SLAYER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Agony
postuje jak opętany!

Re: SLAYER

08-01-2022, 19:47

535 pisze:
08-01-2022, 13:48
Która kapela, stojąc na gruncie lat osiemdziesiątych idealnie wjebała się między to co proponowali S i M, podbijając serca szerokiej publiki praktycznie na całym globie?
PANTERA
In God We Trust
[V]
mistrz forumowej ceremonii

08-01-2022, 19:49

Agony pisze:
535 pisze:
Która kapela, stojąc na gruncie lat osiemdziesiątych idealnie wjebała się między to co proponowali S i M, podbijając serca szerokiej publiki praktycznie na całym globie?
PANTERA
Haha, w sumie prawda.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Maruder
w mackach Zła

08-01-2022, 19:51

Ale oni nie stali na gruncie lat 80tych, przynajmniej nie w takim znaczeniu o jakim ja myślę ( być może autor co innego miał na myśli).

A Sepa? Nie slysze powinowactw z zespołami na M

Pewno wojewody
Awatar użytkownika
Medard

08-01-2022, 19:54

Agony pisze:
535 pisze:
PANTERA
Witam, dawno nie było wpisu Waści.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Medard

08-01-2022, 19:55

[V] pisze:
Agony pisze:
535 pisze:
PANTERA
Haha, w sumie prawda.
Nie tylko, jeszcze Sepa wyziera.
Maruder pisze:
08-01-2022, 19:51
A Sepa?
zdecydowanie tak
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

08-01-2022, 20:19

535 miał na myśli któregoś ze swoich muzycznych pupili. To musi chodzić o Atheist.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-01-2022, 20:23

Headcrab pisze:
08-01-2022, 20:19
535 miał na myśli któregoś ze swoich muzycznych pupili. To musi chodzić o Atheist.
pewnie Dodheimsgard
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
535

08-01-2022, 20:26

Przecież ta nazwa juz padła. Każdy chyba pamięta, choćby ten obrazek.
Awatar użytkownika
Triceratops

08-01-2022, 20:29

[V] pisze:
Agony pisze:
535 pisze:
PANTERA
Haha, w sumie prawda.
W sumie zloty strzal, na pare lat wszystkich zmietli z planszy
woodpecker from space
[V]

08-01-2022, 20:31

New level of confidence and pałeeeeer
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

09-01-2022, 03:05

Triceratops pisze:
08-01-2022, 11:02
z tego co pamietam Maniek uwaza chyba wlasnie Divine za najlepszy Slayer. I w sumie to mozna spuscic zaslone na ten jego opis, w koncu on sie paluje jakimis 4 ligowymi wybqalazkami typu Warbringer i innymi drewnianymi wynalazkami z niemiec, o ktorych juz tylko on pamieta i slyszy tam ogien
Ten to zawsze ma kwity na wszystkich. :wink:
Za Warbringera na pewno nie zamierzam umierać, jak to mówią. Na półce mam dwie pierwsze ich płyty. Debiut to 2008 rok, kiedy jeszcze (wciąż) dość intensywnie grzebałem pełen wiary i zapału w tej całej "nowej fali". Produkował to im Metoyer i popłynąłem na fali sentymentu dając zespołowi spory kredyt zaufania. To nie jest wybitna płyta, nie jest nawet bardzo dobra, ale znalazło się tam kilka zacnych kawałków, na przykład otwieracz w postaci "Total War", "Born of the Ruins" czy grzejący pod koniec aparaturę do czerwoności "Combat Shock". Do tego mamy jeden z najzabawniejszych tytułów w historii metalu w postaci "At the Crack of Doom" (sam utwór może być - za mało czystego thrashu). Ta średnia ocen na Metal Archives w miarę oddaje stan faktyczny. Dorzuciłbym im do niej może parę oczek, ale na więcej nie mogliby liczyć. Można by (ba! - powinno się wręcz) zrobić z tego kilkunastominutowy mini zostawiając 3-4 najlepsze punkty programu. Wydana kilkanaście miesięcy później "Waking into nightmares" to według mnie spory progres i naprawdę dobry materiał. Znowu znane nazwisko - heblował Gary Holt. Od dawna nie słuchałem, ale pamiętam że szczególnie z trzema pierwszymi numerami mocno się polubiliśmy. Nawiasem mówiąc swoim wpisem zdopingowałeś mnie do zdmuchnięcia kurzu z obu pudełeczek z cede. Właśnie odświeżam debiut. Druga też jeszcze tej nocy poleci. Nie wiem jak to się stało, ale do dzisiaj nie kupiłem "Worlds Torn Asunder", a to co z niej usłyszałem ("Living Weapon", "Shattered like Glass", "Savagery", "Demonic Ecstasy") kazało przypuszczać, że wskoczyli na jeszcze wyższy poziom. Niedawno minęła dekada od premiery, a ja nadal nie mam tego na półce. Parę razy trzymałem nawet kompakt w ręcach. Z czwórki słyszałem tylko "Black Sun, Black Moon" i nie podszedł mi ten numer. Nie chciało mi się zgłębiać całości. Z dwóch ostatnich również coś tam nadgryzłem, ale wrażenia nie zrobiło. Nie pamiętam nawet tytułów.

