Wątek wakacyjny - czyli chwalimy się gdzie wybywamy na urlop

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
535

Re: Wątek wakacyjny - czyli chwalimy się gdzie wybywamy na urlop

29-01-2022, 00:51

empir pisze:
28-01-2022, 23:35
Hmmm. Jeśli najdzie cię ochota to jednak coś skrobnij. Nie wspominałem, że wyjazd będzie w wakacje ;)
Dużo wcześniej się nie pchaj. Powyżej ośmiuset może być śnieg i lód Część dróg pozamykana, część kempingów także. Na noclegi stracisz majątek. Tu kiedyś wrzucałem zdjęcia z lipca i chyba nawet z 2016. Uwierz mi na słowo ten śnieg potrafi tam jeszcze w lipcu leżeć i wtedy jest inna rozmowa, a zwykle to nie jest łacha gdzieś na górze taka do zdjęcia tylko regularne zaspy. Kiedyś wynajęliśmy domek powyżej Ballestrand. Na górze zamarznięte jezioro w chuj śniegu oraz około 5-6 stopni. Na dole przy fjordzie kilkadziesiąt kilometrów dalej 28 w pełnym słońcu na asfalcie. Bliżej Oceanu termometr w aucie pokazał 34 w słońcu. Tyle co zjechaliśmy z góry. Oczywiście można nie wierzyć.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

19-02-2022, 00:32

535 pisze:
29-01-2022, 00:04
yle ględzenia, bo piszę z telefonu i już go kurwa nie widzę.
Masz wenę na kontynuowanie?
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

20-02-2022, 08:54

Czarnogora samochodem przez 2 tygodnie. Po drodze Słowenia i Chorwacja. Na dłużej bo 6 noclegów zatrzymuje się w Budvie. Z atrakcji zabookowalem rafting na Tarze. Za dużo wspaniałych opowieści słyszałem o Czarnogórze i nie mogłem się powstrzymać.

Tak swoją drogą first minute zarządza. Początek lipca, 6 nocy w 5 gwiazdkowym hotelu all inclusive stanowiącym wizytówkę Budvy, bo na każdym katalogu się znajduje za 1500 zl za osobę na niemieckim Neckermannie....... to samo w Itaka za..... 3500 obecnie. Dokładnie te same warunki pobytu.

Był ktoś? Poleci ktoś jakieś zajebiste plaże, trasy górskie, skanseny przyrodnicze?. Zabytków nienawidzę zwiedzać ale coś muszę zahaczyć, bo mnie luba zajebie jak nie będzie jakiegoś pałacu czy zamku po drodze.

Kupiłem se dwa przewodniki to se będe dziś trasę układać.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-02-2022, 11:53

Byłem. Bardzo fajne miejsce, nie wiem jak teraz tam z cenami, bo byłem tam kilka lat temu, ale wtedy było ok.

Ja urzędowałem w Sutomore, stamtąd blisko do Stari Bar, masz tam starożytną twierdzę, pałac władcy Czarnogóry, czy fajny Sobór. Zabytków jakoś dużo tam nie ma, plaże fajne, choć trzeba uważać na jeżowce. Z ciekawostek, w Starim Barze możesz odwiedzić miejsce, gdzie rośnie jedno z najstarszych na świecie drzew oliwnych - albo i najstarsze, bo prym wiedzie ponoć drzewo oliwne z Izraela czy Palestyny, nie pamiętam. Ale te jest równie stare.

Jak lubisz zobaczyć takie obiekty, to wybierz się zobaczyć Most Durdevica na Tarze. Wspaniały widok na kanion, wyobraż sobie, że stoisz na moscie a pod Tobą jest 170 metrowa przepaść. Ekstremalnym doświadczeniem będzie przejażdżka tyrolką, są z tego co pamiętam trzy trasy, to chyba najdłuższa tyrolka w Europie. Jak lubisz takie coś, to wskakuj. Nie pożałujesz.

