Wasza hulajka
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Wasza hulajka
woodpecker from space
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
- Żułek
to dla twojego dobra 

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- Medard
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Triceratops
Zamiast narzekac powiedz wyraznie "to nie uwlacza mojej godnosci"
woodpecker from space
- Żułek
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
Kto to myślał na hulajnogach jeździć. W dupie się poprzewracało z pieniędzy ludziom. Powinno się pracować żeby mieć na jedzenie i ubranie, i tyle.
Raz się zje, raz się nie zje.
- Mariusz Wędliniarz
- rasowy masterfulowicz
Kto to myślał na hulajnogach jeździć. W dupie się poprzewracało z pieniędzy ludziom. Powinno się pracować żeby mieć na jedzenie i ubranie, i tyle.
Raz się zje, raz się nie zje.
- Medard
Na hulajce pojedziesz do gospodarza po jaja i ser. Zapakujesz prosiaka i zawieziesz do ubojni. A dzika z lasu zwieziesz. Koza to nawet sama pojedzie po paszę albo pentagram namazać na kościele.Mariusz Wędliniarz pisze: ↑03-09-2020, 02:25Kto to myślał na hulajnogach jeździć. W dupie się poprzewracało z pieniędzy ludziom. Powinno się pracować żeby mieć na jedzenie i ubranie, i tyle.
- Bloodcult
Medard, coś ty narobił:
https://radiokolor.pl/wiadomosci/n/7381 ... ktrycznego
- Medard
Wrzucałem to w dziale motoryzacja,Bloodcult pisze: ↑19-10-2020, 11:06Medard, coś ty narobił:
nie widziałem jeszcze hulajki w garażu,
a kilka sztuk jest na osiedlu, pewnie to samochód.
- Żułek
ty dobre
ciekawe czy terroryści o tym wiedzą ?

ciekawe czy terroryści o tym wiedzą ?

- Medard
Garść statystyk od początku lipca 2020, przejechane:
na hulajce 1030 km,
samochodem 3200,
rowerem 500 (sprawdzałem po trasach googlemaps).
Może gdybym mieszkał w kraju z klimatem jak w Grecji, to można by się pokusić o życie bez samochodu.
na hulajce 1030 km,
samochodem 3200,
rowerem 500 (sprawdzałem po trasach googlemaps).
Może gdybym mieszkał w kraju z klimatem jak w Grecji, to można by się pokusić o życie bez samochodu.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Trochę z zakupami problem, chyba że mieszkasz sam i jesteś w stanie zmieścić wszystko do plecaka. Jestem trochę rozczarowany zasięgiem, miało być do 25 km, ale 25 km to co najwyżej jak sama jedzie w trybie eko. A tak to ostatnio wyszło mi na zwykłym trybie tak ze 14 km - dojechałem do znajomej po drugiej stronie miasta w odwiedziny i doturlałem się z powrotem do tramwaju:) Więc teraz wiem że jak wybieram się w odwiedziny to z ładowarką co najwyżej i muszę te kilka godzin posiedzieć by się naładowała;) Z ciekawości sprawdziłem najlepsze hulajnogi, i kurde - są takie za 25 tysięcy które popierdalają 100 km/h z zasiegiem 130 km. Teraz nie chcę mieć nic innego.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Żułek
Medard zdrówkaPrezydent Andrzej Duda podpisał ustawę regulującą status prawny hulajnóg elektrycznych i urządzeń transportu osobistego - poinformowała w czwartek prezydencka kancelaria. Przepisy wprowadzają m.in. ograniczenia w poruszaniu się e-hulajnogą zależne od wieku. Wejdą w życie 30 dni po ogłoszeniu ustawy.
Zgodnie ze znowelizowaną ustawą, kierujący hulajnogą elektryczną będą mogli korzystać głównie z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów - z prędkością dopuszczalną 20 km/h
Osoby, które nie ukończyły 18 lat, będą musiały mieć kartę rowerową lub prawo jazdy kategorii AM, A1, B1 lub T
Dzieci w wieku do 10 lat będą mogły jeździć hulajnogą elektryczną jedynie w strefie zamieszkania, pod opieką osoby dorosłej
Więcej takich historii znajdziesz na stronie głównej Onet.pl
Według nowych przepisów kierujący hulajnogą elektryczną musi korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów z prędkością dopuszczalną 20 km/h. W przypadku, gdy brakuje drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów, kierujący hulajnogą elektryczną będzie mógł korzystać z jezdni, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością nie większą niż 30 km/h, jednak i tam nie będzie mógł przekroczyć 20 km/h.
Hulajnogą elektryczną można będzie wyjątkowo poruszać się chodnikiem lub drogą dla pieszych, gdy chodnik jest usytuowany wzdłuż jezdni, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 30 km/h i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów.
Trzeba będzie jechać tam z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego, zachować szczególną ostrożność i ustępować pierwszeństwa pieszemu oraz nie utrudniać ruchu pieszemu.
Do kierowania hulajnogą elektryczną przez osoby w wieku od 10 lat do 18 lat wymagane będzie posiadanie karty rowerowej lub prawa jazdy kategorii AM, A1, B1 lub T. Dla osób, które ukończyły 18 lat, dokument taki nie będzie wymagany. Natomiast dzieci w wieku do 10 lat będą mogły jeździć hulajnogą elektryczną jedynie w strefie zamieszkania, pod opieką osoby dorosłej.
Podobne przepisy przewidziano dla kierujących urządzeniami transportu osobistego. Użytkownicy tych pojazdów będą mogli się poruszać wyłącznie po drogach dla rowerów i chodnikach.
Z kolei w przypadku urządzeń wspomagających ruch, jak np. rolki, wrotki, deskorolka nie będą potrzebne żadne uprawnienia. Nie będzie też ograniczeń wiekowych.
Będą mandaty za nieprawidłową jazdę hulajnogami
Ustawa wprowadza również kary za poruszanie się hulajnogą elektryczną, UTO lub urządzeniem wspomagającym ruch chodnikiem lub drogą dla pieszych - z prędkością większą niż prędkość zbliżona do prędkości pieszego lub za nieustępowanie pierwszeństwa pieszemu.
Najwyższy mandat - w wysokości od 300 do 500 zł - będzie można dostać za kierowanie na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu pojazdem innym niż mechaniczny przez osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka.
Ustawa wejdzie w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

