SHINING
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: SHINING
Nie kilka tylko ponad 10 lat temu i była to data kiedy zespół wydał ostatnią genialną płytę (3,4,5 dalej oczywiście rozpierdalają), potem nastąpił zjazd poziomu przez tak wiele płyt że nawet najbardziej ufni potracili nadzieję więc uwaga totalnie chybiona.
Yare Yare Daze
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
jakby to kogoś interesowało to SHINING zawita na tegoroczne Castle Party do Bolkowa
"Skład tegorocznego festiwalu w Bolkowie uzupełnia ikona samobójczego black metalu, szwedzki Shining! Będzie to pierwszy od 2009 roku występ zespołu Niklasa Kvarfortha w naszym kraju.
„Obecność jest obowiązkowa” – krótko rzuca frontman.
"X - Varg Utan Flock" – płyta wydana w styczniu tego roku po raz kolejny obnaża udręczoną duszę i cierpienia frontmana i założyciela Shining. Na dziesiątym albumie grupy gniew, zamieszanie, ból i lament stają się namacalne, a punktem odniesienia jest legendarny już "V - Halmstad", jak i wydany w 2015 roku „IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends”.
Obecna twórczość Shining to nie tylko „suicidal black metal”, który Kvarforth de facto stworzył, ale i eklektyczne ucieczki w stronę rocka progresywnego, niepokojącego jazzu, muzyki klasycznej, a nawet… popu.
Jednak trzonem całej, ponad 20-letniej, muzycznej podróży Niklasa Kvarfortha jest depresja i mroczne głębiny jego umysłu, co przekłada się na różnorodność i stawia Shining w szeregu najbardziej rozpoznawalnych grup ze Skandynawii.
Festiwal Castle Party odbędzie się w dniach 12-15 lipca 2018 roku, tradycyjnie w Bolkowie (dolnośląskie).
"Skład tegorocznego festiwalu w Bolkowie uzupełnia ikona samobójczego black metalu, szwedzki Shining! Będzie to pierwszy od 2009 roku występ zespołu Niklasa Kvarfortha w naszym kraju.
„Obecność jest obowiązkowa” – krótko rzuca frontman.
"X - Varg Utan Flock" – płyta wydana w styczniu tego roku po raz kolejny obnaża udręczoną duszę i cierpienia frontmana i założyciela Shining. Na dziesiątym albumie grupy gniew, zamieszanie, ból i lament stają się namacalne, a punktem odniesienia jest legendarny już "V - Halmstad", jak i wydany w 2015 roku „IX – Everyone, Everything, Everywhere, Ends”.
Obecna twórczość Shining to nie tylko „suicidal black metal”, który Kvarforth de facto stworzył, ale i eklektyczne ucieczki w stronę rocka progresywnego, niepokojącego jazzu, muzyki klasycznej, a nawet… popu.
Jednak trzonem całej, ponad 20-letniej, muzycznej podróży Niklasa Kvarfortha jest depresja i mroczne głębiny jego umysłu, co przekłada się na różnorodność i stawia Shining w szeregu najbardziej rozpoznawalnych grup ze Skandynawii.
Festiwal Castle Party odbędzie się w dniach 12-15 lipca 2018 roku, tradycyjnie w Bolkowie (dolnośląskie).
-
- zaczyna szaleć
Właśnie odsłuchuję na spotify płytę z numerkiem 10i ... no fajne to jest :) Chyba najlepsza rzecz od Halmstad.
- DST
- weteran forumowych bitew
Mi emocje niestety już opadły i w ogóle nie wracam, choć parę momentów jest jak np. ostatni kawałek. Może to dlatego, że jako jedyny nie brzmi jak przearanżowany kawałek z "Halmstad",Ritual pisze:Właśnie odsłuchuję na spotify płytę z numerkiem 10i ... no fajne to jest :) Chyba najlepsza rzecz od Halmstad.
- hcpig
Nie ma się czym podniecać. Słucha się dobrze ale to i tak wyłącznie hamburger, do tego w zasadzie nie mający już nic wspólnego z black metalem. Czyste wokale są tragiczne i nie da się słuchać bez zażenowania tego wiejskiego akcentu w stylu 'engrish', po za tym to mile pitoląca, przystępna i niegroźna płytka klimatyczna celująca już chyba głównie w publikę Alcest, Amesoeurs, Janvs albo indie rocka (nie oceniam, stwierdzam). Cover Placebo (lol) mówi sam za siebie.
Yare Yare Daze
- TheDude
- Bonecrusher
- rasowy masterfulowicz
Tak jak v mi rozjebała niedawno głowę tak brakuje mi
Szczęśliwej atmosfery z I czy III
IV mi jakoś nie podchodzi
Szczęśliwej atmosfery z I czy III
IV mi jakoś nie podchodzi
Stay clean!
Straight Edge Society
AS <3
Forever outlaw. Never junkie again !
Straight Edge Society
AS <3
Forever outlaw. Never junkie again !
- hcpig
- rmk
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
- bartwa
PLASTIK NIE JEST METALEM
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
tego zespołu już nic nie uratuje. Jeden z największych upadów w historii bm.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- TheDude
^ Teraz to po prostu praca. Szkoda.
- ozob
Jak dla mnie zespół jednej płyty, V. Ale i tak słucham jej raz na ruski rok. W sumie mogliby nie istnieć.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
-
- postuje jak opętany!
Dopiero teraz odsłuchałem ostatniej płyty i był to na pewno ostatni raz.
Niestrawne wokale. Muzyka na odpierdol.
Do zapomnienia.
Niestrawne wokale. Muzyka na odpierdol.
Do zapomnienia.
We can't hear nothing
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
- hcpig
Kolejna wtórna płyta pełna schematów i oklepanych szajningowych tropów, no może poza jednym solem które nagrał prawdopodobnie Carlos Santana. To samo co kilka ostatnich, brak nowości, brak patologicznego klimatu starych albumów, jest za to ładnie sklecony wysokobudżetowy hamburger dla niewymagających i w takiej roli oczywiście się spisuje.
Yare Yare Daze
-
- postuje jak opętany!
Niezły wywiad! Sporo ciekawostek "z życia"...