III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

Re: III Wojna Światowa

08-03-2022, 17:46

Soviet visuals pisze:Obrazek
Antyradziecka grafika z 1968 r. Jak widać pewne rzeczy się nie zmieniają.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-03-2022, 18:48

Obrazek

Plus kilkanaście tysięcy zielonych ludzików, najemników = 150 tys. nowych ludzi, zmotywowanych do nakurwiania w kaca. Budujące.
lys på slutten av lys
vicotnick
rasowy masterfulowicz

08-03-2022, 18:51

Awatar użytkownika
Hatefire

08-03-2022, 20:02

George Orwell pisze: Nic wiem nic bliższego o wydarzeniach w Polsce i gdyby nawet leżało to w mojej mocy, nie mam zamiaru wtrącać się do sporów między rządem polskim w Londynie i Polskim Komitetem Wyzwolenia Narodowego w Moskwie. Najbardziej interesuje mnie postawa inteligencji brytyjskiej, która to grupa nie potrafi zakwestionować nawet poje­dynczym głosem tego, co w jej mniemaniu jest rosyjską polityką, obojętne, jak i skąd bierze ta polityka, i która wykazała w tym wypadku niesłychaną podłość, sugerując, że nie powinniśmy wysyłać bombowców na pomoc naszym towarzyszom broni walczącym w Warszawie. Ogromna większość lewicowców, którzy przyjmują bez żadnych zastrze­żeń to, co podsuwa im „News Chronicie” itd., wie o Polsce niewiele więcej niż ja. Wie­dza ta ogranicza się do tego, że Rosjanie są przeciwni rządowi londyńskiemu i doprowa­dzili do utworzenia konkurencyjnego ciała, co, zdaniem lewicowców, rozstrzyga spra­wę. Gdyby jutro Stalin przestał popierać PKWN i uznał rząd w Londynie, cała brytyjska inteligencja poszłaby za nim jak stado baranów. Jej stosunek do radzieckiej polityki za­granicznej nie wyraża się w pytaniu: „czy polityka ta jest słuszna, czy nie?”, tylko: «to jest polityka rosyjska - co możemy uczynić, by ją uwiarygodnić?”, taką postawę można uzasadnić - jeśli w ogóle można - jedynie argumentem siły. Rosjanie są silni w Europie Wschodniej - my nie jesteśmy - a zatem nie wolno się nam im przeciwstawiać. Rozumo­wanie to zawiera zasadę, która z natury rzeczy jest wroga socjalizmowi: nie wolno protestować przeciw takiemu złu, któremu nie potrafisz zaradzić.
Nie mogę zastanawiać się teraz ani nad tym, dlaczego brytyjska inteligencja, poza nielicznymi wyjątkami, stała się tak bardzo wiernopoddańczo lojalna wobec ZSRS ani też dlaczego grupa ta przyjmuje jego politykę bez cienia krytycyzmu, dowodząc tym swej nieszczerości. Pisałem już o także gdzie indziej. Chciałbym przedstawić w konkluzji dwie sprawy, godne przemycenia.
Po pierwsze, oto kilka słów prawdy do angielskich dziennikarzy lewicowców i do intelektualistów w ogóle: „Zapamiętajcie, że za nieszczerość i tchórzostwo zawsze trzeba zapłacić. Nie wyobrażajcie sobie, że przez całe lata można uprawiać służalczą propagandę na rzecz radzieckiego lub też jakiegokolwiek innego reżimu, a potem powrócić nagle do intelektualnej przyzwoitości. Raz się skurwisz - kurwą zostaniesz”."
/Orwell, Tribune, felieton z cyklu "Jak mi się podoba", 1.09.1944/
No trafne podsumowanie postawy tych różnych onucy, mimo upływu czasu. Zwłaszcza ostatnie zdanie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

08-03-2022, 20:13

Jest ciąg dalszy w sprawie Migów:
Polska gotowa przekazać MiGi-29 do dyspozycji USA
https://defence24.pl/sily-zbrojne/msz-p ... ozycji-usa
Guilty of being right
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

08-03-2022, 20:13

Ale piękne kombinacje haha
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/polska ... sa/55d22zg

Przecież już jest dawno ustalone że te samoloty polecą na ukraine

edit: uglak mnie ubiegł
Awatar użytkownika
Ascetic

08-03-2022, 20:15

Z tymi Migami to dobrze rozegrali, co nie?

Zbombardowanie lotniska w ramsztain to nie taka łatwa sprawa, a jak uznają, że to „prowokowanie wojny”, to już z całym NATO i USA.

ps. póki co myśle, że to straszak przed czwartkowymi rozmowami negocjacyjnymi.
lys på slutten av lys
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

08-03-2022, 20:20

Przecież putin jest w tak głebokiej dupie że głebiej sie nie da.Nie ma już nic do stracenia.Robi przegrupowanie, wysyła 100% swojego lotnictwa jakie ma na kijów, robi dwudniowe bombardowanie po czym wysyła całą piechote jaką ma.Jeśłi to nie wypali to naciska guziczek.Jest jeszcze jedna opcja, strzela samobója.Ale w to wątpie.Druga kwestia jest taka że to o czym pisałem i tak mu gówno da bo jego kraj jest za miesiąc w ruinie.Na jego miejscu zajebałbym sobie w łeb
bartwa

08-03-2022, 20:31

Praktycznie wszystko lepsze od kacapskiego ścierwa, które oprócz zniewolenia i syfu nie ma nic do zaoferowania. Nawet siebie zniszczyli.
Awatar użytkownika
Medard

08-03-2022, 20:43

żeby nie było, że wszystkie ruskie złe, albo to tylko zagrywka taktyczna, bo góra mięknie:

Alexander Garnaev, a Hero of Russia, test pilot and chairman of the Club of Heroes of #Russia and USSR, has resigned as chairman in protest against the war in Ukraine:

Obrazek
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Hatefire

08-03-2022, 20:58

Obrazek

:D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Dead But Rimming
postuje jak opętany!