Tak czy inaczej, kiedy w 2010 grali w Progresji bawiłem się całkiem zacnie:
[Obrazek
W pewnym momencie Kevill nawet mi podsunął mikrofon, bo i tak go przekrzykiwałem. :D

Co do tych "drewnianych wynalazków z Niemiec" nie jestem pewien o które może chodzić, ale dla mnie kapele takie jak: Torment, Tankard, Fatal Embrace, Sharkrage, Ash Inheritance, Blizzard to sam miód. Ich nagrania dostarczają mi dokładnie tego czego potrzebuję.
[V] pisze:
08-01-2022, 11:05
DI najlepszy sleja? Grube narkosy.
Dla mnie w zasadzie "Show No Mercy" = "Haunting the chapel" = "Hell awaits" = "Divine intervention" = 10/10. Trójki tu nie wymieniam, ale niech będzie, że to jakieś 9,9/10. Ten minimalny minus za zbytnią jednorodność tego materiału. Oczywiście jest dla mnie jasne jak słońce, że dla masy ludzi ta cecha jest jedną z największych zalet "Reign in blood". "Divine..." jest mi tak bliskie, bo jakoś idealnie wpasowało się w moje postrzeganie tego zespołu, tego gatunku, w moje potrzeby. Jedna z bardzo niewielu płyt życia, nagrana jakby specjalnie dla mnie.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
pączek
postuje jak opętany!

09-01-2022, 09:44

Exodus lub anthrax
bartwa

09-01-2022, 10:26

When doubt subsides his honesty,
An inquiry, is it blasphemy?
Impure the soul, that's made to suffer,
No sermons left to hide or cover,
An empty promise, lie unfulfilled,
To steal a dream or get it killed.
They claim your trip to heavens nearby,
You may believe it but Satan wouldn't lie
Awatar użytkownika
hcpig

09-01-2022, 11:40

Gore_Obsessed pisze:
08-01-2022, 04:09
A mogę jednak zostać?

