POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

10-11-2021, 20:58

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
10-11-2021, 20:45
Sytuacja ktora opisalem to 1:1 tak jakby w Polsce ktos zostal opluty za zjedzenie hamburgera podczas wielkiego postu, a ktos inny by tego bronil, bo przeciez polska to kraj katolicki, wiec obowiazkowo mamy stosowac sie do katolickich zasad. I wielu narodowcow takich argumentow wlasnie uzywa. Ci ludzie na granicy pochodza z iraku i iranu - iran jest teookracja, w ktorej od malego uczy sie wedlug ekstremalnie konserwatywnych wzorcow, ze kobieta i mezczyzna maja okreslone role, a kobiecie nie wolno chodzic po ulicy bez pozwolenia i w scisle okresolnym celu. Od malego tez ucza ich ze islam i jego szerzenie to najwazniejsza rzecz na swiecie. To nie jest upgolnienie - to jest twarda rzeczywistosc. I jesli ktos uwaza, ze nagle sie zmienia po przeksciu granicy i beda sie zachowywac tak jak my, to najdelikatniej mowiac jest bardzo, ale to bardzo naiwny.
No i ja się ogólnie zgadzam, że islam w wydaniu arabskim jest obecnie bardziej ekstremistyczny, niż religie chrześcijańskie. Tyle, że to niewiele dowodzi, i jest stanem chwilowym.

Iran stał się teokracją całkiem niedawno. Kilkadziesiąt lat temu, choć był krajem muzułmańskim, był obyczajowo bardziej nowoczesny i wyzwolony, niż Polska. I właśnie to jest moim zdaniem dowód, że tu nie chodzi o religię ani o ludzi - chodzi o narzucone warunki polityczne. Przecież Irańczycy nadal buntują się przeciwko tym regułom, przynajmniej w miastach - już o tym pisałem w poprzednim poście. Za jakiś czas będą pewnie właśnie takim produktem indoktrynacji religijnej (niektórzy młodzi już pewnie są), ale tylko dlatego, że historia tego kraju potoczyła się tak, a nie inaczej. Nie dlatego, że są muzułmanami. I zbliżą się do arabskich odpowiedników. Turcy pewnie nie, choć kto wie, gdzie ich Erdogan zaprowadzi.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-11-2021, 21:01

No to jak sie wyzwola to zapraszam.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-11-2021, 21:02

Raczej się nie wyzwolą, bo nie ma ku temu warunków. Ale też po tej odpowiedzi widzę, że ta rozmowa nie ma większego sensu.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-11-2021, 21:06

Tak, mowimy z roznych pozycji - wlasnego doswiadczenia i ksiazkowo-artykulowej. Co kto uzna - moge jedynie dodac, ze nie znam zadnego podroznika czy podrozniczki ktorzy byli w krajach arabskich i muzulmanskich, ktorych zdanie byloby inne. Wkrotce bede mial okazje pogadac z koleznka po wizycie w Iranie to ja spytam jakie wrazenia. Tymczasem dostalem taka wiadomosc od francuza, chociaz nigdy nie mieszalem sie w polityke:

Thanks and respect to your fatherland for protecting the border. Those (few?) with reason appreciate that.

In the long run the invaders will end up in "Germany" anyway because it's the will of the politicians, journalists, and globalist elites, but at least Poland acts reasonably where others act madly. It's Lukashenko's revenge, sure, but because of its "welcoming culture" the "German" government is partly responsible for this situation.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-11-2021, 21:16

Miedzynarodowe opinie na 9gagu

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10-11-2021, 21:16 przez ŚWIAT BEZ KOŃCA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

10-11-2021, 21:16

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Tymczasem dostalem taka wiadomosc od francuza, chociaz nigdy nie mieszalem sie w polityke(...)
Hiszpański Vox zaczął kampanię uświadamiania co się dzieje na polskiej granicy (#HoldTheLinePoland), bo nasze niemoty nie ogarniają internetów i nigdy by na to nie wpadły. Z tego co widzę zatacza ona coraz szersze kręgi.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

10-11-2021, 21:17

uglak pisze:
10-11-2021, 19:06
hcpig pisze:
10-11-2021, 17:58
bartwa pisze:
10-11-2021, 16:29
Lubią chujki używać słów, których nikt nie rozumie, co?
Ja do dziś nie wiem czym jest marksizm kulturowy,
Dzik do dzisiaj nie wie kim jest leming, a podobno forume uczy, forume radzi...
Już wiem. To ktoś taki jak mad.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-11-2021, 21:20

A to z reddita z r/belarus
Obrazek
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-11-2021, 21:26