Chorwacja i Słowenia też fajne, widokowo zajebiste. Ale już nie pamiętam dokładnie co tam do zwiedzania fajnego. Warto wybrać się do Albanii, w okolice Duressz. Nie wiem jak teraz, ale trzeba było się spieszyć z powrotem, bo zamykają tam granicę wieczorem i już nie można wyjechać, więc trzeba mieć to na uwadze. Ja spędziłem w Albanii krótko ale tam już większa bieda, policja bierze łapówki.... Albania w sumie ciekawa, ale warto wybrać się z kimś, kto tam zna okoliczne zwyczaje, bo to taki trochę dziwny kraj ;-)

Co do Czarnogóry - gorąco polecam. Miejscowe trunki wysokoprocentowe bardzo dobre.
tomaszm

20-02-2022, 12:02

Piękne dzięki za wpis. W Albani bylem pare dni. Z Grecji promem popłynąłem. Zajebiscie dziko. Wynająłem samochód i trochę pojeździłem. Albanczycy bardzo mili ludzie. Ale gruchoty to w wypożyczalniach mają straszne.

Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

20-02-2022, 17:45

tomaszm pisze:
Czarnogora samochodem przez 2 tygodnie. Po drodze Słowenia i Chorwacja. Na dłużej bo 6 noclegów zatrzymuje się w Budvie. Z atrakcji zabookowalem rafting na Tarze. Za dużo wspaniałych opowieści słyszałem o Czarnogórze i nie mogłem się powstrzymać.
W Czarnogórze nie byłem bo jakoś mnie nie ciągnie (pewnie niesłusznie) ale w Chorwacji trochę atrakcji godnych polecenia się widziało.
Zależy którędy jedziesz i gdzie masz noclegi.
Nasum

20-02-2022, 20:36

Chorwacja też piękna. Pamiętam jak przejeżdżałem chyba przez Vukovar, albo podobna nazwa miejscowości ( pamięć zawodna ). Z początku myślałem, że to ruiny kościoła z 14 wieku czy coś, a to cała miejscowość rozpierdolona podczas ostatniej wojny, zostawiona swojemu losowi, możliwe że w postaci pomnika. W lasach obok widniały tabliczki ostrzegające o minach.

Serbia też jest ciekawa. Tam czas się nieco zatrzymał, jak byłem w Belgradzie, to nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że jestem w mieście zza żelaznej kurtyny z okolic roku 1989. Budynki MSW czy MSZ które amerykanie zbombardowali podczas ostatniej wojny stały nienaruszone, jakby dopiero co pozbierali gruz z ulicy i nie zdążyli jeszcze ich odbudować,. Ogólnie Bałkany to ciekawe miejsce.
vicotnick
rasowy masterfulowicz

20-02-2022, 21:14

Podczas ponad 3 tygodniowego pobytu w Chorwacji, około roku 2002, byłem w Bośni - Sarajewo, Mostar. Klimat jeszcze mocno powojenny, rozjebane domy, w miastach zero młodych ludzi, a jeżeli już to kaleki. W Mostarze zanabyłem se pamiątkę w postaci wielkiej łuski po pocisku, z rzeźbionym wzorem mostu. Zaczepili nas na tym moście jacyś dziwni ludzie, chcieli kasy za to, że jeden z nich skoczy do rzeki, wysoko było, a woda chyba płytka, ogólnie klimat lekko dziwny był, ale mimo wszystko warto. Teraz pewnie się sporo zmieniło. A i jeszcze w Medjugorie byliśmy, ludzie w podeszłym wieku zapierdalali na kolanach na górę, a droga mocno kamienista, plus lipiec i temperatura pewnie ze 35 stopni we słońcu.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

20-02-2022, 21:31

vicotnick pisze:
Mostar. Klimat jeszcze mocno powojenny, rozjebane domy
Byłem tam 4 lata temu. Nadal sporo dziur po pociskach. Pewnie tak już zostanie. Forma pewnie pamiątki po tamtych ciężkich czasach.

vicotnick pisze:
Zaczepili nas na tym moście jacyś dziwni ludzie, chcieli kasy za to, że jeden z nich skoczy do rzeki, wysoko było, a woda chyba płytka
Nadal skaczą. W sezonie mnóstwo luda to ogląda.

Nawet były tam organizowane zawody w skokach do wody.

