Tak całkiem serio, obserwując faktycznie to, co robi Panopticon. Tak jak pisałem, prowadziłem ostatnio zajęcia z moimi uczniami na temat wykrywania, czy dane konto jest botem, czy nie. Test znajduej się na
www.spotthetroll.org. O co jednak chodzi? Sam trafiłem dobrze 5/6, większość trafiała 3-4/6 - ale musi wziąć pod uwagę, że wynik jest zawyżony z powodu tego, że podchodzący do testu z góry podejrzewa, że sprawdzane konto może być trollem. W prawdziwym życiu byśmy się tam nie zastanawiali. Wszystkie tamtejsze trolle były akurat rosyjskie. Pozwala to na wyciągnięcie kilku znaków charakterystycznych, czy raczej czerwonych flag, np.:
1. Nie wiadomo, kto stoi za danym kontem, i nie da się tego sprawdzić.
2. W awatarach pojawiają się często zdjęcia atrakcyjnych kobiet ok. 20-30 lat.
3. Brak zdjęć innych niż profilowe - z wakacji, z rodziną etc.
4. Wyraźna jednowymiarowa tendencja polityczna.
5. Rozsiewanie fejków.
6. Retweetowanie twittów znanych postaci publicznych w celu zbudowania kredytu zaufania.
Co interesujące - to, że dane konto jest ruskim botem/trollem nie oznacza wcale, że ciśnie wyłącznie wg linii Kremla. Boty mogą równie dobrze przyjmować formę walczącej feministki, lewicowego działacza, działacza na rzecz wsparcia wizerunku policji etc. Celem nie jest tu przekonywanie wyłącznie do danego poglądu, ale polaryzowanie społeczeństwa.
Oczywiście, jest kilka osób tutaj, które prezentują bardzo skrajne poglądy polityczne i cisną je w sposób siłowy i/lub wulgarny - ludzie bywają też tacy. Ale większość tutaj obecnych zna się z takich czy innych okoliczności, albo jest tutaj od wielu lat - znamy się z grubsza z imion, czasem nawet nazwisk, spotykaliśmy się na koncertach, wiemy o swojej innej działalności itd.
I tutaj chyba należałoby jednak zadać sobie pytanie, a raczej to moderacja powinna zadać sobie pytanie: kim takim jest Panopticon, który pojawił się dopiero w trakcie pandemii, nic o nim nie wiadomo, prezentuje skrajnie jednowymiarową tendencję poglądów, rozsiewa fejki, kopiuje tweety, i nie interesuje go muzyka na forum muzycznym?
Niech odpowie sobie każdy indywidualnie, zwłaszcza ci, którzy jeszcze nie patrzyli na to w ten sposób.