Polski BM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Re: Polski BM
W bramach i na ulicy zło jest na co dzień, a Black metal to bajka i fantazja. Od społecznych brudów są kapele hc. Jeśli hardcore/punk jeszcze istnieje, bo nie jestem w temacie.
Poddaję się, jak pisał prometheus szkoda strzepic ryja, niech każdy zostanie przy swoim, a świat niech kręci się dalej. Bo przecież nikt nie chce być przez drugą stronę przekonany, prawda?
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Myślę że nikt nie da się przekonać, ale ciekawa dyskusja wg mnie się zrobiła.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
W sumie tak, nie zdawałem sobie sprawy, że jest jakaś trzecia fala polskiego bm, który nie jest bm (wg mnie). Ale to pewnie dlatego, że żyję przeszłością na prowincji.
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
Mam nadzieję, że nic sobie nie zrobisz, gdy się dowiesz, że istnieje też Red Anarchist Black Metal z tekstami przeciwko dyskryminacji mniejszości wszelakich xD Chociaż do Polski ten trend chyba jeszcze nie dotarł.
A tego miejskiego bm do sceny punk/hc bym nie porównywał, bo ci pierwsi, jak mniemam (choć nadal nie przesłuchałem w całości płyt Odrazy czy innych Biesów) zajmują raczej stanowisko chłodnych obserwatorów czy nawet fascynatów, a nie zatroskanych losami świata.
A tego miejskiego bm do sceny punk/hc bym nie porównywał, bo ci pierwsi, jak mniemam (choć nadal nie przesłuchałem w całości płyt Odrazy czy innych Biesów) zajmują raczej stanowisko chłodnych obserwatorów czy nawet fascynatów, a nie zatroskanych losami świata.
Przeżyję, niewiedza jest błogosławieństwem, mam swoje płyty, których słucham, mam swój świat, co mnie obchodzi reszta.yossarian84 pisze: ↑01-10-2021, 10:52Mam nadzieję, że nic sobie nie zrobisz, gdy się dowiesz, że istnieje też Red Anarchist Black Metal z tekstami przeciwko dyskryminacji mniejszości wszelakich xD Chociaż do Polski ten trend chyba jeszcze nie dotarł.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kilku...? Jakich?tomder pisze: ↑30-09-2021, 18:24Nie chodziło mi o nazwy ale o kondycje polskiej sceny black metalowej. Zresztą ta scena dla mnie nie istnieje oprócz kilku tytułów…i kilku kapel.trup pisze: ↑30-09-2021, 12:23Nie wiem czy KŁY, ZMARŁYM i PROFECI, FURIA to BM.... w sumie lata mi to jak się to nazwie. Dźwiękowo jakieś tam konotacje z BM są. Ideologicznie (chuj wie? może jedzą koty i zagryzają księży oraz rozkopują groby).
Nie bawmy się jednak w LISTY WROGÓW BM i podziały na prawdziwych i nie. Bo to już było i było infantylne, żałosne i bez sensu. No chyba, że uważacie inaczej....
Do dyskusji. choć chyba szkoda czasu...
Natomiast czepianie się polskich nazw... no to już jakas moda się robi w dodatku moim zdaniem durna.
WIele kapel jak się przetłumaczy na polski brzmią pokracznie albo smiesznie, PAMIĘCI, W PŁOMIENIACH, U BRAM, CESARZ, CIEMNOŚĆ, MROCZNY TRON, POGRZEBOWE WIATRY, MRÓZ, ZŁOCZYŃCA, SPERMA, NOCNE CIERPIENIE, SAMOBÓJSTWO, ANALNE WYMIOCINY,
więc o co chodzi z tymi nazwami?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
- weteran forumowych bitew
umówmy się, że poza batuszką, behemotem i mgłą to właśnie ta cała pozostala reszta nie istnieje. Ja sam wymieniłbym max ze 4 kapele, ale zepsuje umiejętnie budowane napięcie kol tomdera
-
- postuje jak opętany!
a Deus Mortem?Bless this tongue pisze: ↑01-10-2021, 23:02umówmy się, że poza batuszką, behemotem i mgłą to właśnie ta cała pozostala reszta nie istnieje. Ja sam wymieniłbym max ze 4 kapele, ale zepsuje umiejętnie budowane napięcie kol tomdera
12345
- maciek z klanu
To takie pierdolenie tylko, szkoda gadac
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- ozob
- zahartowany metalizator
Polski BM >>>>> światowy BM
Tu w ogóle nie ma o czym dyskutować. Cultesy, Mgła, Internal War, KSM, Deus Mortem, Odraza, Biesy. Sztos.
Natomiast zastanawiało mnie zawsze jaranie się jakaś skandynawska 3 liga podczas, gdy polskie zespoły na podobnym poziomie się jebie. (:
Tu w ogóle nie ma o czym dyskutować. Cultesy, Mgła, Internal War, KSM, Deus Mortem, Odraza, Biesy. Sztos.
Natomiast zastanawiało mnie zawsze jaranie się jakaś skandynawska 3 liga podczas, gdy polskie zespoły na podobnym poziomie się jebie. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- TheDude
^ Dokładnie.
Sukces komercyjny kilku kapel ma świadczyć o jakości sceny, w tym przypadku black metalowej, w danym kraju?
Lytości, Panowie...
Sukces komercyjny kilku kapel ma świadczyć o jakości sceny, w tym przypadku black metalowej, w danym kraju?
Lytości, Panowie...
- nicram
- Rumburak
No iksde kurwa. Wszystkie w/w wypierdalam przez okno za jedną płytę Archgoat. Te wszystkie biesy, kły i inne gówna z "3 fali polskiego bm" na widły i do pieca.
- SODOMOUSE
Rumubrak to jednak fajny smyk jest!
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
-
- rasowy masterfulowicz
Kolega ozob to zacny troll
-
Kurwa też myślę że to trolling.... Ale niskich lotów
- dzik
Obowiam się, że to nie trolling. On chyba pisze to na poważnie.
dobry kościół to kościół spalony
- nicram
- ozob
"Henbane" i "Enemy of Man". Proszę podać lepsze zachodnie płyty BM z ostatniej ddekady. Czekam. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.