Mostar na pewno warto odwiedzić,

vicotnick pisze:
A i jeszcze w Medjugorie byliśmy, ludzie w podeszłym wieku zapierdalali na kolanach na górę, a droga mocno kamienista, plus lipiec i temperatura pewnie ze 35 stopni we słońcu.
A to jest pojebana sytuacja. Byłem przejazdem. Typowo katolski sposób na zarabianie na legendzie o dzieciach co z maryjką napierdalali o dupie maryny.
Nasum

20-02-2022, 21:33

A tak a propo - w czasie wojny nie rozjebali aby tego mostu?
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

20-02-2022, 21:35

Nasum pisze:
20-02-2022, 21:33
A tak a propo - w czasie wojny nie rozjebali aby tego mostu?
Rojebali. Odbudowali go po wojnie.

edit: "Zaraz po wojnie, w 1995 roku, przy wsparciu UNESCO i Banku Światowego, rozpoczęto odbudowę mostu. Wydobyto z rzeki pozostałości starej budowli. Oficjalne otwarcie miało miejsce 24 lipca 2004 roku. W 2005 roku most wraz z otoczeniem został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO." (wikipedia)
Nasum

20-02-2022, 21:41

Coś mi się zdaje, że jest na yt nawet film który ukazuje moment jego ostrzelania i zawalenia się.
vicotnick
rasowy masterfulowicz

20-02-2022, 21:45

Takie znaki drogowe też bywały.
20220220_214232.jpg
20220220_214232.jpg (66.63 KiB) Przejrzano 2131 razy
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

21-02-2022, 10:16

Floryda - był ktoś z Was już za Wielką kałużą w tym stanie?
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
[V]

21-02-2022, 14:44

Hailsa. Szukam domu nad morzem naszym w lipcu /sierpniu na 4 noce dla 5 osób. Z dala od cebuli i sąsiadów(nie może być jeden dom obok drugiego nasrane) ale niedaleko do plaży. Cena bez znaczenia, gdyby ktoś coś polecał to bardzo wdzięczny pozostanę.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
bartwa

21-02-2022, 14:51

Sgt. Barnes pisze:
Ja byłem, ale tylko w Miami.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Scorn
postuje jak opętany!

21-02-2022, 15:24

tomaszm pisze:

Tak swoją drogą first minute zarządza. Początek lipca, 6 nocy w 5 gwiazdkowym hotelu all inclusive stanowiącym wizytówkę Budvy, bo na każdym katalogu się znajduje za 1500 zl za osobę na niemieckim Neckermannie....... to samo w Itaka za..... 3500 obecnie. Dokładnie te same warunki pobytu.

Był ktoś? Poleci ktoś jakieś zajebiste plaże, trasy górskie, skanseny przyrodnicze?. Zabytków nienawidzę zwiedzać ale coś muszę zahaczyć, bo mnie luba zajebie jak nie będzie jakiegoś pałacu czy zamku po drodze.

Kupiłem se dwa przewodniki to se będe dziś trasę układać.

Tomasz, pierdol plaże i wal w góry. Durmitor jest świetny, ale jeszcze lepsze góry Komovi. Dużo mniej ludzi. Przez osiem godzin na szlaku spotkałem jednego człowieka. W lato. Szczyty ok. 2500 metrów, można śmiało wchodzić bez sprzętu. Przepięknie tam.

Nad morzem tłumy. Plaże ciasne. Drogo. Najebani Serbowie i Ruscy. No chyba że lubisz takie klimaty. Ja z Budvy się zawinalem bardzo szybko. Przy granicy z Albanią jest za to dość fajna plaża - mekka nudystów.

Z miast bardzo warto zobaczyć Kotor.

Generalnie Czarnogóra jest spoko, ale bardziej podobały mi się Albania i Macedonia.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

bartwa pisze:
21-02-2022, 14:51
Sgt. Barnes pisze:
Ja byłem, ale tylko w Miami.
OK, czy to prawda, ze dla nas, Europejczyków, najlepszy czas na lot tam to wczesna jesień? Chodzi o wilgoć i temperaturę, niekoniecznie dla nas przyjazną na tamtym terenie. Ja planuję albo kwiecień albo wrzesień/październik.
Awatar użytkownika
bartwa

21-02-2022, 16:03

Sgt. Barnes pisze:

OK, czy to prawda, ze dla nas, Europejczyków, najlepszy czas na lot tam to wczesna jesień? Chodzi o wilgoć i temperaturę, niekoniecznie dla nas przyjazną na tamtym terenie. Ja planuję albo kwiecień albo wrzesień/październik.
Ja byłem w grudniu i tak bym polecał.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

22-02-2022, 11:33

OK, temat do rozważenie. Ponoć latem bez klimy tam nie da się żyć. Kolega przez pół roku schudł 15 kilo przez ten klimat.
ODPOWIEDZ