- Medard
Stosowałem prawie wszystkieŻułek pisze: ↑16-04-2021, 02:20Medard zdrówkaPrezydent Andrzej Duda podpisał ustawę regulującą status prawny hulajnóg elektrycznych i urządzeń transportu osobistego - poinformowała w czwartek prezydencka kancelaria. Przepisy wprowadzają m.in. ograniczenia w poruszaniu się e-hulajnogą zależne od wieku. Wejdą w życie 30 dni po ogłoszeniu ustawy.
Zgodnie ze znowelizowaną ustawą, kierujący hulajnogą elektryczną będą mogli korzystać głównie z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów - z prędkością dopuszczalną 20 km/h
Osoby, które nie ukończyły 18 lat, będą musiały mieć kartę rowerową lub prawo jazdy kategorii AM, A1, B1 lub T
Dzieci w wieku do 10 lat będą mogły jeździć hulajnogą elektryczną jedynie w strefie zamieszkania, pod opieką osoby dorosłej
Więcej takich historii znajdziesz na stronie głównej Onet.pl
Według nowych przepisów kierujący hulajnogą elektryczną musi korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów z prędkością dopuszczalną 20 km/h. W przypadku, gdy brakuje drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów, kierujący hulajnogą elektryczną będzie mógł korzystać z jezdni, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością nie większą niż 30 km/h, jednak i tam nie będzie mógł przekroczyć 20 km/h.
Hulajnogą elektryczną można będzie wyjątkowo poruszać się chodnikiem lub drogą dla pieszych, gdy chodnik jest usytuowany wzdłuż jezdni, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 30 km/h i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów.
Trzeba będzie jechać tam z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego, zachować szczególną ostrożność i ustępować pierwszeństwa pieszemu oraz nie utrudniać ruchu pieszemu.
Do kierowania hulajnogą elektryczną przez osoby w wieku od 10 lat do 18 lat wymagane będzie posiadanie karty rowerowej lub prawa jazdy kategorii AM, A1, B1 lub T. Dla osób, które ukończyły 18 lat, dokument taki nie będzie wymagany. Natomiast dzieci w wieku do 10 lat będą mogły jeździć hulajnogą elektryczną jedynie w strefie zamieszkania, pod opieką osoby dorosłej.
Podobne przepisy przewidziano dla kierujących urządzeniami transportu osobistego. Użytkownicy tych pojazdów będą mogli się poruszać wyłącznie po drogach dla rowerów i chodnikach.
Z kolei w przypadku urządzeń wspomagających ruch, jak np. rolki, wrotki, deskorolka nie będą potrzebne żadne uprawnienia. Nie będzie też ograniczeń wiekowych.
Będą mandaty za nieprawidłową jazdę hulajnogami
Ustawa wprowadza również kary za poruszanie się hulajnogą elektryczną, UTO lub urządzeniem wspomagającym ruch chodnikiem lub drogą dla pieszych - z prędkością większą niż prędkość zbliżona do prędkości pieszego lub za nieustępowanie pierwszeństwa pieszemu.
Najwyższy mandat - w wysokości od 300 do 500 zł - będzie można dostać za kierowanie na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub w strefie ruchu pojazdem innym niż mechaniczny przez osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka.
Ustawa wejdzie w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.![]()

chociaż trochę lipa z tym ograniczeniem prędkości, toż rowerami jeździ się szybciej po ścieżkach. Przesiadam się na Wigry 3, to będzie szybciej.
- dzik
- zahartowany metalizator
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Ale gówniane martwe prawo;-) już widzę jak to egzekwują i nakładają mandaty.
- Medard
To zależy, czy po wypadku mogą odczytać wskazanie licznika, a można hulajkę zabrać do analizy i to zrobić, wtedy już nie jest martwe prawo. Jest przekroczenie prękości itp.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑16-04-2021, 09:51Ale gówniane martwe prawo;-) już widzę jak to egzekwują i nakładają mandaty.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W jaki sposób mieliby stwierdzić, czy hulajnoga jechała 20 czy 25 km/h?Medard pisze: ↑16-04-2021, 09:54To zależy, czy po wypadku mogą odczytać wskazanie licznika, a można hulajkę zabrać do analizy i to zrobić, wtedy już nie jest martwe prawo. Jest przekroczenie prękości itp.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑16-04-2021, 09:51Ale gówniane martwe prawo;-) już widzę jak to egzekwują i nakładają mandaty.