MISANTHROPE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
MISANTHROPE
Od płyty "Visionnaire" należą do ścisłego grona zespołów, których kolejnych wydawnictw muszę posłuchać. Pierwsza płyta "Variation..." była i jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia ze względu na jęki i płacze. "1666 Theatre Bizzare" znamionowała progres, ale wciąż za dużo było zniewieściałych łkań. "Vissionaire" to chyba najlepszy album w dorobku zespołu, który od zawsze szanowałem za oryginalność i intelektualny image. Dodatkowo na Visionnaire znajdują się świetne partie klawiszy-choc zwyczajowo jestem ich przeciwnikiem w metalu. Kolejne wydawnictwa trzymały wysoki poziom. Naljepszym z nich jest moim zdaniem "Immortal Misanthrope", najsłabszym "Sadistic Sex Deamon". "Metal Hurlant" jeszcze niesłyszałem, poza jednym numerem (zapowiadającym się bardzo ciekawie), udostępnionym na stronie zespołu: http://www.misanthrope-metal.com
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
Poczatkowo tez mialem opory co do "1666 Theatre Bizzare" ale po czasie mozna powiedziec ze sie z nia oswoilem. Kolejne plyty juz tylko lepiej, choc produkcja i klawisze "Misanthrope Immortel" wydaly mi sie jakies przeslodzone. Najnowszej nie slyszalem ale nie sadze bym mial znow na nich taki boom jak za czasow "Visionnaire" 

- Chlastator
- zaczyna szaleć
Wspaniała kapela, bardzo niedoceniona. Zgodzę się, że najlepszym albumem jest 'Immortal', zaś 'SSD' wcale nie jest najsłabszy, zdecydowanie słabiej wchodzi mi 'Libertine Humilations'.
Wspomniałeś Major o pierwszych płytach, hehehe, stopień płaczu był tam faktycznie duży
Kiedyś mi się to bardzo podobało, nie wiem jak dziś, bo nie słuchałem tych krążków, jakies 10 lat.
A nowy numer, faktycznie jest świetny
Wspomniałeś Major o pierwszych płytach, hehehe, stopień płaczu był tam faktycznie duży

Kiedyś mi się to bardzo podobało, nie wiem jak dziś, bo nie słuchałem tych krążków, jakies 10 lat.
A nowy numer, faktycznie jest świetny
- Duvelor
Ostatni wypust w postaci "Metal Hurlant" to wspaniała płyta. Chyba jedna z lepszych w 2005 roku.
Zresztą już od demówek "Inductive Theories" i "Crisis of Soul" grali solidnie.
Udowodnili to splitem "Hater of Mankind / Kingdom of the Dark" z 1991 roku.
Ja zacząłem przygodę z ich muzyką od pierwszej płyty "Variation on Inductive Theories" wydanej w Polsce w formie kasety, jeszcze przez kmiołkową firmę "Carnage".
Kolejne ich wydawnictwa były u nas ciężko osiągalne. Zresztą Holy Records ma dystrybucję w Polsce tak nędzną, że szkoda gadać. Moim zdaniem "Miracles: Totem Taboo" i "1666... Théâtre Bizarre" to wspaniałe awangardowe granie.
Kropką nad "i" była płyta "Visionnaire". Wielu uważa ją za szczytowe osiągnięcie tych francuskich metali.
Następna "Libertine Humiliations" była lekkim rozczarowaniem. Chociaż chciałbym, aby inne kapele tak "roczarowywały". Następnie wydany został box "Recueil D´Écueils: Les Épaves... Et Autres Oeuvres Interdites" zawierający ostatnią płytę, bootleg i zbiór rzadkich nagrań. Prawdziwy skarb dla fanów.
"Immortel" w wersji francuskiej to było coś. Istny przełom dla tego zespołu.
Następny "Sadistic Sex Daemon" potwierdził wyjątkowość tej kapeli. Był bardziej teatralny od poprzednika, ale z drugiej strony bardziej brutalny. Słychać, że kolesie odświeżając skład postanowili zagrać ostrzej i ciężej. I chwała im za to. Inne ekipy raczej spuszczają z tonu.
Kolejne wydawnictwo to 2 CD i 2 DVD zebrane pod tytułem "Misanthro-therapie: 15 années d´analyse". Wydawnictwo warte każdej ceny. Poważnie. Wspaniale wydane, świetnie zrealizowane.