08-03-2022, 21:01

mocny2_3 pisze:
Jeśłi to nie wypali to naciska guziczek.
Nie wierzę w to. Raz, że tam kilka innych osób musi się na guziczek zgodzić, a wszyscy młodsi od niego raczej chcą dalej żyć w względnym spokoju i dostatku. Putin może już nie mieć nic do stracenia, ale oni tak. Dwa, że każdy z nich ma jakieś rodziny, dzieci, itd. - guziczek oznacza totalne spierdolenie życia wszystkim ruskim, całej swojej rodzinie w każdym miejscu na świecie. Trzy - wokół Putina jest rozciągnięty jakiś parasol ochronny, który sobie kupił. Ktoś tam niby głosuje przeciw ruskim, ale się nie cieszy, jak Salvini, Orban, czy jakieś tumany z FIFA i innych organizacji. Po guziczku już nie byłoby żadnego "ale", po prostu cały świat musiałby na nich wywalić jaja, czy by tego chciał, czy nie. Korea Północna łelkam tu. No i cztery - bez tarczy antyrakietowej ruskie są skazane na porażkę w wojnie na grzybki. Mogą tym straszyć Ukrainę, ale kraje NATO i sympatyzujące już nie, bo tu w moment mogliby dostać rakietami z trzech (USA, UK, FRA) czy nawet czterech (ISR) kierunków na raz.
bartwa

08-03-2022, 21:04

Dead But Rimming pisze:
08-03-2022, 21:01
mocny2_3 pisze:
Jeśłi to nie wypali to naciska guziczek.
Nie wierzę w to.
Ja też nie. Zwykłe straszenie. Poza tym ten guzik tak pewnie działa jak ich całe państwo. Putina trzeba zgnieść teraz, lepszej okazji może nie być.
Nasum

08-03-2022, 21:09

Faktycznie, potem może być za późno.

Ciekawe jak się zakończy sprawa z migami.... Oby nie obrali sobie nas za celu. Sojusze sojuszami, pewnie by ruszyli dupę, ale nie chciałbym być teraz państwem frontowym.
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

08-03-2022, 21:12

Polecam posłuchać, trochę o tym guziku też mowa a przy okazji calkiem sensowna analiza ostatnich zdarzeń.

https://open.spotify.com/episode/5UrqlB ... =copy-link
Dead But Rimming
postuje jak opętany!

08-03-2022, 21:23

Bless this tongue pisze:
Polecam posłuchać, trochę o tym guziku też mowa a przy okazji calkiem sensowna analiza ostatnich zdarzeń.

44 minuty, trochę srogo. Streścisz z grubsza?
bartwa

08-03-2022, 21:30

Dead But Rimming pisze:
Bless this tongue pisze:

Poza tym początek zniechęca - namawiają na oddanie 1 procenta podatków na media narodowe (co to jest, tvpis?) i marsz niepodległości.
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

08-03-2022, 21:41

bartwa pisze:
08-03-2022, 21:30
Dead But Rimming pisze:
Bless this tongue pisze:

Poza tym początek zniechęca - namawiają na oddanie 1 procenta podatków na media narodowe (co to jest, tvpis?) i marsz niepodległości.
Faktycznie też mnie to początkowo zniechęciło ale przeczekalem bo spacerowałem i tak poleciała całość. Ten co namawia to typ z jakiegoś radia, a mi chodzi o wywód Sykulskiego. Całkiem rzeczowy i przemyślany. Mnie przekonuje chociaż nie znałem typa wcześniej i nawet nie wiem z jakiego środowiska się wywodzi tym bardziej że obecnie nawet nie mieszkam w PL ;)

Z grubsza Ukraina nie wydawala się być pierwotnie celem ataku sama w sobie, tylko punktem do destabilizacji regionu. Putin nie miałby szans na okupację całego kraju zwłaszcza że doszłaby do tego z pewnością walka z partyzantka ukraińska.

Sykulski opowiada też o modelu imperialistycznym i mocarstwowym i deeskalacji przez zastosowanie jądrowych ładunków taktycznych, typów modeli państwa ukraińskiego w jakie może przekształcić się obecna Ukraina.
Dodatkowo ciekawy wtręt o konflikcie w Jemenie
Ostatnio zmieniony 08-03-2022, 22:05 przez Bless this tongue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Medard

08-03-2022, 21:44

Rosyjscy jeńcy wojenni, wzięci do niewoli podczas inwazji Rosji na Ukrainę, będą traktowani zgodnie z normami międzynarodowego prawa humanitarnego, a później będą pracować na rzecz odbudowy ukraińskiej gospodarki - powiedział we wtorek wiceminister spraw wewnętrznych Ukrainy Jewhen Jenin.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... _najnowsze
Die Welt ist meine Vorstellung.
ODPOWIEDZ