
Awatar użytkownika
uglak

02-01-2021, 14:16

Znani aktorzy na liście zaszczepionych w puli z WUM-u. "Nie sądziłam, że będzie afera"
https://www.rmf24.pl/raporty/raport-kor ... Id,4962735
Moi rodzice, będąc seniorami, byli na liście osób do zaszczepienia. Ponieważ mój ojciec porusza się o kulach, pojechałam z nim na szczepienie. Nie było nikogo poza nami, pani doktor mnie zaprosiła i powiedziała, że "skoro już pani jest, niech pani wejdzie, jest otwarta dawka". Ja z tego skorzystałam. Nie miałam poczucia, że to nieetyczne, ponieważ zrozumiałam to tak, że dawka się zmarnuje.
Coraz lepiej...
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Sybir

02-01-2021, 14:26

"Nie sądziłam, że będzie afera." Reakcja nieprzewidywalna :D
Zaraz siadam do książek, żeby jak najszybciej móc to powiedzieć w pewnym zamorskim języku obcym :D
bartwa

02-01-2021, 14:43

Znane osoby zwykle mają wszystko łatwiej i szybciej, wszędzie i zawsze. Nie doszukiwałbym się więc tu złej woli u aktorów. Tak juz po prostu jest.
Zablokowany