Zresztą już od demówek "Inductive Theories" i "Crisis of Soul" grali solidnie.
Udowodnili to splitem "Hater of Mankind / Kingdom of the Dark" z 1991 roku.
Ja zacząłem przygodę z ich muzyką od pierwszej płyty "Variation on Inductive Theories" wydanej w Polsce w formie kasety, jeszcze przez kmiołkową firmę "Carnage".
Kolejne ich wydawnictwa były u nas ciężko osiągalne. Zresztą Holy Records ma dystrybucję w Polsce tak nędzną, że szkoda gadać. Moim zdaniem "Miracles: Totem Taboo" i "1666... Théâtre Bizarre" to wspaniałe awangardowe granie.
Kropką nad "i" była płyta "Visionnaire". Wielu uważa ją za szczytowe osiągnięcie tych francuskich metali.
Następna "Libertine Humiliations" była lekkim rozczarowaniem. Chociaż chciałbym, aby inne kapele tak "roczarowywały". Następnie wydany został box "Recueil D´Écueils: Les Épaves... Et Autres Oeuvres Interdites" zawierający ostatnią płytę, bootleg i zbiór rzadkich nagrań. Prawdziwy skarb dla fanów.
"Immortel" w wersji francuskiej to było coś. Istny przełom dla tego zespołu.
Następny "Sadistic Sex Daemon" potwierdził wyjątkowość tej kapeli. Był bardziej teatralny od poprzednika, ale z drugiej strony bardziej brutalny. Słychać, że kolesie odświeżając skład postanowili zagrać ostrzej i ciężej. I chwała im za to. Inne ekipy raczej spuszczają z tonu.
Kolejne wydawnictwo to 2 CD i 2 DVD zebrane pod tytułem "Misanthro-therapie: 15 années d´analyse". Wydawnictwo warte każdej ceny. Poważnie. Wspaniale wydane, świetnie zrealizowane.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
znam bardzo dobrze tylko "Visionnaire" - katowałem swego czasu ta pozycję dosyć mocno, ale jakoś nigdy na więcej nie miałem ochoty, trochę mi się to wszystko rozjeżdzało za bardzo (pod względem koncepcyjnym a nie technicznym oczywiście)
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- Duvelor
Ale myślę, że powinieneś spróbować zdobyć coś z ostatnich płyt. Może Ci podejdą?
Ja do nich już dystansu zachować nie potrafię. Nie chodzi tu oczywiście o tzw. "dojrzałem do tej muzyki" czy inne takie
Mnie jakoś od ich pierwszej płyty zaintrygowało to co grają. A "Visionnaire" była ich zwrotem w kierunku prostszych płyt, bardziej bezpośrednich. Ale uważam ją za jedną z najlepszych.
Ja do nich już dystansu zachować nie potrafię. Nie chodzi tu oczywiście o tzw. "dojrzałem do tej muzyki" czy inne takie

Mnie jakoś od ich pierwszej płyty zaintrygowało to co grają. A "Visionnaire" była ich zwrotem w kierunku prostszych płyt, bardziej bezpośrednich. Ale uważam ją za jedną z najlepszych.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
Świetny, wielce niedoceniany band. Bardzo dobre demo "Hater of Mankind". Potem "Variation...", którego znieść nie mogłem, ze względu na szlochy Phillipa. "1666..."to już symptom nadchodzących zmian. Płyta bardzo nierówna, ale momenty są. "Vissionaire" to chyba największe dokonanie żabojadów. Muzyka kompletna-świetne kompozycje i niepowtarzalna gra klawiszy (jedna z najlepszych w metalu w ogóle). Oryginalność przez wielkie "O"-tak nie gra nikt. "Libertine Humilitions" oceniam trochę niżej, aczkolwiek utwór tytułow to kolejny dowód na geniusz SAS de L'Argilliera, Moreaca i spółki. "Immortal..." jest trochę zbyt przebojowy-ale słucha się tego świetnie. "Sadistic Sex Deamon" to chyba najgorsze dzieło od czasów jedynki. W między czasie "Misanthro-therapie" - materiał dla fanów, zawierający wartościowe numery. No i dochodzimy do "Metal Hurlant", którego próżno szukać w Polsce. Świetna dynamiczna, chwilami brutalna w swej motoryce płyta. Jeden z moich targetów jeśli chodzi o zakupy...