Mocowałem się z tą płytą przez mniej więcej 20 lat. Poznałem ją zimą '91/'92 r. Mniej więcej 10 lat temu pogodziłem się z tym, że z tej mąki chleba nie będzie.
Najpierw zobaczyłem fantastyczny teledysk do fantastycznego utworu tytułowego. Jeden ze szczytowych momentów metalu w ogóle, bez podziału na podgatunki. Oczekiwania względem całości miałem więc ogromne. "War ensemble" nie zawiódł. Bardzo dobry otwieracz, mocny kop w klatę na dzień dobry. Z perpektywy czasu uważam go jednak za jeden ze słabszych jakie mieli. Z pierwszych sześciu albumów wolę wszystkie pozostałe. Na późniejszych tylko "Repentless" robi na mnie mniejsze wrażenie. Potem mamy "Blood Red" gdzie napięcie siada totalnie. Jeden z najbardziej klapniętych numerów Zabójcy. W całej ich karierze dosłownie kilka takich jak: "Expendable Youth", "Overt Enemy" czy "Human Strain" może się pod tym względem z nim równać. Na dodatek kompletnie zgrzyta tu zestawienie riffów z tekstem. Płakać mi się chce za każdym razem kiedy słyszę wersy w stylu: "Massacre of innocent people" na tle tej skocznej, fikuśnej zagrywki. Zabiegi, które sprawdzają się u takiego Macabre Slayera zamieniają w tani kabaret. "Spirit in Black" podnosi nieco poziom i na nowo rozpala nadzieję, ale jak człowiek ochłonie przychodzi refleksja, że zamiast wizyty w Piekle ogląda sobie komiks na ten temat. Gdzie temu choćby do zadziorności, zaraźliwej, zuchwałej przebojowości i totalnej świeżości takiego "The Antichrist"? Że już o dusznej, apokaliptycznej atmosferze i sięganiu jeszcze głębiej czeluści piekielnych w otwieraczu z drugiego albumu nie wspomnę. Czuć tu jednak jeszcze nieco tego demonicznego ducha, więc mimo wszystko można zapisać ten kawałek po stronie (niewielkich) plusów "Seasons...". Potem wchodzi (chyba po to, żeby ostatecznie pogrzebać wszelkie nadzieje słuchacza na obcowanie z płytą wybitną) najgorszy kloc w dorobku grupy pod postacią "Expendable Youth". Naprawdę nie wiem co panowie sobie myśleli przepuszczając przez dziurawe sito selekcji takiego szrota. "Wiecie co - do tej pory wypuszczaliśmy naszpikowane riffami z najwyższej półki, przekraczające kolejne granice ekstremy, porywające i przebojowe kawałki, zagrajmy więc dla odmiany coś totalnie smętnego i sflaczałego, coś co poderwie słuchacza z miejsca, zmuszając do wyłączenia sprzętu grającego i wyjścia na spacer, zamiast kiszenia się w czterech ścianach przy tym steranym rzępoleniu o tematyce społecznej". Kiedy już człowiek mocno skonsternowany drapie się po głowie (po powrocie ze spaceru) trafia na "Dead Skin Mask". Numer o psychopatycznym pojebusie, który w kwestii klimatu zawodzi na całej linii. Panowie stwierdzili, że aby wykreować odpowiedni nastrój wystarczy wydziergać na gryfie gitarowym najbardziej irytujący riff przewodni w karierze i dodać w tle odpowiednio korespondujące z nim krzyki trzeźwiejącej Yreny w mocnej delirce. Bingo! Strzał w sam środek sedna tarczy! Ktoś powinien im puścić "Deathmask" Autopsy, albo "Ed Gein" Macabre, żeby zobaczyli jak to się robi. Ewentualnie "Kill Again", "213" lub "Psychopathy Red" takiej jednej kapeli na S... Tam jest aura która jeży włosy na głowie, tu dojmujące odczucie zmarnowanego potencjału, bo temat był wyborny.
Na szczęście zaczyna się druga połowa krążka, która go bez dwóch zdań ratuje. Na początek rozpędzony, zwarty, wściekły "Hallowed point". Refren mógłby być lepszy, od takich pocisków jak: "Black Magic", "Captor of Sin", "Postmortem" czy "Circle of Beliefs" dzielą go lata świetlne, no ale niech im będzie - poziom wyraźnie idzie w górę i na tle wcześniejszych kilkunastu minut ten track wprost błyszczy. Następny w kolejce "Skeletons of Society" niby znowu zwalnia do letniego tempa, niby znowu brnie w niebezpieczne dla nich rejony. Takie w zamyśle przebojowe, rytmiczne piosenki wychodziły im wówczas dość pokracznie i rozczarowująco, ale w tym wypadku wyszli obronną ręką. Kawałek nieźle buja i w udany sposób urozmaica całość. Spokojnie można go zaliczyć po stronie plusów. Względem kolejnego "Temptation" mam ambiwaletne odczucia. Pierwsza część w ogóle mi nie robi - poślednie riffy z odzysku i zupełnie nijaki refren. Druga część, rozpoczynająca się po solówce, od trzeciej minuty, to już inna historia. Zdecydowanie ciekawsze pomysły gitarowe, zawiesista, mocno zagęszczona, klaustrofobiczna atmosfera. Może się podobać i podoba się. Jako całość jednak ten numer nie winduje oceny płyty. W "Born of fire" wreszcie przypominają sobie co uczyniło ich wielkimi, robią to co wychodzi im najlepiej. Świetny, dynamiczny, agresywny strzał, w którym jest więcej dobrych pomysłow niż w utworach 2-5 razem wziętych. Najlepszy tutaj, jeśli nie liczyć następującego po nim, zamykającego całość arcydzieła. Doskonale sprawdziłby się na wcześniejszej płycie w miejsce zdecydowanie mniej przekonującego "Cleanse the Soul" lub coveru Judasów. O tytułowym utworze z "Seasons..." już pisałem, więc nie będę się powtarzał.

