Gramofon - dobre rady na początek.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Re: Gramofon - dobre rady na początek.
Wuj radzi, skup się na muzyce nie na trzaskach. Przecierając szmatką raczej nie zmniejszysz tego efektu. Żeby wzmocnić sygnał z gramofonu potrzebujesz przedwzmacniacza zewnętrznego,wtedy gałka, w sensie, że potencjometr głośności, od razu pójdzie w lewo, niwelując przy okazji niebezpieczeństwo pierdolnięcia przy przełączaniu źródła na cd. Co do szczoteczek to wyżej masz link i warto.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
O, podziękował.
Tak się bawię...gramofonem, ustawiam, przestawiam, ważę, słucham, drapię się po dupie.... No i właśnie. Ilu z tutejszych melomanów ustawiało wkładkę tym patentem? Jakieś przemyślenia, uwagi, wnioski, etc.?
- Kilgore
- weteran forumowych bitew
Ale jakim patentem? Raczej po dupie się nie drapie przy ustawianiu.
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
- BC/AD
- zaczyna szaleć
Ja tak ustawiałem wkładkę z pomocą wkładu do olówka....wkład pokrył się z linią na szablonie w obu punktach tylko z idealnie ustawionym przesięgiem. Bez ustawionego przesięgu nie było opcji aby wkład pokrył się z linią w obu punktach.
- Kilgore
Nagaoka jest prosta od czoła, plus oko budowlańca i nie potrzeba wkładu. Ważny jest odpowiedni szablon dla odpowiedniego sprzętu.
No i właśnie. Jest taki szablon do ustawiania i z niego korzystałem. Zapiąłem wkład, a tu dupa, bo ustawienie gołej wkładki do linii to jest wyzwanie. W każdym razie z tego filmu wynika, że manipulując wkładką do wkładu ołówka automatycznie znajdujesz prawidłowy przesięg, a równocześnie ustawiasz czoło wkładki równolegle do linii. Także ten plastikowy szablonik do przesięgu pokazuje w zasadzie pół prawdy, więc nie bardzo wiadomo do czego jest.
- Kilgore
Bo moim zdaniem on trochę to robi do dupy, nie powinien przekrzywiać wkładki tylko jeździć równolegle przód tył, i wtedy jak złapiesz równoległość w punktach, to automatycznie przesięg.535 pisze: ↑21-01-2022, 17:45No i właśnie. Jest taki szablon do ustawiania i z niego korzystałem. Zapiąłem wkład, a tu dupa, bo ustawienie gołej wkładki do linii to jest wyzwanie. W każdym razie z tego filmu wynika, że manipulując wkładką do wkładu ołówka automatycznie znajdujesz prawidłowy przesięg, a równocześnie ustawiasz czoło wkładki równolegle do linii. Także ten plastikowy szablonik do przesięgu pokazuje w zasadzie pół prawdy, więc nie bardzo wiadomo do czego jest.
- Kilgore
Pff waga, wagi używają pozerzy tylko na oko się robi
- BC/AD
- zaczyna szaleć
Jak kupiłem gramofon to wkładka Ortofon 2m była niby ustawiona fabrycznie....tyle ze mierząc przesięg nie bardzo mi sie to zgadzało.Kupiłem takie coś:
https://allegro.pl/oferta/sfk0135-01-ov ... 7864081539
coś gdzie w banalny sposób się ustawia przesięg + do tego minimalna korekta z wkładem ołowka.
I od przeszło roku nie dotykam się do ustawień wkładki
coś gdzie w banalny sposób się ustawia przesięg + do tego minimalna korekta z wkładem ołowka.
- Kilgore
Rysik jest niezbędny dla mnie do np ortofonów, tam nie ma po czym strzelić okiem
- Kilgore
To ułatwia życie, ale ja wstępnie jadę suwmiarka, a potem szablon. Samym szablonem też ustawisz.BC/AD pisze: ↑21-01-2022, 17:53Jak kupiłem gramofon to wkładka Ortofon 2m była niby ustawiona fabrycznie....tyle ze mierząc przesięg nie bardzo mi sie to zgadzało.Kupiłem takie coś:
O tym własnie piszę. Bez ołówka ch...nie ustawianie.BC/AD pisze: ↑21-01-2022, 17:53Jak kupiłem gramofon to wkładka Ortofon 2m była niby ustawiona fabrycznie....tyle ze mierząc przesięg nie bardzo mi sie to zgadzało.Kupiłem takie coś:
- BC/AD
- zaczyna szaleć
Ja tez wcześniej ustawiałem przesieg suwmiarką, ale zdecydowanie wole ten bajer z allegro. Zdecydowanie szybciej ... Na szablon tez można, ale podejść bedzie wiele
- Kilgore
Być może robi to świadomie, żeby pokazać komuś kto nie ma pojęcia , żeby się nie zniechęcał, bo da się to tak ustawić.Kilgore pisze: ↑21-01-2022, 17:51Bo moim zdaniem on trochę to robi do dupy, nie powinien przekrzywiać wkładki tylko jeździć równolegle przód tył, i wtedy jak złapiesz równoległość w punktach, to automatycznie przesięg.535 pisze: ↑21-01-2022, 17:45No i właśnie. Jest taki szablon do ustawiania i z niego korzystałem. Zapiąłem wkład, a tu dupa, bo ustawienie gołej wkładki do linii to jest wyzwanie. W każdym razie z tego filmu wynika, że manipulując wkładką do wkładu ołówka automatycznie znajdujesz prawidłowy przesięg, a równocześnie ustawiasz czoło wkładki równolegle do linii. Także ten plastikowy szablonik do przesięgu pokazuje w zasadzie pół prawdy, więc nie bardzo wiadomo do czego jest.