- Duvelor
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
- Duvelor
Wiesz różnie. Zależy od wydania. Tzn. wydawnictwa. Specjalne dwupłytowe na przykład "Sadistic..." kupiłem za 16 Euro. Można też znaleźć w komisach taniej. Miałem okazję kupić "Immortel" wersję japońską za 10, ale odpuściłem. Wolałem "mizantroterapię" (bo wtedy akurat wyszła). Dałem coś około 28 Euro. Ale średnie ceny ich płyt wahają się w granicach 14-16 Euro.
Nie mogę się doczekać nowej płyty. Na ich stronie już o niej napomykają. To ma być koncept album.
P.S. Ja też niosę mizantropijna zarazę, tyle że w Szczecinie już mi się powoli chętni kończą
Nie mogę się doczekać nowej płyty. Na ich stronie już o niej napomykają. To ma być koncept album.
P.S. Ja też niosę mizantropijna zarazę, tyle że w Szczecinie już mi się powoli chętni kończą

- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
- Duvelor
Nie ma sprawy. W tym roku się też wybieram. Ale jeszcze nie wiem kiedy. Jedyny problem jest z pierwszymi 3 oficjalnymi wydawnictwami. W żabojadowie ich też nie ma zbyt często. Jak się o nie pytałem to goście się dziwili, że obcokrajowiec zna ich chlubę. Ale w u nas mozna nieraz dostać coś dobrego. Ja np. jedynkę kupiłem na allegro za...23 złote !!! Ale dawno juz jej nie widziałem. Ostatnio ktoś wstawił "Hater of Mankind" za 100 zł. Ja ją kupiłem za 75 zł.
Ja dzięki tej kapeli zacząłem się uczyć francuskiego. Mając nadzieję na (chociaż minimalne) ogarnięcie tematu. Myślałem też o organizacji ich koncertu, ale to by była finansowa wtopa.
Ja dzięki tej kapeli zacząłem się uczyć francuskiego. Mając nadzieję na (chociaż minimalne) ogarnięcie tematu. Myślałem też o organizacji ich koncertu, ale to by była finansowa wtopa.
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
Swego czasu Sadistic chodziło na Allegro za bardzo małe kwoty.
Ciekawy jestem ile Phillipe życzyłby sobie za koncert-facet jest nadziany, że gdyby miał kaprys mógłby przyjechać na wycieczkę. Żałuję zeszłorocznej MM - ale wniosek nasuwa się taki, że dużo nie biorą - brodaty chuj napewno nie sypnął żadnej większej sumy dla zespołu, który (o zgrozo) grał na korytarzu. Kurwa, kiepski dowcip...
Ciekawy jestem ile Phillipe życzyłby sobie za koncert-facet jest nadziany, że gdyby miał kaprys mógłby przyjechać na wycieczkę. Żałuję zeszłorocznej MM - ale wniosek nasuwa się taki, że dużo nie biorą - brodaty chuj napewno nie sypnął żadnej większej sumy dla zespołu, który (o zgrozo) grał na korytarzu. Kurwa, kiepski dowcip...
- Mol
- zahartowany metalizator
- Duvelor
Dwie pierwsze płyty są faktycznie wyprzedane. Zreesztą nie tylko Misanthrope. Nie ma u nas też innych wydawnictw z Holy. Brakuje pierwszych Nightfall, Septic Flesh właśnie, ale też nowszych rzeczy, np. Hantaoma itp.
Ja na MM nie mogłem być, a jechałbym tylko na te 30 minut, które zagrali. Patrzę na recenzje, zdjęcia z tego koncertu i mnie szlag trafia. Na małej scenie grali. Żenada. Po prostu zaczyna robić się tak jak w Stanach. Tam jako gwiazdy grają nie Ci, którzy grają długo, są wierni sobie i słuchaczom, coś już tam zdziałali w tej muzyce, tylko ci, którzy sprzedali ostatnio masę płyt. Smutne.
Ja na MM nie mogłem być, a jechałbym tylko na te 30 minut, które zagrali. Patrzę na recenzje, zdjęcia z tego koncertu i mnie szlag trafia. Na małej scenie grali. Żenada. Po prostu zaczyna robić się tak jak w Stanach. Tam jako gwiazdy grają nie Ci, którzy grają długo, są wierni sobie i słuchaczom, coś już tam zdziałali w tej muzyce, tylko ci, którzy sprzedali ostatnio masę płyt. Smutne.
- Gore_Obsessed
- zahartowany metalizator