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Tak, mowimy z roznych pozycji - wlasnego doswiadczenia i ksiazkowo-artykulowej. Co kto uzna - moge jedynie dodac, ze nie znam zadnego podroznika czy podrozniczki ktorzy byli w krajach arabskich i muzulmanskich, ktorych zdanie byloby inne. Wkrotce bede mial okazje pogadac z koleznka po wizycie w Iranie to ja spytam jakie wrazenia.
Nie do końca, bo jak wspomniałem, miałem okazję pracować z ludźmi z tego kręgu kulturowego i pokazywali, że jak najbardziej potrafią się odnaleźć. Dziwi mnie Twoje zafiksowanie na komentarzach w internecie - przecież to bezwartościowe. Niby masz pojęcie o bańkach internetowych, a chyba sam nie zauważasz, że w takiej siedzisz. Ale w tym świetle nie dziwi mnie Twoja wypowiedź na temat Iranu. Przypomina mi komentarze z WP i innych Onetów, gdzie ludzie doradzają chłopakom z Syrii, by walczyli o swój kraj. Zawsze wtedy się zastanawiam, z kim mieliby walczyć. Z wojskami Assada? Z Rosjanami? Z Turkami? Z niedobitkami ISIS czy innych milicji? Kurdowie próbowali walczyć, a nasz wspaniały demokratyczny, cudowny, zachodni sojusznik tak pięknie wystawił ich do wiatru. Tak sobie myślę, że łatwo się wysyła ludzi na śmierć, siedząc w wygodnym fotelu. To tyle, jeśli chodzi o Twoje "No to jak sie wyzwola to zapraszam".
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-11-2021, 21:31

Lukass pisze:
10-11-2021, 21:26
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Tak, mowimy z roznych pozycji - wlasnego doswiadczenia i ksiazkowo-artykulowej. Co kto uzna - moge jedynie dodac, ze nie znam zadnego podroznika czy podrozniczki ktorzy byli w krajach arabskich i muzulmanskich, ktorych zdanie byloby inne. Wkrotce bede mial okazje pogadac z koleznka po wizycie w Iranie to ja spytam jakie wrazenia.
Nie do końca, bo jak wspomniałem, miałem okazję pracować z ludźmi z tego kręgu kulturowego i pokazywali, że jak najbardziej potrafią się odnaleźć. Dziwi mnie Twoje zafiksowanie na komentarzach w internecie - przecież to bezwartościowe. Niby masz pojęcie o bańkach internetowych, a chyba sam nie zauważasz, że w takiej siedzisz. Ale w tym świetle nie dziwi mnie Twoja wypowiedź na temat Iranu. Przypomina mi komentarze z WP i innych Onetów, gdzie ludzie doradzają chłopakom z Syrii, by walczyli o swój kraj. Zawsze wtedy się zastanawiam, z kim mieliby walczyć. Z wojskami Assada? Z Rosjanami? Z Turkami? Z niedobitkami ISIS czy innych milicji? Kurdowie próbowali walczyć, a nasz wspaniały demokratyczny, cudowny, zachodni sojusznik tak pięknie wystawił ich do wiatru. Tak sobie myślę, że łatwo się wysyła ludzi na śmierć, siedząc w wygodnym fotelu. To tyle, jeśli chodzi o Twoje "No to jak sie wyzwola to zapraszam".
Ooo klasyczny zabieg erystyczny polegajacy na rozszerzeniunwypowiedzi rozmowcy o to, czego nie powiedzial, potem argumentowanie przeciwko temu:-) juz schopenhauer to opisal.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-11-2021, 21:35

^Czyżby? To może łaskawie napisz, w jaki sposób Irańczycy mają wywalczyć swoją wolność i oceń, jak widzisz na to szanse? Twoje założenie, że Irańczyk mieszkając w kraju teokratycznym jest z zasady religijnym fundamentalistą jest równie nieuprawnione. Równie dobrze można by zakładać, że każdy mieszkaniec PRL był gorącym zwolennikiem komunizmu. Odnieś się proszę do rzeczywistości, a nie do własnego wyobrażenia, jak to ludzie idą na barykady i walczą z reżimem.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
uglak

10-11-2021, 21:46

Lukass pisze:
^Czyżby? To może łaskawie napisz, w jaki sposób Irańczycy mają wywalczyć swoją wolność i oceń, jak widzisz na to szanse? Twoje założenie, że Irańczyk mieszkając w kraju teokratycznym jest z zasady religijnym fundamentalistą jest równie nieuprawnione. Równie dobrze można by zakładać, że każdy mieszkaniec PRL był gorącym zwolennikiem komunizmu. Odnieś się proszę do rzeczywistości, a nie do własnego wyobrażenia, jak to ludzie idą na barykady i walczą z reżimem.
Można by powiedzieć, oczywiście złośliwe i ironicznie, że jakoś Solidarność dała radę. Nie taka jest narracja? ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-11-2021, 21:52