Do mnie się kiedyś przywalili jak napisałem, że słuchałem jednego albumu PF ponad 100 razy żeby się przekonać a tutaj Maniek rozjebał system, super post - szacunek że Ci się chciało to wszystko pisać, tak wygląda KRYTYKA przez duże 'k' a nie opinie wydawane na podstawie 2-3 odsłuchów z mpczy jednym uchem.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

09-01-2022, 11:50

Jakie mp3? Dziś jest streaming. Nowo wychdzoacy album jestes w stanie w jeden dzień przesłuchać ok 10 razy na własnym urządzeniu mobilnym. To nie te czasy, gdy słuchano na kompie na winampie po pracy lub po szkole i to pod warunkiem, że sobie ściągnąłes z sieci z czym było różnie. (:

Poza tym żeby stwierdzić, że cos ci się nie podoba, to potrzeba aż 100 odsłuchów? Oczywiście, że nie.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
bartwa

09-01-2022, 11:53

ozob pisze:
09-01-2022, 11:50

Poza tym żeby stwierdzić, że cos ci się nie podoba, to potrzeba aż 100 odsłuchów? Oczywiście, że nie.
Pewnie zależy od człowieka, różne są prędkości przyswajania.
535

09-01-2022, 12:02

To nie jest do końca kwestia ilości odtworzeń w krótkim czasie. Większość słuchaczy przechodzi jednak jakąś muzyczną ewolucję, więc osobisty odbiór płyty poznanej iks lat temu jak najbardziej potrafi zaskoczyć. Na plus i na minus. Tylko tępy głupek obraża się na muzykę, nie dając jej ponownej szansy. Rzecz jasna , często bywa, że kolejne próby kończą się niepowodzeniem, ale czasami okazuje się, że zaskoczy. Moim koronnym przykładem jest tutaj Don't Break The Oath. Mimo wielu podejść na przestrzeni lat, nadal czekam na wersję instrumentalną.
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

09-01-2022, 12:39

U mnie MF i KD to koronny przykład w drugą stronę. Jak kiedyś usłyszałem Melissę to trochę mi było śmieszno, a trochę irytująco. Dziś już bym tak nie powiedział, a wokal to dodatek świetnie uzupełniający klimat tego albumu. Ale tu impulsem do zmiany nastawienia był akurat inny album i to akurat Kinga, czyli Graveyard.
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
Awatar użytkownika
Ascetic

09-01-2022, 12:40

Achtung, rasizm na masterciulu! Pora na ilościzm.

Od teraz mierzymy wartość posta, jego merytoryczność, po tym ile odsłuchów za nami.

Dodam jeszcze jedno. Nie ma skali, punktów odniesienia, bo zatrzymał się gdzieś na ogólniaku, ale .... ale .... Czekam na posty typu "DM umarł", "najlepsze co wyszło, to wyszło w 90".*

* Jak napisał jeden influencer ze 2 dni temu na peju. Generalnie i całościowo: xD.
Poro
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

09-01-2022, 14:19

Dobry temat sluchania w opor muzyki ktorej sie nie lubi, bede sledzil
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
ODPOWIEDZ