Lukass pisze:
Powinni poleciec linia Belavia do Minska i pojsc do polskiej granicy, to powinno rozwiazac sprawe.
Ostatnio zmieniony 10-11-2021, 21:53 przez ŚWIAT BEZ KOŃCA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-11-2021, 21:53

^ Nie wiem, nad czyją narracją dumasz :wink: Zapewne można i w tę stronę. Najlepiej nie zauważając, że w Iranie pewne zrywy były i były dość brutalnie tłumione. To oczywiście do kolegi Uglaka.
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
10-11-2021, 21:52
Powinni poleciec linia Belavia do Minska i pojsc do polskiej granicy, to powinno rozwiazac sprawe.
Zabawne, jak szybko zmieniłeś ten wpis. Ten pierwszy był lepszy. Pokazywał dość jasno, że mój przykład z Syrią wcale nie był taki z dupy wzięty. Jak to leciało? Że masz to gdzieś i nie będziesz im wymyślał rewolucji?
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Hatefire

10-11-2021, 21:58

uglak pisze:
Można by powiedzieć, oczywiście złośliwe i ironicznie, że jakoś Solidarność dała radę. Nie taka jest narracja? ;-)
Tak zasadniczo nie chcę wtrącać się do tej dyskusji. Raz że było wałkowane to pierdylard razy tutaj i zwyczajnie mnie to nie bawi. Dwa nie znam się redditach i innych wykopach a widzę że taka anecdata tu fruwa. Natomiast drobna uwaga, co do tej Solidarności. Dała radę bo Sojuz zdechł jakby nie zdechł to by ich władza czołgami rozjechała. Jak upadnie Turcja i okoliczne reżimy to i pewnie Kurdowie będą mieli swoje państwo.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

Tak, nie obchodzi mnie to i nie bede im wymyslal rewolucji, to ich sprawa.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

10-11-2021, 22:01

Hatefire pisze:
uglak pisze:
Tak zasadniczo nie chcę wtrącać się do tej dyskusji. Raz że było wałkowane to pierdylard razy tutaj i zwyczajnie mnie to nie bawi. Dwa nie znam się redditach i innych wykopach a widzę że taka anecdata tu fruwa. Natomiast drobna uwaga, co do tej Solidarności. Dała radę bo Sojuz zdechł jakby nie zdechł to by ich władza czołgami rozjechała. Jak upadnie Turcja i okoliczne reżimy to i pewnie Kurdowie będą mieli swoje państwo.
To nie jest zadna anecdata. Mamy tendencje do myslenia, ze cokolwiek nie zrobi Polska, to na swiecie jest to obsmiewane. Pokazuje tylko, ze otoz nie tym razem, nwet na mocno lewicowym reddicie.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

10-11-2021, 22:05

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Tak, nie obchodzi mnie to i nie bede im wymyslal rewolucji, to ich sprawa.
Owszem, ich. Jak już napisałem, łatwo się wysyła innych na śmierć, jednocześnie zarzucając im, że są fanatykami i generalnie to należy ich z tego powodu odizolować. Dość wygodne, mało zbieżne z rzeczywistością, zupełnie bezkrytyczne. Ktoś podmienił Sebastiana.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Hatefire

10-11-2021, 22:13

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
10-11-2021, 22:01
To nie jest zadna anecdata. Mamy tendencje do myslenia, ze cokolwiek nie zrobi Polska, to na swiecie jest to obsmiewane. Pokazuje tylko, ze otoz nie tym razem, nwet na mocno lewicowym reddicie.
Kto ma? Ja mam raczej intuicję że 90% ludzi (może poza krajami sąsiadującymi) ledwo jest w stanie wskazać Polskę na mapie i zwyczajnie ma w dupie co się tu dzieje. Względnie rzuci świętą trójcą Jan Paweł II, Lewandowski, Andrew Gołota. Zresztą zapytaj przeciętnego Polaka o Portugalię. Większość powie coś o Cristiano Ronaldo. Ktoś tam skojarzy fado czy jakiegoś żeglarza, nie wiem Vasco da Gamę. Natomiast o najważniejszym wydarzeniu w najnowszej historii tego kraju czyli Rewolucji Goździków jakiś nikły promil. No ale to tylko moja anecdata, a nie twarde dane z zachodniego mocno lewicowego wykopu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

10-11-2021, 22:23

Hatefire pisze:
uglak pisze:
Ta Solidarność była mocno ironiczna. Za to Kurdowie... absolutnie nie, oni mieli swoją jedną jedyną szansę w historii - na konferencji w Paryżu w 1919, ale wtedy woleli bawić się w banditierkę. W dającej się przewidzieć przyszłości nie będzie żadnego Kurdystanu.
Guilty of being right
ODPOWIEDZ